Select Menu

Ο Μουαμάρ Καντάφι δήλωσε σε συνέντευξή του ότι ο λαός θα πάρει τα όπλα σε περίπτωση επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, λίγη ώρα πριν από τις νέες επιθέσεις του λιβυκού στρατού κατά αντικαθεστωτικών.

Οι δυνάμεις που είναι πιστές στο Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι βομβάρδισαν χθες με σφοδρές ομοβροντίες θέσεις των αντικαθεστωτικών κοντά στον τερματικό σταθμό πετρελαίου Ελ Σιντέρ στην ανατολική Λιβύη. Οι αντικαθεστωτικοί απάντησαν με τη ρίψη ρουκετών. Νωρίτερα ο λιβυκός στρατός έριξε οβίδες κοντά σε θέση των αντικαθεστωτικών που βρίσκεται περίπου 5 χιλιόμετρα δυτικά του πετρελαϊκού λιμανιού Ρας Λανούφ, στην ανατολική Λιβύη, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου. Οι αντικαθεστωτικοί απάντησαν πάλι με τη ρίψη δύο ρουκετών, την ώρα που οι βολές του πυροβολικού του λιβυκού στρατού συνεχίζονταν.

Στο μεταξύ σφοδρές μάχες προκάλεσαν το κλείσιμο ενός από τα μεγαλύτερα διυλιστήρια της χώρας, στη Ζαουίγια, 50 χμ. δυτικά της Τρίπολης, δήλωσε χθες στέλεχος του διυλιστηρίου.
Το διυλιστήριο στη Ζαουίγια είναι το μεγαλύτερο που επεξεργάζεται βενζίνη κατάλληλη για αυτοκίνητα στη Λιβύη, κι έχει συνολική παραγωγική δυνατότητα 120.000 βαρέλια την ημέρα.
Τανκς των πιστών στον Μουαμάρ Καντάφι δυνάμεων κατευθύνθηκαν προς την κεντρική πλατεία της πόλης Ζαουίγια, δήλωσε χθες μαχητής της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ελεύθεροι σκοπευτές είχαν λάβει θέσεις στις στέγες των περισσότερων κτιρίων, πυροβολώντας οποιονδήποτε τολμά να βγει από το σπίτι του. «Υπάρχουν πολλοί νεκροί και δεν μπορούν ούτε να τους θάψουν. Η Ζαουίγια είναι έρημη. Κανείς δεν κυκλοφορεί στους δρόμους. Δεν υπάρχουν ούτε ζώα ούτε καν πουλιά στον ουρανό», είπε.


Οι δυνάμεις πιστές στο Λίβυο ηγέτη συγκεντρώνουν μετανάστες στην περιοχή Να' Ιμά, νότια της Μάλτας, με στόχο να τους στείλει στην Ευρώπη, κατήγγειλαν οι αντικαθεστωτικοί.
Η κατάσταση για τα δημοσιογραφικά συνεργεία που καλύπτουν την εμφύλια σύρραξη στη Λιβύη γίνεται ολοένα και πιο επισφαλής και υπάρχει το αίσθημα ότι αυξάνεται η αντιπάθεια απέναντι στους ξένους δημοσιογράφους, υποστηρίζει το Διεθνές Ινστιτούτο Ασφάλειας Τύπου (INSI). Το Ινστιτούτο ανέφερε ότι έλαβε αναφορές πως μεγάλος αριθμός δυτικών δημοσιογράφων τέθηκαν υπό κράτηση από τις Αρχές στη Λιβύη.

