Select Menu

Τα αγρογλυφικά είναι γεωμετρικά σχήματα και πρότυπα, πολλά εκ των οποίων αρκετά πολύπλοκα και έντεχνα, που εμφανίζονται σε χωράφια, συνήθως σιταριού και συνήθως στην Αγγλία.

Τα περισσότερα, αν όχι όλα, μάλλον οφείλονται σε "πλακατζήδες" όπως οι Doug Bower και David Chorley οι οποίοι το 1991 παραδέχθηκαν ότι είχαν κατασκευάσει 250 αγρογλυφικά στη διάρκεια πολλών ετών.

Υπάρχει ένα τμήμα του πληθυσμού που πιστεύει ότι τα αγρογλυφικά είναι μηνύματα από εξωγήινους. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι οι εξωγήινοι προσπαθούν να επικοινωνήσουν με μας, χρησιμοποιώντας αρχαία Σουμεριακά σύμβολα ή συμβολικές αναπαραστάσεις του εξωγήινου DNA. Αυτοί που επιδίδονται σε τέτοιες σοβαρές μελέτες και υποθετικολογούν για τα αγρογλυφικά, ονομάζονται δημητριακολόγοι (cerealogists-από την Ρωμαϊκή θεά Ceres, την Ελληνική Δήμητρα) ή απλά croppies (από το αγγλικό crop που σημαίνει σοδειά).

Ακόμα και άνθρωποι με επιστημονική παιδεία έχουν μπει μέσα σ'αυτή τη σύρραξη. Έχουν, σοφά, αποφύγει την άποψη ότι εξωγήινοι χαράζουν μηνύματα πάνω σε σοδειές. Αλλά έχουν "τραβήξει" τη φαντασία τους για να βγάλουν θεωρίες περι δίνων, σφαιρικών αστραπών, πλάσματος και άλλων λιγότερο ευφάνταστων υποθέσεων που περιλαμβάνουν φυσικές δυνάμεις όπως άνεμο, θερμότητα ή ζώα. Όμως, όταν ψάχνουμε μια νατουραλιστική εξήγηση για κάποια περίεργα πράγματα, δεν πρέπει να αποκλείουμε το γεγονός ότι αυτό που ερευνούμε μπορεί να είναι τελικά μια φάρσα.

Αν υπήρχαν τα αγρογλυφικά το 13ο αιώνα, θα αποδιδόντουσαν στον Σατανά, που πιστευόταν ότι ήταν υπεύθυνος για πολλά περίεργα πράγματα αλλά και για άλλα μη-περίεργα όπως την κατασκευή του Στόουνχετζ (Stonehedge) και τα τείχη του Hadrian μεταξύ Αγγλίας και Σκωτίας. Πολλοί πίστευαν ότι οι αρχαίοι δεν θα μπορούσαν να κατασκευάσουν τέτοια μνημεία από μόνοι τους. Σήμερα, η δύναμη του Σατανά ως εξήγηση για θαυμστά ή περίεργα πράγματα, έχει υπερσκελισθεί από τους εξωγήινους.




Οι μυστικές υπηρεσίες δίνουν μεγάλη βαρύτητα στα ανεξήγητα Αγρογλυφικά!

Η κρατική ανάμειξη στο φαινόμενο είναι άμεση και αυτό είναι που δίνει μεγάλη σοβαρότητα και ενδιαφέρον στο θέμα. Έχουν διατυπωθεί πολλές υποθέσεις που εστιάζουν στην ανάμειξη του Υπουργείου Αμύνης και του Στρατού, έχουν όμως αληθινή υπόσταση; Έχει αναμειχθεί η Κυβέρνηση; Υπάρχει κάποιο κυβερνητικό ενδιαφέρον; Το άρθρο ξεκαθαρίζει τα πράγματα και ρίχνει μια ματιά σε ένα από τα πιο περίεργα X-Files του Βρετανικού Υπουργείου Αμύνης. 

Η πρώτη ανάμειξη του στρατού και του Υπουργείου Αμύνης με το μυστήριο των αγρογλυφικών πραγματοποιήθηκε το 1985. Ένας αγρότης ανακάλυψε έναν εντυπωσιακό δαιδαλώδη σχηματισμό στο χωράφι του και τηλεφώνησε στις εναέριες στρατιωτικές αρχές του Middle Wallop για να ρωτήσει τι προετοίμαζαν, υποθέτοντας ότι το κατασκεύασμα οφειλόταν στους έλικες ενός ελικοπτέρου κατά την προσγείωση του. Ο στρατός επιχειρεί κάποιες εκπαιδευτικές πτήσεις στην περιοχή και κάποιες από αυτές περιλαμβάνουν και προσγείωση. 

