Τελευταία ενημέρωση (24/03-2:19πμ) |
Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση «Αυγή της Οδύσσειας» στη Λιβύη εν μέσω σύγχυσης για το κατά πόσο ο ίδιος ο Μουαμάρ Καντάφι αποτελεί στόχο της δυτικής συμμαχίας που διευρύνεται με το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η Βρετανία υπαινίσσεται ότι ο Λίβυος συνταγματάρχης μπορεί να αποτελέσει στόχο, σε αντίθετη γραμμή κινούνται οι ΗΠΑ.
Οι επιθέσεις πλήττουν πλέον την «καρδιά» του καθεστώτος στην Τρίπολη, τη νύχτα χτυπήθηκε «κέντρο διοίκησης» στο σύμπλεγμα κατοικιών του Καντάφι. Την ίδια ώρα, οι εξεγερμένοι καταγγέλλουν ότι κανταφικές δυνάμεις μεταφέρουν αμάχους στην πόλη Μιζουράτα ως «ανθρώπινες ασπίδες»
Τελευταία Ενημέρωση (24/03-2:19πμ)
- Επτά χώρες ζήτησαν τη συνδρομή της ΕλλάδαςΤράφικ αναμένεται τις επόμενες μέρες στις αεροπορικές βάσεις Αράξου, Ανδραβίδας και Σούδας από συμμαχικά αεροσκάφη που θα συμμετάσχουν στον αεροπορικό αποκλεισμό της Λιβύης. Ηδη έχουν υποβάλει αίτημα για μεταστάθμευση αεροσκαφών οι ΗΠΑ, Γαλλία, Βέλγιο, Νορβηγία, Δανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Κατάρ. Για τον λόγο αυτό λαμβάνονται επιπρόσθετα μέτρα ασφαλείας σε όλα τα ελληνικά αεροδρόμια.
Μπορεί η κυβέρνηση να καθησυχάζει ότι το οπλοστάσιο του Καντάφι δεν μπορεί να πλήξει ελληνικό έδαφος, ωστόσο στη Συμμαχία φοβούνται τυχόν αποστολές αυτοκτονίας από φανατικούς μουσουλμάνους. Ο Ευ. Βενιζέλος δήλωσε ότι το υπουργείο Αμυνας σε συνεργασία με την Αστυνομία και την ΕΥΠ λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια των βάσεων αλλά και των φιλοξενούμενων μονάδων σε αυτές.
Η Ελλάδα μπορεί να μη βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των βομβαρδισμών κατά στρατιωτικών στόχων στη Λιβύη, ωστόσο παρασκηνιακά η κυβέρνηση πασχίζει να βρίσκεται στο κλαμπ των 10 συμμαχικών χωρών που θα αναλάβουν κεντρικό ρόλο στις ΝΑΤΟϊκές επιχειρήσεις των 100 ημερών για τον αεροπορικό αποκλεισμό της Λιβύης, που αναμένεται να ξεκινήσει την ερχόμενη Παρασκευή, καθώς και στο εμπάργκο κατά της Λιβύης που θα διεξαχθεί με ευθύνη της ΕΕ και θα διαρκέσει τουλάχιστον έξι μήνες.
Ο Ευ. Βενιζέλος μίλησε και χθες για τη σημασία που έχουν οι αποστολές που θα κάνει το ελληνικό ιπτάμενο ραντάρ, μεταδίδοντας ζωντανή εικόνα στο CAOC ( ΝΑΤΟϊκό στρατηγείο) της Λάρισας, το οποίο θα συνεργάζεται στενά με το συμμαχικό στρατηγείο της Νάπολης.
Σε ό,τι αφορά τη διάθεση ελληνικών F-16 στις αποστολές για την επιτήρηση του εναέριου χώρου της Λιβύης, ο υπουργός Αμυνας επανέλαβε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα, ωστόσο το άφησε ανοιχτό σε περίπτωση που στο μέλλον προκύψει σχετική απαίτηση από τη Συμμαχία.
- Λιβύη: Η Τουρκία προσφέρει ένα υποβρύχιο και πέντε πλοία για το εμπάργκοΑρκετές χώρες του ΝΑΤΟ έχουν διαθέσει συνολικά 16 πλοία και υποβρύχια στην Ατλαντική Συμμαχία για την επιβολή του εμπάργκο όπλων που επιβλήθηκε στη Λιβύη, με πέντε πλοία και ένα υποβρύχιο μόνο απο τη Τουρκία, ανακοίνωσε ένας στρατηγός του ΝΑΤΟ την Τετάρτη.
Οι χώρες του ΝΑΤΟ έχουν «προσφέρει 16 πολεμικά σκάφη» για την επιχείρηση παρακολούθησης του εμπάργκο όπλων που η Συμμαχία συμφώνησε την Τρίτη να αναλάβει την ευθύνη, δήλωσε ο Καναδός στρατηγός Πιέρ Σεντ-Αμάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στις Βρυξέλλες.
Τα μέσα αυτά συνίστανται σε «ένα ιταλικό πλοίο διοίκησης, 10 φρεγάτες (τέσσερεις τουρκικές, και από μία από το Καναδά, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελλάδα, την Ιταλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες), τρία υποβρύχια (Ισπανία, Ιταλία και Τουρκία) και δύο βοηθητικά σκάφη (Ιταλία και Τουρκία)», διευκρίνισε ο ίδιος.
Πρόσθεσε ότι «μια σειρά από άλλα αεροπορικά μέσα» προτάθηκαν επιπλέον από χώρες του ΝΑΤΟ για την επιχείρηση αυτή, αλλά χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η Τουρκία δεν θα λάβει μέρος στο βομβαρδισμό της Λιβύης, αλλά θα μπορούσε να συμβάλει στις προσπάθειες για «έλεγχο» στη Μεσόγειο και του αεροδρόμιου της Βεγγάζης , προπύργιο ανταρτών στο συνταγματάρχη Καντάφι.
Η «αλυσίδα της διοίκησης» της επιχείρησης αυτής ξεκινά από το διοικητή των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, ο Αμερικανός στρατηγός Τζέιμς Σταυρίδης, περνά μέσα από τη βάση του ΝΑΤΟ στη Νάπολη (νότια Ιταλία) και στη συνέχεια κατεβαίνει προς έναν Ιταλό ναύαρχο, αποσταλμένο από τη Ρώμη στη φρεγάτα διοίκησης, εξήγησε επίσης ο καναδός Στρατηγός.
Ένας ανώτερος υπεύθυνος του ΝΑΤΟ, υπό ανωνυμίας, δήλωσε επίσης ότι η επιβολή του εμπάργκο όπλων ήταν «σημαντική» για την εφαρμογή του ψηφισμάτος του ΟΗΕ.
«Αν ο συνταγματάρχης Καντάφι θα μπορούσε να προμηθευθεί άλλα όπλα, αυτό θα παρέτεινε τη επιχείρηση», εκτίμησε ο ίδιος, ενώ οι δυνατότητες δράσης του λιβυκού στρατού ήταν ο στόχος των κτυπημάτων των χώρων του συνασπισμού από Σάββατο.
Ο ίδιος υπεύθυνος δήλωσε επίσης ότι οι φρεγάτες θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο σε αυτό το μηχανισμό, επειδή έχουν τη στρατιωτική ικανότητα να σταματήσουν ύποπτα πλοία και να στείλουν άνδρες επί των ύποπτων πλοίων για να ελέγξουν το φορτίο τους.
Κατά περίπτωση μπορούν επίσης να τα εκτρέψουν σε λιμάνια για περαιτέρω ελέγχους, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Ο ακριβής ρόλος της Ατλαντικής Συμμαχίας στις επιχειρήσεις αρχίζει να διαφανεί, μετά από πολλές μέρες διαπραγματεύσεων ενίοτε θυελλώδεις μεταξύ διαιρούμενων μελών, αλλά ο τελικός ρόλος δεν έχει ακόμη καθορισθεί.
