Select Menu


Διαβάστε το άρθρο για τον Παρθενώνα. Σημαντικό, λίγο προπαγανδιστικό (δεν πειράζει - του ΔΟΛ και του ΑΠΕ είναι η είδηση) αλλά δεν μας διαφεύγει ότι όπου υπάρχουν χρήματα το Υπουργείο δείχνει ενδιαφέρον.
Εκεί που δεν υπάρχουν δωρεές και λεφτά δεν υπάρχει ανταπόκριση - να θυμίσουμε στα μέλη μας ότι εδώ και 18 μήνες ο κος Υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος, δεν έχει ανταποκριθεί στα εμαιλ και τα τηλεφωνικά μηνύματα στην γραμματεία του εκ μέρους 210 χιλιάδων μελών μας όπου ζητούσαμε να τον δούμε για να το πούμε τι κάνουμε εδώ και στο εξωτερικό και ειδικά στην Αγγλία. Καμία απάντηση. Εάν, ασ' πούμε του δίναμε μια δωρεά 5 εκατ. Ευρώ, εάν τα είχαμε, θα μας αγνοούσε και τότε?

Τι να πει κανείς; Δεν μετράει ο αγώνας κύριε Γερουλάνε, ο αγώνας εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων και ξένων υποστηρικτών μας που παλεύουν για την άμεση επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα ώστε να έχουμε έστω και μια απάντηση με εμαιλ από εσάς, τον κρατικό λειτουργό;

Ας είναι. Μας δέχτηκε η Βουλή των Κοινοτήτων στο Λονδίνο (οι αντίπαλοι!), μίλησε αντιπροσωπεία μας με τον διευθυντή του Μουσείο της Ακρόπολης, καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή, μας κάλεσαν να μιλήσουμε και να έχουμε παρουσία σε ένα παγκόσμιο συνέδριο στο Μουσείο της Ακρόπολης τον Δεκέμβριο, μας κάλεσαν επανειλημμένα στην Washington να μιλήσουμε για το θέμα των κλεμμένων Γλυπτών του Παρθενώνα, και μας στηρίζουν μέλη από όλα τα κοινωνικά και μορφωτικά στρώματα, και όμως το (Ελληνικό) υπουργείο σιωπά και κάνει ότι δεν υπάρχουμε.

Ας είναι, το Βρετανικό Μουσείο, ο δράστης, ακούει την φωνή των μελών μας που μεγαλώνει μήνα με τον μήνα, και ξέρει ότι αναπόφευκτα αυτή η ιστορική αδικία με την ομηρία του κλεμμένου, από τον Elgin, κεντρικού πολιτιστικού συμβόλου ενός λαού αλλά και όλου του δυτικού πολιτισμού, δεν θα μπορεί να συνεχιστεί. Και χωρίς διάλογο με τον κ. Γερουλάνο εμείς θα κάνουμε το πολιτιστικό μας καθήκον. Με τα δικά μας μέσα.
Στο «νοσοκομείο» η εμβληματική λεοντοκεφαλή της δυτικής όψης του Παρθενώνα

Η εμβληματική λεοντοκεφαλή της δυτικής όψης του Παρθενώνα «κατέβηκε» την Πέμπτη από την κορυφή του ναού μέσα σε επτά λεπτά, με τη βοήθεια ενός γερανού. Θα βρίσκεται στο εργαστήριο για συντήρηση και αναμένεται να τοποθετηθεί πάλι στη θέση του μέχρι το 2013.

«Αυτό που γίνεται σήμερα εδώ είναι μια απόδειξη πως μερικά πράγματα δεν πρόκειται να μειωθούν ούτε στο παραμικρό με την κρίση. Ένα από αυτά είναι η συμπεριφορά μας στον πολιτισμό. Συνεχίζουμε τη δουλειά χωρίς καμία καθυστέρηση» ανέφερε ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος, από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Πάνω στην επιβλητική μαρμάρινη λεοντοκεφαλή, βάρους 1,2 τόνων, σώζεται ακόμα το χρυσαφί χρώμα της χαίτης της, ενώ οι λεπτομέρειες που διαγράφονται μέχρι και στις πιο μκρές λεπτομέρειες του λαιμού έκαναν όσους το είδαν να συμφωνήσουν πως «φτιάχτηκε για τους θεούς». Ακόμα και οι αθέατες επιφάνειες είναι τέλεια λαξευμένες. Από κοντά, ωστόσο, εμφανή είναι τα σημάδια και από τους βομβαρδισμούς, αλλά και τους δυνατούς σεισμούς που έχουν ταλαιπωρήσει τον ναό του Παρθενώνα.

Για τις εργασίες αυτές, το υπουργείο Πολιτισμού έχει εξασφαλίσει από το ΕΣΠΑ 8 εκατ. ευρώ. Μεταξύ άλλων, από την δυτική πλευρά του Παρθενώνα θα αποξηλωθούν και θα αποκατασταθούν 80 μαρμάρινα μέλη, 43 εξ αυτών από τη βορειοδυτική πλευρά και 37 από τη νότια.

Συνολικά επτά μετώπες θα αποξηλωθούν και θα αντικατασταθούν από χυτά αντίγραφα. Οι δύο πρώτες μετώπες της δυτικής όψης του ναού θα μεταφερθούν στο νέο μουσείο της Ακρόπολης.

«Τον τελευταίο καιρό ακούγονται μόνο τα προβλήματα γύρω από το θέμα της φύλαξης στους αρχαιολογικούς χώρους και ξεχνάμε το τόσο σπουδαίο έργο που γίνεται εδώ» ανέφερε η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΤ, Λίνα Μενδώνη.

Μέσα στα έργα που αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το 2013 συμπεριλαμβάνονται η αποκατάσταση των κιόνων από τις ραβδώσεις στη βόρεια πλευρά, όπως και η αναστήλωση της νότιας πλευράς των Προπυλαίων.

Η νότια πλευρά αποτελεί το πιο ιδιόμορφο, από αρχιτεκτονικής πλευράς, τμήμα του μνημείου. Κατά τον 15ο αιώνα είχε κτισθεί επάνω του ο λεγόμενος Φράγκικος Πύργος, μέσα στον οποίο ενσωματώθηκαν από τους Φλωρεντινούς όλα τα αρχιτεκτονικά μέλη που είχαν αποσυναρμολογηθεί από την δυτική πλευρά.

Newsroom ΔΟΛ

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top