Select Menu


ΗΤΑΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ του 2005 όταν ο πρώην υπουργός Αµυνας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος συναντήθηκε µε τον αµερικανό πρεσβευτή Τσαρλς Ρις για µία συζήτηση εφ’ όλης της ύλης.

Στη συνάντηση ετέθησαν θέµατα όπως «ιατρική βοήθεια στο Αφγανιστάν», «εκπαίδευση Ιρακινών από Ελληνες», αλλά και η µείωση των στρατιωτικών δαπανών.


Τότε έγιναν και οι πρώτες νύξεις από την αµερικανική πλευρά σχετικά µε τις προθέσεις της Ελλάδας να δωρίσει στο Ιράκ κάποια από τα «σοβιετικής εποχής» τεθωρακισµένα που είχε στο οπλοστάσιό της. Σύµφωνα µε το εµπιστευτικό τηλεγράφηµα 05Athens236, ο Σπηλιωτόπουλος απάντησε πως τα BMP χρησιµοποιούνταν προς το παρόν, αλλά υπήρχαν σχέδια για την αντικατάστασή τους.

Ο πρεσβευτής κάλεσε τον υπουργό να επανεξετάσει το θέµα καθώς τα BMP θα µπορούσαν να βοηθήσουν σηµαντικά τις επιχειρήσεις ασφάλειας των Ιρακινών. Τον Σεπτέµβριο της ίδιας χρονιάς ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μπράιζα ευχαριστούσε τον Σπηλιωτόπουλο για τη δωρεά τεθωρακισµένων, όπως προκύπτει από το εµπιστευτικό διπλωµατικό έγγραφο 05Athens2403.

Και µόλις έναν µήνα αργότερα, τηλεγράφηµα της αµερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα (05Athens2769) ενηµερώνει το Στέιτ Ντιπάρτµεντ ότι 36 ρωσικά τεθωρακισµένα έχουν φορτωθεί σε ελληνικό φορτηγό πλοίο που αναχωρεί στις 24 Οκτωβρίου από τη Σούδα µε προορισµό το Κουβέιτ.

Τον Φεβρουάριο του 2006 προκύπτουν νέα σχέδια για τη δωρεά επιπλέον 64 BMP στο Ιράκ, ενώ σε βάθος χρόνου οι Αµερικανοί υπολογίζουν ότι ο συνολικός αριθµός θα πενταπλασιαστεί: «Τελικά, η (ελληνική) κυβέρνηση έχει δεσµευθεί να συνεισφέρει ολόκληρο το οπλοστάσιό της των 500 BMP στο Ιράκ», ανέφερε ο αµερικανός πρεσβευτής Τσαρλς Ρις στο εµπιστευτικό τηλεγράφηµα 06Athens430.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top