Οι πρεσβευτές των 28 χωρών μελών της συμμαχίας θα συνεχίσουν τις συζητήσεις τους την Τετάρτη για να αποφασιστεί εάν θα ανατεθεί στο ΝΑΤΟ η διοίκηση της επιβολής της ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού στη Λιβύη.
«Το ΝΑΤΟ έχει κάνει προπαρασκευαστικά σχέδιά, αλλά η απόφαση για την εφαρμογή τους δεν έχει ληφθεί ακόμη», δήλωσε η εκπρόσωπος της Συμμαχίας Οάνα Λουγκέσκου.
«Οι συζητήσεις συνεχίζονται σε θετικό πνεύμα», πρόσθεσε, «το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να δράσει, εάν είναι αναγκαίο και όταν του ζητηθεί."
Τελευταία Ενημέρωση (23/03-19:19μμ)
- Αεροπορικές επιδρομές κατά δυνάμεων του Καντάφι στη ΜιζουράταΣε εξέλιξη η επιχείρηση «Αυγή της Οδύσσειας» στη Λιβύη με τις δυτικές δυνάμεις να εξαπολύουν κατά πληροφορίες αεροπορικές επιθέσεις κατά δυνάμεων του Μουαμάρ Καντάφι στη Μιζουράτα, όπου μαίνονται το τελευταίο 24ωρο σφοδρές μάχες με τους αντικαθεστωτικούς και η πόλη βυθίζεται σε ανθρωπιστική κρίση. Αντιαεροπορικά πυρά ακούγονταν για τέταρτη συνεχή νύχτα στο κέντρο της Τρίπολης. Βομβαρδίζεται από δυνάμεις του Καντάφι η πόλη Ζιντάν.
Το Εθνικό Συμβούλιο των Αντικαθεστωτικών ορίζει τον μεταρρυθμιστή Μαχμούντ Τζαμπρίλ επικεφαλής μεταβατικής κυβέρνησης, ενώ την ίδια στιγμή ο Μουαμάρ Καντάφι «καλεί όλους τους ισλαμικούς στρατούς να τον ακολουθήσουν», λέγοντας «θα επικρατήσουμε»...
Κάτοικος της πόλης Μιζουράτα της δυτικής Λιβύης δήλωσε τηλεφωνικά στο πρακτορείο Reuters ότι τα αεροσκάφη των δυτικών δυνάμεων πραγματοποίησαν δύο επιθέσεις στη Μιζουράτα και έκτοτε οι δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι δεν βάλλουν κατά των αντικαθεστωτικών.
Στη Μιζουράτα μαίνονται σφοδρές μάχες τα τελευταία 24ωρα και υπάρχουν πληροφορίες για δεκάδες νεκρούς από τις επιδρομές του καθεστώτος. Η πόλη έχει βυθιστεί σε σοβαρή ανθρωπιστική κρίση, καθώς δεν υπάρχει νερό, τα τρόφιμα τελειώνουν και η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι απελπιστική.
Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ελεύθεροι σκοπευτές πυροβολούν κατά πολιτών σε νοσοκομείο της πόλης και υπάρχουν τουλάχιστον τρεις νεκροί.
Αμφίρροπη είναι η κατάσταση στην Αζνταμπίγια, στα ανατολικά της χώρας, ενώ επίθεση από δυνάμεις του Καντάφι δέχεται και η ελεγχόμενη από τους αντικαθεστωτικούς πόλη Ζιντάν, περίπου 90 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Τρίπολης.
«Ο βομβαρδισμός άρχισε πριν από μισή ώρα. Η πόλη είναι περικυκλωμένη. Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη» δήλωσε κάτοικος της Ζιντάν το μεσημέρι της Τετάρτης.
Τα δυτικά αεροσκάφη έχουν πραγματοποιήσει περισσότερους από 300 εξόδους στη Λιβύη τις τελευταίες ημέρες και έχουν εκτοξευτεί πάνω από 162 πύραυλοι Tomahawk προς επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων κατ' εφαρμογή του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Αντιαεροπορικά πυρά και εκρήξεις ακούγονταν για τέταρτη νύχτα στη χώρα, περιλαμβανομένης της Τρίπολης, αν και πως το παρόν η δυτική συμμαχία δεν έχει επιβεβαιώσει νέες επιδρομές.
Εν τω μεταξύ, ελεύθεροι αφέθηκαν στη διάρκεια της νύχτας οι τρεις δυτικοί δημοσιογράφοι που είχαν συλληφθεί την Κυριακή στην Αζνταμπίγια της ανατολικής Λιβύης.
Στην πρώτη δημόσια εμφάνισή του σε μία εβδομάδα ο Μουαμάρ Καντάφι κάλεσε «όλους τους ισλαμικούς στρατούς να τον ακολουθήσουν», λέγοντας ότι «στο τέλος θα επικρατήσουμε». Σε πλάνα της κρατικής τηλεόρασης ο Καντάφι εμφανίστηκε στο συγκρότημα της Τρίπολης που χτυπήθηκε από πύραλο την Κυριακή, μίλησε για «σταυροφορία κατά του Ισλάμ».
- Η πρώτη αερομαχία - Καταρρίφθηκε λιβυκό αεροσκάφος; Μαχητικά αεροσκάφη της δυτικής συμμαχίας εκτόξευσαν βλήματα αέρος-αέρος κατά λιβυκού μαχητικού που πετούσε προς τη Βεγγάζη. Σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα, τα συμμαχικά κατέρριψαν αεροσκάφος MiG-23 της λιβυκής Αεροπορίας που κατευθυνόταν στη Βεγγάζη.
Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες πληροφορίες.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Ρόιτερς, οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ αποφάσισαν να αναθέσουν στους στόλους των χωρών-μελών τους την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων που επιβλήθηκε στη Λιβύη από τον ΟΗΕ.
- Νέες αεροπορικές επιθέσεις των συμμαχικών δυνάμεων στη Λιβύη Πέμπτη ημέρα των συμμαχικών βομβαρδισμών στη Λιβύη και όπως μετέδωσε το ειδησιογραφικό πρακτορείο Reuter μαχητικά αεροσκάφη των συμμαχικών δυνάμεων εξαπέλυσαν σήμερα το πρωί δύο νέες επιθέσεις εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων που βρίσκονται σε διάταξη μάχης στην πόλη της Μισράτα.
Σύμφωνα με το τηλεγράφημα του Reuters τα συμμαχικά αεροσκάφη βομβάρδισαν την περιοχή όπου βρίσκονταν τα κυβερνητικά στρατεύματα του Καντάφι δύο φορές σήμερα το πρωί και μετά επανέλαβαν τις βολές σε λιγότερο από δύο ώρες όπως δήλωσε και αυτόπτης μάρτυρας. Από ότι έγινε γνωστό οι δυνάμεις του Καντάφι δεν απάντησαν στην επίθεση, καθώς δεν σημειώθηκαν βολές αντιαεροπορικών πυροβόλων.
- Απελευθερώθηκαν οι δημοσιογράφοι με εντολή του Μ.Καντάφι
Νέα κατάπαυση του πυρός - Ο Λίβυος ηγέτης Muammar Gaddafi διέταξε την απελευθέρωση τριών δημοσιογράφων που κρατούνταν στη Λιβύη με την κατηγορία της κατασκοπείας και μέχρι εκείνη τη στιγμή αγνοούταν η τύχη τους, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο, Γκετί. Η συγκεκριμένη κίνηση σε συνδυασμό με τις καθημερινές ανακοινώσεις για παύση του πυρός μεταφράζονται από διεθνείς αναλυτές ως προσπάθεια του Λίβυου ηγέτη να ξεκινήσει ένας διάλογος και να σταματήσουν οι αεροπορικές επιδρομές.
Τελευταία Ενημέρωση (22/03-11:17μμ)
- Η Ελλάδα δεν θα γίνει «επιτήδειος ουδέτερος»... [Θα γίνει ενεργό παράρτημα των παγκοσμιοποιητών...]
