Select Menu


Εναλλακτικές επιλογές εξετάζουν οι ακραίοι κύκλοι της μειονότητας, ώστε να έχουν λάβει θέση «μάχης» για ενδεχόμενες απρόβλεπτες εξελίξεις στις οποίες μπορεί να οδηγήσει το ρευστό και αβέβαιο πολιτικό σκηνικό. Οι προβλέψεις ότι οι επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, θα οδηγήσουν σε ένα πολυδιασπασμενο πολιτικό σκηνικό με οριακές στην καλύτερη περίπτωση πλειοψηφίες, ανοίγουν την όρεξη σε όσους ονειρεύονται τη μετατροπή της μειονότητας και των πολιτικών εκπροσώπων της σε ρυθμιστές των πολιτικών εξελίξεων.

Το ΠΑΣΟΚ έχει πετύχει την πολιτική κυριαρχία του στη μειονότητα λόγω και της εμπιστοσύνης και της συμπάθειας που τρέφει η μειονότητα στο πρόσωπο του Γ. Παπανδρέου από την εποχή ακόμη της θητείας του στα υπουργεία Παιδείας και Εξωτερικών. Η αποστολή αυτή διευκολύνεται από την παρουσία του Αντώνη Σαμαρά στην ηγεσία της ΝΔ, καθώς οι δεσμοί του με μεγάλο κομμάτι της μειονότητας έχουν διαρραγεί από το 1990.

Η ύπαρξη δύο ισχυρών μειονοτικών παραγόντων, όπως είναι ο Α. Χατζηοσμάν (που τυγχάνει και πρόεδρος της λεγόμενης «Συμβουλευτικής Επιτροπής Τούρκων Δυτικής Θράκης»), και ο Τ. Ματατζή, στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, και η πιθανότατη επανεκλογή τους στις επόμενες εκλογές είναι ένα στοιχείο που δεν μπορεί ούτε να μεγιστοποιηθεί ούτε όμως και να αγνοηθεί. Και σε αυτήν τη Βουλή, αλλά με κάθε βεβαιότητα στην επόμενη, όταν αυτή προκύψει, η ύπαρξη δύο βουλευτών που προωθούν μια κοινή ατζέντα μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμη ακόμη και σε εθνικό επίπεδο.

Παρ' όλα αυτά, όμως, τίποτα δεν εγκαταλείπεται στην τύχη του και έτσι προωθείται και η ενίσχυση του κόμματος «Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας» που είχε ιδρύσει ο Σαδίκ και έχει επανασυσταθεί έχοντας στη θέση του πρόεδρου (που μέχρι πρότινος κατείχε ο ίδιος ο κ. Χατζηοσμάν) τον Μουσταφά Αλή Τσάβους.

Σύλλογος χωρίς άδεια.

Καθώς ο ίδιος θεωρείται περιορισμένου βεληνεκούς, ήδη προσέρχονται στο κόμμα νέα στελέχη που εκτός των άλλων διαθέτουν και διεθνή εμπειρία λόγω της ενασχόλησής τους με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Τελευταία στον κατάλογο αυτό ήταν η κ. Περβίν Χαϊρουλάχ, η οποία κατέχει τη θέση της διευθύντριας της «Πολιτιστικής και Εκπαιδευτικής Εταιρείας της Μειονότητας Δυτικής Θράκης», ενός συλλόγου που λειτουργεί μια σειρά από παιδικούς σταθμούς χωρίς τις στοιχειώδεις άδειες που απαιτούνται και με άδηλους πόρους. Η Περβίν Χαϊρουλάχ είναι όμως ιδιαίτερα γνώριμη στους Ελληνες διπλωμάτες, καθώς τα τελευταία χρόνια είναι πανταχού παρούσα σε κάθε λογής διεθνή φόρουμ προκειμένου να προβάλει τις «παραβιάσεις των δικαιωμάτων της τουρκικής μειονότητας στη Θράκη».

Το να μπορέσει το DEB να διαδραματίσει πολιτικό ρόλο εξαρτάται άμεσα από το πλαφόν του 3%, το οποίο δεν φαίνεται πιθανό να καταργηθεί.

Η ύπαρξη, όμως, ενός αμιγώς μειονοτικού κόμματος που υιοθετεί τη σκληρή γραμμή θα αποτελεί έναν ακόμη ισχυρό μοχλό πίεσης προς κάθε κόμμα εξουσίας, το οποίο θα πρέπει κάθε φορά να προβαίνει σε «παραχωρήσεις» προκειμένου να μην απολέσει τις πολύτιμες δύο ή και τρεις βουλευτικές έδρες που μπορεί να προσφέρει η συμπαγής μειονοτική ψήφος. 

Οι μουφτήδες

Και ενώ αυτά συμβαίνουν στη Θράκη, η Αθήνα προσφέρει ένα ακόμη «δώρο» στην Αγκυρα, καθώς ξεκινά συζήτηση για το θέμα της ανάδειξης των μουφτήδων, το οποίο επιχειρεί να επιβάλει η τουρκική πλευρά, έχοντας αφήσει σε εκκρεμότητα την υλοποίηση του νόμου για τον διορισμό των ιεροδιδασκάλων στη Θράκη.

Η αδράνεια της πολιτείας έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο τους ιμάμηδες που περίμεναν από το 2007 τον διορισμό τους και τώρα πλέον που έχουν γίνει γνωστά και τα ονόματά τους (μετά από διαρροή σε μειονοτικό έντυπο) όσοι δεν υπέκυψαν στις απειλές και τους εκβιασμούς των ακραίων κύκλων οδηγούνται στην «αγκαλιά» του προξενείου, το οποίο τουλάχιστον τους διαθέτει τον μηνιαίο μισθό. 

ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

Τουρκικό λόμπι

Με... δείπνα ενισχύει την επιρροή του στην Ουάσιγκτον

Σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την επιρροή του στην Ουάσιγκτον, το τουρκικό λόμπι (οι οργανώσεις: Τουρκικός Συνασπισμός της Αμερικής TCA και Τουρκικό Πολιτιστικό Ιδρυμα TCF) πραγματοποίησε προ ημερών επίσημη εκδήλωση-δείπνο προς τιμήν του προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, του Ρεπουμπλικάνου Τζον Μπόνερ. Παρουσιαζόμενη από τους Τούρκους ως «ιστορική» η εν λόγω εκδήλωση ήταν η πρώτη στα χρονικά επίσημη συνάντηση μεταξύ της τουρκο-αμερικανικής κοινότητας και της ηγεσίας του Κογκρέσου. Μάλιστα, σύμφωνα με την TCA, το συγκεκριμένο δείπνο (στο οποίο παρακάθισαν, μεταξύ άλλων, η Ιλεάνα Ρος-Λέτινεν, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής, και ο Μουχτάρ Κεντ, πρόεδρος της Coca-Cola) αποδεικνύει πως το Κογκρέσο αναγνωρίζει στην πράξη τον «ολοένα σημαντικότερο ρόλο» των Τούρκων στις ΗΠΑ. Πίσω στην Τουρκία, ο Αμερικανός πρέσβης Φράνσις Ριτσαρντόνε (ξανα)εξόργισε την κυβέρνηση Ερντογάν όταν, (ξανα)εξέφρασε την ανησυχία αναφορικά με την ελευθερία του Τύπου στη χώρα. Αμεση υπήρξε η αντίδραση του AKP το οποίο τον κάλεσε (για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μήνες) να μην ανακατεύεται στα εσωτερικά της Τουρκίας.

Γ.ΣΚΑΦΙΔΑΣ

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top