Select Menu


Σύμφωνα με δημοσίευμα των ASIA TIMES, η Τεχεράνη αμφιβάλλοντας για το ποιος είναι τελικά ο ρόλος της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή, αποφάσισε να δώσει ιδιαίτερο βάρος στο θέμα της Συρίας.

Η συγκεκριμένη κίνηση στρατηγικής από πλευράς Ιράν, δείχνει μια αλλαγή στις σχέσεις μεταξύ Ιράν και Τουρκίας. Οι μεγάλες πιέσεις που δέχεται το καθεστώς του Bashar al-Assad από τους Τούρκους ήταν και μία από τις αιτίες του διήμερου ταξιδιού στο Ιράν, του Σύριου Υπουργού Ανάπτυξης Sufian Alaw. Στη συνάντηση που έγινε το Σαββατοκύριακο υπογράφηκε τριμερής συμφωνία μεταξύ Ιράν-Ιράν και Συρίας σχετικά με το φυσικό αέριο.

Στη συνάντηση ο Αντιπρόεδρος του Ιράν, Mohammad Reza Rahimi, τόνισε πως Συρία και Ιράν είναι χώρες στενά συνδεδεμένες, ξεκαθάρισε πως το Ιράν υποστηρίζει το καθεστώς του Bashar al-Assad και πως το Ιράν είναι έτοιμο να σταθεί στο πλευρό της Συρίας με όλα τα μέσα. Παράλληλα επισήμανε πως η Συρία είναι στόχος σιωνιστικών κύκλων της Δύσης και πως το σημερινό καθεστώς της, μόνο από αλαζονεία δεν διακρίνεται όπως χαρακτηριστικά υποστηρίξε η Τουρκία.

Στο εβδομαδιαίο περιοδικό Sobhe Sadegh που εκδίδεται από τις τάξεις των Ισλαμιστών Φρουρών της Επανάστασης (IRGC) δημοσιεύεται η άποψη υψηλόβαθμου Ιρανού αξιωματούχου που διευκρινίζει πως αν χρειαστεί να επιλέξει το Ιράν ανάμεσα σε Συρία και Τουρκία θα προτιμήσει τη Συρία. Στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στην πρόσφατη επιτυχημένη στρατιωτική επιχείρηση του Ιράν εναντίον των Κούρδων (PJAK) στα σύνορα με το Ιράκ και την εκδίωξή τους, αφήνοντας αιχμές για την ικανότητα του τουρκικού στρατού γενικότερα στο θέμα των Κούρδων, ενώ ολοκληρώνει τονίζοντας πως το Ιράν έχει ήδη ηγετικό ρόλο στη περιοχή και εξετάζει με προσοχή όλες τις τουρκικές κινήσεις στη πολιτική σκακιέρα.

Το δημοσίευμα καταλήγει λέγοντας πως υπάρχει έδαφος συνεργασίας μεταξύ Ιράν και Τουρκίας, όπως για παράδειγμα στο θέμα της Παλαιστίνης, αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει η Τουρκία να παραμείνει μακριά από Ισραήλ και Δύση.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top