Η Ελλάδα παρέχει επικουρική υποστήριξη και δεν συμμετέχει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη, επανάλαβε ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, ενημερώνοντας τη Βουλή για τις εξελίξεις. Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε θέμα εθνικής σημασίας την κατάσταση στη Λιβύη και τόνισε ότι η χώρα μας τηρεί στάση υπευθυνότητας.
«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει ο επιτήδειος ουδέτερος στις εξελίξεις στην περιοχή. Η στάση αυτή δεν θα βοηθούσε τα εθνικά συμφέροντα», ανέφερε ο πρωθυπουργός και δικαιολόγησε τις επιλογές της διεθνούς κοινότητας για τη Λιβύη, προκειμένου, όπως ανέφερε, να αποφευχθεί η ομαδική σφαγή αμάχων και ένα συνεπαγόμενο μαζικό κύμα μετανάστευσης, καθώς και για να υπηρετηθούν οι δημοκρατικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.
Σημείωσε δε, πως η παρουσία της Ελλάδας στο πλευρό των χωρών που τάσσονται υπέρ της ένοπλης πίεσης στο καθεστώς Καντάφι, με την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και του Αραβικού Συνδέσμου και της Αφρικανικής Ένωσης, είναι σύμφωνη με τις πάγιες θέσεις της εξωτερικής της πολιτικής για σεβασμό του διεθνούς δικαίου και εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα.
Η Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει ο επιτήδειος ουδέτερος στις εξελίξεις. Η απουσία της Ελλάδας δεν θα βοηθούσε τα εθνικά μας συμφέροντα
«Ως χώρα, έχουμε συμφέρον να συμβάλλουμε στην ενίσχυση της διεθνούς μας αξιοπιστίας χωρίς την λογική των δύο μέτρων και δύο σταθμών», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, παρατηρώντας πως, όταν η Ελλάδα αξιώνει την υλοποίηση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Κύπρο και την ΠΓΔΜ, δεν μπορεί να αντιτάσσεται στις σημερινές. Οι πολεμικές ενέργειες εναντίον της Λιβύης ωστόσο, θα πρέπει να συνοδευτούν και από μία συνολική πολιτική προσέγγιση, που θα αποσκοπεί στην προώθηση της εθνικής συνεννόησης στη χώρα αυτή και στον σεβασμό της νομιμότητας.
«Πολλοί μπορεί να σκέφτονται μόνον το σήμερα. Εμείς ως φίλος του λιβυκού λαού οφείλουμε να σκεφτόμαστε και την επόμενη μέρα. Θα πρέπει να ξέρει ότι έχει ένα φίλο, με αρχές, ανιδιοτελή, έτοιμο να βοηθήσει τον λιβυκό λαό στην ανοικοδόμηση της πατρίδας του. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει ο επιτήδειος ουδέτερος στις εξελίξεις. Η απουσία της Ελλάδας δεν θα βοηθούσε τα εθνικά μας συμφέροντα. Θα είμαστε παρόντες με την δύναμη αρχών, με σεβασμό στις υποχρεώσεις μας και στην ανάγκη για δημοκρατική αναγέννηση της περιοχής» ανέφερε ο Πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:
«Όσοι φίλοι και μη, είχαν ξεχάσει τον σημαντικό γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας μας, σήμερα ξανά τον αναγνωρίζουν και τον ανακαλύπτουν. Το στοιχείο αυτό θα πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν σοβαρότατα και να χρωματίζει τις αποφάσεις της Ε.Ε. που αφορούν και την Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι και θα είναι, πραγματικός πόλος αρχών, σταθερότητας και ευημερίας στην περιοχή» ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.
«Μακάρι να είχαν εξελιχθεί με ειρηνικό τρόπο τα πράγματα στη Λιβύη, μακάρι ο Καντάφι να είχε κρατήσει νηφάλια στάση και να είχε αποδεχθεί το συλλογικό αίτημα για εκδημοκρατισμό, να είχε αφουγκραστεί το λαό του. Εμείς πάντως είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε το ταχύτερο σε μια διπλωματική πρωτοβουλία ώστε να υπάρξει μια ειρηνική λύση σε αυτή την τραγωδία που ζούμε στη γειτονιά μας» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του.
Τελευταία Ενημέρωση (22/03-8:00μμ)
- Το ΝΑΤΟ "μπαίνει" στη Λιβύη. Εγκρίθηκε το σχέδιο δράσης.
Επήλθε συμφωνία στο ΝΑΤΟ! Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι έκαμψαν μετά από τέσσερις ημέρες τις αντιρρήσεις της Τουρκίας κατά κύριο λόγο αλλά και της Γερμανίας και συμφώνησαν ομοφωνα στο σχέδιο δράσης για την επιβολή no fly zone στη Λιβύη.Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας και τι ακριβώς προβλέπει το σχέδιο αναμένονται. Πάντως για την Ελλάδα ,η συμφωνία σημαίνει: Ενεργοποίηση του σχεδίου που προβλέπει πτήσεις ενός ιπτάμενου ραντάρ ,δύο ελικοπτέρων έρευνας διάσωσης και μίας φρεγάτας.
- Η Ελλάδα στο μάτι του κυκλώνα!
Από 60 έως και 100 αεροσκάφη είναι έτοιμες να υποδεχτούν τα επόμενα 24ωρα οι ελληνικές αεροπορικές βάσεις της Σούδας, της Ανδραβίδας και του Άκτιου! Η Ελλάδα θα αποτελέσει έναν από τους βασικούς πυλώνες των αεροπορικών επιδρομών στη Λιβύη,οι οποίες "ενδέχεται να διαρκέσουν ακόμη και τρεις μήνες",όπως είπε κορυφαία πηγή του υπουργείου Άμυνας.
Η Ελλάδα θέλοντας και μη βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα μιας πολυεθνικής στρατιωτικής επιχείρησης που ενδέχεται να αποδειχτεί η μεγαλύτερη σε όγκο αεροπορικών δυνάμεων αλλά και σε διάρκεια από τον πρώτο πόλεμο του Κόλπου.
Κι ενδέχεται η εμπλοκή της να γίνει ακόμη μεγαλύτερη,αφού κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο οι επιχειρήσεις στη Λιβύη,να μεταφερθούν στο έδαφος με την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων.
Η Αθήνα προσπαθεί να κρατήσει λεπτές ισορροπίες και δεν είναι εύκολο. Οι εξελίξεις στο ΝΑΤΟ θα κρίνουν και τη δική της στάση. Αν η διοίκηση της επιχείρησης περάσει στο ΝΑΤΟ, η ελληνική συμμετοχή θα αναβαθμιστεί κι άλλο με την διάθεση των τεσσάρων μαχητικών F-16.
Οι ελληνικές ΕΔ βρίσκονται σε κατάσταση πολεμικού συναγερμού και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου. Από τα Γενικά Επιτελεία έως τις αεροπορικές βάσεις επικρατεί κατάσταση ετοιμότητας όλο το 24ωρο. Όπως ανέφερε πηγή του ΓΕΕΘΑ , "μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας να έχουν πέσει όπως είναι λογικό στα μαχητικά αεροσκάφη που έρχονται στην Ελλάδα και στις επιχειρήσεις που θα αναλάβουν,ωστόσο πρέπει να γίνει κατανοητό ότι για να μπορέσουν αυτά να εκτελέσουν τις αποστολές τους, οι ελληνικές ΕΔ, είναι κυριολεκτικά στο πόδι".
Θεωρείται πολύ πιθανό οι τρεις αεροπορικές βάσεις να μην αποδειχτούν αρκετές για να ικανοποιήσουν τα αιτήματα ξένων αεροποριών για μεταστάθμευση αεροσκαφών τους στην Ελλάδα. Γι΄ αυτό το λόγο κι έχει δοθεί εντολή να είναι έτοιμες κι άλλες:
*Καστέλι στη Κρήτη
*Άραξος στη Πελοπόννησο
*Τανάγρα
Το πόσο σημαντικές είναι οι ελληνικές αεροπορικές βάσεις το επεσήμανε ακόμη και ο βρετανός πρωθυπουργός χθες σε ομιλία του. Και είναι λογικό.