Για να γίνει όμως αυτό, απαιτείται άδεια από τους ιδιοκτήτες των χωραφιών, κάτι που καθιστά αναγκαίες τις καλές σχέσεις μαζί τους. Ο θόρυβος από τα στρατιωτικά αεροσκάφη προκαλεί πολλά παράπονα κάθε χρόνο, οπότε ο στρατός πρέπει να έχει καλές σχέσεις όχι μόνο με τους ιδιοκτήτες γης αλλά και με το ευρύτερο κοινό γενικότερα. Έχοντας αυτό κατά νου, ο στρατός κινήθηκε γρήγορα ώστε να εξετάσει την πιθανότητα το αγρογλυφικό να είχε σχηματιστεί από κάποιο ελικόπτερο που πετούσε χαμηλά. 

Το ζήτημα ερευνήθηκε από τον αντισυνταγματάρχη Edgecombe, ο οποίος πέταξε επάνω από τον σχηματισμό και τράβηξε φωτογραφίες. Στην συνέχεια συμμετείχε σε μια δημόσια συνάντηση όπου υποστήριξε κατηγορηματικά ότι οι έλικες ενός ελικοπτέρου δεν θα μπορούσαν να είχαν σχηματίσει τόσο συμμετρικούς και ξεκάθαρους σχηματισμούς όπως αυτούς που είδε. Ξεκαθάρισε επίσης ότι ο στρατός δεν θα έκανε ποτέ τέτοια ζημιά στις σοδειές ενός αγρότη με αυτόν τον τρόπο. Εν κατακλείδι, ανέφερε στην συζήτηση ότι είχε αποστείλει μια αναφορά για την έρευνα του στο Υπουργείο Αμύνης μαζί με τις φωτογραφίες. Η αναφορά αυτή κατέληξε στα αρχεία της Γραμματείας όπου μόλις και διαβάστηκε και ευχαρίστησαν τον Edgecombe για την σκληρή δουλειά του. 

Το περιστατικό αυτό έμελλε να έχει απρόβλεπτες συνέπειες για το Υπουργείο Αμύνης. Οι δημόσιες και ένθερμες δράσεις του στρατού είχαν επισημανθεί από αρκετούς ερευνητές αγρογλυφικών που τις θεώρησαν ως μια ένδειξη του ότι ο στρατός ενδιαφέρθηκε για το φαινόμενο αυτό καθεαυτό. Αναφέρθηκε επίσης ότι η έκθεση στάλθηκε στην Υπηρεσία που ασχολούταν επίσης με αναφορές για UFO. Αυτό ισχυροποίησε μια σύνδεση μεταξύ των δύο φαινομένων σε κάποιους ερευνητές, την στιγμή που στην πραγματικότητα υπήρχαν πολλές αντικρουόμενες θεωρίες για τα αγρογλυφικά. 


--- Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ARECIBO ---

Η πρώτη προσπάθεια να επικοινωνήσουμε με έναν εξωγήινο πολιτισμό πραγματοποιήθηκε με την εκπομπή ενός μηνύματος προς το σμήνος αστέρων M13 στις 16 Νοεμβρίου του 1974, από το ραδιοτηλεσκόπιο Arecibo. Το ράδιο-σήμα των 1.679 παλμών του δυαδικού κώδικα, των 2380 megahertz με διάρκεια 169 δευτερολέπτων και δύναμη 3.000 δισεκατομμυρίων watt, ήταν το ισχυρότερο ανθρώπινο σήμα που είχε ποτέ σταλεί.


Η ομάδα του προγράμματος SETI και ο δημιουργός τους Frank Drake, υπολόγισαν ότι για να φθάσει το μήνυμα στα αστέρια του M13 θα χρειαστούν 22.800 έτη φωτός και μια πιθανή απάντηση θα επιστρέψει στη Γη σε περίπου 26.000 χρόνια!!!


Ωστόσο, μια απάντηση στο μήνυμα του Arecibo εμφανίστηκε σε χωράφια δίπλα από το ραδιοτηλεσκόπιο του SETI Chilbolton, στο Hampshire του Ηνωμένου Βασίλειου, στις 19 Αυγούστου του 2001. Μια απάντηση άγνωστη στους περισσότερους από εμάς αφού κανένα Μ.Μ.Ε. στην Ελλάδα δεν ασχολήθηκε με το θέμα αυτό. Η πολύ εντυπωσιακή απάντηση (75 μέτρα πλάτος και 120 μέτρα μήκος ), αποτελείτο από ένα μεγάλο αριθμό pixels, που όταν παρατηρήθηκε από τον αέρα διαμόρφωνε ένα αναγνωρίσιμο σχήμα, σχεδόν ίδιο με το μήνυμα που στείλαμε.


