Select Menu

  • Αύξηση παραγωγής παρά την ύφεση για την ελληνική βιομηχανία πετρελαιοειδών
  • Η καλή πορεία του τουρισμού το 2011
  • Βελτιώνονται οι συνθήκες
Ρεκόρ εξαγωγών το 2010 για την ελληνική βιομηχανία πετρελαιοειδών

Μπορεί η κατανάλωση βενζίνης να παρουσίαζε κάποιους μήνες του 2010 διψήφιο ποσοστό μείωσης και η κατανάλωση πετρελαιοειδών στη διάρκεια του έτους να σημείωσε πρωτοφανή για τα τελευταία χρόνια κάμψη, αλλά ο βιομηχανικός κλάδος των επιχειρήσεων παραγώγων πετρελαίου, στον οποίο
κυριαρχούν οι εταιρείες διύλισης αργού πετρελαίου Ελληνικά Πετρέλαια και Motor Oil, κάθε άλλο παρά «γονάτισε».

Παρά τις προβλέψεις περί του αντιθέτου, κατόρθωσε να αυξήσει και μάλιστα κατά 5,7% τον όγκο της παραγωγής του, η οποία ανήλθε σε επίπεδα περίπου 11% υψηλότερα απ' ότι το 2005. Κι αυτό, ενώ κατά το πρώτο τετράμηνο η παραγωγή ήταν μειωμένη κατά 4% σε ετήσια βάση.


Η ανάκαμψη των επόμενων μηνών, με επιδόσεις που έφτασαν το 6,3% το Μάιο, το 5,9% τον Ιούνιο και το 5,1% τον Δεκέμβριο, επέτρεψε στον κλάδο να αντισταθμίσει την απογοητευτική εξέλιξη της εγχώριας ζήτησης.

Το οφείλει αυτό, ως ένα βαθμό καθόλου αμελητέο, στις απεργίες των εργαζομένων στα διυλιστήρια της Γαλλίας και στο γεγονός ότι η Ευρώπη παραμένει ελλειμματική στην παραγωγή ντίζελ μηδενικού θείου, που είναι σε θέση να παράγουν πλέον σε μεγάλες ποσότητες οι δύο ελληνικές βιομηχανίες παραγώγων πετρελαίου.

Ο όγκος της παραγωγής του κλάδου τον Οκτώβριο, στη διάρκεια του οποίου «πάγωσε» η παραγωγή πετρελαιοειδών στη Γαλλία λόγω των απεργιών, παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση που έχει καταγράψει ποτέ ο κλάδος, τουλάχιστον όσο θυμούνται τα σημερινά στελέχη των επιχειρήσεων: αυξήθηκε κατά 17,8%.

Aλλά και η ανάπτυξη της Κίνας συνέβαλε σημαντικά στη διεύρυνση της παραγωγής του κλάδου. Ο κινεζικός κολοσσός PetroChina αγόρασε αρκετά φορτία ελληνικών καυσίμων τον χρόνο που πέρασε.

Αναλόγως συνέβαλε η ανάπτυξη της γειτονικής Τουρκίας, η οποία, όπως προκύπτει από δηλώσεις στελεχών του κλάδου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, απορρόφησε σημαντικές ποσότητες καυσίμων ελληνικής παραγωγής.

Πολύ σημαντικός ήταν, εξάλλου, για ακόμη μία χρονιά, ο όγκος των ελληνικών καυσίμων που διοχετεύθηκε σε αεροπλανοφόρα και άλλα πλοία του αμερικανικού στόλου. Όπως και η Λιβύη, το αμερικανικό δημόσιο, κατ' ουσίαν, το 2010 ήταν ένας από τους μεγαλύτερους πελάτες της ελληνικής βιομηχανίας παραγώγων πετρελαίου.

«Προκύπτει σαφής αύξηση των εξαγωγών του κλάδου», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αρμόδιο στέλεχος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ο οποίος αφήνει να εννοηθεί ότι, με βάση προσωρινά στοιχεία, σημειώθηκε διψήφια ποσοστιαία αύξησή τους στο σύνολο του έτους.

Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με τη θεαματική άνοδο των τιμών των προϊόντων του κλάδου, λόγω της εκτίναξης των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου, δεν αφήνει αμφιβολία ότι το 2010 σημειώθηκε ρεκόρ εξαγωγών των καυσίμων ελληνικής παραγωγής.

Η παραγωγή προϊόντων πετρελαίου είχε παρουσιάσει ανεπαίσθητη μείωση (κατά 0,1%) το 2009.

Προφανώς, οι μεταβολές που σημειώθηκαν πέρυσι στην παραγωγή του κλάδου αντανακλούν αφενός την περιστολή της εγχώριας ζήτησης και, αφετέρου, τη διεύρυνση της ζήτησης εξωτερικού και των διεθνών πωλήσεων/εξαγωγών των ελληνικών διυλιστηρίων όχι μόνο σε άλλες χώρες, αλλά και στους τομείς της ναυτιλίας και των αερομεταφορών.

«Οι εξαγωγές μας αυξήθηκαν σημαντικά το 2010 και ανήλθαν στο 21% του συνολικού όγκου των πωλήσεων» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υψηλόβαθμο στέλεχος των Ελληνικών Πετρελαίων.

Τα ΕΛΠΕ αποτελούν τη μεγαλύτερη επιχείρηση του τομέα και αναμένεται να επιδιώξουν εντονότερη διεθνή εμπορική δραστηριότητα τα επόμενα χρόνια, καθώς θα ολοκληρώνεται ο εκσυγχρονισμός των παραγωγικών μονάδων τους με το γιγαντιαίο επενδυτικό πρόγραμμα που υλοποιούν στα διυλιστήριά τους στην Ελευσίνα, τη Θεσσαλονίκη και τον Ασπρόπυργο.

Η άνοδος του όγκου της παραγωγής του κλάδου μετά το πρώτο τετράμηνο του έτους οφείλεται ασφαλώς, σε σημαντικό ποσοστό ίσως, στο γεγονός ότι από τον Ιούνιο η Motor Oil, η οποία παραδοσιακά αποτελεί τον μεγαλύτερο εξαγωγέα και το 2009 είχε αντλήσει σχεδόν το 50% των εσόδων της από την εξαγωγική της δραστηριότητα, έθεσε σε λειτουργία νέα μονάδα απόσταξης αργού πετρελαίου, δυναμικότητας 60.000 βαρελιών ημερησίως, αυξάνοντας κατά 25% την παραγωγική δυναμικότητα του διυλιστηρίου της στους Αγ.Θεοδώρους Κορινθίας.

«Αξιοποιήσαμε σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό, κατά το 2010, τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και τον πάγιο εξαγωγικό προσανατολισμό του διυλιστηρίου και της εταιρείας μας, διευρύνοντας τις εξαγωγές», αναφέρει υψηλά ιστάμενος παράγοντας της εταιρείας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Άνοδο του όγκου παραγωγής την περίοδο Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2010 παρουσίασαν και οι τέσσερις κατηγορίες προϊόντων του κλάδου των παραγώγων πετρελαίου, όπως αυτές προσδιορίζονται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, κατά την εξεταζόμενη περίοδο αυξήθηκε κατά 7,84% η παραγωγή αμόλυβδης βενζίνης, κατά 7,37% η παραγωγή αεριελαίων, κατά 3,3% η παραγωγή μαζούτ και κατά 4,72% η παραγωγή της κηροζίνης.

Η παραγωγή του κλάδου των παραγώγων πετρελαίου αντιστοιχεί κατά την ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με έρευνα που είχε διεξαχθεί το 2005, στο 11,3% της συνολικής παραγωγής της ελληνικής μεταποιητικής βιομηχανίας.

Η άνοδός όμως κατά 10,8% την τελευταία πενταετία, σε συνδυασμό με την πτώση της συνολικής μεταποιητικής παραγωγής το ίδιο χρονικό διάστημα, σημαίνει ότι το μερίδιο του κλάδου είναι πλέον ακόμη μεγαλύτερο.

