Select Menu


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ: Πως τις προκαλούν...  ...άντε πάλι να δούμε από την αρχή τα δεδομένα: Λεφτά υπάρχουν μας είπε ο Λιγνός στην αρχή! Τον πίστεψε ο κόσμος! Μετά μας είπε πως λεφτά δεν υπάρχουν! Μάλιστα, σωστό κι αυτό και πάλι ο κόσμος τον πίστεψε! Και μετά τί έγινε?


...α) πως τα λεφτά δεν υπήρχαν το ήξερε, μας το επιβεβαίωσε και ο Στρος Σκαν που ο Λιγνός πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση του κράτους κοιτούσε πώς θα μας βάλει στο ΔΝΤ. Άρα μας είπε ψέματα ο Λιγνός! Ο μέσος Έλληνας (και όχι μόνο) εμπιστεύτηκε τα λόγια του! Ένα το κρατούμενο λοιπόν...

...β) ο Λιγνός βρήκε το τρόπο να βρει χρήματα: Να μειώσει τους δικούς μας μισθούς, να μειώσει τις εργασίες μας, να αυξήσει το ΦΠΑ, να αυξήσει τη φορολογία, να ξεπουλήσει τη δική μας περιουσίας ΜΑΣ! Μάλιστα, και μετά από δέκα χρόνια πώς θα επιβιώσει το κράτος χωρίς δημόσια περιουσία? Από τη φορολογία? Θα γονατίσει μέσα σε ελάχιστο χρόνο! Και μπετατζής να είσαι, γνωρίζεις πως δεν μπορείς να πουλήσεις τη μπετονιέρα σου γιατί ζεις κάποιο χρονικό διάστημα με τα χρήματα που πούλησες αλλά μετά θα πρέπει να δουλέψεις κάπου σαν υπάλληλος, γιατί δεν επιβιώνεις όταν δεν έχεις άλλα χρήματα. Ο Λιγνός γιατί "δεν το σκέφτεται" οι περισσότεροι το γνωρίζετε...

...το αστείο είναι πως για ένα παράξενο λόγο εμπιστευόμαστε κάποιον εντελώς τυφλά να μας λέει πως χρήματα υπάρχουν ή το αντίθετο χωρίς να ζητάμε αποδείξεις πως πράγματι έτσι είναι! Σήμερα ο Λιγνός, χθες ο Χοντρός, προχθές κάποιος άλλος, αλλά πάντα με την ίδια ανόητη λογική εμπιστευόμαστε κάποιους, ενώ οι ίδιοι γνωρίζουμε ή στο τέλος μαθαίνουμε πως ήταν εντελώς αναξιόπιστοι! Δεν είναι αστείο?

Κάποτε μας έλεγε το ΠΑΣΟΚ πως φταίει η ΝΔ και η ΝΔ πως έφταιγε το ΠΑΣΟΚ, πια (όπως έχω ξαναγράψει) φταίει κάτι άυλο, κάτι απροσδιόριστο, κάτι σαν φάντασμα που λέγεται Οικονομική Κρίση και εμείς σκοτωνόμαστε μεταξύ μας γιατί μας είπαν πως φταίει ο άλλος και το πιστεύουμε! Πώς αποδεχόμαστε όταν αλλάζει η κυβέρνηση, πάντα να παραλαμβάνουν ξερή γη από τους προηγούμενους και να μην αναρωτιόμαστε πώς συμβαίνει κάτι τέτοιο?

Δεν είναι αστείο πως ο μέσος νους επηρεάζεται τόσο εύκολα από ανθρώπους που στη πράξη γνωρίζει πως είναι αναξιόπιστοι? Δεν είναι μόνο η Βουλή, είναι και τα ΜΜΕ, αλλά βλέπετε πώς κολλάμε και μετράει ο χρόνος από εκεί που θέλουν κάποιοι, πριν μας έλεγαν πως εμείς ή το χάος, τώρα λένε υποταγή ή δεν θα έχουμε χρήματα να σας πληρώσουμε σε δύο μήνες και εμείς το τρώμε αμάσητο και χωρίς να απαιτήσουμε εξηγήσεις και αποδείξεις! Μας έλεγαν πως δεν θα πάρουν νέα μέτρα και αυτοί κάθε λίγους μήνες όλο και κάτι σκέφτονται να μετρήσουν! Πάλι εμείς αποδεχόμαστε τα λόγια τους χωρίς να τα σκεφτούμε και χωρίς επιβεβαίωση αν είναι έτσι ή απλά μας λένε κουβέντες για να είμαστε καλά παιδιά...