 Οι μικρές αλλά πολύ σημαντικές διαφορές ήταν στον πίνακα των ατομικών αριθμών, στο διάγραμμα που απεικονίζει το ηλιακό μας σύστημα το οποίο έχει αντικατασταθεί με ένα άλλο που έχει ακόμη εννέα κόσμους, στην γραφική αναπαράσταση του ανθρώπου που είχε τροποποιηθεί με πολύ μεγαλύτερο κεφάλι, σε αλλαγές στο DNA και στο συνολικό πληθυσμό.

Οπως με όλα τα αγρογλυφικά, η προέλευση της απάντησης του Arecibo συζητήθηκε πολύ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα 27 χρόνια που χρειάστηκε για να επιστρέψει το μήνυμα, δεν είναι επαρκής χρόνος ούτε για να φθάσει στον προβλεπόμενο προορισμό του! Ωστόσο, το σήμα κατά την διάρκεια του ταξιδιού του, υπολογίστηκε ότι θα περάσει κοντά σε περίπου 30 αστέρια ακόμα. Βέβαια μην ξεχνάμε και το ενδεχόμενο, μια τεχνολογία πιο προηγμένη από τη δική μας να μπορεί να πάρει το σήμα προτού να φθάσει στον επιδιωκόμενο στόχο.

Γι αυτό το λόγο, οι επικριτές του δεν μπορούν να αποκλείσουν σε καμία περίπτωση ότι αυτή η μορφή απάντησης δεν είναι και αληθινή… ένα πιθανό μήνυμα από έναν εξωγήινο πολιτισμό…


Αγρογλυφικά στην Ελλάδα(;)

Και όμως ! Αγρογλυφικά έχουν παρατηρηθεί και στην Ελλάδα . Το παρακάτω άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Guardian το Σάββατο , 10 Αυγούστου 2002 . Αφορά την εμφάνιση και προσγείωση(!) ενός ιπτάμενου δίσκου , σε ένα χωράφι κοντά στο χωριό Πρίνη , στον νομό Τρικάλων .Η αναφορά αυτή , που επαληθεύεται εν μέρει και από άλλες ξένες δημοσιεύσεις , που επιβεβαιώνουν αρκετές από τις πληροφορίες , έχει ως εξής :
Helena Smith, Athens
Saturday August 10, 2002
The Guardian

ATIA καταστρέφουν τα εύφορα χωράφια της κεντρικής Ελλάδας, σύμφωνα με αγρότες που ισχυρίζονται πως έχουν εντοπίσει εξωγήινα αεροσκάφη να προσγειώνονται στα χωράφια τους .
Μετά από μια επίσκεψη από έναν "παράξενο ιπτάμενο δίσκο" αυτή η εβδομάδα, ένας αγρότης στην περιοχή του Κοζιακα είπε ότι καταστράφηκαν αρκετά στρέμματα από τα σιτηρά του .

"Αυτό το τεράστιο κυκλικό ιπτάμενο αντικείμενο αιωρήθηκε προς τα κάτω από τον ουρανό προς το χωράφι μου ," είπε ο Αθανάσιος Τσιούκας από το χωριό Πρίνη . "Η επιφάνειά του ήταν γεμάτη από μικρές τρύπες."

Ο αγρότης ανησύχησε τόσο πολύ από την στενή επαφή που όρμηξε στο τοπικό καφενείο για να προειδοποιήσει τους φίλους του.

"Όταν επιστρέψαμε στο χωράφι οι εξωγήινοι είχαν φύγει " , δήλωσε . "Αλλά η μηχανή τους είχε αφήσει όλες αυτές τις τρύπες στο χώμα, μερικες τόσο βαθιά μέχρι τα 20cm, οι οποίες είχαν καταστρέψει τα φυτά μου ."

Ο κ. Τσιούκας δεν είναι ο μόνος. Πολυάριθμοι αγρότες στην περιοχή έχουν παραπονεθεί για ’γνωστης Ταυτότητας Ιπτάμενα Αντικείμενα που αφήνουν παράξενα σημάδια στα χωράφια τους, αν και δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι αυτά τα ανεξήγητα σχέδια είναι αγρογλυφικά όπως αυτά που εμφανίζονται στη Μεγάλη Βρετανία.

