Select Menu


Σε σπόρους του φυτού τριγωνέλλα, οι οποίοι εισήχθησαν από την Αίγυπτο και χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή φύτρων, αποδίδεται τώρα η επιδημία αιμορραγικής διάρροιας που τρομοκράτησε τη Γερμανία και τη Γαλλία. Αν και η έρευνα συνεχίζεται, οι ευρωπαϊκές αρχές προειδοποιούν ότι οι μολυσμένοι σπόροι μπορεί να κυκλοφορούν ακόμα στην αγορά της ΕΕ.

Το τοξικό βακτήριο E.coli που μόλυνε σχεδόν 4.000 άτομα στη Γερμανία, από τα οποία 48 πέθαναν, εμφανίστηκε πριν από λίγες εβδομάδες στην περιοχή του Μπορντό στη Γαλλία, όπου εκδηλώθηκε μια μικρότερη επιδημία.

Οι έρευνες στη Γερμανία ενοχοποίησαν αρχικά τα εισαγόμενα ισπανικά αγγούρια και στη συνέχεια μια γερμανική φάρμα που καλλιεργεί οργανικά φύτρα. Στη Γαλλία, οι αντίστοιχες έρευνες οδήγησαν σε μια βρετανική εταιρεία εξαγωγής σπόρων και φύτρων.

«Η κατανάλωση φύτρων είναι το μέσο μόλυνσης που υποψιαζόμαστε τόσο στη γαλλική όσο και στη γερμανική αστυνομία» αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA).

«Η ιχνηλάτηση της επιδημίας βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, μέχρι στιγμής όμως έχει δείξει ότι σπόροι τριγωνέλλας που εισήχθησαν από την Αίγυπτο το 2009 και/ή το 2010 εμπλέκονται και στις δύο επιδημίες».

Δεδομένου μάλιστα ότι οι σπόροι μπορεί να μολύνθηκαν σε οποιοδήποτε στάδιο της περίπλοκης αλυσίδας από το χωράφι μέχρι τη διανομή στην αγορά, παραμένει πιθανό να υπάρχουν «κι άλλες παρτίδες δυνητικά μολυσμένων σπόρων που παραμένουν διαθέσιμοι εντός της ΕΕ και πιθανώς και εκτός».

Η ανακοίνωση επισημαίνει πάντως ότι υπάρχει ακόμα «μεγάλη αβεβαιότητα» για την πηγή της μόλυνσης» και δεν μπορεί να θεωρηθεί βέβαιο ότι οι αιγυπτιακοί σπόροι «είναι πράγματι η κοινή αιτία».

«Έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα, η ECDC και η FSA συνιστούν να δοθεί η συμβουλή στους καταναλωτές να μην καλλιεργούν φύτρα για δική τους κατανάλωση και να μην καταναλώνουν φύτρα ή φυτρωμένους σπόρους παρά μόνο αν έχουν μαγειρευτεί επαρκώς».

Τα φύτρα είναι σπόροι που μόλις έχουν βλαστήσει και χρησιμοποιούνται συνήθως σε ωμές σαλάτες. Παράγονται σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και υγρασίας, οι οποίες ευνοούν την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων.

Η τριγωνέλλα είναι ένα φυτό του οποίου τα φύλλα χρησιμοποιούνται ως βότανο, ενώ οι σπόροι του χρησιμοποιούνται ως μπαχαρικό καθώς και για την παραγωγή φύτρων.

Οι δύο επιδημίες προκλήθηκαν από ένα τοξικό στέλεχος του βακτηρίου E.coli -τα περισσότερα στελέχη του ζουν φυσιολογικά στο ανθρώπινο έντερο και είναι ακίνδυνα ή ακόμα και ωφέλιμα.

Το συγκεκριμένο στέλεχος, με την ονομασία STEC O104:H4 παράγει ισχυρές τοξίνες και δύσκολα αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά.

Προκαλεί καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων και αιμορραγική διάρροια, ενώ σε σοβαρές περιπτώσεις οδηγεί σε νεφρική ανεπάρκεια και τελικά σε θάνατο.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top