Select Menu«Θερμό» επεισόδιο και πιθανόν μείζονος έκτασης επιθετική επιχείρηση φαίνεται ότι αποτράπηκε την τελευταία στιγμή στο Αιγαίο, ίσως και με την επέμβαση τρίτης χώρας.

Οι πληροφορίες για στημένο θερμό επεισόδιο από την πλευρά των κεμαλικών παραμονές εκλογών στην Τουρκία προκειμένου να αλλάξει ο εσωτερικός πολιτικός συσχετισμός, δείχνει να ήταν η αιτία που ματαιώθηκαν για πρώτη φορά στην ιστορία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων τέσσερις ώρες πριν από την έναρξή τους οι δύο μεγάλες ασκήσεις εκ των οποίων η μία αποβατική: Η τελευταία φάση της Deniz Gordu και η EFES 2011. Για την αποβατική άσκηση, την EFES 2011 οι Τούρκοι είχαν συγκεντρώσει για πρώτη φορά τόσο μεγάλες αποβατικές δυνάμεις και κυρίως δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων.

Η ματαίωση των ασκήσεων, ενώ όλες οι δυνάμεις βρίσκονταν στα σημεία συγκέντρωσης και ήδη 3 ομάδες της ∆ιεύθυνσης Ειδικών ∆υνάμεων του τουρκικού ΓΕΕΘΑ (Bordo Bereli) και τμήματα βατραχανθρώπων SAS και SAT είχαν προωθηθεί σε προκεχωρημένα αεροδρόμια για να πραγματοποιήσουν νυκτερινές ρίψεις στην ζώνη επιχειρήσεων (πληροφορίες αναφέρουν ότι ανακλήθηκαν ενώ είχαν ξεκινήσει για τους στόχους!), είναι κάτι το πρωτοφανές για τα τουρκικά δεδομένα και σπάνιο γενικώς.Οι πληροφορίες που έχουν συλλέψει οι ελληνικές υπηρεσίες αναφέρουν ότι «Κάτι έχει συμβεί σε σχέση με τα σενάρια της άσκησης και με την «απόβαση» ποου ετοιμάζει σήμερα σε Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι (σ.σ.: στις 11.00 το πρωί είχαν προγραμματίσει να αρχίσουν τη εκδήλωση στα τουρκικά παράλια) το κεντροδεξιό «Δημοκρατικό Κόμμα» και ο ηγέτης του Ναμίκ Κεμάλ Ζεϊμπέκ».

Χθες το απόγευμα οι ελληνικές υπηρεσίες εντόπισαν αυξημένη δραστηριότητα στις στρατιωτικές επικοινωνίες στα τουρκικά παράλια που εν μέρει δικαιολογούντο από τις ασκήσεις. Από ελληνικής πλευράς υπήρχε ετοιμότητα, αλλά όχι υψηλή, δεομένου ότι δεν είχε αξιολογηθεί η άσκηση με σχέση με την πρόκληση του Ζεϊμπέκ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά έχει αιφνιδιαστεί από τις εξελίξεις σε σημείο που το Μαξίμου και το υπουργείο Εξωτερικών να συζητά την ματαίωση της άσκησης ΙΩΝΑΣ 2011 προκειμένου να μην σηκωθεί το "θερμόμετρο" και δοθούν οι αφορμές στην άλλη πλευρά να προβεί σε "θερμές" κινήσεις. Από το ΓΕΕΘΑ διαψεύδεται κατηγορηματικά το ενδεχόμενο: "Η ΙΩΝΑΣ 2011 θα γίνει κανονικά".

