Select Menu


Το «Solar Impulse» (HB-SIA) πέταξε 630 χιλιόμετρα σε 12 ώρες και 59 λεπτά στις
15 Μαΐου 2011. Απογειώθηκε από τη Payerne στην Ελβετία στις 08.30 π.μ. στις 13 Μαΐου. Πιλότος ήταν ο Andre Borschberg, συνιδρυτής του έργου.

Το «Solar Impulse» πέταξε επάνω από την Ελβετία, Γαλλία, Λουξεμβούργο και το Βέλγιο χωρίς βενζίνη, θορύβο ή ρύπανση με μέση ταχύτητα 50 χλμ./ώρα και σε υψόμετρο 1.828μ πάνω από 630 χιλιόμετρα ΄ητοι 340 ναυτικά μίλια.

Το ηλιακό αεροπλάνο είχε να αντιμετώπισει δύσκολες καιρικές συνθήκες και έντονη αεροπορική κυκλοφορία, ιδίως κατά τη απογείωση και προσγείωση.

Σημειωτέον ότι θερμικά ανοδικά ρεύματα απείλησαν επίσης την ομαλή προσγείωση που είχε προγραμματιστεί αρχικά στις  21 ώρα στο αεροδρόμιο του Zaventem (εθνικό αεροδρόμιο του Βελγίου), μετατοπίσθηκε 30 λεπτά για λόγους ασφαλείας.

 «Η προσγείωση συνεπάγεται την απόσπαση μισή ντουζίνα ατόμων κατά μήκος του διαδρόμου, τα οποία τρέχουν παράλληλα με το αεροπλάνο και αρπάζουν το αριστερό φτερό για μη «ξαπλώσει» (έχει μόνο δύο τροχούς πίσω,  ένα μπροστά). Επιπλέον, δύο ποδηλάτες (με ηλεκτρικά ποδήλατα, φυσικά ...) συνόδευαν την προσγείωση για να αρπάξουν το δεξί φτερό στη περίπτωση που το αεροσκάφος προσγειωνόταν πιο νωρίς ή αργά ...».

«Όλα πήγαν όπως είχε προγραμματιστεί, ήταν φανταστικό. Οι μπαταρίες είναι γεμάτες, αν είχαν περισσότερη χωρητικότητα, θα μπορούσα να διανείμω ηλεκτρισμό στο δίκτυο μετά την προσγείωση ... Αυτό είναι το ισχυρό μήνυμα αυτής της πτήσης, πέρα από το γεγονός της σύνδεσης  με μια μεγάλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα», δήλωσε ο Andre Borschberg.



Ηλιακό τρένο στο Βέλγιο

Στην Αμβέρσα (βόρειο Βέλγιο), τα τρένα κυκλοφορούν από την ηλιακή ενέργεια από τη Δευτέρα. Σε ένα μήκος δέκα χιλιομέτρων, δεν είναι πια οι πυρηνικοί σταθμοί παραγωγής ενέργειας ή φυσικού αερίου που τροφοδοτούν τη μηχανή του τρένου, αλλά φωτοβολταϊκοί συλλέκτες.

Η εταιρεία Enfinity σχεδίασε αυτό το πρωτοποριακό έργο στην Ευρώπη, που κόστιζε 15,6 εκ. ευρώ σύμφωνα με το περιοδικό Le Point.

Η ηλεκτρική ενέργεια παράγεται από 16.000 ηλιακούς συλλέκτες που εγκαταστάθηκαν στην οροφή μιας σιδηροδρομικής σήραγγας 3,6 χιλιόμετρων, που μετονομάστηκε σε «τούνελ του ηλίου».

Η περιοχή είναι επίπεδη, ιδιαίτερα κατάλληλη για το πείραμα.

Η προκειμένη γραμμή τραίνου, όπου τα τρένα κινούνται με υψηλή ταχύτητα, βρίσκεται σε ένα φυσικό δρυμό. Οι γραμμές του τρένου είχαν καλυφθεί από ένα είδος σήραγγα για την αποφυγή οικολογικών καταστροφών (κυρίως τη πτώση δέντρων στη γραμμή του τραίνου). Η οροφή του θεωρήθηκε ιδανικό μέρος για τους ηλιακούς συλλέκτες, οι οποίοι καλύπτουν την επιφάνεια οκτώ γηπέδων ποδοσφαίρου.

Τα φωτοβολταϊκά πλαίσια θα παράγουν σε ένα χρόνο, το ισοδύναμο της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από χίλια οικογένειες, ήτοι 3.300 MWh.

Η παραγόμενη ενέργεια χρησιμοποιείται άμεσα από τις αμαξοστοιχίες, TGV και κλασικές, αλλά και για φωτισμό και σήμανση.

Στο διάστημα του ενός χρόνου, οι συλλέκτες θα παρέχουν επαρκή ηλεκτρική ενέργεια για να λειτουργήσει το βελγικό σιδηροδρομικό δίκτυο κατά τη διάρκεια μιας και μόνο ημέρας.
Δεν προβλέπεται άλλο σχέδιο αυτή τη στιγμή, αλλά θα ήταν δυνατόν να εγκατασταθούν περισσότεροι συλλέκτες στις στέγες των σιδηροδρομικών σταθμών ή αποθηκών.


Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top