Προειδοποίησε για χάος ο Καντάφι
Ο λαός της Λιβύης θα πάρει τα όπλα εναντίον των δυτικών δυνάμεων εάν επιβάλουν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στον εναέριο χώρο της χώρας του, δήλωσε ο Καντάφι σε συνέντευξή του στην τουρκική κρατική τηλεόραση. «Εάν λάβουν μια τέτοια απόφαση, αυτό θα είναι χρήσιμο για τη Λιβύη, διότι ο λαός της θα δει την αλήθεια· ότι αυτό που θέλουν είναι να πάρουν τον έλεγχο της Λιβύης και να κλέψουν το πετρέλαιό της», δήλωσε. Ο Καντάφι ανέφερε ακόμη πως αν το εξτρεμιστικό δίκτυο Αλ-Κάιντα καταλάβει τη χώρα του, ολόκληρη η περιοχή ώς το Ισραήλ θα παραδοθεί στο χάος, αποδίδοντας και πάλι στην Αλ-Κάιντα την ευθύνη για την εξέγερση στη χώρα του. «Η διεθνής κοινότητα άρχισε τώρα να καταλαβαίνει ότι εμποδίζουμε τον Οσάμα μπιν Λάντεν να πάρει τον έλεγχο της Λιβύης και της Αφρικής», υποστήριξε ο συνταγματάρχης Καντάφι.

Σε άλλη συνέντευξή του σε γαλλικό δίκτυο, ο Λίβυος ηγέτης κατηγόρησε τους Δυτικούς, και ειδικά τη Γαλλία, για «αποικιοκρατική συνωμοσία» εναντίον της χώρας του. «Θέλουν να αποικήσουν ξανά τη Λιβύη. Πρόκειται για μιαν αποικιοκρατική συνωμοσία», τόνισε. Σε ερώτηση για το αν εξετάζει το ενδεχόμενο αντιποίνων εναντίον της Γαλλίας, ο Λίβυος ηγέτης απάντησε λακωνικά: «Θα δούμε», εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι θα υπάρξουν μελλοντικές «επισκέψεις» στην Ευρώπη, όταν «όλα αυτά τελειώσουν».

Να σημειωθεί ότι πτήση για 10 λεπτά εντός του FIR Αθηνών πραγματοποίησε το προεδρικό αεροσκάφος τύπου «Φάλκον» της Λιβύης. Σύμφωνα με το σχέδιο πτήσης, το αεροπλάνο έχει ως προορισμό την Αίγυπτο. Το λιβυκό αεροσκάφος, που προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Καΐρου, μετέφερε τον επικεφαλής της Λιβυκής Αρχής Προμηθειών και Επιμελητειακής Υποστήριξης, υποστράτηγο Άμπντελ Ραχμάν Μπεν Άλι αλ Σάγιντ αλ Ζάουϊ.

Έβαλε τις προτεραιότητες η ΕΕ
Σε ευρεία χθεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, ενόψει της έκδοσης ψηφίσματος για την κατάσταση στη Λιβύη σήμερα Πέμπτη, η Υπάτη Εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ, Κάθριν Άστον, έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα των ενεργειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λιβύη την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και την ενίσχυση του σχεδίου εκκένωσης των εμπόλεμων περιοχών από Λίβυους, Ευρωπαίους και άλλους πολίτες που δεν επιθυμούν, πλέον, να παραμείνουν εκεί. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι πρέπει «να εξασφαλίσουμε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια και η στήριξή μας φθάνουν στους σωστούς ανθρώπους, διότι υπάρχουν και εμπόλεμες περιοχές όπου είναι δύσκολο να φθάσει ανθρωπιστική βοήθεια, τρόφιμα και φάρμακα».
Συμπέρανε στη συνέχεια πως για να μπορέσει να λειτουργήσει η ανθρωπιστική βοήθεια, θα πρέπει πρώτα να σταματήσει η βία στη Λιβύη.
 

Ερωτηθείσα από τους ευρωβουλευτές για το ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να λάβει προκειμένου να επιβληθεί αεροπορικός αποκλεισμός στη Λιβύη και για το αν στα σχέδια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι και η αναγνώριση της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης, η κυρία Άστον υποστήριξε ότι δεν μπορεί να επιβληθεί αεροπορικός αποκλεισμός χωρίς εντολή από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, άλλωστε, διευκρίνισε, είναι αρμόδιο για το αν θα αναγνωρίσει ή όχι την προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης. Το κοινό θέμα που θα πρέπει να μας απασχολεί, κατέληξε, είναι να δούμε μίαν αλλαγή στη Λιβύη, σύμφωνα με τις επιθυμίες του λιβυκού λαού.

