Select Menu


Το Μνημόνιο (το οποίο ΔΕΝ διάβασαν οι βουλευτές) υπεγράφη χωρίς καν να έλθει στη Βουλή – ελέω τροπολογίας Παπακωνσταντίνου, την οποία ψήφισαν οι βουλευτές αποδεχόμενοι οι δανειακές συμβάσεις να υπογράφονται από τον υπουργό και απλώς να πηγαίνουν στη Βουλή για… ενημέρωση και συζήτηση.

Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα συζητήθηκε χωρίς να υπάρξει ουσιαστικά συζήτηση (κάτι νταηλίκια και μερικές ατάκες ακούσαμε) και ψηφίστηκε, επειδή δεν εφαρμόστηκε το πρώτο Μνημόνιο, καθώς ο σχεδιασμός του αποδείχθηκε, όπως ομολογεί τώρα ο κ. Παπακωνσταντίνου, λανθασμένος.

Βασικός επίσης λόγος για τον οποίο απρόθυμα ψηφίστηκε το Μεσοπρόθεσμο ήταν, όπως όλοι ομολόγησαν, η απειλή της αιφνίδιας χρεοκοπίας.

Ο εφαρμοστικός νόμος δεν συζητήθηκε καθόλου, διότι στο μεταξύ είχε φροντίσει από την προηγουμένη ημέρα η κυβέρνηση να συμβούν τα απίστευτης αγριότητας επεισόδια στην Αθήνα και να κάνει την εμφάνισή του το παρακράτος που όλοι ξορκίζουν.

Οπότε, τη χθεσινή κοινοβουλευτική ημέρα μονοπώλησαν, όπως ήταν φυσικό, οι συζητήσεις για τις συμπλοκές και το γνωστό παράδοξο επεισόδιο, όπως αποτυπώθηκε στο επιτυχημένο βίντεο του Άλτερ.

Ως αποτέλεσμα, φθάσαμε στην ώρα μιας περίπλοκης διαδικασίας ψηφοφορίας, με τους βουλευτές (Π. Καμμένος, Χρύσα Αράπογλου) να διαμαρτύρονται ότι δεν κατάφεραν να μιλήσουν, αν και είχαν εγγραφεί στον κατάλογο των ομιλητών.

Η κ. Αράπογλου μάλιστα, που δεν ψήφισε τα άρθρα για τις αποκρατικοποιήσεις και την «αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας, κατήγγειλε ότι προσπαθούσε να πάρει τον λόγο (μάταια, όπως αποδείχθηκε) από την… συζήτηση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης!

Ο δε κ. Καμμένος, ψήφισε «όχι» σε όλα – σε αντίθεση με τη Νέα Δημοκρατία που ψήφισε «όχι» επί της αρχής και υπερψήφισε 22 από τα 49 άρθρα – δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να λαμβάνει μέρος σε ψηφοφορίες χωρίς να έχει προηγουμένως λάβει μέρος στη σχετική συζήτηση.

Κι’ αν ήταν αναμενόμενο να ψηφίσει «όχι» ο διαγραφείς από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Π. Κουρουμπλής, έκπληξη προκάλεσε το γεγονός ότι ο βουλευτής της Ν.Δ. Σπ. Γαληνός ψήφισε «όχι», διότι δεν πιστεύει ότι η κυβέρνηση μπορεί να το εφαρμόσει – όπως δεν εφάρμοσε και το Μνημόνιο.

Μάλιστα, αυτόν τον καιρό παραβιάζεται συνεχώς ο Κανονισμός της Βουλής – κάτι που κάποτε ήταν αδιανόητο – για να λαμβάνουν τον λόγο μόνο όσοι θέλουν, για προπαγανδιστικούς λόγους, να αιτιολογήσουν το «ναι». Το «όχι», όπως αποδείχθηκε και όπως καταγγέλθηκε, το έφαγε η μαρμάγκα.

Πάντως, ο εφαρμοστικός νόμος ισχύει πλέον, με την ψήφο των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της κ. Έλσας Παπαδημητρίου, αλλά και με πολλά άρθρα του ψηφισμένα από τη Ν.Δ. και την Δημοκρατική Συμμαχία και τον υπουργό των Οικονομικών να πηγαίνει με άλλον αέρα στο Eurogroup, την Κυριακή.

