Select Menu

Tη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση θα επιδιώξει η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λ. Κατσέλη, από τους κοινωνικούς εταίρους, τους οποίους θα συναντήσει νωρίς το απόγευμα,  στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τις επιχειρησιακές συμβάσεις και την ευελιξία στην αγορά εργασίας.

ΓΣΕΒΕΕ και  ΕΣΕΕ  τάσσονται με το σχέδιο νόμου που προωθεί η κ. Κατσέλη, στο οποίο προβλέπεται η υπερίσχυση των επιχειρησιακών συνθηκών έναντι των κλαδικών  κάτω από προϋποθέσεις. Η ΓΣΕΕ διαφωνεί με τις συγκεκριμένες προτάσεις, γιατί θα οδηγήσουν στην ουσιαστική κατάργηση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων και σε μισθούς έως και 20% χαμηλότερους ενώ υποχωρεί αποδεχόμενη το μέτρο μόνο για τη διάσωση θέσεων εργασίας.  Στη διαβούλευση αναμένεται να διευκρινίσει τη θέση του και ο ΣΕΒ έναντι του σχεδίου Κατσέλη, ο οποίος μέχρι τώρα τάσσεται υπέρ της γενικευμένης εφαρμογής των επιχειρησιακών συμβάσεων με χαμηλότερες αμοιβές όπως επιτάσσει η τρόικα.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος τάχθηκε πάντως υπέρ της ευελιξίας των ωρών εργασίας ώστε να μειώνεται το κόστος των υπερωριών και να αυξάνεται η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Ο κ. Δασκαλόπουλος πρότεινε, στη συνάντηση που είχε με τον κ. Χρυσοχοϊδή στο κτίριο του ΣΕΒ, συμψηφισμό των επιπλέον ωρών εργασίας και διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε 4μηνιαία βάση, ηλεκτρονική καταγραφή των υπερωριών ώστε να περιοριστούν οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις ενώ πρότεινε απασχόληση την 6η μέρα με χορήγηση ενός επιπλέον ρεπό. Επίσης εισηγήθηκε την άρση των περιορισμών στην εκ περιτροπής απασχόληση (διάστημα έως 6 μήνες, διαβούλευση). Η  υπουργός Εργασίας θα ενημερώσει  και τα μέλη της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για το θέμα, υποστηρίζοντας πως αν εξασφαλιστεί η  συμφωνία των κοινωνικών εταίρων θα  έχει περισσότερες ελπίδες να εγκριθεί το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας από την Τρόικα.

Η  κ. Κατσέλη έχει προτείνει να υπερισχύουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις μόνο σε περιπτώσεις επιχειρήσεων που πρόκειται να κλείσουν και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα έναν συν έναν χρόνο. Στις περιπτώσεις αυτές οι μισθοί να μειώνονται έως ένα όριο που να μην ξεπερνά το 15%- 20% της κλαδικής σύμβασης εργασίας.

Αναλυτικά οι προτάσεις σοκ του ΣΕΒ

Εκτός από την εργασία το Σάββατο, τον συμψηφισμό των υπερωριών και τη μείωση στο μισό του ποσοστού των προσλήψεων που καλύπτεται από ειδικές κατηγορίες εργαζομένων στη μελέτη για τα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα που παρέδωσε την Τέταρτη ο ΣΕΒ στον  Μ. Χρυσοχοίδη υπάρχουν και άλλες προτάσεις-σοκ.

Τα εμπόδια που καταγράφονται ξεπερνούν τα 230 (η υποχρέωση από το μνημόνιο ήταν να καταγραφούν 30) και εκτείνονται σε ολόκληρη τη διάρκεια ζωής της επιχείρησης: από την αδειοδότηση και την καθημερινή λειτουργία μέχρι το κλείσιμο και την εκκαθάριση της εταιρίας.