Στοίχημα για την ανάκαμψη της οικονομίας η καλή πορεία του τουρισμού το 2011

Πλώρη για διψήφιο ποσοστό ανόδου στις αφίξεις τουριστών βάζει φέτος η τουριστική βιομηχανία, με το μεγάλο στοίχημα να παραμένει η αύξηση των εσόδων που θα συμβάλλει στην ανάκαμψη της οικονομίας από την ύφεση.

Φέτος, όπως εκτιμά ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων καθηγητής Διονύσης Χιόνης, αύξηση 4,5% στα τουριστικά έσοδα της χώρας το 2011 ισοδυναμεί με αύξηση 1% στο ΑΕΠ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αύξηση της απασχόλησης.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι νωρίς να δοθεί ασφαλής εκτίμηση για την πορεία τους, συμπλήρωσε.


Αυτή την περίοδο οι προκρατήσεις, όπως τονίστηκε από τους ξενοδόχους, είναι αυξημένες κατά 3% σε σχέση με πέρυσι, αν και θα πρέπει να τονιστεί ότι στις καλές εποχές του ελληνικού τουρισμού οι προκρατήσεις άγγιζαν και το 25%.

Ώθηση στο τουριστικό ρεύμα εκτιμάται ότι θα δώσει και η υφιστάμενη αναταραχή στην Αίγυπτο και άλλες χώρες της Β.Αφρικής, καθώς ήδη οι tour operator's αναμένουν αύξηση της κίνησης.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Ανδρέας Ανδρεάδης, μιλώντας πρόσφατ στο Reuters έκανε λόγο για σημαντική αύξηση των αφίξεων, προβλέποντας «υψηλό μονοψήφιο ή χαμηλό διψήφιο ποσοστό ανόδου» (σ.σ. γύρω στο 8% με 12%).

Σε ό,τι αφορά την εικόνα που έχει για τις κρατήσεις, υπογράμμισε ότι οι προκρατήσεις από τη Βρετανία παρουσιάζουν αύξηση κατά 7%-9% σε σχέση με την περασμένη χρονιά, ενώ θετική είναι η ζήτηση από Ρωσία, Γαλλία και Ιταλία.

Αυξητικές τάσεις παρουσιάστηκαν μετά το ξέσπασμα των γεγονότων στην Αίγυπτο. Αναφερόμενος ειδικά στην αγορά της Γερμανίας, επισήμανε ότι εκεί «υπάρχει ακόμα ζήτημα», με τις προκρατήσεις από τη χώρα αυτή να κυμαίνονται στα περυσινά επίπεδα.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθήνας - Αττικής (ΕΞΑ-Α) Γιάννης Ρέτσος εκτιμά ότι το 2011 για την Αθήνα, όσο κι αν δείχνει δύσκολο, θα μπορούσε να αποτελέσει ακόμη και χρονιά ανάκαμψης.

«Πιστεύουμε ότι υπό προϋποθέσεις η χρονιά φέτος θα μπορούσε να είναι ενδεχομένως και θετική, όσον αφορά τουλάχιστον τις πληρότητες, ενώ αναφορικά με τα έσοδα, οποιοδήποτε ποσοστό μεταξύ -5% και +5% δεν θα μας προξενούσε έκπληξη», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τη δεδομένη χρονική συγκυρία ευνοϊκές διαγράφονται οι συνθήκες για την αύξηση του τουριστικού ρεύματος από την τουριστική πίτα που θα απωλέσει φέτος η αγορά της Αιγύπτου.

Αν και ο ελληνικός τουρισμός δεν πρέπει να «ποντάρει» στη δυστυχία του γείτονα για να κερδίσει οφέλη, όπως σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιάννης Ρέτσος, οι μεγάλοι tour operator's του εξωτερικού προβαίνουν σε ακυρώσεις τουριστικών πακέτων προς την Αίγυπτο, γεγονός που ίσως ευνοήσει τη χώρα μας.

Ιδιαίτερα αισιόδοξα είναι τα μηνύματα για τον ελληνικό τουρισμό, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Expedia, την μεγαλύτερη εταιρία ταξιδιών στον κόσμο μέσω Διαδικτύου, καθώς τα στοιχεία του Απριλίου, Μαΐου, Ιουνίου είναι πολύ ενθαρρυντικά, ενώ επίσης για πρώτη φορά καταγράφονται σημαντικές κρατήσεις τον Απρίλιο και το Νοέμβριο.