Μετά τους πρώτους πανηγυρισμούς – πάνω σε ερείπια, βέβαια, κυρίως όσον αφορά στον τουρισμό – ο πρωθυπουργός χθες έσπευσε να μας θυμίσει πως «έχουμε μπροστά μας και άλλες κρίσιμες και δύσκολες μάχες».

Οι «μάχες» που έχουμε μπροστά μας, διεξάγονται ερήμην μας. Ούτε λαμβάνουμε μέρος σ’ αυτές, ούτε συζητούνται στη Βουλή.

Χθες, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επανέλαβε την αντίθεση της ΕΚΤ σε όλες τις προτάσεις εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα στη διάσωση της Ελλάδας, που δεν είναι αμιγώς εθελοντικές.

«Μερικές φορές με εκπλήσσει η στενόμυαλη προσέγγιση για την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα», είπε. 

Και είπε και κάτι άλλο σχετικά με την Ελλάδα. Είπε ότι στη χώρα μας δεν εφαρμόζονται μέτρα λιτότητας, αλλά απλώς γίνεται «διόρθωση» παλαιοτέρων καταχρήσεων και μη συνετής συμπεριφοράς.

Και μάλιστα, το είπε αυτό για να κάνει αντιδιαστολή μεταξύ όσων συμβαίνουν στην Ελλάδα και όσων συμβαίνουν στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία (που είχαν συνετούς πολιτικούς).

Το κρύο – ζεστό (ερήμην πάντα της Ελλάδας, της οποίας το κοινοβούλιο ακόμη δεν έχει συζητήσει το θέμα της συμμετοχής ιδιωτών), συνεχίστηκε.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ’ς, που δεν αποκάλυψε τις πηγές του, υπάρχει αισιοδοξία ότι η γαλλική πρόταση για τη διάσωση της Ελλάδας μπορεί να υιοθετηθεί χωρίς να θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Πάντα σύμφωνα με το πρακτορείο, οι τράπεζες έχουν λάβει θετικές ενδείξεις από τους οίκους αξιολόγησης ότι δεν θα χαρακτηρίσουν το γαλλικό σχέδιο «χρεοκοπία» και επομένως δεν θα χρειαστεί να καταβληθούν τα ασφάλιστρα κινδύνου (cds).

Την ίδια ώρα, γινόταν γνωστό από τον Γερμανό υπουργό των Οικονομικών Β. Σόιμπλε, πως οι γερμανικές τράπεζες κατέληξαν σε συμφωνία για την συμμετοχή τους στο νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, με 3,2 δις ευρώ. 

Είναι προφανές ότι πρόκειται για ψίχουλα. Οι δύο μεγαλύτερες γερμανικές τράπεζες, η Deutsche Bank και η Commerzbank, συμβάλλουν η κάθε μία με λιγότερο από 1 δις ευρώ.

Γι’ αυτό και ο επικεφαλής της Deutsche Bank Γιόζεφ Άκερμαν, διατηρεί τις επιφυλάξεις του. Ως προς το συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο φαίνεται ότι επινοήθηκε για να χαϊδευτούν τα αυτιά της γερμανικής κοινής γνώμης.

Κατά τα λοιπά, δεν υπήρχε ούτε μία περίπτωση στο εκατομμύριο να οδηγήσουν την Ελλάδα σε άτακτη χρεοκοπία. Διότι σ' αυτήν την περίπτωση, οι τράπεζές τους θα έχαναν πολλά λεφτά, πληρώνοντας τα cds. Ενώ τώρα κερδίζουν πολλά λεφτά, επειδή τους μένουν τα λεφτά που παίχτηκαν πάνω στο ενδεχόμενο της ελληνικής χρεοκοπίας.

Παράλληλα, χθες, ο διεθνής οίκος Fitch, στην εξαμηνιαία έκθεσή του, προειδοποιεί πως μια άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας θα καταλήξει πιθανότατα σε μεγάλες διακυμάνσεις στην αγορά και σε μετάδοση της κρίσης στην ευρωζώνη.

Επομένως; Επομένως είτε ψήφιζε ο κ. Ρομπόπουλος είτε όχι, θα μας έσωζαν το ίδιο. Άλλωστε, θα κερδίσουν και από τις αποκρατικοποιήσεις και τις πωλήσεις των φιλέτων της δημόσιας περιουσίας...

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top