Ανάμεσα στις προτάσεις του ΣΕΒ, είναι να καταργηθούν τα χαρτόσημα, μεγαρόσημα, παράβολα, να παύσει η υποχρεωτική εγγραφή των επιχειρήσεων στα επιμελητήρια και η υποχρεωτική δημοσίευση των ισολογισμών στις εφημερίδες και να καταργηθεί το αγγελιόσημο στις διαφημίσεις και το τέλος υπέρ της ΕΡΤ που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Ο ΣΕΒ προτείνει επίσης κατάργηση επιβαρύνσεων υπέρ τρίτων στις οποίες περιλαμβάνονται, το Δικαίωμα εκτελωνιστικών εργασιών (ΔΕΤΕ), οι εισφορές σε φάρμακα, δίδακτρα, εισιτήρια πλοίων, καύσιμα, αλεύρια, εισιτήρια θεάτρων και κινηματογράφων, στο ελαιόλαδο (για την καταπολέμηση του δάκου), στα κεριά (για το ταμείο κληρικών).

Ο Σύνδεσμος εισηγείται μάλιστα, απελευθέρωση για δικηγόρους, συμβολαιογράφους, μηχανικούς και εξορθολογισμό των κομίστρων στις αστικές συγκοινωνίες και τα ταξί.

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, οι επιχειρήσεις ζητούν ακόμη απελευθέρωση των περιθωρίων κέρδους στα οπωροκηπευτικά, αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης των φαρμάκων, κατάργηση της διατίμησης στα κυλικεία των πλοίων, κατάργηση της έκδοσης τιμολογίων από τους αγρότες, όπως επίσης και της υποχρέωσης των επιχειρήσεων να ενημερώνουν το υπουργείο Ανάπτυξης για τις αυξήσεις τιμών και την Επιτροπή Ανταγωνισμού για τις εξαγορές - συγχωνεύσεις.

Ζητά επίσης "ορθολογική τιμολόγηση" της ηλεκτρικής ενέργειας, του φυσικού αερίου και του νερού, όπως επίσης και των λιμενικών υπηρεσιών.

Τέλος, ο σύνδεσμος προτείνει κατάργηση των περιορισμών για εγκατάσταση-επέκταση-εκσυγχρονισμό βιομηχανιών και αποθηκών στην Αττική, απελευθέρωση των μεταφορών με ελεύθερες άδειες για ΙΧ φορτηγά, απελευθέρωση της παραγωγής ψωμιού από κατεψυγμένη ζύμη καθώς και κατάργηση του περιορισμού τα φαρμακεία να ανήκουν κατά 51% σε φαρμακοποιούς και των περιθωρίων κέρδους των φαρμακείων, κατάργηση της ενιαίας τιμής βιβλίου, μείωση των τελών κινητής τηλεφωνίας, επιβολή ΦΠΑ στα ΕΛΤΑ.

Από την πλευρά του ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, έκανε λόγο για χρήσιμη και σημαντική πρωτοβουλία με μεγάλη συνεισφορά στην προσπάθεια βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ενώ ανέφερε ότι σε λίγες ημέρες θα παρουσιαστεί ο νέος επενδυτικός νόμος, καθώς και το στρατηγικό σχέδιο για την ενίσχυση των εξαγωγών.

Ο ΣΕΒ, εντοπίζει γενικά τις πηγές των εμποδίων στους εξής παράγοντες:

  •  Συναρμοδιότητες υπουργείων και φορέων (αλληλοεπικαλύψεις).
  •  Έλλειψη συνεργασίας συναρμοδίων υπηρεσιών.
  •  Παρεμβολή Επιμελητηρίων και επαγγελματικών συνδέσμων κυρίως για είσπραξη μη ανταποδοτικών αμοιβών ή υποχρεωτική χρήση των υπηρεσιών τους.
  •  Άγνοια λειτουργίας της αγοράς. Μη συνεργασία με την επιχειρηματική κοινότητα.
  •  Έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού.
  •  Πολυνομία.
  •  Νοοτροπία κρατικού παρεμβατισμού.

Από την πλευρά του ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, έκανε λόγο για χρήσιμη και σημαντική πρωτοβουλία με μεγάλη συνεισφορά στην προσπάθεια βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ενώ ανέφερε ότι σε λίγες ημέρες θα παρουσιαστεί ο νέος επενδυτικός νόμος, καθώς και το στρατηγικό σχέδιο για την ενίσχυση των εξαγωγών.

Πρώτο Θέμα





Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top