Select Menu


O μαραθώνιος των ευρωπαίων πολιτικών και τεχνοκρατών στην προσπάθειά τους να βρεθεί βιώσιμη λύση για το Ελληνικό χρέος συνεχίζεται και η ένταση του αφήνει ανοιχτά “σημάδια” σε πολιτικές και πολιτικούς, καιθώς γίνεται ολοένα και ισχυρότερη η άποψη ότι “η σημερινή ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία είναι ανήμπορεί να διαχειριστεί το μέγεθος της υφιστάμενης κρίσης”.

Δεν είναι μόνο οι φωνές του Ντελόρ, του Πρόντι, και Νταβινιόν, αλλά και εκείνη του Χέλμουτ Κολ στη γερμανία που κατηγόρησε τη διάδοχό του για αδυναμία χειρισμού της κρίσης. Ωστόσο, η Άγκελα Μέρκελ και το επιτελείο της , στο οποίο περιλαμβάνεται ο υπουργός Οικονομίας κ. Σόϊμπλε, επιμένουν πλέον σε δυό ζητήματα, που κινδυνεύουν να οδηγήσουν την αναμενόμενη την προσεχή Πέμπτη, Ευρωπαϊκή Σύθνοδο Κορυφής, σε αδιέξοδο.

Το Βερολίνο ζητά η συζήτηση να περιστραφεί μόνο στην αντιμετώπιση του “ελληνικού χρέους” και να μην εξεταστεί η πιθανότητα παρεμβασης, αν απαιτηθεί και σε άλλες χώρες, και δεύτερον στη συμμετοχή των ιδιωτών, με τρόπο που θα συγκεντρωθούν μεταξύ 20 και 30 δις ευρώ προκειμένου ναπροστεθούν στα 80 δις που περίπου θα καταβάλλουν οι χώρες- μέλη της ευρωζωνης.

Την Τετάρτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί τηλεφωνική διάσκεψη μεταξύ των Βρυξελλών και των χωρών της Ευρωζώνης για να οριστικοποιηθεί η απόφαση σχετικά με το πακέτο στήριξης της Ελλάδας ενώ προηγουμένως θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες για την οριστική διατυπωση του σχετικού εγγράφου οι τεχνοκράτες (στην περίπτωσή μας ο κ. Ζαννιάς).

Η γερμανική κυβέρνηση εμφανιστηκε σίγουρη ότι η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης, την επόμενη Πέμπτη, θα συμφωνήσει στο δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας και σε ένα σχέδιο για να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. «Η γερμανική κυβέρνηση θα συμμετάσχει. στις συνομιλίες σε όλα τα επίπεδα και με όλες της τις δυνάμεις για να προετοιμαστεί ένα καλό αποτέλεσμα για την Πέμπτη, ένα αποτέλεσμα άξιο να παρουσιαστεί, το οποίο θα δώσει ένα ισχυρό και σαφές μήνυμα στις αγορές», δήλωσε εκπροσωπος της Άγκελα Μερκελ χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες για τη εξελισσόμενη σύγκρουση ανάμεσα στο Βερολίνο και τη Φραγκφούρτη όπου ο διοικήτης της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, δήλωνε πεισματικά αντίθετος σε κάθε συμμετοχή των ιδιωτών αλλά και σε κάθε πιθανή εξέλιξη που θα συνιστούσε “επιλεκτική χρεωκοπία”.

Τι κουβεντιάζεται
Η επαναγορά ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, όπου οι ελληνικοί τίτλοι διαπραγματεύονται με έκπτωση 50% σε σχέση με την ονομαστικής τους αξίας, καθώς και η ανταλλαγή ομολόγων με νέους τίτλους μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας, μικρότερου επιτοκίου και ενδεχομένως μικρότερης αξίας («κούρεμα») είναι τα δύο κυριότερα σενάρια που εξετάζουν για την ρύθμιση του ελληνικού χρέους, ενώ είναι πολύ πιθανό η συμφωνία να περιλαμβάνει έναν συνδυασμό αυτών των δύο επιλογών.

Ωστόσο, πέραν της Ελληνικής διάστασης της κρίσης στην Ευρωζώνη υπάρχει και η γενική κρίση , που χθες έκανε ισχυρή την παρουσία της, με τη δραματική άνοδο των spreads τόσο της ισπανίας όσο και της Ιταλίας, οδηγώντας μάλιστα την Ιταλική κυβέρνηση σε επέιγουσες κινήσεις και συζητήσεις για την εύρεση προσωρινής λύσης και την αποφυγή εισόδου της Ιταλίας στον Ευρωπαϊκό Μυχανισμό Στήριξης.

Έκκληση στους Ευρωπαίους ιθύνοντες να αναλάβουν περαιτέρω δράση ώστε «να εμποδίσουν τις δυσχέρειες που συνδέονται με το χρέος ορισμένων κρατών να εξελιχθούν σε μια ακόμα ευρύτερη κρίση» απηύθυνε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top