...όσο απίστευτο και αν σας φαίνεται, μόνο το 3% της παγκόσμιας αγοράς κινείται με χρήμα (χαρτί και νόμισμα), το υπόλοιπο 97% γίνεται με άυλα μέσα πχ χρηματιστήριο, τραπεζιτικές συναλλαγές κλπ! Από τη στιγμή μάλιστα που σταμάτησε να υποχρεούται η κάθε χώρα να έχει σε χρυσό το αντίτιμο της αξίας των χρημάτων στη πράξη δεν ξέρει κανένας πόσο χρήμα υπάρχει στην αγορά! Ανάλογα τις ανάγκες μας κάνουν να νιώθουμε φτωχοί ή πλούσιοι!

Άλλωστε το χρήμα δεν είναι τίποτα περισσότερο από χαρτάκια! Δεν θέλουν να φαίνεται πολύ για να μη χάσει αξία, όπως γίνεται με τα διαμάντια που υπάρχουν πολλά αλλά εμφανίζονται συγκεκριμένες ποσότητες στην Αγορά για να μη χάσουν αξία! Αν θεωρήσουμε πως αρκετά από τα νομίσματα βρίσκονται κάπου χαμένα ή σε τίποτα κασόνια, άλλα καταστρέφονται θα δείτε για πόσο πλασματικά είναι όλα αυτά που μας λένε! Μία ερώτηση: Το ΔΝΤ με ποιά δικαιοδοσία επιτρέπει να τυπώνει ένα κράτος χρήματα με τη δικαιολογία πως του τα δανείζει? Είδε κάποιος τα χρήματα που "δάνεισε" το ΔΝΤ στην Ελλάδα? Απλά αρκούμαστε στα λόγια κάποιων, που ως δια μαγείας αυτοί μας λένε πόσο πρέπει να τρέξουμε για αυτούς και τα λάθη τους...


...αν κάνετε μία βόλτα στον Εθνικό μας Κήπο, θα βρείτε πάνω από 33.000 διαφορετικά είδη φυτών από όλο το κόσμο! Ευδοκιμούν στο κέντρο της Αθήνας χωρίς καμία βοήθεια στη πράξη, είναι και αυτά στη μοίρα τους όπως εμείς! Με την ελάχιστη φροντίδα αλλά υπάρχουν! Μάλιστα πολλά από αυτά δεν υπάρχουν πια στη χώρα από όπου ήρθαν, είναι μοναδικά και θέλουν να μας πείσουν πως η Ελλάδα δεν μπορεί να ζήσει χωρίς τις υπόλοιπες χώρες! Κάποιοι φωνάζουν πως έχουμε πλούσιο υπέδαφος και δεν κάνουμε προσπάθειες να βγάλουμε από τη Γη το Πλούτο της!

Οι Έλληνες πάντα δούλευαν, είναι δουλευταράδες! Ποιά άλλη χώρα ξέρετε να δουλεύουν τόσες ώρες όπως οι Έλληνες και μάλιστα με τέτοιο κλίμα, που έχουμε πολύ ζεστό καλοκαίρι? Κι όμως προσπαθούν να μας πείσουν πως χωρίς τις άλλες χώρες εμείς δεν είμαστε τίποτα! Θέλουν να μας πείσουν πως οι άλλες χώρες δουλεύουν και εμείς καθόμαστε, πως είμαστε τεμπέληδες! Στη πράξη τα έχουμε φάει όλα αμάσητα γιατί μας το είπαν και όχι γιατί το είδαμε και το επιβεβαιώσαμε, απλά μας το είπαν και το φάγαμε χωρίς σκέψεις και συγκρίσεις. Θέλουν να μας πείσουν πως οι Έλληνες δεν κάναμε τίποτα πέραν τους Αρχαίους μας Προγόνους, μπορεί να μου πει κάποιος μία εποχή που εμείς σαν Έλληνες δεν δώσαμε κάτι στον υπόλοιπο κόσμο και ας είμαστε μόλις μία τελίτσα στο παγκόσμιο χάρτη?

