Select Menu

Το φαινόμενο των άστεγων έχει αρχίσει να παίρνει τεράστιες διαστάσεις αφού στους δρόμους της Αθήνας, στα παγκάκια ή στις γωνιές πάρκων, βρίσκουν καταφύγιο άνθρωποι που απολύθηκαν λίγο πριν από τη σύνταξη, καταστράφηκαν από τα δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες, είναι κόσμος που έφυγε με χαρτί επίσημο από κάποιο ίδρυμα, αλλά κανείς δεν του εξασφάλισε πρόνοια για το υπόλοιπο του .. έντρομου βίου τους!
Ακόμα και άτομα που πάσχουν από σοβαρή κατάθλιψη περιπλανώνται στο άγνωστο και δε μπορούν να αντιμετωπίσουν τη ζωή αφού οι «δικοί» τους άνθρωποι τους γύρισαν την πλάτη. Τώρα προστίθενται και οι άνεργοι που καθημερινά αυξάνονται τρομακτικά λόγω της κρίσης.

Ο κ. Τζανέτος Αντύπας, πρόεδρος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Πράξις» υπολογίζει αυτή την στιγμή τους άστεγους στην Αθήνα σε περισσότερους από 11.000 (Έλληνες και μετανάστες).
«Η κατάσταση έχει χειροτερέψει. Με την οικονομική κρίση, έχουν αλλάξει και η ποιότητα και η ταυτότητα των αστέγων. Εκεί που έως πρότινος βλέπαμε άτομα του περιθωρίου, τώρα οι άστεγοι είναι και όσοι για κάποιο λόγο έχασαν τη δουλειά και το σπίτι τους» λέει η Βασιλική Τζανάκου από την οργάνωση Homeless Support.

Μέσα στο 2011, υπολογίζεται ότι 1.500.000 άνθρωποι θα έχουν χάσει τη δουλειά τους. Πόσοι άραγε άστεγοι θα προστεθούν στη λίστα;

Άντρες, γυναίκες, όλες οι ηλικίες, άνεργοι, κατεστραμμένοι οικονομικά, ζουν στο δρόμο. Διαμένουν σε χαρτόκουτα, ξαπλώνουν σε πλαστικές και ξύλινες σανίδες, κάνουν κατάληψη σε εγκαταλελειμμένα σπίτια για να κοιμηθούν έστω μακριά από τα μάτια του κόσμου. Είναι απόκληροι της ίδιας της ζωής που προσπαθούν να επιβιώσουν στη ζούγκλα των δρόμων.

Οι περισσότεροι τρώνε από τα σκουπίδια, άλλοι φτάνουν μέχρι τις χωματερές, οι περαστικοί τους φοβούνται, απομακρύνονται όταν τους βλέπουν βρώμικούς και σχεδόν μεταμορφωμένους από την κακουχία.

Το πρωί χάνονται μες στο θόρυβο και τις γρήγορες εναλλαγές των σκηνών της πόλης. Το βράδυ μαζεύεται ο καθένας εκεί που έχει ορίσει τη γωνιά του, μόνος του ή με άλλους κυνηγούς της επιβίωσης αλλά και μιας στοιχειώδους αξιοπρέπειας.

Ρεπορτάζ: Μαρία Πανάγου

newsbomb.gr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top