Select Menu


Αποκλίσεις μεταξύ των δηλωθέντων στα «πόθεν έσχες» και των ποσών που περιλαμβάνονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς του πρώην υπουργού Μεταφορών, Τάσου Μαντέλη, και της οικογένειάς του διαπιστώνουν τόσο οι ορκωτοί ελεγκτές, όσο και η κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου των Οικονομικών των Πολιτικών Κομμάτων, στους οποίους απευθύνθηκε η εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση Siemens



Ειδικότερα, από τον επανέλεγχο που διενήργησαν οι Ορκωτοί Ελεγκτές Λογιστές στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης του πρώην υπουργού, ο οποίος έχει παραδεχθεί ότι έλαβε το ποσό των 200.000 μάρκων ως εκλογική χορηγία από τη Siemens προκύπτει αναντιστοιχία των δηλωθέντων στα «πόθεν έσχες» σε σχέση με τα ποσά που περιλαμβάνονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς του ιδίου και της οικογένειάς του.


Σύμφωνα με την κοινοβουλευτική επιτροπή, δεν δικαιολογούνται οι καταθέσεις του πρώην υπουργού επί δύο χρονιές (1996, 1997) από τα έσοδα που αναφέρονταν στη φορολογική του δήλωση και στο «πόθεν έσχες».

Σημειώνεται ότι τις δύο αυτές χρονιές ο κ. Μαντέλης πήγε στο υπουργείο Μεταφορών και υπέγραψε τις προγραμματικές συμφωνίες ΟΤΕ-Siemens. Τις χρονιές εκείνες οι τραπεζικές του καταθέσεις διπλασιάστηκαν από 20 εκατ. δρχ το 1996, στα 46 εκατ. δρχ το 1997 και στα 48,7 εκατ. το 1998.

Από τον έλεγχο για τις χρήσεις 1985-2006 οι ορκωτοί λογιστές διαπίστωσαν διαφορές καταθέσεων - δηλωθέντων που κυμαίνονται από 2,5 - 8 εκατ. δρχ, ενώ από το 2001 από 15.000 - 38.000 ευρώ σε ετήσια βάση.

Επιπλέον, στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης δεν αναφέρονται επενδύσεις σε ρέπος, σουάπ και αμοιβαία κεφάλαια που κατείχε η σύζυγος του κ. Μαντέλη Ευθυμία, τα οποία ήταν από το 1997 ως το 2004 και κυμαίνονταν κατ' έτος από 46 - 54 εκατ. δρχ και από 91.000 - 147.000 ευρώ.

Παράλληλα, από τον επανέλεγχο της επιτροπής της Βουλής σχετικά με την αύξηση της περιουσίας του πρώην υπουργού, προέκυψαν περιπτώσεις, όπου η αύξηση αυτή δεν δικαιολογείται, από τα οικογενειακά εισοδήματα και συγκεκριμένα το 1997 για τη χρήση 1996 (κατά 4,7 εκατ. δρχ) και το 1998 για τη χρήση 1997 (κατά 49,9 εκατ. δρχ).

Εν τω μεταξύ, από την κίνηση του λογαριασμού του γιού του κ. Μαντέλη και της συζύγου του, κατεγράφησαν από το 2002 - 2006 καταθέσεις από την εταιρεία Ιnfo Quest συνολικού ύψους 285.768 ευρώ, χωρίς να γνωρίζουν, όπως αναφέρουν οι ελεγκτές, αν υπάρχει σχέση της εταιρείας με τους δικαιούχους που να δικαιολογεί τις καταθέσεις αυτές.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης ζήτησε να συζητηθεί στην εξεταστική το σύνολο των πορισμάτων τη επιτροπής ελέγχου και τόνισε ότι «όπως και στην υπόθεση με τις μίζες υπάρχουν και άλλοι Μαντέληδες, έτσι και στην αταξία και τις αντιφάσεις των δηλώσεων πόθεν έσχες ο κ. Μαντέλης δεν είναι μόνος».

Η εταιρεία Info-Quest [IQTr.AT] Σχετικά άρθρα ΑΕΒΕ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία δίνει διευκρινίσεις σχετικά με συνεργασία που είχε με τον κ. Μαντέλη.

Όπως αναφέρει:
- Η εταιρεία Info-Quest ΑΕΒΕ κατά την περίοδο 2002-2005 ανέπτυξε ιδιόκτητο δίκτυο σταθμών βάσης (κεραίες και ραδιοζεύξεις) για την επιχειρηματική της μονάδα Q Telecom
- Για τη νόμιμη εγκατάσταση κάθε Σταθμού Βάσης απαιτείτο έγκριση από την Εθνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) με προαπαιτούμενο για την ως άνω έγκριση την υποβολή από την εταιρεία ειδικής Μελέτης Ραδιοεκπομπών και Λήψης Μέτρων Προφύλαξης του Κοινού από ειδικό πιστοποιημένο μελετητή.

- Για το σκοπό αυτό, η Info-Quest A.E.B.E., το 2002, υπέγραψε σύμβαση πλαίσιο για 3 έτη με τον ηλεκτρολόγο μηχανολόγο μελετητή κ. Χαράλαμπο Μαντέλη, ειδικά πιστοποιημένο στην εκπόνηση τέτοιων μελετών, για την υποβολή τους στην ΕΕΑΕ, προκειμένου να εκδοθεί η σχετική άδεια λειτουργίας των Σταθμών Βάσης

- Ο κ. Χαράλαμπος Μαντέλης την τριετία αυτή (2002 - 2005) εκπόνησε 338 μελέτες για σταθμούς βάσης και για μικροκυματικές ραδιοζεύξεις που εγκαθιστούσε η εταιρεία στο τηλεπικοινωνιακό της δίκτυο.

- Σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης εκδόθηκαν από τον μελετητή τα αντίστοιχα νόμιμα φορολογικά στοιχεία και καταβλήθηκαν οι αμοιβές του αφού έγινε και η προβλεπόμενη εκ του νόμου παρακράτηση φόρου που αποδόθηκε επ' ονόματι του στο Ελληνικό Δημόσιο. Όλα τα σχετικά ποσά της αμοιβής του μελετητή καταβλήθηκαν στον υποδειχθέντα από τον ίδιο τραπεζικό λογαριασμό του.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ


Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top