Το αποδεχόμαστε, χωρίς να σκεφτόμαστε πώς μας έστηναν τον ανδριάντα για τους Παγκόσμιους Πολέμους, για τους επιστήμονές μας, για τις αξίες μας! Αξία είναι να προσέχουμε την οικογένεια και να μην αφήνουμε κανένα πίσω! Φαντάζεστε αν δεν στήριζε ο ένας τον άλλο στην οικογένεια πόσοι από εμάς σήμερα θα κοιμόμασταν στο ξενοδοχείο "τα αστέρια"? Είχαμε και έχουμε μία οικογένεια που στηρίζουμε όταν δεν μπορεί και μας στηρίζει όταν δεν μπορούμε! Η Ευρώπη αυτή την αξία της οικογένειας δεν την έχει ακόμα συμπεριλάβει στο λεξικό της όπως και τη λέξη φιλότιμο κι όμως εμείς νιώθουμε παρακατιανοί...

...αν το καλοσκεφτούμε, θα βρούμε πολλά κενά στην ιστορία του χρέους, της οικονομικής κρίσης, των οφειλών, όλης της οικονομικής ιστορίας του κόσμου! Σκεφτείτε λοιπόν πως στη πράξη τα χρήματα που έχετε στη κατοχή σας στη πράξη δεν αντιπροσωπεύουν τίποτα σε σχέση με το κράτος! Δίνουμε ό,τι έχουμε, τη ζωή μας για χαρτάκια! Παράγουμε μία πατάτα και μας δίνουν χαρτάκια και μετά γελάγαμε όταν ακούγαμε πως οι ινδιάνοι έδιναν τις γούνες τους για καθρεφτάκια των λευκών! Πέραν το ότι στη πράξη μας έχουν πείσει πως αυτά τα χαρτάκια έχουν αξία, σκεφτείτε πως κάθε ημέρα εργαζόμαστε (όσοι είναι τυχεροί), παράγουμε κάτι για να πάρουμε ένα χαρτάκι, που με περισσότερη ώρα αφιερωμένη στην εργασία τί θα μας δώσουν?

Ένα μεγαλύτερο χαρτάκι άλλου χρώματος! Θα μου πεις πως με τα χαρτάκια θα πάρουμε πάλι κάτι άλλο, άρα δώσαμε μία πατάτα και πήραμε ζάχαρη για το καφέ μας! Μισό λεπτό: Πότε είδαμε πως ο παραγωγός αποφασίζει για τη τιμή της πατάτας? Πάλι αυτός που μοιράζει χαρτάκια αποφασίζει τη τιμή της παραγωγής και εκεί είναι το μπέρδεμα! Εδωσες πατάτα, πήρες ζάχαρη, αλλά όχι καφέ ακόμα και χρωστάς και το κτήμα σου σε αυτόν που έχει τα χαρτάκια για να βγάλεις παραγωγή και να πάρεις και λίγο καφέ! Όσο και αν σας φαίνεται πολύ γελοίο το παράδειγμα, αν το ξανασκεφτείτε θα καταλάβετε πως η συλλογή χαρτιών σημαίνει κέρδος για αυτόν που τα βγάζει και όχι για όποιον έχει μερικά...


...ίσως εκεί να είναι το θέμα! Πως αν σε πείσει αυτός που βγάζει τα χαρτάκια πως χωρίς αυτά δεν ζεις, τον έχεις ανάγκη, τον παρακαλάς, τον προσκυνάς για να μη τον χάσεις! Έτσι τον βοηθάς και προσπαθείς να είσαι αυλικός του για να γλείψεις κανένα κόκαλο και εσύ! Θέλετε να μου πείτε πως η Ελλάδα χρωστάει? Κανείς δεν της χρωστάει? Το είχα ξαναγράψει κάποτε, πως κατάφεραν εκεί που είχαμε ένα γεμάτο ψυγείο, χαρούμενες οικογένειες και έπρεπε μόνο ο πατέρας να δουλεύει και η κυρά να έχει ευθύνη του σπιτιού να εργάζεται όλη η οικογένεια, να πεινάει, το ψυγείο να είναι άδειο και μάλιστα να είναι χρεωμένοι!