Η Expedia, σύμφωνα με τον κ. Τσακίρη, το 2012 θα ξεπερνάει σε τζίρο έναν από τους μεγαλύτερους tour operator's παγκοσμίως, τον Tui.

Θετικά μηνύματα και από την Ελβετία

Τα τελευταία γεγονότα στην Αίγυπτο, στρέφουν τους Ελβετούς τουρίστες προς άλλες χώρες της Μεσογείου, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύει την Πέμπτη η ελβετική εφημερίδα Basler Zeitung.

Περισσότερο αναμένεται να ωφεληθεί η Ισπανία και ιδίως οι Κανάριοι Νήσοι. Επίσης, η Ελλάδα και η Τουρκία αναδεικνύονται ως εναλλακτικοί προορισμοί αντί της Αιγύπτου.

Ο διευθυντής του γραφείου ΕΟΤ στη Ζυρίχη Γ.Κοντογιαννόπουλος προβλέπει αύξηση των Ελβετών τουριστών προς την Ελλάδα κατά 7%.

Εκπρόσωπος του μεγάλου ταξιδιωτικού γραφείου Kuoni αναμένει σημαντικές κρατήσεις για την αρχή της τουριστικής περιόδου προς τους συγκεκριμένους προορισμούς.

Προσθέτει ότι οι τιμές δεν έχουν επηρεασθεί από τη ζήτηση και φέρνει ως παράδειγμα το κόστος παραμονής μιας εβδομάδας σε ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Μύκονο στο τέλος Μαΐου, που ανέρχεται σε 1.000 ελβετικά φράγκα (περίπου 770 ευρώ), τιμή που αποτελεί σύμφωνα με τον ίδιο «μία πολύ καλή ευκαιρία».


«Βελτιώνονται οι συνθήκες»

Αισιόδοξος εμφανίζεται ο Μ.Σάλλας για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας
Την εκτίμηση ότι οι τραπεζικές συγχωνεύσεις και εξαγορές θα έλθουν μόλις ωριμάσουν οι συνθήκες στην αγορά, εξέφρασε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας.


Μιλώντας στη διάρκεια εκδήλωσης στις εγκαταστάσεις της Ελληνικά Χρηματιστήρια ΑΕ για την έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών της τράπεζας, ο κ. Σάλλας τάχθηκε εκ νέου υπέρ των συγχωνεύσεων στον τραπεζικό κλάδο, τονίζοντας ότι οι οικονομίες κλίμακας είναι αναγκαίες.

«Όταν ωριμάσουν οι συνθήκες στην αγορά, να είστε σίγουροι ότι οι ελληνικές τράπεζες θα προχωρήσουν σε εξαγορές ή συγχωνεύσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος χαρακτήρισε ψήφο εμπιστοσύνης τις επιτυχημένες αυξήσεις που διενεργούν τον τελευταίο καιρό οι ελληνικές τράπεζες, ενώ απαντώντας σε ερώτηση τόσο για τα κεφάλαια που άντλησε η Πειραιώς από την αύξηση κεφαλαίου όσο και τα χρήματα που άντλησε από τις καλυμμένες ομολογίες 1,25 δισ. ευρώ, είπε ότι τα κεφάλαια αυτά θα διοχετευθούν για την ενίσχυση της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε πως οι συνθήκες για την Ελλάδα βελτιώνονται και προς την κατεύθυνση αυτή θα βοηθήσει η ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή λύση για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

«Θα πάμε καλύτερα. Πρέπει να στείλουμε το μήνυμα στις αγορές και να βελτιώσουμε την αρχική μας ψυχολογία», σημείωσε.

«Αν δεν ήμουν αισιόδοξος δεν θα κάναμε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για τα τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών, εκτίμησε ότι οι τράπεζες δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα, ενώ χαρακτήρισε σημαντικό να καταστούν γνωστοί οι όροι των νέων τεστ.

Σήμερα, Πέμπτη, ξεκίνησε η διαπραγμάτευση των 807.054.045 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών οι οποίες προέκυψαν από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών υπέρ των παλαιών μετόχων.