Από τη βάση της Σούδας, ένα μαχητικό αεροσκάφος μπορεί να προσεγγίσει τους στόχους του στη Βεγγάζη μέσα σε 20 λεπτά.
Σήμερα αναμένονται στη Σούδα τα έξι Mirage 2000 από το Κατάρ,τα οποία θα συνοδεύονται και από ένα μεταγωγικό C-130. Η έλευσή τους είναι σημαδιακή. Πρόκειται για τα πρώτα αεροσκάφη αραβικής χώρας που εντάσσονται στη "συμμαχία των προθύμων". Αναμένεται να ακολουθήσουν τα 24 μαχητικά (12 Mirage και 12 F-16) των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Νότια της Κρήτης αναμένεται και το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle,με 14 Rafale τα οποία θα κάνουν βομβαρδισμούς στη Λιβύη.
Στη Σούδα έφθασαν έξι νορβηγικά F-16 ενώ χθες το βράδυ απογειώθηκαν από τον Άραξο τα τέσσερα από τα συνολικά οκτώ βελγικά F-16 ,για τη πρώτη αποστολή τους στη Λιβύη. Η πτήση των Βέλγων ,ήταν αποστολή αναγνώρισης κι όχι βομβαρδισμού,αλλά ήταν η πρώτη πτήση ξένων μαχητικών που ξεκίνησε από ελληνική βάση. Θα ακολουθήσουν πολλές ακόμη
.
- Το αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκολ στα ελληνικά ύδατα
Οπλισμένα αεροσκάφη άλλων χωρών επιχειρούν από τη Σούδα, ενώ και το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκολ βρίσκεται στα ελληνικά χωρικά ύδατα για να επιχειρήσει από εκεί κατά της Λιβύης τις επόμενες ημέρες, παραδέχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας.
- Κατέπεσε F-15E επιχειρώντας στη Λιβύη
Η αμερικανική διοίκηση Αφρικής (US African Command) ανακοίνωσε πως αεροσκάφος F-15E Strike Eagle κατέπεσε κοντά στην Βεγγάζη. Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC η αιτία πτώσης του αμερικανικού F-15 δεν οφείλεται σε εχθρική δράση, αλλά και πάλι είναι νωρίς για να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια της πτώσης. Το ένα μέλος του πληρώματος διασώθηκε απο αντάρτες και το δεύτερο από ειδική ομάδα της αμερικανικής Αεροπορίας. Η πτώση του αεροσκάφους έγινε κατά τη διάρκεια της νύχτας αλλά η αμερικανική Αεροπορία, δεν ανακοίνωσε τίποτα μέχρι που τα συντρίμια του αεροσκάφους βρέθηκαν σήμερα το πρωί από ένα...δημοσιογράφο της βρετανικής εφημερίδας The Telegraph. Το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από την αεροπορική βάση της RAF στο RAF Lakenheath στο Suffolkστη Βρετανία.
- Ρ.Τ.Ερντογάν: "Στο Αιγαίο τα τουρκικά μαχητικά όχι στην Λιβύη"
Η Τουρκία κρατάει τα μαχητικά της αεροσκάφη για το Αιγαίο και δεν θα τα στείλει σε αποστολές στη Λιβύη, αλλά είναι πιθανόν να συμβάλει στις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις που θα οργανωθούν επί τόπου, σύμφωνα με δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που δημοσιεύονται σήμερα στην εφημερίδα Hurriyet. Σημειώνεται ότι κατά την διάρκεια των συμμαχικών βομβαδρισμών στην Λιβύη όπως ενημερώνει καθημερινά το defencenet.gr, οι τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο συνεχίζονται αμείωτες.
Τελευταία Ενημέρωση (22/03-12:17μμ)
- 5 εκατ. ευρώ την ημέρα μας στοιχίζει ο πόλεμός τους...
Αυξάνεται καθημερινά η πολεμική ετοιμότητα των ελληνικών πολεμικών αεροδρομίων της Δυτικής Ελλάδας (Άκτιο, Άραξος, Ανδραβίδα) και της Κρήτης, καθώς και των βάσεων αντιαεροπορικών πυραύλων S-300PMU1 στην Κρήτη, όπου τα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης της αντιαεροπορικής Μοίρας, τουλάχιστον, δείχνει ότι μπορεί να λειτουργήσει παρά το γεγονός ότι συντηρείται εξαιρετικά φτωχά λόγω της μη υπογραφής σύμβασης υποστήριξης με την Ρωσία.
Και ενώ δεν είχαν βρεθεί 600.000 ευρώ για να καταστούν επιχερησιακοί οι S-300PMU1 με αποτέλεσμα η Κρήτη να είναι ακάλυπτη απέναντι στην βαλλιστική απειλή των λιβυκών βλημάτων εδάφους-εδάφους SCUD, τώρα θα διατίθενται καθημερινά 5 εκατ. ευρώ για την φιλοξενία των ξένων μαχητικών.
Επίσης ο ναύσταθμος της Σούδας, όπου ελλιμενίζονται τα αμερικναικά πολεμικά σκάφη, αλλά και το λιμάνι της Καλαμάτας και πιθανότατα κα άλλα λιμάνια της νοτίου Ελλάδος, ετοιμάζονται να υποδεχθούν αμερικανικά και συμμαχικά πλοία.
Πρόκειται για την μεγαλύτερη ανάπτυξη ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στη χώρα από την εποχή του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου, όταν είχαν έρθει ακόμα και αποικιακά στρατεύματα και είχαν πολεμήσει στην Μακεδονία.
Κάθε ημέρα υπολογίζεται ότι θα κοστίζει περίπου 5 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο (καύσιμα, διατροφή, υποστήριξης, έκτακτος συναγερμός Ε.Δ. κλπ) η φιλοξενία όλων αυτών των δυνάμεων στον ελληνικό κρατικό Προϋπολογισμό. Δαπάνη που βέβαια θα καλυφθεί 100% από εθνικά κονδύλια. Όλα αυτά χωρίς την συμμετοχή των ελληνικών δυνάμων που ανάλογα με το εύρος της θα κοστίσει στην Ελλάδα 1,5-3 εκατ. ευρώ επιπλέον.
Συνολικά υπολογίζεται ότι θα αφιχθούν. Μέχρ σήμερα έχουν αφιχθεί 8 βελγικά μαχητικά F-16 MLU, σήμερα αναμένεται η άφιξη άλλων 6 Mirage 2000-5 από το Κατάρ, εκκρεμεί η έλευση 10 Τyphoon και 8 Tornado GR4 από την Βρετανία, άξι νορβηγικών F-16 και πιθανόν και μαχητικών F-16 από τα ΗΑΕ. Τα 24 μαχητικά (12 Mirage 2000-5 και 12 F-16) των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων δεν έγιναν δεκτά στην Μάλτα και δεν υπάρχει κανένα άλλο αεροδρόμιο που να μπορεί να τα φιλοξενήσει.
Κατ'άυτό τον τρόπο μπορεί να χρειαστεί η ενεργοποίηση και πέμπτης βάσης, πέρα από τις τέσσερις (Άκτιο, Ανδραβίδα, Άραξος, Σούδα) που ήδη έχουν διατεθεί και αυτή να είναι η Καλαμάτα, ενώ και το αεροδόμιο της Ρόδου είναι έτοιμο να ενεργοποηθεί για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Μεγάλο βάρος έχει δοθεί στην έγκαιρη προειδοποίηση, λόγω της βαλλιστικής και κατά δεύτερον βαλλιστικής απειλής που συνιστά η Λιβύη, η οποία δείχνει μέχρι στιγμής υψηλή απορροφητικότητα στις συμμαχικές επιδρομές. Χαρακτηριστικό είναι ότι χθες οι πιστές στον Λϊβυο ηγέτη δυνάμεις, εν μέσω βομβαδρισμών, κατέλαβαν την πόλη Μισράτα
Από τη βάση της Σούδας, ένα μαχητικό αεροσκάφος μπορεί να προσεγγίσει τους στόχους του στη Βεγγάζη μέσα σε 20 λεπτά, ενώ χρόνο τριών λεπτών χρειάζεται ένα λιβυκό βλήμα SCUD-C από την βόρεια ακτή της Λιβής για να πλήξει την Κρήτη. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η Ελλάδα αποτελεί αυτή την στιγμή το προκεχωρημένο φυλάκιο βομβαρδισμού της Λιβύης..
