Select Menu


Εδώ και εβδομάδες εκατοντάδες άνθρωποι, κυρίως στη Γερμανία, έχουν προσβληθεί από το βακτηρίδιο E.coli και πάνω από 15 έχουν χάσει τη ζωή τους. Η ακριβής προέλευση του βακτηριδίου δεν έχει ακόμη διαπιστωθεί. Τι είναι τελικά το βακτηρίδιο Escherichia coli;

Τα βακτηρίδια Escherichia coli αποτελούν μια ομάδα βακτηριδίων με πολλές υποομάδες. Οι περισσότερες από αυτές “κατοικούν” στο στομάχι των θερμόαιμων (ενδοθερμικά) ζώων, κυρίως πτηνών, θηλαστικών αλλά και των ανθρώπων. Η ομάδα αυτή των βακτηριδίων πήρε το όνομά της από τον γερμανο-αυστριακό παιδίατρο και καθηγητή του πανεπιστημίου του Μονάχου Theodor Escherich (1857-1911) ο οποίος και τα ανακάλυψε.

Τα περισσότερα είδη του Escherichia coli είναι αβλαβή, ακόμα και επωφελή για τον οργανισμό του ξενιστή. Υπάρχουν όμως κάποιοι τύποι τους, όπως τα O157:H7, O121, O26, O103, O111, O145,και O104:H21 που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές τροφικές δηλητηριάσεις στους ανθρώπους, ακόμη και θάνατο, καθώς παράγουν επικίνδυνες τοξίνες.Ο τύπος μάλιστα O111 είχε σχετικά πρόσφατα ανιχνευθεί σε μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις σπανακιού στις ΗΠΑ. Τα αβλαβή είδη του Escherichia coli αποτελούν μέρος της φυσιολογικής χλωρίδας του εντέρου όπου παράγουν την βιταμίνη Κ2, η οποία αποτρέπει την ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων μέσα στο έντερο. Τα είδη του Escherichia coli είναι συγκεκριμένα για το περιβάλλον, στο οποίο αναπτύσσονται, και μπορούσαν εύκολα, μέχρι σήμερα, να κατηγοριοποιηθούν στα εργαστήρια. Για αυτό και μπορούμε εύκολα να συμπεράνουμε αν η μόλυνση προήλθε από ζώο, άνθρωπο η πτηνό.



Αν, για παράδειγμα, η αιτία της μόλυνσης είναι η κατάποση νερού, είναι σχετικά εύκολο να εντοπισθεί αν η πηγή μολύνθηκε από άνθρωπο, ζώο η περιττώματα πτηνών. Τα περιττώματα από βόθρους ή στάβλους μπορούν να μολύνουν τις πηγές του νερού, εισχωρώντας στο υπέδαφος.

Ορισμένα είδη E.coli μπορούν να μεταλλαχθούν στον οργανισμό και να γίνουν βλαπτικά. Στους υγιείς οργανισμούς αυτές οι μεταλλάξεις προξενούν διάρροια και θεραπεύονται, συνήθως, από τον ίδιο τον οργανισμό, χωρίς την πρόσθετη χρήση φαρμάκων.

Σε φυσιολογικές συνθήκες το E.coli μετοικεί στο πεπτικό σύστημα ενός νεογνού εντός 40-45 ημερών από τη γέννησή του, μέσω του νερού που πίνει, της τροφής που λαμβάνει, η μέσω του προσώπου που το φροντίζει. Αυτή είναι μία απόλυτα φυσιολογική διαδικασία αφού η E.coli είναι ένα ωφέλιμο για τον οργανισμό μας, εκτός και αν μεταλλαχθεί σε έναν από τους επιβλαβείς τύπους της.

Αντίθετα, σε μη φυσιολογικές συνθήκες, το E.coli μπορεί να προκαλέσει μολύνσεις στο ουροποιητικό και πεπτικό σύστημα και σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμη και μηνιγγίτιδα. Σπάνια μπορεί να προκαλέσει πνευμονία και άλλες μολυσματικές ασθένειες με εντεροαιμορραγικά συμπτώματα όπως αυτά που παρουσιάζονται αυτές τις ημέρες στη Γερμανία.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top