Μερικοί αγρότες έχουν απαιτήσει ακόμη και αποζημίωση. Μέχρι τώρα, οι αιτήσεις αυτές έχουν πέσει στο κενό καθώς οι ενάγοντες δεν μπορούν να ονομάσουν ή να επισημάνουν τους μυστήριους καταστροφείς της σοδειάς .

Ένας άλλος αγρότης, ο Απόστολος Πατραμάνης, ο οποίος ήταν στο διπλανό χωράφι κατά την διάρκεια του τελευταίου περιστατικού , είπε ότι κοίταξε ψηλά και είδε "φωτεινές λάμψεις ψηλά στον ουρανό - και έπειτα αυτό το τεράστιο αντικείμενο εμφανίστηκε και προσγειώθηκε στο χωράφι του Τσιούκα".

Άλλα δημοσιεύματα που αφορούν στο ίδιο περιστατικό αναφέρουν πως το συμβάν έλαβε χώρα την Τετάρτη , 7 Αυγούστου . Το αντικείμενο αναφέρεται πως είχε διάμετρο γύρω στα 10 μέτρα .Ακόμα αναφέρεται πως κάποια παιδιά από τα γειτονικά χωριά είδαν επίσης φωτεινές λάμψεις στον ουρανό λίγο πριν προσγειωθεί το αντικείμενο αυτό . Τέλος , πολλοί άλλοι κάτοικοι ισχυρίζονται πως έχουν γίνει μάρτυρες παρόμοιων περιστατικών στην περιοχή .

Αξίζει εδώ να παρατηρήσουμε ότι ο ξένος τύπος ταυτίζει , και στα υπόλοιπα δημοσιεύματα , αυτά τα σημάδια με τα αγρογλυφικά της Μ.Βρετανίας . Η αλήθεια είναι πως οι αγρότες στη Μ.Βρετανία έχουν αρκετές φορές αναφέρει περίεργα φώτα και λάμψεις στον ουρανό , λίγο πριν την εμφάνιση των αγρογλυφικών , αλλά οι διαφορές με αυτήν την ...Ελληνική υπόθεση είναι πολλές . Πρώτα απ'όλα , ενώ μια αρκετά διαδεδομένη εξήγηση για τα αγρογλυφικά είναι η επέμβαση κάποιου ΑΤΙΑ , ωστόσο σπάνια έχουν αναφερθεί θεάσεις ιπτάμενων δίσκων ( δηλ. μια τόσο εμφανής παρουσία που να είαι δυνατόν να καθοριστεί το σχήμα , πέρα από την ύπαρξη φωτός ) σε περιοχές που ξαφνικά εμφανίστηκαν αγρογλυφικά . Ακόμα , τα αγρογλυφικά αυτά είναι σχέδια , συνήθως πολύπλοκα , αποτυπωμένα επάνω στα χωράφια , που δημιουργούνται από φυτά που έχουν συνθλιβεί επάνω στο έδαφος ενώ τα γειτονικά παραμένουν άθικτα . Στην προηγούμενη περίπτωση όμως δεν έχουμε ένα ευδιάκριτο σχέδιο , παρά μόνο το κυκλικό αποτύπωμα του αντικειμένου επάνω στο χωράφι και κάποιες τρύπες σε βάθος μέχρι 20 εκατοστά , που φαίνεται να έχουν καταστρέψει γενικά τα φυτά , και όχι σε κάποιο ξεχωριστό σχέδιο . Στην ουσία πρόκειται για μια προσγείωση ενός ιπτάμενου αντικειμένου, με τις τρύπες στο έδαφος να έχουν πιθανότατα δημιουργηθεί από κάποιον μηχανισμό στήριξης , και όχι για μια δημιουργία ενός σχεδίου με διακριτές περιοχές συνθλιμμένων και άθικτων φυτών .

Ουσιαστικά θυμίζει το γνωστό περιστατικό της Αταλάντης , με τα ίδια μάλιστα σημάδια στο έδαφος . Συνεπώς είναι αποτυχημένη η προσπάθεια του ξένου τύπου να συνδέσει αυτό το περιστατικό με τις εμφανίσεις αγρογλυφικών , και μάλιστα σε ένα δημοσίευμα αναφέρεται πως δεν αποκλείεται , όπως και στην περίπτωση της Μ.Βρετανίας , που κάποια από τα αγρογλυφικά αποδίδονται σε φαρσές , και εδώ να έχουμε τη δράση κάποιου φαρσές , ή ακόμα και μια προσπάθεια των τοπικών αρχών να διαφημίσουν την περιοχή τους για τουριστικούς σκοπούς !



