Select Menu


Το ενδεχόμενο να ξεπεράσει τα 100 δισ. ευρώ, το νέο πρόγραμμα βοήθειας για τη χώρα μας, κοστίζοντας πολύ περισσότερο από όσο αναμενόταν μέχρι σήμερα, επισημαίνει το Spiegel Online.

"Η τρόικα πρέπει να διαθέσει ένα μεγάλο ποσό, ύψους 100 δισ. ευρώ και πλέον, σε περίπτωση που οι Έλληνες χρειαστούν και κατά τα έτη 2013 και 2014 την ξένη βοήθεια", υποστηρίζει το γερμανικό Μέσο και αποδίδει την αύξηση αυτή της βοήθειας στα κρατικά ομόλογα, για τα οποία θα χρειαστεί αναχρηματοδότηση το 2014.

Η χρηματοδότηση είναι πιθανό να έρθει με την προϋπόθεση ότι οι τράπεζες, τα συνταξιοδοτικά ταμεία και άλλοι επενδυτές που κατέχουν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου συμφωνούν να τα ανταλλάξουν με νέα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας ώστε να συμβάλουν στην κάλυψη του χρηματοδοτικού έλλειμματος της χώρας για τα επόμενα τρία χρόνια, αναφέρει το Spiegel.

Ετοιμο θεωρεί το γερμανικό σχέδιο για την Ελλάδα και η εφημερίδα Welt am Sonntag σε σαββατιάτικο δημοσίευμά της.

Βελούδινη αναδιάρθρωση μέσω ομολόγων

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το σχέδιο προβλέπει οι ιδιώτες πιστωτές που έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα τα οποία λήγουν στο διάστημα 2012 - 2014, να τα ανταλλάξουν εθελοντικά με άλλα που θα έχουν διάρκεια λήξης επτά ετών.

Το δημοσίευμα, επικαλούμενο ανεπίσημο έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, αναφέρει πως είναι δυνατή η δημιουργία ενός τέτοιου προγράμματος ανταλλαγής χρέους, βάσει του οποίου οι πιστωτές θα έχουν κίνητρα να συμμετάσχουν σε μια εθελοντική ανταλλαγή, με τη βοήθεια της λεγόμενης "ρήτρας συλλογικής δράσης", η οποία θα εφαρμοστεί στα ήδη υπάρχοντα ομολογιακά συμβόλαια.

Επιπλέον, όσοι ανταλλάξουν τα ομόλογα σύμφωνα με αυτό το σχέδιο θα έχουν προνομιακή μεταχείριση στην περίπτωση που αργότερα στο μέλλον χρειαστεί μία νέα αναδόμηση κάποιας μορφής.

Το σχέδιο είναι παρόμοιο με την "Πρωτοβουλία της Βιέννης", η οποία ενεργοποιήθηκε το 2008 για την διασφάλιση του ανατολικοευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top