Ταυττόχρονα σε συνεγερμό έχουν τεθεί και οι υπηρεσίες πληροφοριών, καθώς υπάρχουν χιλιάδες Λίβυοι στην Ελλάδα προσκείμενοι στο νυν καθεστώς και θεωρέίται πιθανόν να θελήσουν να προβούν σε τρομορκατικές επιθέσεις.
Τελευταία Ενημέρωση (22/03-01:17πμ)
- Απίστευτο: Τον έχουν "λιώσει" στις βόμβες και ο Καντάφι προελαύνει! - Κατέλαβε την Μισράτα
Σκληρό καρύδι αποδεικνύεται ο Μ.Καντάφι: Εν μέσω καταιγίδας βλημάτων cruise και αεροπορικών βομβαρδισμών κατέλαβε την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης, μετά τηνΤρίπολη και την Βεγγάζη, την πόλη Μισράτα στα δυτικά! Μετά από σφοδρό βομβαρδισμό των θέσεων των επαναστατών, με "εφ'όπλου λόγχη" επίθεση και μάχη σπίτι με σπίτι, οι κυβερνητικοί κατάφεραν να καταλάβουν την πόλη όπως μετέδωσε και το τηλεοπτικό δίκτυο Αl Arabiya.
- Στα 1000 χλμ. η λιβυκή ΖΑΠ
Η ζώνη εναέριου αποκλεισμού πάνω από τη Λιβύη που ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας με την απόφαση 1973, επεκτείνεται και σύντομα θα καλύπτει τα 1.000 χιλιόμετρα καθώς και επιπλέον πολεμικά αεροσκάφη χωρών της συμμαχίας καταφθάνουν στην περιοχή, ανακοινώθηκε σήμερα από τον επικεφαλής της αφρικανικής διοίκησης των αμερικανικών δυνάμεων.
- Ο χάρτης των συγκρούσεων στη Λιβύη. Ο χάρτης δημοσιεύεται στο γαλλικό Le Monde και είναι ιδιαίτερα διαφωτιστικός:*Με μπλε κύκλο σημειώνονται οι πόλεις που ελέγχει ο Καντάφι.
*Με κόκκινο κύκλο οι πόλεις που είναι υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών.
*Με κίτρινο κύκλο οι περιοχές στις οποίες οι συγκρούσεις είναι σε εξέλιξη.
*Με μπλε τόξο οι κινήσεις των στρατευμάτων του Καντάφι.
*Τα γκρι τόξα στα σύνορα με Τυνησία και Αίγυπτο δείχνουν
τις κινήσεις των προσφύγων με στοιχεία μέχρι τις 18 Μαρτίου.
*Τέλος το σύμβολο της με πορτοκαλί χρώμα δείχνει τις περιοχές που έχουν δεχτεί αεροπορικές επιθέσεις σήμερα.
Ο δεύτερος χάρτης που ακολουθεί απεικονίζει τις βάσεις του Καντάφι
και τις βάσεις που χρησιμοποιούν οι συμμαχικές δυνάμεις.
Η Σούδα έχει περίοπτη θέση.
Τελευταία Ενημέρωση (21/03-13:55μμ)
- "Πάμε για επιχειρήσεις 100 ημερών στη Λιβύη"!
Σύμφωνα με τις πληροφορίες,τις εκτιμήσεις και τελικά τις αναλύσεις κορυφαίων αξιωματούχων του ΥΕΘΑ η Οδύσσεια μπορεί να διαρκέσει 100 ημέρες και βρισκόμαστε ακόμη στην αυγή της.Αυτή την εκτίμηση συμμερίζεται και κορυφαία πηγή του ΥΕΘΑ.
Όλα δείχνουν ότι η επιπολαιότητα με την οποία έγινε η προετοιμασία της επιχείρησης κυρίως από τη Γαλλία,η κάκιστη επιλογή του χρόνου για την εκδήλωσή της -με μεγάλη καθυστέρηση- και το σκληρό πολιτικό-διπλωματικό και κυρίως οικονομικό και ενεργειακό παιχνίδι που παίζεται,ενδέχεται να μην οδηγήσει στην Ιθάκη. Κι αυτό δεν αφορά μόνο στους πολιτικούς που έχουν πάρει επάνω τους την ευθύνη αλλά κυρίως τους πολίτες της Λιβύης που πίστεψαν σ΄ ένα γρήγορο τέλος και διαπιστώνουν ότι ο θάνατος και η ανεξέλεγκτη βία θα σημαδεύει την καθημερινότητά τους για πολύ καιρό ακόμη.
Οι στρατιωτικοί ,Έλληνες και ξένοι έχουν καταλήξει ότι οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί από μόνοι τους είναι δύσκολο αν όχι απίθανο να οδηγήσει τον Καντάφι στην έξοδο.
Ο Μιλόσεβιτς στη Γιουγκοσλαβία συνθηκολόγησε μετά από 78 ημέρες κι αφού είχαν προηγηθεί ανηλεείς βομβαρδισμοί σε μία χώρα με υποδομές η καταστροφή των οποίων "πόναγε" τον πληθυσμό. Στη Λιβύη οι μοναδικές υποδομές που υπήρχαν μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου ,ήταν οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις τεχνολογικά ξεπερασμένες εδώ και χρόνια και ουσιαστικά άχρηστες και στον Καντάφι και στους πολίτες του. Άρα αποτέλεσμα μηδέν.
Ο Καντάφι δεν έχει τίποτα να χάσει και δεν πρόκειται να εμπιστευτεί τους δυτικούς ούτε καν για ηρωϊκή έξοδο. Τα παραδείγματα του Μιλόσεβιτς,του Σαντάμ και τα πιο πρόσφατα του Μπεν Άλι και του Μουμπάρακ τον οδηγούν προς την αντίθετη κατευθυνση.
Δεν είναι τυχαίο ότι χθες ,όλη την ημέρα οι ΗΠΑ μέσω κορυφαίων αξιωματούχων τόνιζαν σε κάθε ευκαιρία ότι "στόχος της επιχείρησης δεν είναι ο Καντάφι". Θέλουν μ΄ αυτό το τρόπο να μην ταυτιστεί σε καμμία περίπτωση η "επιτυχία" της επιχείρησης με την αποκαθήλωση Καντάφι. Αν προκύψει έχει καλώς. Αν όχι θα παρουσιαστεί κάποιος άλλος στόχος που θα έχει επιτευχθεί ως επιτυχία και ο δρόμος για την απεμπλοκή μένει ανοιχτός.
Συνεπώς όπως συμβαίνει πάντα η μόνο λύση για οριστική εκκαθάριση των λογαριασμών της Δύσης με τον συνταγματάρχη Καντάφι,είναι η αποστολή χερσαίων δυνάμεων.Ποιος θέλει να εμπλακεί σε τέτοια περιπέτεια; Οι αμερικανοί το είπαν καθαρά:"δεν ξανακάνουμε τα λάθη του Ιράκ και του Αφγανιστάν".
Οι Ευρωπαίοι; Πολύ δύσκολα θα πειστούν. Ίσως μόνο ο Πρόεδρος Σαρκοζί που έχει πάρει φόρα να σκέφτεται κάτι τέτοιο. Αν μάλιστα οι δημοσκοπήσεις για τη δημοτικότητά του έχουν ανέβει μετά από τους βομβαρδισμούς των Rafale στη Λιβύη,κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα.
Τελευταία Ενημέρωση (21/03-10:11πμ)
- Η Τουρκία μπλόκαρε την απόφαση του ΝΑΤΟ για τη Λιβύη!
