Select Menu


Χρηματοδοτούμενοι από ευρωπαϊκά κονδύλια, ερευνητές του ΕΜΠ συνεργάζονται με το γαλλικό όμιλο DCNS με στόχο τη δημιουργία του πρώτου πλήρως εξηλεκτρισμένου πλοίου.

Σε αυτά τα πλοία του μέλλοντος, οι ντιζελοκινητήρες που περιστρέφουν την προπέλα θα αντικατασταθούν από ηλεκτρικούς κινητήρες. Ηλεκτρική ενέργεια θα χρησιμοποιείται επίσης σε όλες τις διατάξεις κατανάλωσης ισχύος, όπως οι αντλίες, οι συμπιεστές και τα συστήματα ελέγχου.

«Το πλήρως εξηλεκτρισμένο πλοίο χαρακτηρίζεται από σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως η αυξημένη δυνατότητα ελιγμών, ο ακριβής έλεγχος της ταχύτητας και της θέσης του πλοίου, η εξοικονόμηση χώρου, καθώς και τα χαμηλότερα επίπεδα εκπομπών θορύβου και αέριων ρύπων. Τα παραπάνω συνοδεύονται από χαμηλότερα επίπεδα κόστους λειτουργίας και συντήρησης» εξηγεί σε ανακοίνωσή της η πρωτοβουλία Marinelive στη Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Το ερευνητικό πρόγραμμα είναι ένα από τα 12 έργα που προκρίθηκαν για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση μεταξύ 250 περίπου προτάσεων. Έχει πλέον εξασφαλίσει κονδύλια για μια τριετία από το 7ο Πρόγραμμα-Πλαίσιο για την Έρευνα.

Η γαλλική DCNS, ηγέτης της ναυπηγική πολεμικών πλοίων επιφανείας και υποβρυχίων, θα προσφέρει τεχνογνωσία που αφορά όλα τα στάδια ανάπτυξης, από το σχεδιασμό μέχρι την κατασκευή και τη δοκιμή του ηλεκτρικού πλοίου.

Η πρωτοβουλία Marinelive στοχεύει επίσης στην ίδρυση Κέντρου Αριστείας για τη Ναυτική Ηλεκτρολογία.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top