Select Menu


Γράφει ο Μιχάλης Τζανάκης, Φιλόλογος.

Επειδή τις τελευταίες μέρες ακούμε και διαβάζουμε κάποιους λεκτικούς νεολογισμούς, που καμιά φορά δεν πολυκαταλαβαίνουμε, είναι σωστό να προσπαθήσουμε να αποκωδικοποιήσουμε αυτούς τους όρους.

Η εκάστοτε εξουσία έχει πάντα την τάση να επινοεί λεκτικά σύνολα -που καμιά φορά, αν όχι πάντοτε- χρησιμοποιούνται και ως αλληγορικές φράσεις, αφού άλλο είναι το πραγματικό τους περιεχόμενο. Εν όψει λοιπόν των επικείμενων εξελίξεων- μνημόνιο 2, κατ άλλους 5, μεσοπρόθεσμο κλπ- αποφάσισα να συμβάλλω σ' αυτήν την προσπάθεια.

Με «αίσθημα ευθύνης»-προσφιλής φράση της εξουσίας-, λοιπόν, σας παρουσιάζω ένα μικρό εύχρηστο «λεξικό όρων» για τις καινολογίες
(και κενολογίες) που ακούγονται και διαβάζονται τον τελευταίο καιρό.

Η παρουσίαση δε γίνεται αλφαβητικά, αλλά τυχαία.

Οριζόντιες περικοπές: θα τα πάρω όλα από όλους

Περαίωση: Έτσι λέγεται ο φόρος που πληρώνεις τα Χριστούγεννα.

Εξορθολογισμός δαπανών: θα σας φτιάξω... «πουλάκια» μου

Εισφορά αλληλεγγύης: εγώ ρε θα πληρώνω τα άνεργα παιδιά σου;

«μαζί τα φάγαμε»: εσείς θα τα πληρώσετε όλα.

«μεσοπρόθεσμο» πρόγραμμα: τη βγάζετε δεν τη βγάζετε την επόμενη τριετία. (το πιθανότερο να μην τη βγάλετε).

«δεν υπάρχει σάλιο»: θα είναι πολύ...επώδυνο (...) αυτό που θ ακολουθήσει. Σας προειδοποιούμε.

Ηλεκτρονική διακυβέρνηση: «τα παιδία παίζει».

Διαβούλευση: συζητάτε εσείς, αποφασίζουμε εμείς.

Έκτακτη εισφορά: στα παίρνω όποτε θέλω.

Τέλος ακινήτων: τέλος ιδιοκτησίας (το τέλος με άλλη σημασία).

Τακτοποίηση ημιυπαίθριων χώρων: θα σας τακτοποιήσω κατάλληλα, που θέλατε και τζαμαρία. Θα σας «τακτοποιώ» κάθε χρόνο, όποτε θέλω, όσο θέλω.

Fast track : ταχεία αδειοδότηση επιχείρησης, καινοτόμο, αλλά αχρείαστο μέτρο. Απορία: ανοίγει κάποια επιχείρηση σήμερα;

Opengov: το αξιοκρατικό σύστημα πρόσληψης διοικητών στους κρατικούς οργανισμούς, που καταθέτουν 1354 αιτήσεις με 4678 διδακτορικά και στο τέλος διορίζεται διοικητής ο... Ανωμερίτης, ο Σπυρόπουλος και άλλοι πολιτευτές που δεν εκλέχτηκαν.

Διαύγεια: εννοούν προφανώς, όταν φυσάει βοριαδάκι.

Ταμείο ανεργίας: ταμείο είσπραξης από τους εργαζομένους, που θα δίνουν στ άνεργα παιδιά τους (αντί για χαρτζηλίκι θα τους τα δίνουν μέσω ΟΑΕΔ)

Εξυγίανση ταμείων: στα πρότυπα της «ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ». Θα πάρετε, μετά τις καταβολές 48 ετών ένα κρατικό ομόλογο.