Η εμμονή της Άγκυρας εναντίον κάθε είδους ΝΑΤΟϊκής επέμβασης στη Λιβύη, οδήγησε σε αδιέξοδο τις προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας ακόμα και για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.
Για κάθε απόφαση που λαμβάνει η Ατλαντική Συμμαχία απαιτείται η έκδοση «οδηγίας εφαρμογής» που εκδίδει το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο, κάτι που θα μπορούσε να γίνει το νωρίτερο την ερχόμενη Τρίτη. Αυτό σημαίνει ότι η κατάσταση οδηγείται σε απόλυτο αδιέξοδο, αφού η προϋπόθεση συμφωνίας όλων των κρατών-μελών δεν πληρείται.
Και να σκεφτεί κανείς ότι στην προκειμένη περίπτωση, η νέα επίδειξη τουρκικής «αυτονόμησης» δεν προκαλεί την οργή των Ηνωμένων Πολιτειών, για να μην μπει κανείς στον πειρασμό να σχολιάσει ότι η Άγκυρα έκανε τη «βρώμικη δουλειά» για λογαριασμό της Ουάσιγκτον, αφού ολοένα και αυξανόμενος αριθμός Αμερικανών αξιωματούχων αντιμετωπίζουν με αρνητισμό το ενδεχόμενο ανάληψης συντονισμένης στρατιωτικής δράσης.
Η υπόθεση εξελίσσεται σε ένα τεράστιο φιάσκο για την Ευρώπη, κυρίως δε για τη Βρετανία και τη Γαλλία που πρωταγωνίστησαν στην εξαπόλυση πληγμάτων εναντίον του καθεστώτος Καντάφι, αυτονομούμενες από τον μηχανισμό του ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ οι οποίες αρχικά ακολούθησαν και συμμετείχαν στα αεροπορικά πλήγματα, πλέον εμφανίζονται επιφυλακτικές με αποτέλεσμα να προβάλλεται πλέον ως μονόδρομος η αναζήτηση διπλωματικού διεξόδου από την κρίση.
Τελευταία Ενημέρωση (21/03-08:41πμ)
- Βενιζέλος: "Δεν κινδυνεύουμε από αντίποινα"
Αναφορικά με τις απειλές του Μουαμάρ Καντάφι, δεδομένης και της εγγύτητας με τις λιβυκές ακτές, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επισήμανε πως έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα.
"Ούτε η αντιαεροπορική άµυνα ούτε τα άλλα οπλικά συστήµατα ούτε τα αεροσκάφη που διαθέτει το καθεστώς στη Λιβύη µπορούν να πλήξουν την ελληνική επικράτεια και συγκεκριµένα την Κρήτη. Οι αποστάσεις είναι τέτοιες που παρέχουν πλήρη ασφάλεια. Η δε φρεγάτα µας που βρίσκεται την περιοχή είναι εξοπλισµένη µε πλήρη συστήµατα αυτοάµυνας", συμπλήρωσε.
Τελευταία Ενημέρωση (21/03-02:53πμ)
- Βαλλιστικός τρόμος λιβυκών SCUD-C πάνω από την Κρήτη
Πληροφορίες των δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών αναφορικά με την ύπαρξη στο οπλοστάσιο της Λιβύης βαλλιστικών βλημάτων SCUD-C με 500 χλμ. εμβέλεια και οι χθεσινές απειλές του Μ.Καντάφι ότι πλέον ολόκληρη η Μεσόγειος είναι μία εμπόλεμο ζώνη, έχουν θέσει σε κατάσταση συναγερμού την ελληνική αεράμυνα, ειδικά στην περιοχή της Κρήτης, που βρίσκεται εντός της ακτίνα δράσης των SCUD-C με την Σούδα...
Τελευταία Ενημέρωση (20/03-06:17πμ)
- Περίεργα «παιχνίδια» των ΗΠΑ στη Λιβύη
Προστατεύουν αυτούς που τους σκότωναν στο Ιράκ! To 2007 όταν οι απώλειες των αμερικανών στο Ιράκ έφταναν στο αποκορύφωμά τους, ένας εργάτης 18 ετών από την ανατολική Λιβύη ταξίδεψε μέσω της Αιγύπτου και της Συρίας στο Ιράκ για να καταταγεί σε ένα από τους πολλούς τρομοκρατικούς πυρήνες που διατηρούσε η al Qaeda στη χώρα αυτή.
Το λιβυκό καθεστώς ξεκίνησε τη διανομή όπλων, με στόχο να εξοπλίσει ένα εκατομμύριο πολίτες. Επίσης, απαιτεί την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και διακόπτει τη συνεργασία με την Ευρώπη για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Πόλεμο διαρκείας προανήγγειλε ο Λίβυος ηγέτης, υποστηρίζοντας ότι «η ήττα της Δύσης είναι αναπόφευκτη».
Επιβλήθηκε η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων
Ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ, ναύαρχος Μάικ Μάλεν, δήλωσε την Κυριακή ότι «έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος τις τελευταίες 24 ώρες» και επιβλήθηκε επιτυχώς η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη χώρα, ωστόσο «μένουν πολλά να γίνουν ακόμα».
Ο ίδιος τόνισε ότι η επέμβαση των δυτικών δυνάμεων ανάγκασε τις δυνάμεις του καθεστώτος να διακόψουν τις επιχειρήσεις στη Βεγγάζη. Όσον αφορά στη χρήση χημικών όπλων από τις δυνάμεις του καθεστώτος, ο Μάλεν είπε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις που να οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα.
Ωστόσο, ο ναύαρχος αναγνώρισε πως είναι πιθανό οι επιχειρήσεις να αποβούν αδιέξοδες και να μην καταφέρουν να οδηγήσουν στην πτώση του Καντάφι.
Η Ελλάδα έχει καταθέσει ήδη στη Συμμαχία την πρόταση για τη συνεισφορά της, η οποία, παρά τον αρχικό σχεδιασμό, δεν περιέλαβε τα τέσσερα μαχητικά F-16.
Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με ανακοίνωσή του σημειώνει ότι «στην παρούσα φάση η Ελλάδα δεν μετέχει σε στρατιωτικού χαρακτήρα επιχειρήσεις οι οποίες δεν διεξάγονται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Σε διμερές επίπεδο η Ελλάδα ανταποκρίνεται σε αιτήματα φίλων και συμμάχων χωρών για την παροχή διευκολύνσεων υποστηρικτικού χαρακτήρα».
Η Ελλάδα, όπως προστίθεται στην ανακοίνωση, «έχει δηλώσει στο ΝΑΤΟ και στο πλαίσιο των δικών του σχεδιασμών τη διαθεσιμότητα της βάσης της Σούδας και συμπληρωματικά των αεροδρομίων του Ακτίου και της Ανδραβίδας, της φρεγάτας που εδώ και μέρες βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Λιβύης με το οργανικό της ελικόπτερο και ενός ιπταμένου ραντάρ τύπου ΑΣΕΠΕ. Η Ελλάδα είναι επίσης έτοιμη ανά πάσα στιγμή και εφόσον παραστεί ανάγκη να διαθέσει ένα ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης».
Η φρεγάτα είναι η Λήμνος που βρίσκεται νοτιοδυτικά της Κρήτης, ενώ για αντικατάσταση της βρίσκεται στη Σούδα η φρεγάτα Θεμιστοκλής.
Το ελικόπτερο Έρευνας και Διάσωσης με διαμόρφωση μάχης, τύπου Super Puma, βρίσκεται σε ετοιμότητα στην Κρήτη.
Στη Σούδα βρίσκονται αμερικανικά αεροσκάφη και αναμένεται να προσγειωθούν εντός των επομένων ωρών έξι Mirage 2000-5 από το Κατάρ.
Σύμφωνα με Τα Νέα, το τελευταίο διάστημα έχουν περάσει από τη Σούδα και πυρηνοκίνητα υποβρύχια, ένα ελικοπτεροφόρο, ένα αντιτορπιλικό με αντιβαλλιστικό σύστημα και κάποια πλοία υποστήριξης και ανεφοδιασμού.
