Select Menu


Του ΘΑΝΑΣΗ ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει ήδη αποφασίσει και θα είναι υποψήφιος για την προεδρία της χώρας τον Μάρτιο του 2012, σύμφωνα με τουλάχιστον τρεις ανώνυμες υψηλόβαθμες ρωσικές πηγές του πρακτορείου Ρόιτερ.

Οι «πολιτικοί και διπλωμάτες», που επικαλείται το πρακτορείο, επαναλαμβάνουν για πολλοστή φορά την ευρέως διαδεδομένη εκτίμηση στη ρωσική ελίτ ότι ο Ρώσος πρωθυπουργός και «ισχυρός ανήρ» του διδύμου της ρωσικής εξουσίας έχει σοβαρές αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα και τις επιδόσεις του προστατευόμενού του Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, ο οποίος και εξελέγη πρόεδρος της χώρας το 2008 έπειτα από πρόταση του Β. Πούτιν και με την υποστήριξή του, υπό την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος «Ενιαία Ρωσία».

Κατά τις πηγές αυτές, ο Β. Πούτιν ανησυχεί ότι ο Ντ. Μεντβιέντεφ δεν έχει σταθερή και επαρκή υποστήριξη ούτε στην πολιτική και επιχειρηματική ελίτ ούτε πολύ περισσότερο στο εκλογικό σώμα, έτσι ώστε να μπορεί να εγγυηθεί την πολιτική σταθερότητα τόσο κατά την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων στο πολιτικό σύστημα της χώρας όσο και σε έκτακτες περιπτώσεις. «Τον Πούτιν υποστηρίζει πολύ μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων από ό,τι τον Μεντβιέντεφ, ο οποίος υπερεκτίμησε το βάρος του εντός του συστήματος», κατέληξε η ίδια πηγή.

«Ο Πούτιν θέλει πραγματικά να επιστρέψει», σύμφωνα με άλλη πηγή, η οποία εξηγεί ότι ο Β. Πούτιν έχει απογοητευτεί από τις προσπάθειες του Ντ. Μεντβιέντεφ να προβάλει επιδεικτικά την πολιτική του ανεξαρτησία και να εδραιωθεί στην εξουσία, αν και οι δύο ηγέτες επικοινωνούν συχνά και συνεργάζονται σε καλό κλίμα.

Η τρίτη πηγή του πρακτορείου διαφώνησε με την επίσης διαδεδομένη εκτίμηση της ρωσικής αντιπολίτευσης, ότι η επιστροφή του Β. Πούτιν θα σήμαινε μια νέα περίοδο θανατηφόρας για τη χώρα στασιμότητας, καθώς ως πρόεδρος ο Ρώσος ηγέτης θα μπορούσε κάλλιστα να συνεργαστεί με ένα φιλελεύθερο πρωθυπουργό, όπως για παράδειγμα ο σημερινός αντιπρόεδρος Ιγκορ Σουβάλοφ ή ο υπουργός Οικονομικών Αλεξέι Κούντριν.

Την άποψη ότι ο Β. Πούτιν δεν πρέπει να επιστρέψει στην προεδρική εξουσία γιατί αυτό απειλεί τη Ρωσία με παρατεταμένη κρίση, υποστήριξε πρόσφατα και ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο οποίος ζήτησε να αναδειχθούν νέα κόμματα και ηγεσίες, αναγνωρίζοντας την ίδια στιγμή ότι ο Ντ. Μεντβιέντεφ είναι ευρυμαθής και καλός δικηγόρος, «αλλά κάτι στο χαρακτήρα του δεν επαρκεί, είναι αδύναμος». Η άποψη Γκορμπατσόφ έχει προκαλέσει κύματα αντιδράσεων από το κυβερνών κόμμα, που χρεώνει στον τελευταίο ηγέτη της Σ. Ενωσης τη διάλυσή της, αλλά και την πλούσια ζωή του στο εξωτερικό.

Υπέρ μιας νέας θητείας Μεντβιέντεφ τάσσεται συστηματικά μόνο το νεοϊδρυθέν Ινστιτούτο Σύγχρονης Ανάπτυξης, το οποίο κάλεσε το Ρώσο πρόεδρο «να διαβεί το Ρουβίκωνα» και να αναγγείλει την υποψηφιότητά του, γιατί διαφορετικά η Ρωσία, «που έχει παγιδευτεί σε βάλτο, κινδυνεύει από καθολική καταστροφή». Οι Μεντβιέντεφ - Πούτιν επιμένουν δημοσίως να αποφεύγουν να απαντούν σε ερωτήσεις για τις προθέσεις τους, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος είχε πρόσφατα πει ότι σύντομα θα ανακοινώσει τα σχέδιά του, αλλά και ότι δεν πρόκειται να καταθέσει την υποψηφιότητά του σε αντιπαράθεση εκείνης του Β. Πούτιν.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top