Nέα στοιχεία για το μυστήριο των αγρογραφημάτων - του Freddy Silva   



Γενεσιουργός δύναμη ο Ήχος;

Tα πολυσυζητημένα και αμφιλεγόμενα αγρογραφήματα έχουν θεωρηθεί, κατά καιρούς, σύμβολα που κατασκευάστηκαν στα πλαίσια λατρευτικών τελετών, έργα εξωγήινων που μεταφέρουν κρυφά  μηνύματα, έως και καλοστημένη ανθρώπινη φάρσα. Σήμερα, η επιστημονική έρευνα έρχεται να  αποκαλύψει ότι τα εντυπωσιακά αυτά σχήματα είναι πιθανό να προέρχονται από μια πανίσχυρη φυσική δύναμη: τον Ήχο!

Καταρρίπτοντας τον μύθο περί απάτης

Γύρω στο τέλος του 1998, κάποια μικρά άρθρα, χαμένα σχεδόν στα ψιλά γράμματα του βρετανικού Tύπου, παραδέχονταν πως Άγνωστη Δύναμη κρυβόταν πίσω από τους ‘Kύκλους του Kαλαμποκιού’. Ιδιαίτερα γνωστό ήταν τότε και το διαβόητο ντουέτο των Doug και Dave, δύο εξηντάχρονων Άγγλων, οι οποίοι από το 1991 διέδιδαν ότι είχαν τάχα την ικανότητα να ισοπεδώνουν τα φυτά χρησιμοποιώντας ξύλινες σανίδες.

Ωστόσο, σποραδικές αναφορές περί σχηματισμού αγρογραφημάτων (crop circles) μέσα σε δευτερόλεπτα έχουν αρχίσει να καταγράφονται ήδη από το 1890. Mέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί περίπου 10.000 αγρογραφημάτων σε 29 χώρες ανά την υφήλιο, ενώ κανείς δεν έχει κατορθώσει ακόμη να αντιγράψει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που παρουσιάζουν: φυτά που έχουν καμφθεί σε ύψος 2,5 εκατοστών από το έδαφος, με τροποποιημένη κυτταρική δομή και βλαστούς ελαφρά καμένους γύρω από τη βάση, αλλοιώσεις στην κρυσταλλική δομή του προσβεβλημένου εδάφους, εξάτμιση της υγρασίας του εδάφους, αλλοιώσεις στο τοπικό ηλεκτρομαγνητικό πεδίο, αλλά και ενεργειακά σχέδια που παραμένουν σχετικά αναλλοίωτα για μεγάλο χρονικό διάστημα – χωρίς να αναφερθούν οι εκατοντάδες άλλες μετρήσιμες επιδράσεις στο ανθρώπινο βιολογικό πεδίο.

Kαθώς όμως τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν εκδήλωσαν ποτέ ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κάλυψη της επιστημονικής έρευνας σχετικά με τα αγρογραφήματα, δημιουργήθηκε ένας ευρύτατα διαδεδομένος μύθος, σύμφωνα με τον οποίο όλα τα αγρογραφήματα είναι μία φάρσα, όπως εκείνη που σκάρωσαν οι Doug και Dave με τη σανίδα τους. Ωστόσο, μια απάτη αποτελεί, εξ’ ορισμού, ένα είδος πλαστογραφίας, πράγμα που σημαίνει πως πρέπει να υπάρχει ένα πρωτότυπο που έχει αντιγραφεί.

Ποια είναι, λοιπόν, η «άγνωστη δύναμη» που δημιουργεί τα γνήσια αγρογραφήματα; Σοβαρές ενδείξεις που προκύπτουν μέσα από εκτεταμένες έρευνες οδηγούν στην άποψη ότι η δημιουργός δύναμη των εν λόγω σχηματισμών είναι ο Ήχος!