Η αύξηση του κεφαλαίου, ύψους807.054.045 ευρώ, πραγματοποιήθηκε με την έκδοση 807.054.045 νέων μετοχών ονομαστικήςαξίας 0,30 ευρώ και τιμής διάθεσης 1 ευρώ/μετοχή.

Μιλώντας στην εκδήλωση για την έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών της τράπεζας, ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών Σ.Λαζαρίδης αναφέρθηκε στον αναπτυξιακό ρόλο του Χρηματιστηρίου ως μηχανισμού άντλησης κεφαλαίων και υπογράμμισε ότι τα τελευταία 6 χρόνια, αντλήθηκαν μέσω του ΧΑ συνολικά κεφάλαια 36 δισ. ευρώ.

Στην εκδήλωση παρέστησαν εκπρόσωποι των διεθνών συντονιστών και διαχειριστών (ανάδοχοι) για τη διεθνή προσφορά, Barclays Capital PLC, Credit Suisse Securities (Europe) Limited, Goldman Sachs International και Morgan Stanley & Co International plc.

O εκπρόσωπος των διεθνών συντονιστών και διαχειριστών Στ.Παπαπαναγιώτου σημείωσε:

«Η επιτυχής ολοκλήρωση της αύξησης αποκτά ακόμη πιο σημαντικές διαστάσεις αν θεωρήσει κανείς ότι διεξήχθη και υλοποιήθηκε σε ένα κλίμα αβεβαιότητας για τις ευρωπαϊκές αγορές και την ευρωπαϊκή οικονομία. Η αύξηση θωρακίζει και ισχυροποιεί την Τράπεζα Πειραιώς, για να αντιμετωπίσει τις όποιες δυσκολίες εμφανιστούν στο μακροοικονομικό ορίζοντα, αλλά και αποτελεί και ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης τόσο στην Τράπεζα Πειραιώς όσο και στο ευρύτερο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.»

Στήριξη νεοσύστατων επιχειρήσεων
Εν τω μεταξύ, η τράπεζα ανακοίνωσε την Πέμπτη τη συμμετοχή της στον τέταρτο γύρο χρηματοδότησης επενδύσεων στο «Openfund». Με την ολοκλήρωση και του τέταρτου γύρου επενδύσεων, η Πειραιώς συμμετέχει και στηρίζει εννέα νεοσύστατες εταιρίες.

Το Openfund είναι ένα νέο σχήμα, που στηρίζει καινοτόμες ιδέες σε αναδυόμενες τεχνολογίες (όπως λογισμικό ή και το Διαδίκτυο), παρέχοντας εκτενή συμβουλευτική και υποστήριξη σε οτιδήποτε απαιτεί η δημιουργία μίας νέας επιχείρησης. Με τον τρόπο αυτό απευθύνεται σε νέους που θέλουν να μεταπηδήσουν από το στάδιο της ιδέας σε αυτό της νέας επιχείρησης.

Το Openfund ξεκίνησε τη λειτουργία του με βασικό υποστηρικτή και σημαντικό επενδυτή την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο στην υποστήριξη της επιχειρηματικότητας και των νέων τεχνολογιών, σε συνεργασία με μια σειρά από πετυχημένα στελέχη και Έλληνες επιχειρηματίες.

Με τη συμμετοχή της στο Openfund, η Τράπεζα Πειραιώς αποκτά παρουσία σε όλα τα στάδια υποστήριξης της επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, καθώς καλύπτει τα πρώτα βήματα μιας εταιρίας από τη σύλληψη στη δημιουργία.

Η Piraeus Capital Management (διαχειρίστρια εταιρία του fund μεταξύ Πειραιώς και «Ταμείου Νέας Οικονομίας») απευθύνεται στα επόμενα βήματα μιας νέας αναπτυσσόμενης εταιρίας και ο ευρύτερος τομέας του Private Equity του ομίλου, που εκπροσωπείται από την Piraeus Equity Advisors, καλύπτει τα πιο ώριμα στάδια μιας επιχειρηματικής κίνησης.

Λόγιος Ερμής με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Newsroom ΔΟΛ

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top