Select Menu

Το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο για την τριετία 2012 - 2014 θα βρεθεί την τρέχουσα εβδομάδα στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους επικεφαλής της τρόικας.

Οι ελεγκτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ θα έχουν την Δευτέρα συναντήσεις με τους υπουργούς Εργασίας Λ.Κατσέλη, Εσωτερικών Γ.Ραγκούση, Περιφερειακής Ανάπτυξης Μ.Χρυσοχοϊδη και με τον υπουργό Υγείας Ανδρ.Λοβέρδο. Η συνάντηση με τον κ. Λοβέρδο δεν αποκλείεται να γίνει στο υπουργείο Οικονομικών, λόγω της κατάληψης του υπουργείου.

Η τρόικα θα συναντηθεί την Τρίτη με τον υπουργό Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου.

Αρχικά, στόχος της τρόικας είναι να διαπιστώσει εάν όλα τα ποσοτικά κριτήρια που είχαν τεθεί από το Μνημόνιο για το τέλος Δεκεμβρίου πληρούνται. Η προσοχή των ελεγκτών θα πέσει στα μέτρα για την διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την εξάλειψη της σπατάλης από την πλευρά των δαπανών, ιδιαίτερα στις δαπάνες υγείας, στις ΔΕΚΟ και στη φορολογική διοίκηση.
Η συνάντηση με την υπουργό Εργασίας Λ.Κατσέλη θα εστιάσει στις διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζονται για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, την αναζωογόνηση της παραγωγής και την αύξηση της απασχόλησης.

Συγκεκριμένα, θα εξετασθεί εκ νέου η ευθυγράμμιση των μισθών με την παραγωγικότητα στο επίπεδο της επιχείρησης, το άνοιγμα της πρόσβασης σε υπηρεσίες, εμπόριο και επαγγέλματα και το ξεκλείδωμα του δυναμικού της ελληνικής βιομηχανίας μέσω της μείωσης της γραφειοκρατίας και των φραγμών εισόδου στην αγορά.

Πέραν από την εφαρμογή του Μνημονίου η τρόικα θα εξετάσει αύριο με τον υπουργό Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου το σχέδιο μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής στρατηγικής της περιόδου 2012 - 2014, το οποίο θα προσδιορίζει τα χρονικά όρια δράσης για καίριες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για να επιτευχθεί η υπολειπόμενη δημοσιονομική προσαρμογή, με «κοινωνικά ισορροπημένο» τρόπο.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι για το σχέδιο μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής στρατηγικής θα πάει σε ανοικτό διάλογο με όλους τους κοινωνικούς εταίρους αλλά και με τα πολιτικά κόμματα.

Ωστόσο, η τρόικα επιθυμεί τα μέτρα και οι παρεμβάσεις που θα εξοικονομήσουν 12,5 δισ. ευρώ περίπου μέσα σε 36 μήνες να αποκρυσταλωθούν το συντομότερο δυνατόν.

«Σίγουρη» η τέταρτη δόση του δανείου

Η Ελλάδα είναι σίγουρη πως έχει κάνει επαρκή πρόοδο προκειμένου να λάβει αυτήν την εβδομάδα το πράσινο φως για την είσπραξη της τέταρτης δόσης του δανείου από την ΕΕ και το ΔΝΤ, είπε κυβερνητικός αξιωματούχος, εν όψει της επίσκεψης της τρόικας.

«Η δόση (του δανείου) είναι εξασφαλισμένη», είπε στο Reuters στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Οι προκαταρκτικές επαφές του τεχνικού επιτελείου της τρόικας έδειξαν την περασμένη εβδομάδα ότι το έλλειμμα για το 2010 θα είναι σε γενικές γραμμές στα ίδια επίπεδα με την εκτίμηση της τρόικας τον περασμένο Νοέμβριο για 9,6% του ΑΕΠ, έναντι αρχικού στόχου για 8% περίπου, είπε πηγή κοντά στις συζητήσεις.

Η χώρα αναμένεται να δεχθεί περισσότερες πιέσεις αυτή την εβδομάδα από την τρόικα αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να εξοικονομήσει περισσότερους πόρους την περίοδο 2012-14 και να καλύψει τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν το 2010, είπε άλλο κυβερνητικό στέλεχος.

«Περιμένουμε τα στελέχη της τρόικας να μας ζητήσουν να επισπεύσουμε τις ιδιωτικοποιήσεις και τις βασικές μεταρρυθμίσεις», σημείωσε.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top