Ενώ περιμένουμε τις συνεδριάσεις των υπουργών, άνθρωποι εξακολουθούν να σκοτώνονται στη Λιβύη, τόνισε, για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο Ισπανός ευρωβουλευτής Ιγνάθιο Σαλαφράνκα. Το καθεστώς του Καντάφι πρέπει να παύσει και εμείς πρέπει να ορίσουμε μία ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων, ώστε ο Καντάφι να μην μπορεί πλέον να βομβαρδίσει, κατέληξε.
Μιλώντας για λογαριασμό της Ομάδας των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών, ο επικεφαλής της, Μάρτιν Σουλτς, διευκρίνισε ότι δεν είναι δυνατόν η ΕΕ ακολουθώντας, ενδεχομένως, τα συναισθήματά της να συμβάλει σε μία μονομερή απαγόρευση των πτήσεων, στον εναέριο χώρο της Λιβύης, χωρίς προηγούμενα να έχει την εντολή από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. 

Ο Καντάφι είναι εγκληματίας και θα πρέπει να προσαχθεί σε διεθνές ποινικό δικαστήριο αλλά εμείς, ως Ευρωπαίοι, θα πρέπει να λειτουργήσουμε σύμφωνα με τις αρχές του διεθνούς δικαίου, πρόσθεσε. Συνέστησε δε προσοχή διότι, όπως είπε, μία εσφαλμένη απόφαση, για μονομερή ευρωπαϊκή παρέμβαση στο πρόβλημα της Λιβύης, θα μπορούσε να έχει αλυσιδωτές επιδράσεις στην ήπειρό μας.

Ο Γκι Φέρχοφστατ, από τους Φιλελεύθερους-Δημοκράτες, κάλεσε ευθέως τη Βαρόνη Άστον να απευθύνει ξεκάθαρα μηνύματα τόσο για την απαγόρευση πτήσεων στον εναέριο χώρο της Λιβύης όσο και στην παροχή της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Υπέρ της αναγνώρισης της προσωρινής κυβέρνησης της αντιπολίτευσης στη Λιβύη τάχθηκε και ο ηγέτης των Πρασίνων, Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, που υπογράμμισε ότι ο πολιτικός αποκλεισμός του Καντάφι θα πρέπει να είναι απόλυτος, ότι θα πρέπει να υπάρξει καθολικό στρατιωτικό εμπάργκο κατά του Καντάφι και ότι ο τελευταίος δεν πρέπει να βγει νικητής από τη μάχη που δίνεται στη Λιβύη. Υπέρ της επιβολής αεροπορικού αποκλεισμού τάχθηκε και ο εκπρόσωπος της Ομάδας της Ενωτικής Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο, Μιγκέλ Πόρτας, που σημείωσε όμως ότι οι βόμβες και τα όπλα με τα οποία ο Καντάφι σήμερα προσπαθεί να καταστείλει την επανάσταση, είναι τα ίδια που του έχει πουλήσει, στο παρελθόν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Κουσνέρ εκτιμά πως η χώρα του και η Ευρώπη «άργησαν να αντιδράσουν» στις επαναστάσεις στην Τυνησία και την Αίγυπτο και θεωρεί απίθανο «να μην κάνουν τίποτε» στη Λιβύη, σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε χθες στην εφημερίδα «Λιμπερασιόν».

Τη σημασία του Ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ υπογράμμισε ο Γιώργος Παπανδρέου στο συνταγματάρχη Καντάφι σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε μαζί του, και τόνισε την ανάγκη να βρεθεί λύση ώστε να αποφευχθεί κλιμάκωση της ανθρωπιστικής κρίσης. Ο Λίβυος ηγέτης τόνισε στον Γ. Παπανδρέου, με στόχο να το διαβιβάσει στους Ευρωπαίους ηγέτες, πως «οποιαδήποτε επιβουλή» κατά της Λιβύης θα έχει επιπτώσεις στην ασφάλεια της Βόρειας Αφρικής αλλά και της Ευρώπης.

