Select Menu


Παρέμβαση Τουρκίας στην κούρσα διαδοχής του Στρος-Καν

Η Τουρκία εμφανίζεται αποφασισμένη να διεκδικήσει την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), στηριζόμενη στην ραγδαία αναπτυσσόμενη οικονομία της και στην επιθυμία της να διαδραματίσει αυξημένο ρόλο στη διεθνή σκηνή.

Ο τούρκος υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ παρενέβη λοιπόν ευθέως την Τρίτη στην κούρσα που τώρα ανοίγει για την αναμενόμενη διαδοχή του Ντομινίκ Στρος - Καν. Με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο πρώην υπουργός Οικονομίας της Τουρκίας Κεμάλ Ντερβίς (και κατά πολλούς αυτός που έβαλε τα θεμέλια του τουρκικού «οικονομικού θαύματος») είναι μεταξύ των πιθανών υποψηφίων για την ηγεσία του ΔΝΤ, ο κ. Σιμσέκ δήλωσε στο πρακτορεία Anadolu ότι «το δικαίωμα και η ποσόστωση ψήφων της Τουρκίας έχει αυξηθεί στο ΔΝΤ, καθώς η Τουρκία έχει καταστεί παγκόσμιος οικονομικός και πολιτικός "παίκτης". Θα ήταν καλό και φυσικό να αναλάβει ένας Τούρκος ως επικεφαλής του ΔΝΤ».

Σύμφωνα με τον κ. Σιμσέκ, «ήρθε ο καιρός για αλλαγή. Το οικονομικό κέντρο βάρους έχει μετατοπιστεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την ευρώπη προς τα ανατολικά. Οι αναπτυσσόμενες χώρες έχουν σήμερα μεγαλύτερο μερίδιο της παγκόσμιας οικονομίας και πρέπει να προωθηθεί η εκπροσώπησή τους στο ΔΝΤ και στην Παγκόσμια Τράπεζα».

Και στη συνέχεια επανέλαβε ότι η Τουρκία «είναι η έκτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και η 16η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Στόχος μας είναι να καταστούμε ως το 2023 μία από τις 10 ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου και μία από τις τρεις ισχυρότερες της Ευρώπης». Υπενθυμίζεται ότι το ορόσημο του 2023 συμπίπτει με τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

Ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας δεν παρέλειψε επίσης να σημειώσει ότι η τουρκική οικονομία ανταπεξήλθε σε δύσκολους καιρούς τα προβλήματά της χωρίς τη βοήθεια του ΔΝΤ - που ωστόσο της είχε προσφερθεί απλόχερα. «Αποδείξαμε ότι η Τουρκία μπορεί να σημειώσει επιτυχίες με το δικό της πρόγραμμα. Πολλές χώρες, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία δεν το κατόρθωσαν. Η Τουρκία», κατέληξε, «είναι μία από τις χώρες που κατάφεραν να πετύχουν ραγδαία μείωση της ανεργίας».

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top