Ειδικό τέλος: έτσι ονομάζετε ο «καθημερινός» φόρος, απροσδιορίστου προέλευσης και χρήσης. Συνήθως εγκρίνεται, απ το οικονομικό επιτελείο, 6 φορές το μήνα κι από ένας.

Τέλη κυκλοφορίας: ένα ετήσιο ποσό που πληρώνεται όμως 2 φορές το χρόνο (Ιανουάριο και Δεκέμβριο αν δε βγαίνουν τα νούμερα), για να μην... κυκλοφορούν τα δίτροχα ή τερτάτροχα και να σκοτώνονται άδικα οι Έλληνες στους δρόμους.

«Πράσινο» τέλος: γι αυτό το τέλος, βρίζεις την... Μπιρμπίλη.

«Λεφτά υπάρχουν»: το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις;

Πράσινη ανάπτυξη: αντικαθιστά την αντίστοιχη φράση «πράσινα άλογα», ήτοι «πράσσειν αλόγως».

Επενδύσεις στην Ελλάδα: η φράση απευθύνεται σε όσους έχουν πραγματικό χιούμορ.

Επιμήκυνση αποπληρωμής: θα σας τα παίρνουμε για 84 γενιές, ή θα σας παίρνουμε όσα θέλουμε για όσο θέλουμε,να μας θυμούνται τα παιδιά των παιδιών σας.

Ενιαίο μισθολόγιο: θα σας «περιποιηθώ» καταλλήλως.

Υπογραφή δανειακής σύμβασης: το επόμενο κεφάλαιο της ηρωικής ελληνικής ιστορίας, μετά το Μαραθώνα, τη ναυμαχία της Σαλαμίνας, τις Θερμοπύλες και το έπος του 1940.

Χαράτσι (άσχετο), αυτός ήταν ένας φόρος που οι Τούρκοι είχαν επιβάλει στους Έλληνες.
(δεν ξέρω γιατί μου ρθε).

ΤΑΠ: παλαιότερα σήμαινε τέλος ακίνητης περιουσίας. Επειδή τώρα πληρώνετε περί τα 16 τέλη ακίνητης περιουσίας, όταν πηγαίνετε στο ταμείο θα λέτε απλά ΤΑΠ, για να γίνει σωστά η συναλλαγή. Αυτοί ξέρουν.

Ευρωομόλογο: χαρτί τουαλέτας, ή χαρτί υγείας ή κοινώς λεγόμενο ....

Αξιοποίηση κρατικής περιουσίας: στην αγορά του Αλ Χαλίλι θα πουλάν τα δυο σου χείλη...

Συναίνεση: ψάχνω για... «αφελείς» (το λέμε κομψά αυτό)

Στάση πληρωμών: δε σε ξαναπληρώνουν οι γερμανικές τράπεζες.

Ιδιωτικοποίηση κράτους: «το καφενείον η Ελλάς», «περάστε κόσμε». Επί άλλων κυβερνήσεων, οι σημερινοί κυβερνώντες το έλεγαν ξεπούλημα και εκποίηση της χώρας.

Δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις: όσα κόμματα με στηρίζουν, αν δε με στηρίζουν μετατρέπονται σε υπονομευτές της δημοκρατικής νομιμότητας.

Κρίση χρέους: μας πήρε και μας... σήκωσε

Αυτοί είναι μερικοί όροι, που αν τους αντικαταστήσετε από τα ερμηνεύματα που ακολουθούν, ίσως σας διευκολύνουν να κατανοήσετε καλύτερα τη φρασεολογία του οικονομικού επιτελείου, και τους στόχους της κυβέρνησης -που κατά δήλωση του επικεφαλής της- «ματώνει» κι έχει βγάλει το «δίσκο» στην Ευρώπη. Το συγκεκριμένο μίνι-λεξιλόγιο θα σας βοηθήσει, επίσης, στην καλύτερη κατανόηση των εβδομαδιαίων διαγγελμάτων του πρωθυπουργού μας, αλλά και των εισηγήσεων του αποτεσματικότατου υπουργού οικονομικών.



Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top