Χρειάζονται στήριξη ΗΠΑ και ΝΑΤΟ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί της στο ΝΑΤΟ εξετάζουν τη νομιμότητα επιβολής ζώνης εναέριου αποκλεισμού στη Λιβύη χωρίς την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών, αποκάλυψε χθες η εφημερίδα The Washington Post, επικαλούμενη Αμερικανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους. Με την εντολή του ΟΗΕ να είναι αβέβαιη, οι χώρες που θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει άλλη μορφή στρατιωτικής επέμβασης (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία και Ιταλία) μελετούν την πιθανότητα κάποιας άλλης διεθνούς στήριξης, τόνισαν οι ίδιοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι. Οι αξιωματούχοι αυτοί υποστηρίζουν πως η διεθνής υποστήριξη θα μπορούσε να έρθει από περιφερειακά όργανα, όπως ο Αραβικός Σύνδεσμος, η Αφρικανική Ένωση ή η ΕΕ και υπενθυμίζουν πως οι ΝΑΤΟϊκοί βομβαρδισμοί στη Σερβία το 1999 έγιναν χωρίς την έγκριση των Ηνωμένων Εθνών, ανέφερε η εφημερίδα.

Εκτός από τη ζώνη εναέριου αποκλεισμού, οι ΗΠΑ και οι κυβερνήσεις του ΝΑΤΟ εξετάζουν ένα ευρύ φάσμα στρατιωτικών λύσεων που δεν απαιτούν απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ, όπως η δημιουργία μιας αεροπορικής και ναυτικής γέφυρας για τη μεταφορά ανθρωπιστικών προμηθειών στη Λιβύη και ναυτικές περιπολίες για να αποκλειστεί κάθε μεταφορά όπλων στη λιβυκή κυβέρνηση, επισημαίνει η εφημερίδα.

Οι ΗΠΑ επιθυμούν να δουν τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίζει την επιβολή μίας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη, δήλωσε η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον, τονίζοντας πως είναι σημαντικό αυτό να μην είναι μόνο μία προσπάθεια υποκινούμενη από τις ΗΠΑ. Το ΝΑΤΟ δεν σχεδιάζει να επέμβει στη Λιβύη, αλλά βρίσκεται σε ετοιμότητα για να ανταποκριθεί σε οποιεσδήποτε εξελίξεις, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του οργανισμού Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.
Το Λονδίνο επιζητεί την ευρύτερη δυνατή υποστήριξη για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων στη Λιβύη. Η Ρώμη θα υποστηρίξει οποιαδήποτε απόφαση του ΟΗΕ, της ΕΕ ή του ΝΑΤΟ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Σαούντ αλ-Φαϊσάλ, δήλωσε χθες ότι εναπόκειται στον Αραβικό Σύνδεσμο να αποφασίσει για τη διαμόρφωση μίας κοινής αραβικής στάσης ως προς το θέμα της επιβολής αεροπορικού αποκλεισμού στη Λιβύη. Οι υπουργοί Εξωτερικών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (Σαουδική Αραβία, Κουβέιτ, Κατάρ, Μπαχρέιν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ομάν) τάχθηκαν υπέρ της επιβολής αεροπορικού αποκλεισμού στη Λιβύη, αλλά εναπόκειται στον Αραβικό Σύνδεσμο να αποφασίσει.
 

Ο εξόριστος πρίγκιπας της Λιβύης, Μοχάμεντ ελ Σενούσι, ζήτησε χθες την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη και τη διεξαγωγή επιθέσεων εναντίον των αντιαεροπορικών συστημάτων του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι, όμως τάχθηκε κατά της παρουσίας ξένων στρατευμάτων στο έδαφος της χώρας.