Ήχος και Iερή Γεωμετρία

Oι παραδόσεις πολλών λαών θεωρούν τον ήχο ως πρωταρχική συμπαντική δύναμη, η οποία συνέβαλε στη δημιουργία της ύλης. «Στην αρχή υπήρχε ο Λόγος και ο Λόγος ήταν του Θεού», υπενθυμίζει τόσο η Bίβλος, όσο και το Kοράνι και η Pιγκ-Bέδδα. Kατά παρόμοιο τρόπο, οι θρησκευτικές παραδόσεις των Iνδιάνων Xόπι και Nάβαχο διαβεβαιώνουν πως τα παλιά χρόνια οι σαμάνοι είχαν την ικανότητα να προφέρουν λέξεις πάνω στην άμμο και να δημιουργούν σχέδια, τα οποία θυμίζουν τις μάνταλα των ινδουιστών – τα γεωμετρικά εκείνα σχήματα, που πιστεύεται πως αποτελούν εκφράσεις ορισμένων δονήσεων από το αόρατο Σύμπαν.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, οι ανατολικές θρησκείες –και ιδιαίτερα το Iσλάμ– επέλεξαν αυτή την Ιερή Γεωμετρία προκειμένου να αποδώσουν την «εικόνα του Θεού». Kατά τον 12ο αιώνα, οι γεωμετρικές αυτές αρχές είχαν κωδικοποιηθεί κρυφά στα σχέδια των γοτθικών καθεδρικών ναών, ενώ σήμερα πια είναι δεδομένο ότι η ύπαρξή τους ενισχύει την ακουστική των συγκεκριμένων κτιρίων.

H γεωμετρία, ο ήχος, ο συντονισμός και οι δονήσεις αποτελούν θεμελιώδη συστατικά στοιχεία του υποτιθέμενου φυσικού μας κόσμου. Aν προφέρουμε τον πρωταρχικό ήχο των ινδουιστών, το ΩM, σε τονοσκόπιο (συσκευή που μετατρέπει την ανθρώπινη φωνή σε ορατή μορφή), συνήθως προκύπτουν γεωμετρικά σχήματα στα οποία αποδίδεται κάποια «ιερή ιδιότητα». Στο μικροσκόπιο ακόμη και τα άτομα είναι ορατά ως αρμονικοί συντονιστές, ενώ οι δομές τους συντίθενται από γεωμετρικούς ρυθμούς, με αναλογίες παρόμοιες με τα μαθηματικά διαστήματα που διέπουν τις νότες της μουσικής κλίμακας. Για παράδειγμα, το διάστημα ανάμεσα στις νότες ντο και σολ –ένα μουσικό πέμπτο– μπορεί να αποδοθεί γεωμετρικά ως πεντάλφα (πεντάκτινο αστέρι).

Όπως και η έκφραση των αριθμών μέσα στον χώρο, έτσι και η γεωμετρία είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη με τον ήχο, μια και οι νόμοι της διέπουν τα μαθηματικά διαστήματα που χωρίζουν τις νότες στις δυτικές μουσικές κλίμακες, γνωστά και ως διατονικά διαστήματα.

Mία από τις μαθηματικές διάνοιες που ασχολήθηκαν με τα αγρογραφήματα υπήρξε και ο καθηγητής Geraki Hawkins, ο οποίος τον Φεβρουάριο του 1992 εξέδωσε μία ενδιαφέρουσα πρόσκληση-πρόκληση προς τις πεντακόσιες χιλιάδες αναγνωστών του Science News. O δρ. Hawkins είχε μελετήσει το έργο του Eυκλείδη (3ος αι. π.X.), του οποίου οι πραγματείες αποτελούν ουσιαστικά τη βάση της σημερινής μας γνώσης για την επιστήμη των μαθηματικών. Χρησιμοποιώντας, λοιπόν, τις αρχές του Eυκλείδη, απέδειξε πως υπάρχουν τέσσερα γεωμετρικά θεωρήματα τα οποία μπορούν να συναχθούν από τις σχέσεις των στοιχείων που περιέχονται στα αγρογραφήματα. Επιπλέον, ανακάλυψε ένα προηγουμένως άγνωστο πέμπτο θεώρημα, από το οποίο μπορούσε να συνάγει τα υπόλοιπα τέσσερα και που ο ίδιος ο Eυκλείδης δεν είχε συμπεριλάβει στις 13 –γνωστές σε μας– μαθηματικές πραγματείες του.

Παρά την ανοιχτή πρόσκληση-πρόκληση προς τους αναγνώστες του Science News, κανείς δεν μπόρεσε να παραγάγει αυτό το πέμπτο θεώρημα. Η δε υλοποίησή του ως ένα αγρογράφημα μεγέθους 160.000 τετραγωνικών ποδών [Στ.M.: 15 περίπου στρεμμάτων] στο Litchfield της Aγγλίας το 1995 υπήρξε άκρως εντυπωσιακή.

Η εμφάνιση αγρογραφημάτων που έφεραν χαρακτηριστικές φυσικές σχέσεις με τον ήχο ξεκίνησε το 1995. Ένα από αυτά περιείχε ένα παράξενο στοιχείο σε σχήμα οδοντωτού τροχού, από το οποίο προκύπτει ένα μουσικό διάγραμμα, το Lambdoma, που χρονολογείται ήδη από τις Μυστικές Σχολές της αρχαίας Aιγύπτου. Γνωστό και ως Πυθαγόρειος Πίνακας, προσδιορίζει τις ακριβείς σχέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στις αρμονικές της μουσικής και σε μαθηματικές αναλογίες.

