Ακόμη και σήμερα σε εποχή οικονομικής κρίσεις οι εισαγωγές στη χώρα μας βρίσκονται σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Παντού όπου κοιτάξεις υπάρχουν διαφημίσεις για εισαγόμενα προϊόντα. Μερικοί καμαρώνουν με φράσεις όπως: «Φέραμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το τάδε» ή «Παράγεται και συσκευάζεται στην . . . (χώρα του εξωτερικού)», λες και είναι ντροπή κάτι να παράγεται ή τουλάχιστον να συσκευάζεται στην Ελλάδα.
Στην Ελλάδα δεν πρέπει δηλαδή να υπάρχει η παραμικρή προστιθεμένη αξία σε κάποιο προϊόν. Από την άλλη τα περισσότερα ταξειδιωτικά γραφεία διαφημίζουν πολύ περισσότερο ταξείδια στο εξωτερικό. Με όλα αυτά πρέπει να καταλάβουμε ότι συνέχεια φεύγουν τεράστια ποσά στο εξωτερικό. Ακόμη κι άλλα ποσά φεύγουν στο εξωτερικό από αλλοδαπούς και επιπλέον από Έλληνες που δεν αγαπούν τον τόπο τους και στέλνουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό.
Τα αποτελέσματα είναι τα εξής:
- Ανεργία στην Ελλάδα.
- Μείωση του ΑΕΠ
- Στέρηση εσόδων στα δημόσια ταμεία
- Ασφυξία στην ελληνική αγορά από χρήμα
- Διόγκωση του χρέους και ελλειμμάτων στο κράτος και ασφαλιστικά ταμεία
- Κοινωνική δυσφορία, ταραχές κλπ.
- Υποτέλεια της Ελλάδος σε ξένα συμφέροντα
Πολλοί μιλάνε για ανάπτυξη, ανάκαμψη της κρίσης κλπ. Αυτά δεν μπορούν ποτέ να έρθουν, αν δεν υπάρχει κάποιος πακτωλός χρημάτων που να χαρίζεται στην Ελλάδα, όχι να δανείζεται, κάτι φυσικά αδύνατον. Σήμερα, όσα δάνεια κι αν πετυχαίνει το ελληνικό κράτος, δεν φτάνουν να πληρώνει παλιά δάνεια και τόκους. Ακόμη κι αν φτάσει να δανείζεται με τόκο 1%, πάλι η ανάκαμψη δεν θα έρθει με τις υπάρχουσες συνθήκες.
Προτάσεις
- Καθιέρωση πρότυπου προϊόντων και υπηρεσιών ελληνικής παραγωγής (made in Greece)
Τα προϊόντα αυτά θα πρέπει να παράγονται στην Ελλάδα με τουλάχιστον 50% προστιθέμενη αξία στην Ελλάδα (κατώτερη χονδρική τιμή μετά αφαίρεση οποιονδήποτε εκπτώσεων) και με προσωπικό κατά 90% από Έλληνες. Οι αλλοδαποί στέλνουν τα περισσότερα χρήματα στο εξωτερικό. Το ίδιο θα ισχύει και σε παροχή υπηρεσιών. Επίσης τα προϊόντα και οι υπηρεσίες να εκπληρώνουν αυτά που υπόσχονται και διαφημίζουν.
Αυτά θα ελέγχονται από ιδιωτικούς φορείς ελέγχου ποιότητας σύμφωνα με καθιερωμένα πρότυπα. Οι φορείς αυτοί θα εποπτεύονται από ελληνικά επιμελητήρια.
- Οι αποδείξεις από αγορά μόνο τέτοιων προϊόντων ελληνικής παραγωγής και υπηρεσιών θα ισχύουν για την φορολογική δήλωση.
Θα υπάρχουν ειδικοί κωδικοί στα ταμεία των καταστημάτων, με τους οποίους θα βγαίνει χωριστή απόδειξη για τέτοια προϊόντα, όπως και για ελληνικά βιολογικά προϊόντα.
- Να γίνονται διεθνείς εκθέσεις τέτοιων προϊόντων και υπηρεσιών (made in Greece) στην Ελλάδα.
- Να καθιερωθούν και διεθνείς εκθέσεις για τουρισμό στην Ελλάδα.