Σήμερα σε όλο τον τουρκικό τύπο επικρατεί αμηχανία για την ακύρωση των ασκήσεων και κανείς δν μπορεί να εξηγήσει τι έχει συμβεί μέχρι στιγμής. (defencenet.gr)

Στην άσκηση EFES-2011 θα συμμετείχαν περί τις 8.000 στελέχη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων:
  • 2 μηχανοκίνητα τάγματα πεζικού, 1 επιλαρχία αρμάτων, 3 μοίρες πυροβολικού, 2 τάγματα πεζοναυτών, 3 ομάδες της ∆ιεύθυνσης Ειδικών ∆υνάμεων του τουρκικού ΓΕΕΘΑ (Bordo Bereli), τμήματα βατραχανθρώπων SAS και SAT και 1 τάγμα καταδρομών
  • Πολεμικά πλοία (φρεγάτες, κορβέτες, υποβρύχια), 47 αποβατικά σκάφη, 45 ελαστικές λέμβοι και σκάφη της διοίκησης ασφαλείας ακτών.
  • 46 πολεμικά αεροσκάφη (F-16 και F-4), 4 μεταγωγικά αεροσκάφη, 1 αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου, 33 μεταφορικά και επιθετικά ελικόπτερα, καθώς επίσης και μη επανδρωμένα αεροσκάφη tουρκικής κατασκευής mini UAV’s.
Πλάνα απο την άσκηση Εφές 2010

Περί "ακύρωσης της Εφές 2011"..

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του τουρκικού γενικού επιτελείου, η γειτονική χώρα φέρεται "να ακύρωσε τις μεγάλες διακλαδικές ασκήσεις Ντενίζ Κουρντού και Εφές 2011". Στην σχετική ανακοίνωση δεν αναφέρεται κάτι σχετικό με τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση.


Την είδηση αναμετέδωσαν σχεδόν όλα τα Ελληνικά ΜΜΕ αναφέροντας αναληθώς πως "Ματαιώθηκαν οι τουρκικές στρατιωτικές ασκήσεις στο Αιγαίο". Και λέμε αναληθώς γιατί παραλείπεται μια πολύ σημαντική λεπτομέρεια: Η ακύρωση αφορά μόνο ένα σκέλος των ασκήσεων και πιο συγκεκριμένα την τελική φάση η οποία συγκεντρώνει συνήθως και τα φώτα της δημοσιότητας. Η δε ανακοινώσεις περί "ματαίωσης" έγιναν μόνο αφού οι εμπλεκόμενες μονάδες ολοκλήρωσαν επιτυχώς πολυήμερες ασκήσεις στα σχετικά σενάρια (ναυτικό αποκλεισμό ελληνικών νήσων, αποβατικές/αεραποβατικές ενέργειες κ.ά).

Οι συγκεκριμένες ασκήσεις ξεκίνησαν στα μέσα Μαίου με μια πρωτοφανή κινητοποίηση πλήθους μέσων των ΤΕΔ, μια εκ των μεγαλύτερων των τελευταίων ετών,και ιδιαίτερη ένταση με τις υπόκωφες εκρήξεις στον κόλπο του Ντογάνμπει να αντηχούν ημέρα και νύχτα για αρκετές ημέρες χωρίς παύση. Αυτό το γεγονός οδήγησε σε αντίστοιχης έντασης κινητοποίηση του ελληνικού αμυντικού μηχανισμού, σε όλα τα επίπεδα.

Πιθανότερος λόγος για την ματαίωση της τελικής φάσης των τουρκικών ασκήσεων είναι πιέσεις του αμερικανικού παράγοντα, καθώς σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν ανταποκριτές όπως ο Μ.Ιγνατίου, η κλιμακούμενη ένταση στο Αιγαίο (συνεπικουρούμενη από την απόπειρα δημιουργίας θερμού επεισοδίου στο Αγαθονήσι) προκάλεσαν σημαντικές αντιδράσεις στην Ουάσινγκτον.

Παρά τις ανακοινώσεις του Τουρκικού επιτελείου, οι εξελίξεις τρέχουν, καθώς η έξοδος του συνόλου σχεδόν του τουρκικού στόλου στο Αιγαίο και οι περιρρέουσες συνθήκες δεν επιτρέπουν εφησυχασμό. Ας ελπίσουμε ότι η απόφαση ματαίωσης της τελικής φάσης των τουρκικών ασκήσεων δεν θα οδηγήσει την ενδοτική ελληνική ηγεσία στην ακύρωση της προγραμματισμένης άσκησης "Ιωνάς 2011"..(enkripto.com)

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top