Select Menu

Ενώ οι περισσότεροι περίμεναν - ή τουλάχιστον ελπίζανε- από την ΕΚΤ την Πέμπτη να ανακοινώσει μία «γενναία» αύξηση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων, ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ διέψευσε τις προσδοκίες, καθώς εκτιμά ότι το βάρος της αντιμετώπισης της κρίσης χρέους θα πρέπει να πέσει στις κυβερνήσεις, με την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και τη μείωση των ελλειμμάτων.

Ο κ. Τρισέ είπε ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων θα συνεχισθεί και ότι θα καθυστερήσει, τουλάχιστον έως τον ερχόμενο Απρίλιο, η απόσυρση των έκτακτων μέτρων ενίσχυσης της ρευστότητας των τραπεζών.

Παρά την αρχική απογοήτευση, οι αγορές έκλεισαν σε θετικό πρόσημο, ενώ τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων υποχώρησαν, καθώς, σύμφωνα με traders, η ευρω-τράπεζα αγόρασε πορτογαλικά και ιρλανδικά ομόλογα, αξίας 100 εκατ. ευρώ περίπου.

Αυτές οι αγορές συνεχίσθηκαν και σήμερα, Παρασκευή, σύμφωνα με τους traders.

Η ΕΚΤ προχώρησε «δυναμικά» στην αγορά κρατικών ομολόγων αυτή την εβδομάδα, δήλωσε την Παρασκευή το μέλος του ΔΣ της ευρω-τράπεζας, Έβαλντ Νοβότνι.

«Μέσω του προγράμματος, μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα, είχαμε αγοράσει ομόλογα αξίας 67 δισ. ευρώ. Και συνεχίσαμε και αυτή την εβδομάδα δυναμικά», ανέφερε.

Σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο RTL, την Παρασκευή, ο κ. Τρισέ είπε ότι το ευρώ είναι «αξιόπιστο» και «δεν βρίσκεται σε κρίση».

«Πιστεύω ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε ένα αξιόπιστο νόμισμα. Δεν υπάρχει κρίση του ευρώ ως νομίσματος», σημείωσε.

«Έχουμε προβλήματα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας που οφείλονται στην δημοσιονομική κρίση σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες», πρόσθεσε και ανέφερε ότι η ΕΚΤ αποφάσισε «να συνεχίσει να προσφέρει απεριόριστη ρευστότητα διάρκειας μίας εβδομάδας, ενός μηνός, τριών μηνών στην ευρωπαϊκή οικονομία».

» Διατηρήσαμε τα επιτόκια στο επίπεδο που βρίσκονταν πριν από τη συνεδρίαση, στο 1%, και θεωρούμε ότι αυτό είναι που πρέπει να προσφέρουμε [...] τη σταθερότητα των τιμών που είναι η αποστολή μας », εξήγησε.

«Αποφασίσαμε ότι είναι σωστό, δεδομένων ακριβώς όσων διαπιστώνουμε, και ο στόχος είναι να φθάσουμε να έχουμε την καλύτερη δυνατή μετάδοση της νομισματικής μας πολιτικής», συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ υποστήριξε, ακόμα, ότι δεν πιστεύει πως οι πολιτικές λιτότητας στην Ευρώπη σπρώχνουν βαθύτερα στην ύφεση τις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Ο κ. Τρισέ, που βρίσκεται στο Παρίσι, θα συναντηθεί αργότερα εντός της ημέρας με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί για να συζητήσουν «την κατάσταση στην Ευρωζώνη.

Newsroom ΔΟΛ

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top