Έδωσε σημεία ζωής πρόσωπο-κλειδί

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Λιβύης, Φαρχάτ Όμαρ Μπενγκντάρα, πρόσωπο-κλειδί για τα οικονομικά του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι, επανεμφανίσθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όμως δεν αποκάλυψε αν παραμένει πιστός στον Μουαμάρ Καντάφι ή αν τάσσεται με την πλευρά της αντιπολίτευσης, ανέφερε χθες η βρετανική εφημερίδα «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς». Η πρόσβαση που έχει ο ίδιος στα οικονομικά της Λιβύης δίνει στον 45χρονο έναν ρόλο-κλειδί, την ώρα που η διεθνής κοινότητα αποφάσισε να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας. Διεθνείς τραπεζίτες και προσωπικότητες της αντιπολίτευσης στο εξωτερικό θεωρούν ότι είναι ένας από τους λίγους αξιωματούχους που έχει τη δυνατότητα να διακινεί κεφάλαια.

Ο Μπενγκντάρα διαβεβαίωσε τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» ότι εξακολουθεί να ασκεί τα καθήκοντά του και ότι βρίσκεται στο εξωτερικό για να χειρίζεται καλύτερα τις υποθέσεις. Υποστηρίζει ακόμη ότι θα παραιτηθεί από τα καθήκοντά του μετά την κρίση και πως το πάγωμα των λιβυκών περιουσιακών στοιχείων μπορεί να οδηγήσει σε μιαν ανθρωπιστική καταστροφή.

Συνεχίζουν οι διαδηλώσεις στην Υεμένη

Ένας διαδηλωτής υπέκυψε στα τραύματά του μία ημέρα αφού η αστυνομία της Υεμένης άνοιξε πυρ εναντίον του πλήθους που ζητούσε την παραίτηση του προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, δήλωσε χθες νοσοκομειακός αξιωματούχος. Γιατροί ανέφεραν πως 80 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τα πυρά και τέσσερις βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.
 

Αστυνομικοί και πράκτορες της ασφάλειας με πολιτικά άνοιξαν πυρ την Τρίτη καθώς προσπαθούσαν να εμποδίσουν πολίτες να ενωθούν με χιλιάδες διαδηλωτές, οι οποίοι έχουν κατασκηνώσει εδώ και εβδομάδες μπροστά από το πανεπιστήμιο της Σαναά. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SABA επέρριψε την ευθύνη για τα πυρά σε ενόπλους που συνδέονται μ' έναν αρχηγό φυλής. Πρόσθεσε πως η αστυνομία καταζητεί τους ενόπλους για να τους οδηγήσει ενώπιον της δικαιοσύνης.
Σχεδόν 30 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τις μαζικές διαμαρτυρίες στην Υεμένη εναντίον του Σάλεχ, που διοικεί τη χώρα εδώ και 32 χρόνια.

Προσπαθούν να προλάβουν τα ΗΑΕ

Μια ομάδα διανοουμένων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ανέβασε χθες στο Ίντερνετ μια διακήρυξη με την οποία ζητεί να πραγματοποιηθούν άμεσες εκλογές και να εγκαθιδρυθεί ένα κοινοβούλιο με νομοθετικές εξουσίες στο κράτος αυτό του Κόλπου. Η διακήρυξη υπογράφεται από 133 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μια χώρα που είχε ώς τώρα αποφύγει το κύμα της λαϊκής αμφισβήτησης που σαρώνει τον αραβικό κόσμο και έχει πλήξει πολλά γειτονικά κράτη του Κόλπου.

Στο κείμενο, το οποίο απευθύνεται προς τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχη Χαλίφα μπιν Ζαγέντ Αλ-Ναχγιάν, αναφέρεται ότι «οι ταχείες περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις καθιστούν απαραίτητη την ενίσχυση της λαϊκής συμμετοχής».
Στο κείμενο ζητείται να εκλέγονται απευθείας τα μέλη του ομοσπονδιακού Εθνικού Συμβουλίου και να δοθούν σ' αυτήν τη συμβουλευτική συνέλευση «εξουσίες νομοθετικές και ελέγχου». Η συμβουλευτική συνέλευση, η οποία δεν έχει πραγματική εξουσία, αριθμεί 20 μέλη, τα οποία εκλέγονται από ένα συμβούλιο εκλεκτόρων, και άλλα 20, τα οποία διορίζονται απευθείας από τους ηγεμόνες των επτά εμιράτων.

