Select Menu


Της ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ

Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος μπορεί να αναγνωρίζει το άδικο του μέτρου της επιβολής τέλους σε όλα ανεξαιρέτως τα μπλοκάκια, καθώς όπως είπε «είναι άδικο να θεωρούμε ότι αυτοί είναι ελεύθεροι επαγγελματίες», αλλά άνοιξε το ζήτημα της εργασιακής σχέσης, λέγοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να το δει από την πλευρά της εργατικής νομοθεσίας.

Διευκρίνισε, πάντως, ότι έχει δοθεί πενταετής περίοδος χάριτος, δηλαδή δεν θα πληρώνουν το τέλος κατά τα πρώτα 5 χρόνια άσκησης της δραστηριότητάς τους.

Συνεπώς, οι συμβασιούχοι των 700 ευρώ, εκ των οποίων σήμερα μπορεί να μην εργάζονται καν, αν όμως διατηρούν το μπλοκάκι θα πληρώσουν το τέλος των 300 ευρώ φέτος και 500 ευρώ από του χρόνου, αν δραστηριοποιούνται στην Αθήνα ή 400 ευρώ στη Θεσσαλονίκη και στην υπόλοιπη χώρα πάνω από 5 χρόνια.

Το κύριο επάγγελμα

Στην ουσία πρόκειται για εργαζομένους με σχέση εξαρτημένης εργασίας, οι οποίοι βρίσκονται στην «παγίδα» του μπλοκ για τον ελάχιστο μισθό των 700 ευρώ. Μόνο αν κλείσουν, με αίτηση στην εφορία, το Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών δεν θα καταβάλουν το τέλος. Φέτος, πάντως, θα το πληρώσουν, καθώς ο νόμος ορίζει ότι στο τέλος υπάγονται όσοι δραστηριοποιούνταν την 1η Ιανουαρίου 2011.

Ασαφές παρέμενε μέχρι χθες τι γίνεται με όσους έχουν τη διπλή ιδιότητα, του μισθωτού και του ελεύθερου επαγγελματία -αν και πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών έκαναν λόγο για απαλλαγή από το τέλος, εφόσον το κύριο επάγγελμα είναι αυτό του μισθωτού.

Στο παρά πέντε της ψήφισης του εφαρμοστικού νόμου, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε και επιπλέον αφορολόγητο όριο για όσους έχουν παιδιά, ήτοι 2.000 ευρώ από 1.500 ευρώ για 1 παιδί, 4.000 ευρώ από 3.000 ευρώ για 2 παιδιά, 20.500 ευρώ από 23.500 ευρώ για τρία παιδιά και προσαύξηση 2.500 ευρώ από 2.000 ευρώ για καθένα επιπλέον παιδί. Συνεπώς:

**Το αφορολόγητο μειώνεται στα 10.000 ευρώ (από 13.500 ευρώ) όταν έχει 1 παιδί, στα 12.000 ευρώ (από 15.000 ευρώ) όταν έχει 2 παιδιά και στα 20.500 ευρώ (από 23.500 ευρώ) με 3 παιδιά, με προσαύξηση 2.500 ευρώ για καθένα επιπλέον παιδί. Ακόμα όμως και το χθεσινό αυξημένο αφορολόγητο είναι χαμηλότερο από αυτό που ίσχυε, απλώς περιορίζονται οι αρχικές επιβαρύνσεις. Ο έχων 1 παιδί θα επιβαρύνεται πλέον με επιπλέον φόρο 200-470 ευρώ, ο έχων 2 παιδιά με 360-540 ευρώ, με 3 παιδιά θα πληρώνει επιπλέον φόρο 360-750 ευρώ και με 4 παιδιά θα πληρώνει επιπλέον φόρο 260-650 ευρώ.

Οι νυχτερινές αλλαγές

Στον εφαρμοστικό νόμο κατατέθηκαν και άλλες αλλαγές χθες τη νύχτα, όπως:

1 Κόβεται από 1ης Ιουλίου 2011 η μισθολογική προαγωγή των υπαλλήλων σε Δημόσιο, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ, που μισθοδοτούνται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου. Ενώ παγώνει κάθε είδους διάταξη νόμου που σχετίζεται με μισθούς, επιδόματα, παροχές, αποζημιώσεις κ.λπ. μέχρι να ψηφιστεί το Ενιαίο Μισθολόγιο.

Αναδρομικά τα 10 ?

2 Αναδρομικά από 1/1/2011 επιβάλλεται η μηνιαία εισφορά 10 ευρώ υπέρ ανέργων σε ασφαλισμένους ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Οι εισφορές που αναλογούν στο πρώτο εξάμηνο του έτους κατανέμονται ισόποσα και συνεισπράττονται με τις εισφορές των επόμενων μηνών μέχρι τη λήξη του έτους.

3 Αναζητείται και σύστημα χορήγησης επιδόματος θέρμανσης στους αγρότες, οι οποίοι θα εμπίπτουν στο ίδιο καθεστώς φορολόγησης με τα νοικοκυριά.

4 Δεν θα λογίζεται ως εισόδημα το αναπηρικό επίδομα κατά τον υπολογισμό επί αυτού της εισοδηματικής εισφοράς.

5 Νέα αύξηση για τα φτηνά τσιγάρα, καθώς αυξάνει στο 100% από 95% της αρχικής διάταξης και 75% πριν ή το ελάχιστο ποσό του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη μέση σταθμισμένη τιμή λιανικής πώλησης. Η νέα τιμή πώλησης αναμένεται να φτάσει στα 2,90 -3 ευρώ.

6Στο 1% η εισφορά υπέρ ανέργων για δημόσιους υπαλλήλους που δεν είναι ασφαλισμένοι στο Ταμείο Πρόνοιας.

7 Απαλείφθηκε η διάταξη της κύρωσης με νόμο των συμβάσεων αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας.

8 Απαλείφθηκε και η διάταξη που έδινε τη δυνατότητα στο Ταμείο να μπορεί να χρησιμοποιεί το προϊόν από την έκδοση ομολογιών για να αποκτήσει ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου από την πρωτογενή ή δευτερογενή αγορά, καθώς και της ανταλλαγής ομολογιών έκδοσής του με ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ή να παρέχει εγγύηση υπέρ ομολογιακών και άλλων δανείων του Δημοσίου.

9 Αίρεται το φορολογικό, τραπεζικό, χρηματιστηριακό και επιχειρηματικό απόρρητο έναντι της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας κατά τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

10 Κόβουν χρηματοδότηση 50 εκατ. ευρώ φέτος από το ΝΑΤ και 100 εκατ. ευρώ από το 2012 και εφεξής.

11 Σε εισοδηματική εισφορά 5% εμπίπτουν και οι ευρωβουλευτές, οι πρόεδροι ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ και γενικώς όσοι εμπίπτουν στο άρθρο 56 (παρ. 3) του Συντάγματος με αποδοχές (συμπεριλαμβάνονται και πρόσθετες αμοιβές) ίσες με του γενικού γραμματέα υπουργείου.

Σημειώνεται, τέλος, ότι με γνωμοδότησή της η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής προβάλλει ενστάσεις σε ορισμένες διατάξεις του εφαρμοστικού και κυρίως όσες σχετίζονται με τα πολεοδομικά-χωροταξικά, όπως η μεταβολή του προορισμού των δασών. *


Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top