Εκεί που η Ελλάδα είχε φτηνό φαγητό, μόνο ο πατέρας της οικογένειας να δουλεύει αλλά να πληρώνει ακριβά τα αυτοκίνητα, τώρα να έχουμε φτηνά αυτοκίνητα, αλλά ακριβό φαγητό και όλοι να δουλεύουμε και όλοι να μην έχουμε να ζήσουμε! Σας φαίνεται λογικό? Το χρήμα είναι ο μοχλός πίεσης με τον οποίον μας αναγκάζουν να μπούμε στο χορό και να παίξουμε σ’ ένα παιχνίδι κυνηγώντας την ουρά μας, στο οποίο είμαστε εκ προοιμίου χαμένοι.

Ίσως αν οι οικονομικοί μας Υπουργοί και οι Κυβερνήσεις μας παραδειγματίζονταν από μεγάλες οικονομικές κρίσεις του παρελθόντος, αν δεν περιοριζόντουσαν από πιέσεις, αλαζονεία της εξουσίας και συμφέροντα και αν ενδιαφερόντουσαν κατ’ ελάχιστον για την πατρίδα και τους πολίτες της, να είχαμε αποφύγει πολλά από τα δεινά που μας επεφύλαξε η υπαγωγή μας στο «άρθρο 99» του ΔΝΤ και της ΕΕ. Αλήθεια σκέφτηκε ποτέ κανείς τι όφελος έχει η ΕΕ από τις χρεοκοπίες κρατών μελών, όπως η Ελλάδα?

Δεν είδα να αναφέρεται με συγκεκριμένα στοιχεία κάτι τέτοιο, παρά μόνο κάποιες εφημερίδες ή blogers που ανέφεραν πόσα κερδίζουν μερικοί. Εμείς απλά θεωρούμε πως κάνει τα πάντα για να σώσει τα μέλη της. Κατά βάθος είναι έτσι όμως; Την αλήθεια τη ξέρουμε απλά δεν θέλουμε να τη παραδεχτούμε, ούτε να δούμε τα δεσμά μας και ας είναι μπροστά στη μούρη μας...

...το γελοίο για εμένα είναι πως τρέχουμε πίσω από χαρτάκια! Αφήνουμε την οικογένεια πίσω στη μοίρα της και αν (χτύπα ξύλο) κάποιος από την οικογένεια πάθει κάτι, τότε ξεπουλάμε τα πάντα για να πάρουμε χαρτάκια για να γίνει καλά ο δικός μας άνθρωπος! Τότε καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικός ήταν ή είναι αλλά ο καιρός χάνεται σε λάθος στόχους!

Πιστεύουμε και μετράμε το χρόνο όπως κάποιοι θέλουν να μας κάνουν να τον βλέπουμε και να τον αντιλαμβανόμαστε! Το χρήμα δεν το έβγαλαν για να μας κάνουν τη ζωή μας εύκολη, απλά για να μας ελέγχουν και το πέτυχαν! Πάντως αν λεφτά υπάρχουν ή δεν υπάρχουν, τα ταμεία εμείς δεν τα είδαμε ποτέ, όπως και τα χρήματα που τύπωσε το ΔΝΤ για να μας τα δανείσει!

Απλά για κάποιο λόγο αποδεχόμαστε τα λόγια αφερέγγυων ανθρώπων και μηχανισμών και λειτουργούμε σαν υπνωτισμένοι! Αποδεχόμαστε ό,τι μας λένε χωρίς δεύτερη σκέψη, χωρίς να απαιτήσουμε εξηγήσεις και αποδείξεις! Αντίθετα όταν εμείς μιλάμε πρέπει να έχουμε και αποδείξεις αλλά και εξηγήσεις! Τόσο απλά μας έχουν πείσει για τα πάντα και εμείς τα αποδεχόμαστε όλα, ελπίζω σύντομα να ζητήσουμε αποδείξεις, να χρεώσουμε και να πληρώσουν αυτοί που πρέπει, όπως πρέπει...

...παιχνίδια μυαλού και εξουσίας! Ό,τι γνωρίζουμε, μας τα μαθαίνουν από εκεί που πρέπει για ένα λόγο, που δεν είναι αναγκαίο να είναι και σωστά όσα μας μαθαίνουν! Ψηλά το κεφάλι να έχουμε, μη μάθουμε να το κατεβάζουμε για κανένα! Ίσως αν ψάχνουμε πίσω από τις λέξεις να βρίσκουμε τους λόγους! Ας εξασκήσουμε το μυαλό μας, ψάχνοντας γιατί και πώς, και ίσως η λύση να είναι μπροστά μας....


Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top