Select Menu


Σε δίωξη κατά του Έλληνα πρόξενου στο Βανκούβερ και μέλος του Δ.Σ της Ένωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων (ΕΔΥ), Γιώργου Αυφαντή, προχωρά το ΥΠΕΞ και ο Δημήτρης Δρούτσας που είναι έξαλλος μαζί του, μετά από δήλωση που έκανε στο ΒΗΜΑ πριν από λίγο καιρό.   Ο Γ. Αυφαντής είχε εκφράσει τη δυσαρέσκεια του για την απαξίωση των Ελλήνων διπλωματών από τον πρωθυπουργό, με αφορμή την επίσκεψή του στο Ερζερούμ, όπου θα συζητούσε με τους Τούρκους διπλωμάτες,  κάτι που δεν έχει κάνει με τους Έλληνες.  Το ΥΠΕΞ τον κάλεσε σε απολογία κατηγορώντας τον για προσβολή και απαξίωση.

Δεν είναι η πρώτη φορά όμως που ο Γ. Αυφαντής εκνευρίζει τον Δ. Δρούτσα.  Σύμφωνα με τους συναδέλφους του πρόκειται για έναν «έντιμο, πατριώτη  και δημοκρατικό διπλωμάτη, που μετά τη συνεχιζόμενη απαξίωση των διπλωματών,  έχει αποφασίσει να λέει κάποια πράγματα με το όνομά τους, ακόμα και υπερβαίνοντας τα συνήθη όρια».  Ο Δ. Δρούτσας έχει σχεδόν βεντέτα μαζί του εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο. Δεν είναι λίγοι αυτοί που τον έχουν ακούσει στη Βασ.Σοφίας να εκστομίζει ύβρεις εναντίον του, αλλά και των υπόλοιπων συνδικαλιστών διπλωματών. Επειδή όμως, τον Γ. Αυφαντή, τον θεωρεί ενοχλητικότερο όλων, όπως ισχυρίζονται κάποιοι διπλωμάτες,  τελευταία  επιχείρησε να ασκήσει πιέσεις στο υπόλοιπο Δ.Σ της ΕΔΥ για να τον απομονώσουν.

Στο άρθρο του  Άγγελου Αθανασόπουλου,  στο ΒΗΜΑ ( 6 Ιανουαρίου 2011) που  είχε τίτλο «Αντιδράσεις για την επίσκεψη Παπανδρέου στην Τουρκία λόγω υπερπτήσεων» φιλοξενούνταν αποσπάσματα από δήλωση που είχε στείλει στον δημοσιογράφο, τα οποία αποτέλεσαν και την αφορμή για τη δίωξή του. Το κείμενο που έβαλε «φωτιά» ήταν το εξής:

«…Κληθείς να σχολιάσει σχετικά, ο κ. Γ. Αϋφαντής, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΔΥ, υπήρξε ιδιαίτερα αυστηρός: «Εκτιμώ ότι οι συνάδελφοί μου παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την επίσκεψη του κ. Πρωθυπουργού στο Ερζερούμ. Διότι από τα όσα θα ανακοινωθούν εκεί, θα μάθουν και οι έλληνες διπλωμάτες κάποια νεότερα για την ακολουθούμενη εξωτερική πολιτική. Μια πολιτική την οποία δεν έχει σχεδιάσει η ελληνική Διπλωματική Υπηρεσία και τις πτυχές της οποίας τα στελέχη της αγνοούν. Όπως άλλωστε τις αγνοεί και το Υπουργικό Συμβούλιο, το ΚΥΣΕΑ και η Κοινή Γνώμη».

Και καταλήγει: «Ας κοιτάξει ο ελληνικός λαός στο Ερζερούμ, στο Καστελόριζο, στο Αγαθονήσι, στο Σούνιο, στην Κύπρο. Αν όσα συμβαίνουν εκεί τα επικροτεί, τότε, πράγματι, δεν χρειάζεται ελληνική Διπλωματική Υπηρεσία. Οι Τούρκοι διπλωμάτες  υπεραρκούν».

Η ιστοσελίδα του  « Δραγουμάνου» (http://e-dragoumanos.gr/?cat=2197) δημοσιεύει όλη τη δήλωση του Γ.Αυφαντή:

«Ως εκλεγμένος εκπρόσωπος των Ελλήνων διπλωματών από το 2007, εκτιμώ ότι οι συνάδελφοί μου παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την επίσκεψη του κ. Πρωθυπουργού στο Ερζερούμ. Διότι από τα όσα θα ανακοινωθούν εκεί, θα μάθουν και οι Έλληνες διπλωμάτες κάποια  νεότερα για την ακολουθούμενη εξωτερική πολιτική. Μια πολιτική την οποία δεν έχει σχεδιάσει η Ελληνική Διπλωματική Υπηρεσία και τις πτυχές της οποίας τα στελέχη της αγνοούν.  Όπως άλλωστε τις αγνοεί και το Υπουργικό Συμβούλιο και το ΚΥΣΕΑ και η Κοινή Γνώμη. Συνεπώς, η προσεκτική παρατήρηση των όσων ερήμην τους συμβαίνουν, αποτελεί  και για τους Έλληνες διπλωμάτες την μοναδική, πλέον, οδό έγκυρης πληροφόρησής τους. Οι Τούρκοι συνάδελφοί μας είναι σαφώς καλύτερα πληροφορημένοι ημών για όσα  σκέπτεται ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Δεν τίθεται εδώ, πρωτίστως, ζήτημα επαγγελματικής μας  ευθιξίας ως Ελλήνων διπλωματών, ότι δηλαδή ο κ. Πρωθυπουργός αισθάνεται την ανάγκη να επικοινωνήσει με τους Τούρκους ομολόγους μας αλλά ουδέποτε  με εμάς; Κάθε πολιτική  επιλέγει τα εργαλεία της και παραμερίζει ό,τι θεωρεί εμπόδιό της. Η Ελληνική Διπλωματική Υπηρεσία υπέστη κατά το 2010 μείωση αποδοχών η οποία, για όσους  υπηρετούν  στο εξωτερικό, ανέρχεται σε 30-35%. Η επικείμενη ένταξη του Διπλωματικού Κλάδου στο Ενιαίο Μισθολόγιο προδιαγράφει, στην καλύτερη των περιπτώσεων. πρόσθετη  μείωση των αποδοχών μας κατά 15-20 %. Είναι ευτύχημα ότι άλλοι Κλάδοι της Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης, ζωτικοί για την λειτουργία του Ελληνικού Κράτους, όπως π.χ. οι υπάλληλοι της Βουλής, οι Εφοριακοί, οι Δικαστικοί, οι Αστυνομικοί, τα στελέχη των Τραπεζών,οι Βουλευτές, οι Υπουργοί δεν υπέστησαν  περικοπή των αποδοχών τους στον ίδιο βαθμό. Θα πρέπει να αναρωτηθεί ο Ελληνικός λαός χάριν ποίας εξωτερικής πολιτικής εξοντώνεται οικονομικά και περιθωριοποιείται πολιτικά η Ελληνική Διπλωματική Υπηρεσία. Ποιός στόχος υπηρετείται από την μετατροπή των Ελλήνων διπλωματών σε υποαμοιβόμενους επαίτες; Ας κοιτάξει ο Ελληνικός λαός στο Ερζερούμ, στο Καστελόριζο, στο Αγαθονήσι, στο Σούνιο, στην Κύπρο. Αν όσα συμβαίνουν εκεί τα επικροτεί ο Ελληνικός λαός,τότε,πράγματι, δεν χρειάζεται Ελληνική Διπλωματική Υπηρεσία, οι Τούρκοι διπλωμάτες υπεραρκούν.»

Και αυτή είναι η απάντηση (μέρος της)  του Γ.Αυφαντή προς τους συναδέλφους του, στο Δ.Σ της ΕΔΥ, όπου εξηγεί γιατί μίλησε επώνυμα και δημόσια για όλα όσα συμβαίνουν.

«..Μίλησα γιατί, μετά από μισό χρόνο λειτουργίας του ΔΣ, είμαι πεπεισμένος ότι η πλειοψηφία των μελών του δεν θέλει, δεν μπορεί και δεν επιτρέπει να μετέλθουμε- με την αναγκαία αποφασιστικότητα, συνοχή και εντιμότητα- το μόνο αποτελεσματικό όπλο που διαθέτουμε για να προασπίσουμε το λειτούργημά τους από την οικονομική εξόντωση και την αλληλένδετη υπηρεσιακή μας περιθωριοποίηση: την ευαισθητοποίηση της Κοινής Γνώμης, μέσω των ΜΜΕ και μέσω απεργιακών κινητοποιήσεων (δικών μας, όχι των Ισραηλινών).  Μίλησα επώνυμα για να δείξω ότι η υποταγή και η σιωπή 5-6 συναδέλφων που εξασφάλισε η πολιτική ηγεσία δεν την απαλλάσσει από το πολιτικό κόστος. Ότι υπάρχουν πολλοί και αρκετοί Έλληνες διπλωμάτες οι οποίοι, δίχως βεβαίως να αρνούνται την ευσυνείδητη εκτέλεση των Κυβερνητικών εντολών, δεν λειτουργούν σαν φύλλα συκής και υπηρεσιακά άλλοθι τύπου Βατοπεδίου για τις όποιες Κυβερνητικές εμπνεύσεις και σχεδιασμούς».

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top