Στον Άραξο βρίσκονται εδώ και αρκετές ημέρες οκτώ βελγικά F-16, τα οποία έχουν διατεθεί στο ΝΑΤΟ για τη συμμαχική επιχείρηση.
Συλλαλητήριο έξω από την αμερικανική βάση
Ειρηνικό και με μεγάλη συμμετοχή ήταν συλλαλητήριο έξω από την Αμερικανική Βάση Ακρωτηρίου, που οργάνωσαν την Κυριακή στα Χανιά, μέλη των κινημάτων ειρήνης από όλη την Κρήτη με συμμετοχή και ξένων αντιπροσωπειών,
Ήταν μια εκδήλωση προγραμματισμένη εδώ και μήνες, στο πλαίσιο της συνάντησης των κινημάτων ειρήνης που έγινε στα Χανιά, ωστόσο χρονικά συνέπεσε με τις επιχειρήσεις στην Λιβύη.
Στο πρώτο χάρτη (Guardian) ,φαίνονται όλες οι ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις και οι χώρες από τις οποίες προέρχονται. Όπως φαίνεται η Λιβύη,είναι αποκλεισμένη από αέρα και θάλσσα.
Στο δεύτερο χάρτη (CNN), απεικονίζονται μερικά από τα σημεία της Λιβύης που δέχτηκαν τον καταιγιστικό βομβαρδισμό.
Επιχείρηση «Αυγή της Οδύσσειας», ποιες χώρες και με τι δυνάμεις μετέχουν
- Η Βρετανία επιβεβαίωσε ότι εκτοξεύτηκαν πύραυλοι κρουζ τύπου Stormshadow από αεροσκάφη Tornado. «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η RAF (Βασιλική Πολεμική Αεροπορία) άνοιξε επίσης πυρ με πυραύλους Stormshadow από έναν αριθμό Tornado GR4» δήλωσε ο στρατηγός Τζον Λόριμερ, εκπρόσωπος των βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Η Βρετανία έχει αναπτύξει, επίσης, υποβρύχια κλάσης Trafalgar (τα οποία εκτόξευσαν πυραύλους Τόμαχοκ το Σάββατο), αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού VC10 και Tristar καθώς και κατασκοπευτικά αεροσκάφη E3D Sentry και Sentinel. Σε ετοιμότητα βρίσκονται μαχητικά Typhoon, ενώ στις ακτές της Λιβύης πλέουν και δύο φρεγάτες, οι HMS Cumberland και HMS Westminster, που μπορούν να λάβουν μέρος στις επιχειρήσεις. Ενδέχεται να σταλούν στην περιοχή και καταδρομικά.
- Η Γαλλία έχει αναπτύξει 20 μαχητικά αεροσκάφη, περιλαμβανομένων μαχητικών πολλαπλών ρόλων Rafale, μαχητικών Mirage και τουλάχιστον ενός αεροσκάφους AWACS. Οι Γάλλοι επιχειρούν από την αεροπορική βάση Σολενζαρά στην Κορσική, από όπου τα μαχητικά μπορούν να φθάσουν στη Λιβύη μετά από ωριαία πτήση.
Το αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκωλ βρίσκεται στις γαλλικές ακτές στη Μεσόγειο και αναμένεται να πλεύσει την Κυριακή προς τη Λιβύη. Αναμένεται να φθάσει στις ακτές της χώρας αργά την Δευτέρα. Μεταφέρει 15 μαχητικά και συνοδεύεται από τρεις φρεγάτες, ένα πλοίο ανεφοδιασμού κι ένα υποβρύχιο.
Το Παρίσι έχει θέσει επίσης σε κατάσταση συναγερμού βάσεις στη Μασσαλία και στην Ιστρ, όπου βρίσκονται αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού. Η χώρα επανεντάχθηκε στο στρατιωτικό βραχίονα του NATO το 2009, μετά από τέσσερις δεκαετίες.
- Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που ανακοίνωσαν ότι η συμμετοχή τους θα είναι «περιορισμένη» έχουν αναπτύξει αεροσκάφη, πέντε πολεμικά πλοία και τρία υποβρύχια που μεταφέρουν πυραύλους Τόμαχοκ και αεροσκάφη επιτήρησης και ηλεκτρονικού πολέμου, σύμφωνα με το Πεντάγωνο. Ένα από τα πλοία είναι καταδρομικό που μεταφέρει κατευθυνόμενους πυραύλους, ωστόσο δεν υπάρχουν αεροπλανοφόρα κοντά στη Λιβύη.
Το αεροπλανοφόρο Enterprise, που πρόσφατα βρισκόταν στην Ερυθρά Θάλασσα, έχει μετακινηθεί ανατολικά για να συμμετάσχει, μαζί με το USS Carl Vinson, σε επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν. Η αεροπορική βάση Αβιάνο, νότια των Ιταλικών Άλπεων, είναι η μόνη που έχουν οι ΗΠΑ στην περιοχή με αεροσκάφη διαθέσιμα (42 F-16).
- Από τον Καναδά μετέχει το πολεμικό πλοίο HMCS Charlottetown, ενώ καναδικά μαχητικά έχουν φθάσει στην περιοχή αλλά πρέπει να προετοιμαστούν πριν λάβουν μέρος στις επιχειρήσεις, κάτι που μπορεί να χρειαστεί έως και δύο ημέρες.
- Η Ιταλία ανακοίνωσε ότι έχουν τεθεί στη διάθεση της διοίκησης του ΝΑΤΟ οκτώ μαχητικά αεροσκάφη και είναι έτοιμα να επιχειρήσουν από σήμερα, Κυριακή.
Η ιταλική κυβέρνηση έχει θέσει συνολικά σε ετοιμότητα δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη στο Τράπανι, στην δυτική Σικελία. Μαχητικά τύπου Tornado θα χρησιμοποιηθούν για να εξουδετερωθεί η λιβυκή αεράμυνα, ενώ αεροσκάφη F-16 και Eurofighter μπορούν να λάβουν μέρος σε διάφορων τύπων αποστολές. Η Ρώμη, όπως δήλωσε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, πρόσφερε επίσης τη χρήση μιας ΝΑΤΟϊκής βάσης κοντά στη Νάπολη ως επιχειρησιακού κέντρου και μπορεί να λάβει μέρος σε στρατιωτικές ενέργειες.
Επίσης, και οι επτά μεγάλες ιταλικές στρατιωτικές βάσεις στην Ιταλία είναι διαθέσιμες, είπε ο υπουργός Άμυνας Ινιάτσο λα Ρούσα, κι ορισμένες συμμαχικές χώρες ζήτησαν να τις χρησιμοποιήσουν. Οι πέντε είναι στη νότια Ιταλία και στη Σικελία, πολύ κοντά στη Λιβύη.
- Η Ισπανία διέθεσε ένα αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού, μια φρεγάτα F-100, ένα υποβρύχιο, ένα αεροσκάφος ναυτικής επιτήρησης και τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων F-18. Τα τελευταία επρόκειτο να σταθμεύσουν στην Ιταλία και να είναι διαθέσιμα σήμερα, είπε ο πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροδρίγκεθ Θαπατέρο. Είναι επίσης διαθέσιμες δύο στρατιωτικές βάσεις σε Καντίθ και Σεβίλλη.
- Η Δανία έχει στείλει έξι αεροσκάφη F-16. Θα σταλεί επίσης ένα στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος και περίπου 100 άνδρες, πιλότοι και προσωπικό υποστήριξης. Η Νορβηγία διαθέτει μαχητικά F-16 και πιθανώς ένα μεταγωγικό τύπου Hercules για να συμβάλλει στις επιχειρήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας.
- Κατάρ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν ανακοινώσει ότι θα διαθέσουν μαχητικά αεροσκάφη. Σύμφωνα με πηγές που είναι ενήμερες για την επιχείρηση θα είναι περίπου 6. Μαρόκο και Ιορδανία απέφυγαν να δεσμευτούν σε συμμετοχή στις στρατιωτικές επιχειρήσεις προτιμώντας να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια.