Σε τέτοιες εκθέσεις εκθέτες θα είναι ελληνικές εταιρείες, δήμοι, κοινότητες μόνο από την Ελλάδα, οι οποίοι θα διαφημίζουν εκτός από ύπνο και φαγητό επιπλέον ιδιαιτερότητες της περιοχής τους, φυσικό κάλος, χώρους πολιτισμού, αρχαιολογικούς χώρους, ιδιαίτερες πολιτιστικές εκδηλώσεις, αθλητικές δραστηριότητες, ψυχαγωγία που προσφέρουν κλπ. Και σ’ αυτές τις τουριστικές επιχειρήσεις θα πρέπει να καθιερωθεί και να ελέγχεται ότι χρησιμοποιούν κατά 90% ελληνικά προϊόντα και εργάζονται πάλι κατά 90% Έλληνες.
- Τις δύο αυτές εκθέσεις θα επισκέπτονται υποχρεωτικά όλα τα σχολεία ιδιωτικά και δημόσια: γυμνάσια, λύκεια.
Στις εκθέσεις θα οργανώνονται ομιλίες και συζητήσεις ανοικτές για το κοινό. Θα εξηγούνται διάφορες λεπτομέρειες της ποιότητας των προϊόντων και υπηρεσιών.
- Επιπλέον για να έχει από την αρχή έσοδα το ελληνικό κράτος να μπει ένας φόρος 40 ή 50% σε κάθε ποσό χρημάτων που φεύγει από την Ελλάδα: για εισαγωγές, εμβάσματα κάθε είδους. Να εξαιρούνται πρώτες ύλες για βιομηχανία, εφόσον παράγουν ελεγχόμενα προϊόντα ως ανωτέρω made in Greece. Επίσης να εξαιρεθούν και τα καύσιμα που φορολογούνται στην κατανάλωση. Ό,τι διεθνείς συμφωνίες κι αν εμποδίζουν αυτό το τελευταίο, να ζητηθεί άδεια κατ’ εξαίρεση, διαφορετικά να διαγράψουμε το δημόσιο εξωτερικό χρέος. Έτσι όπως πάμε τώρα οπωσδήποτε κάποτε θα γίνει αναδιάρθρωση και ένα μεγάλο μέρος θα διαγραφεί αλλά με πολύ επώδυνους όρους για τον ελληνικό λαό. Όταν θα μπει αυτός ο φόρος συγχρόνως να μειωθούν τα σημερινά ποσοστά του ΦΠΑ κατά 50% και πλέον. Ειδικά να μηδενιστεί ο ΦΠΑ για ελληνικά αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, τα οποία πωλούν οι ίδιοι παραγωγοί μεμονωμένα ή με εταιρεία, συνεταιρισμό κλπ. που συμμετάσχουν μόνο οι παραγωγοί. Οι αποδείξεις θα ισχύουν για την φορολογική δήλωση για ελληνικά βιολογικά προϊόντα. Αυτό θα το πιστοποιούν οι υπάρχοντες ελληνικοί οργανισμοί ελέγχου ΒΙΟ. Το γιατί μπορώ να το εξηγήσω σε συζήτηση σε κάθε ενδιαφερόμενο.
- Διευκόλυνση και κίνητρα για βιομηχανία υλικών και κατασκευών για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (Made in Greece).
Γι αυτό το σκοπό να μπει από το επόμενο έτος ένας φόρος 20% στον λογαριασμό κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, το οποίο ποσό θα αφαιρείται εφόσον υπερκαλύπτεται από παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, π.χ. φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες, γεωθερμία κλπ. πάλι από ελεγμένα ως ανωτέρω ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες.
Μόνο με τέτοια και παρόμοια μέτρα για ενίσχυση ή τουλάχιστον διευκόλυνση των εξαγωγών θα ανακάμψει η ελληνική οικονομία. Μια διευκόλυνση θα μπορεί να είναι επιδότηση σε ποσοστό π.χ. 50% των εξόδων για συμμετοχή εξαγώγιμων προϊόντων made in Greece σε διεθνείς εκθέσεις στην Ελλάδα και εξωτερικό.
Οι προτάσεις αυτές είναι προς μελέτη και βελτίωση.
Η εθνικοποίηση των μεγάλων τραπεζών και η αλλαγή του οικονομικού και πολιτικού συστήματος είναι ένα άλλο θέμα. Υπάρχουν προτάσεις προς μελέτη.
Γαβριήλ Πανάγος (συγγραφέας)
www.panbio.gr
Σχόλια
Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.