Εντάσεις στο κέντρο του Καΐρου

Αιγύπτιοι οπλισμένοι με μαχαίρια επιτέθηκαν χθες εναντίον εκατοντάδων διαδηλωτών υπέρ της δημοκρατίας, που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο, μετέδωσε το κρατικό δίκτυο τηλεοράσεως. «Εκατοντάδες άνθρωποι με μαχαίρια εισήλθαν στην πλατεία Ταχρίρ», ανακοίνωσε ο εκφωνητής, ενώ οι εικόνες προέβαλαν έναν έντονο πετροπόλεμο και πολυάριθμους διαδηλωτές να εκδιώκονται από την πλατεία, η οποία αποτέλεσε το προσκήνιο των κινητοποιήσεων, οι οποίες κατέληξαν στην απομάκρυνση του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία τον περασμένο μήνα.

Παράλληλα, χθες, το νέο υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Ισάμ Σάραφ συνεδρίασε για πρώτη φορά, με κύρια θέματα τις προσπάθειες για την αποκατάσταση της γαλήνης στους δρόμους της Αιγύπτου και την ανόρθωση της οικονομίας. Ο Σάραφ, που ανέλαβε την πρωθυπουργία μετά την εκκαθάριση των στοιχείων που είχαν θητεύσει επί Μουμπάρακ, είχε τονίσει τη Δευτέρα πως θα εργαζόταν για την ανόρθωση της αιγυπτιακής οικονομίας, η οποία βρίσκεται αποτελματωμένη έπειτα από τις μακρές κινητοποιήσεις και την πολιτική αναταραχή.

Στο μεταξύ, ο απερχόμενος ηγέτης του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, δήλωσε την Τρίτη ότι θα ήταν καλύτερο να προηγηθούν οι προεδρικές εκλογές των κοινοβουλευτικών, στην Αίγυπτο, ενώ είπε πως ο ίδιος θα μπορούσε να θέσει υποψηφιότητα, αλλά για μία μόνο προεδρική θητεία. Ο 74χρονος Μούσα, που υπήρξε Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου επί μία δεκαετία, είχε δηλώσει το Φεβρουάριο ότι θα πάρει την οριστική του απόφαση, για το αν θα κατέβει στη μάχη για την προεδρία, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι συνταγματικές τροποποιήσεις.

Διαλύθηκε το κόμμα του Μπεν Άλι

Πρωτοβάθμιο δικαστήριο της Τύνιδας ανακοίνωσε τη διάλυση του Δημοκρατικού Συνταγματικού Συναγερμού (RCD), του κόμματος του πρώην προέδρου της Τυνησίας Ζιν Ελ Αμπίντιν Μπεν Άλι, προκαλώντας έκρηξη χαράς στην αίθουσα. «Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο της Τύνιδας αποφάσισε τη διάλυση του Δημοκρατικού Συνταγματικού Συναγερμού και τη ρευστοποίηση των περιουσιακών του στοιχείων» μέσω του υπουργείου Οικονομικών, ανέφερε η απόφαση του δικαστηρίου. Το δικαστήριο είχε αρχίσει την περασμένη εβδομάδα την εξέταση της σχετικής αγωγής που είχε καταθέσει το τυνησιακό υπουργείο Εσωτερικών. Ήδη από τις 6 Φεβρουαρίου είχε διακοπεί η λειτουργία και οι κομματικές συγκεντρώσεις του. Το κόμμα αριθμούσε περισσότερα από δύο εκατομμύρια μέλη, επί πληθυσμού δέκα εκατομμυρίων.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top