Οι δυνάμεις του Καντάφι
Όσον αφορά στις δυνάμεις της Λιβύης, ο τακτικός στρατός διαθέτει επισήμως 100.000 άνδρες, εν ενεργεία και έφεδρους, αλλά ο συνταγματάρχης Καντάφι θεωρείται ότι έχει έναν προσωπικό στρατό με χιλιάδες μέλη. Δεν είναι γνωστό πόσα μέλη του έχουν λιποτακτήσει.
Ο Στρατός Ξηράς διαθέτει 50.000 μέλη. Άρματα μάχης: 800, πολλά εκ των οποίων όμως είναι αχρηστευμένα. Τεθωρακισμένα οχήματα με οπλισμό: 1.000. Τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού: 945. Πυροβόλα: 2.421. Πύραυλοι εδάφους-αέρος: πάνω από 400.
Το Ναυτικό αριθμεί 18.000 μέλη. Δύο υποβρύχια, που μπορεί να είναι εκτός υπηρεσίας. Τρία σκάφη επιφανείας, 16 περιπολικά σκάφη. Η Αεροπορία διαθέτει 18.000 μέλη. Αεροσκάφη: τουλάχιστον 394, κυρίως ρωσικής και γαλλικής κατασκευής. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ είπε την Τρίτη ότι μόλις 20 είναι αξιόμαχα στην πραγματικότητα. Η Διοίκηση Αεροπορικής Άμυνας έχει τουλάχιστον 216 πυραύλους εδάφους-αέρος, 144 τύπου tow και 72 άλλων τύπων.
Άμαχοι, θύματα των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών;
Όσον αφορά στις δυνάμεις της Λιβύης, ο τακτικός στρατός διαθέτει επισήμως 100.000 άνδρες, εν ενεργεία και έφεδρους, αλλά ο συνταγματάρχης Καντάφι θεωρείται ότι έχει έναν προσωπικό στρατό με χιλιάδες μέλη. Δεν είναι γνωστό πόσα μέλη του έχουν λιποτακτήσει.
Ο Στρατός Ξηράς διαθέτει 50.000 μέλη. Άρματα μάχης: 800, πολλά εκ των οποίων όμως είναι αχρηστευμένα. Τεθωρακισμένα οχήματα με οπλισμό: 1.000. Τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού: 945. Πυροβόλα: 2.421. Πύραυλοι εδάφους-αέρος: πάνω από 400.
Το Ναυτικό αριθμεί 18.000 μέλη. Δύο υποβρύχια, που μπορεί να είναι εκτός υπηρεσίας. Τρία σκάφη επιφανείας, 16 περιπολικά σκάφη. Η Αεροπορία διαθέτει 18.000 μέλη. Αεροσκάφη: τουλάχιστον 394, κυρίως ρωσικής και γαλλικής κατασκευής. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ είπε την Τρίτη ότι μόλις 20 είναι αξιόμαχα στην πραγματικότητα. Η Διοίκηση Αεροπορικής Άμυνας έχει τουλάχιστον 216 πυραύλους εδάφους-αέρος, 144 τύπου tow και 72 άλλων τύπων.
Άμαχοι, θύματα των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών;
Αυτά είναι πλάνα που έδωσε η κρατική τηλεόραση της Λιβύης πριν λίγο. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της, βλέπουμε άμαχους τραυματίες από τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς, εχθές το βράδυ – σήμερα το πρωί, σε νοσοκομεία της Τρίπολης.
Οι αντικαθεστωτικοί της Λιβύης διαψεύδουν και λένε, ότι οι τραυματίες είναι θύματα από τις επιθέσεις των δυνάμεων του Καντάφι. Στην πραγματικότητα κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ποιοι ευθύνονται για τις απώλειες ή τραυματισμούς των εμφανιζομένων αμάχων.
Η Δημοκρατία των Στέλθ και των Τόμαχοκ...
Μιλάμε για την απόλυτη ξευτίλα....Αυτοί που φιλούσαν το χέρι του Καντάφι επί 30 χρόνια, τώρα προσπαθούν να του το κόψουν...Όταν είδαν ότι τα απολυταρχικά καθεστώτα που οι ίδιοι διόρισαν,ανέχτηκαν και συνεργάστηκαν δεν τους εξυπηρετούν δημίουργησαν Επαναστάσεις....
Στη Λιβύη δε τους βγήκε οπότε έρχονται να επιβάλλουν τη Δημοκρατία των Στέλθ και των Τόμαχοκ....Και αν βρε αδερφέ καταστραφεί και η χώρα ,από ενδεχόμενη γενικευμένης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση, εδώ είναι κατασκευαστικές μας εταιρείες να την ξαναχτίσουν....
Μιλάμε για πολιτισμό επιπέδου....
-Σαφώς και τύποι σα το Καντάφι δεν είναι καλοί-χειρότεροι όμως είναι αυτοί που τον "έγλυφαν" τόσα χρόνια για να τον "φτύνουν" σήμερα...
Σύγκληση του ΣΑ ζητά ο Καντάφι
Μετά την έναρξη των επιχειρήσεων η Λιβύη απαίτησε κατεπείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ακόμα, η λιβυκή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να θεωρήσει άκυρη την απόφαση 1973 του ΣΑ που επιβάλλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, υπογραμμίζοντας το «δικαίωμά» της να χρησιμοποιήσει εκ νέου την αεροπορία της.
Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, η κυβέρνηση αποφάσισε να διακόψει τη συνεργασία με την Ευρώπη για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.
Σε νέο διάγγελμά του, ο Μουαμάρ Καντάφι μίλησε για «πόλεμο διαρκείας», προβλέποντας την «αναπόφευκτη ήττα της Δύσης».
«Δεν θα εγκαταλείψουμε τη χώρα μας, θα την απελευθερώσουμε» λέει ο Λίβυος ηγέτης, που αναφέρει ότι οι επιθέσεις της Δύσης ισοδυναμούν με τρομοκρατική επίθεση -από την οποία, μάλιστα, η Λιβύη «θα βγει ενισχυμένη».
Προσπαθώντας να κινητοποιήσει όσες δυνάμεις απομένουν στο λιβυκό καθεστώς, ο συνταγματάρχης ανέφερε ότι όλοι «οι Λίβυοι πιάνουν τα όπλα για να υπερασπιστούν τη χώρα», υποσχόμενος στη Δύση έναν πόλεμο διαρκείας.
Έκκληση για τερματισμό της επέμβασης
Η επιτροπή της Αφρικανικής Ένωσης για τη Λιβύη απηύθυνε έκκληση για τον «άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών». Μετά το πέρας συνάντησης που είχαν στην πρωτεύουσα της Μαυριτανίας, Νουαξότ, τα μέλη της επιτροπής εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία ζητούν «τη συνεργασία των λιβυκών αρχών για να διευκολυνθεί η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στο λιβυκό λαό».
Οι Αφρικανοί ηγέτες ζητούν επίσης «την προστασία των ξένων υπηκόων συμπεριλαμβανομένων των Αφρικανών μεταναστών εργατών που ζουν στη Λιβύη» καθώς και την «έγκριση και εφαρμογή των πολιτικών μεταρρυθμίσεων που είναι απαραίτητες για την εξάλειψη των αιτίων της σημερινής κρίσης».
Η επιτροπή εκφράζει τη λύπη της «επειδή δεν θα μπορέσει» να μεταβεί την Κυριακή στη Λιβύη όπως επιθυμούσε και είχε ανακοινώσει, καθώς «δεν της επετράπη από τη διεθνή κοινότητα να το πράξει».
Η επιτροπή κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να επιδείξει «αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθεί μια σοβαρή ανθρωπιστική κρίση», υπογράμμισε την ανάγκη για «επείγουσα αφρικανική δράση για την επίλυση της κρίσης» και «επαναβεβαίωσε τη νομιμότητα των προσδοκιών του λιβυκού λαού για δημοκρατία, πολιτική μεταρρύθμιση, δικαιοσύνη, ειρήνη και ασφάλεια».
Σχόλια
Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.