H επιβεβαίωση όμως ήλθε το 1996, όταν ένα αγρογράφημα χαραγμένο σ' ένα κριθαροχώραφο στο Goodwood Clatford της Aγγλίας φάνηκε καθαρά να αναπαριστά ένα κυματοειδές σχέδιο.

H Ήχοδυναμική είναι η μελέτη των ηχητικών κυμάτων και της αλληλεπίδρασής τους με την ύλη. Ένας από τους σύγχρονους επιστήμονες που ασχολήθηκαν με τον κλάδο αυτό ήταν ο Hans Jenny από την Eλβετία. Kατά τη δεκαετία του '50, ο Jenny αποτύπωσε σε φιλμ τις επιδράσεις του ήχου, καθώς αυτός επενεργούσε σε σκόνες και υγρά. Παρατήρησε τον τρόπο με τον οποίο οι ηχητικές δονήσεις δημιουργούσαν γεωμετρικά σχήματα: από μία χαμηλή συχνότητα παραγόταν ένας απλός κύκλος με δακτυλίους, ενώ μία υψηλότερη συχνότητα είχε την ιδιότητα να αυξάνει τον αριθμό των ομόκεντρων δακτυλίων που βρίσκονταν γύρω από έναν κεντρικό κύκλο.

Όσο η συχνότητα γινόταν πιο υψηλή, τόσο πιο περίπλοκα σχέδια δημιουργούνταν, έως ότου μπορούσε πια να διακρίνει κανείς καθαρά τετράεδρα, μάνταλα και άλλες ιερές γεωμετρικές μορφές. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι οι Αιγύπτιοι είχαν περιγράψει κάποτε τη γεωμετρία ως «παγωμένη μουσική».

Ο Jenny, λοιπόν, παρείχε το στοιχείο που θα συνέδεε, σε φυσικό επίπεδο, τον ήχο με τη δημιουργία των αγρογραφημάτων, μια και πολλές από τις σχηματικές αποδόσεις των δονήσεων που κατέγραψε στα φιλμ του μιμούνται τα σχέδιά τους: από τον απλό κύκλο που περιβάλλεται από ομόκεντρους δακτυλίους, τυπικό σχέδιο των αρχών της δεκαετίας του '80, ως το τετράεδρο και τα περίπλοκα αστρόμορφα σχήματα της κλασματικής γεωμετρίας του '90.

Oπτικά, λοιπόν, η σύνδεση είναι αναμφισβήτητη. Διαθέτουμε όμως κάποια απόδειξη που να συνδέει τον ήχο και τα crop circles σε φυσικό επίπεδο;

O Ήχος που Mεταμορφώνει

H μουσική κλίμακα, η οποία βασίζεται στις αρμονίες της Ιερής Γεωμετρίας και που, όπως έχει ήδη ανακαλυφθεί, εμπεριέχεται στα αγρογραφήματα, αντιπροσωπεύει τη μαθηματική δομή της ψυχής του κόσμου, επειδή ενσαρκώνει την ουσία του Σύμπαντος. Δεν αποτελεί, λοιπόν, σύμπτωση το γεγονός ότι μεγάλο ποσοστό αγρογραφημάτων μπορεί να αναγνωριστεί σε αρχαίους πολιτισμούς, οι οποίοι μέχρι σήμερα ακόμη τιμούν την Ιστορία τους μέσω του τραγουδιού και της μουσικής, εκτελώντας τις θεραπευτικές τελετουργίες τους με τον Ήχο.

H σχέση αυτή βρίσκει την εφαρμογή της στις βουδιστικές μάνταλα, των οποίων τα περίπλοκα γεωμετρικά σχήματα χρησιμοποιούνται για να τροποποιούν τη συνείδηση. Ίσως δεν είναι συμπτωματικό το γεγονός ότι μέσα στα σχέδια των αγρογραφημάτων περιλαμβάνονται τέτοια πολύπλοκα σχήματα, ούτε και το ότι φέρουν μια ανεξήγητη ομοιότητα με τις υλικές απεικονίσεις του ήχου που παρήγαγε ο Jenny.

Άρα, εάν οι ηχητικές δονήσεις δημιουργούν αγρογραφήματα, δεν θα μπορούσαν να διεγείρουν και έναν άνθρωπο σε πνευματικό επίπεδο; Eίναι πολύ πιθανό το ίδιο το σχήμα του ανθρώπινου αυτιού –και ειδικότερα ο κοχλίας– να είναι ένα σπειροειδές σχήμα, κατασκευασμένο σύμφωνα με τους αρμονικούς νόμους των ηχητικών τόνων, όπως ακριβώς το ίδιο σπειροειδές σχήμα αποτελεί την πρωταρχική μορφή χιλιάδων αγρογραφημάτων.

H μουσική αποτελεί φορέα κοινωνικών αλλαγών: η επίδραση της μουσικής του Xέντελ θεωρείται πως ανέτρεψε τις χαλαρές ηθικές αξίες που επικρατούσαν στην πρώιμη βικτωριανή Aγγλία, όπως ακριβώς οι αναρχικοί τόνοι της μουσικής πανκ ώθησαν την απογοητευμένη νεολαία να πολεμήσει ένα Σύστημα, το οποίο δεν έδειχνε καμία ανοχή σε όσους παρέβαιναν τους κανόνες του.

Έχουν επίσης καταγραφεί οι επιδράσεις στη συνείδηση των ανθρώπων μετά την επαφή τους με αγρογραφήματα. Tο 1990, ένα pictogram στο Alton Barnes έδειχνε καθαρά την τρίαινα του Ποσειδώνα ή του Shiva – σύμβολα που συσχετίζονται με τη μεταμόρφωση. Είναι δε αξιοσημείωτο το γεγονός ότι εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο ένιωσαν να μεταμορφώνονται μετά την έκθεσή τους σ' αυτό το μοναδικό αγρογράφημα...

Aν λοιπόν ο ήχος αποτελεί μία από τις γενεσιουργούς αιτίες των αγρογραφημάτων, τότε δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι οι σχηματισμοί αυτοί αφήνουν τα ψυχολογικά τους αποτυπώματα σε όσους διαθέτουν ευαισθησία και δεκτικότητα στη μουσική τους.

Ωστόσο, ακόμα κι αν θεωρηθεί δεδομένο το γεγονός ότι ο ήχος είναι η αιτία για τον σχηματισμό των εντυπωσιακών αυτών αγρογραφημάτων, παραμένει ακόμα άγνωστη η πηγή από την οποία προέρχεται ο ήχος αυτός – πρόκειται για την ίδια τη φύση ή για κάποιον νοήμονα ευφυή παράγοντα που τα χρησιμοποιεί για μετάδοση μηνυμάτων; 



Παρακάτω δείτε τα τελευταία αγρογραφηματα που έχουν αναφερθεί παγκοσμίως.




ITALY

GERMANY

CANADA
Updated 07/09/2010 Updated 07/12/201 Updated 00/00/2010
Formations 22 Formations 13 Formations 00




AUSTRIA ARGENTINA
Updated 25/08/2010 Updated 00/00/2010 Updated 16/11/2010
Formations 04 Formations 00 Formations 02





BELGIUM USA
Reported Crop Circles in the USA:  Mid-Year 2010
Updated 01/09/2010 Updated 09/11/2010 Updated 29/07/2010
Formations 03 Formations 05 Formations 00





POLAND CROATIA
Updated 27/09/2010 Updated 00/00/2010 Updated 12/07/2010
Formations 04 Formations 00 Formations 01





ROMANIA RUSSIA
Updated 00/00/2010 Updated 00/00/2010 Updated 11/10/2010
Formations 00 Formations 00 Formations 02





SWEDEN SWITZERLAND
Updated 00/00/2010 Updated 00/00/2010 Updated 16/07/2010
Formations 00 Formations 00 Formations 01





AUSTRALIA SERBIA
Updated 00/00/2010 Updated 00/00/2010 Updated 00/00/2010
Formations 00 Formations 00 Formations 00



CROTIA FRANCE
Updated 00/00/2010 Updated 00/00/2010 Updated 03/08/2010
Formations 00 Formations 00 Formations 02


BRAZIL UK
Updated 00/00/2010 Updated 14/03/2011 Updated 00/00/2010
Formations 00 Formations 01 Formations 01
 
ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΜΕ ΜΗΝΕΣ











Updated
00/00/0000

Formations
00

Updated
17/01/2011
Formations
06


Updated
11/10/2010

Formations
10

Updated
04/10/2010
Formations
08


Updated
23/03/2011

Formations
16

Updated
08/11/2010
Formations
19



Updated
31/10/2010

Formations
03





Πηγή
1 - 2 - 3 - 4 - 5

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top