Select Menu

Σε μία αποδυναμωμένη πολιτικά συμφωνία, μπροστά στον κίνδυνο του αδιεξόδου, για την «αντιμετώπιση των παγκόσμιων προβλημάτων και των «τρωτών σημείων» τα οποία ενέτειναν το κλίμα του «συναλλαγματικού πολέμου» και του «κρατικού προστατευτισμού», κατέληξαν την Παρασκευή, έπειτα από μαραθώνιες διαβουλεύσεις, οι ηγέτες των χωρών της G-20, στη Σεούλ της Ν.Κορέας.

Στο κοινό ανακοινωθέν το οποίο υπεγράφη μετά το πέρας των διήμερων εργασιών (το πέμπτο κατά σειρά από το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 2008), οι ηγέτες των αναπτυγμένων και αναδυόμενων οικονομιών δεσμεύτηκαν να ακολουθήσουν μία συναλλαγματική πολιτική υπαγορευμένη από τους κανόνες της αγοράς, και να αποφύγουν τις ανταγωνιστικές υποτιμήσεις.

Η δήλωση αυτή δεν έχει ουσιαστικό αντίκρισμα, καθώς οι χώρες προχωρούν σε υποτιμήσεις μόνο σε εξαιρετικές καταστάσεις, όπως σε μία μεγάλη χρηματοοοικονομική κρίση.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι οι ηγέτες της G-20 δεν στήριξαν τις αμερικανικές πιέσεις προς την Κίνα για την ανατίμηση του γουάν, διατηρώντας έτσι ισχυρή την κόντρα που μπορεί να οδηγήσει σε ένα παγκόσμιο «εμπορικό πόλεμο».

Πάντως, o Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είπε πως υπάρχει ομοφωνία στον κόσμο για τον
δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει για να επιτευχθεί ο στόχος της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης.

Παράλληλα, εξέφρασε την «ελπίδα» η Κίνα να σημειώσει σύντομα «πρόοδο», ώστε η πορεία του «υποτιμημένου νομίσματός» της να καθορίζεται σε μεγαλύτερο βαθμό από την αγορά.

«Το γουάν είναι υποτιμημένο και η Κίνα ξοδεύει τεράστια ποσά για να επεμβαίνει στην αγορά με στόχο να το κρατήσει υποτιμημένο», επισήμανε και προσέθεσε ότι «είναι σημαντικό η Κίνα να προχωρήσει σε μια σταδιακή μετάβαση προς ένα σύστημα που [η ισοτιμία] καθορίζεται από την αγορά» συναλλάγματος.

Οι ηγέτες της G-20 συμφώνησαν να θέσουν «κατευθυντήριες γραμμές». Ωστόσο, μετέθεσαν τη συζήτηση για τις λεπτομέρειες στο πρώτο εξάμηνο μισό του 2011, ενώ εξουσιοδότησαν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να εξετάζει πότε μία οικονομία «συμμορφώνεται» με τον «κοινό στόχο» περιορισμού των ανισορροπιών των εμπορικών ισοζυγίων.

«Η άνιση ανάπτυξη και οι αυξανόμενες ανισορροπίες τροφοδοτούν τον πειρασμό να εγκαταλειφθούν οι κοινές λύσεις υπέρ μη συντονισμένων ενεργειών», υπογραμμίζεται ακόμα και προστίθεται ότι αυτό το είδος των «μη συντονισμένων» δράσεων «δεν μπορεί παρά να επιδεινώσει την κατάσταση γι' όλους».

«Είναι μια G-20 για το τίποτε. Απλώς, όσο συζητούμε, δεν κάνουμε πόλεμο», σχολίασε ο οικονομολόγος Ελί Κοέν.

Οι χώρες της G-20 έχουν ακόμη πολλά να μάθουν όσον αφορά τη συνεργασία, δήλωσε ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν. Η εξέλιξη της G-20 συγκρίνεται με εκείνη της Ευρωπαϊκής
Ένωσης, στους κόλπους της οποίας οι χώρες έμαθαν να συνεργάζονται, «έστω κι αν δεν το ήθελαν και τόσο πολύ», εξήγησε στους δημοσιογράφους.

«Τώρα που είμαστε στην εποχή μετά την κρίση, έστω κι αν παραμένουν προβλήματα, οι χώρες επιθυμούν λιγότερο να συνεργαστούν. Ανησυχούν κατ' αρχάς για την πολιτική της χώρας τους», πρόσθεσε.

Ο Κινέζος πρόεδρος Χου Τζιντάο, παρουσίασε από την πλευρά του το δικό του σχέδιο δράσης, από τέσσερα σημεία, στόχος του οποίου είναι να εξασφαλιστεί μια «ισχυρή, βιώσιμη και ισορροπημένη»
παγκόσμια ανάπτυξη, χωρίς καμιά συγκεκριμένη δέσμευση για μείωση των τεράστιων κινεζικών πλεονασμάτων.

Πάντως, ο Χου δεσμεύθηκε ενώπιον του Ομπάμα να συνεχίσει στο δρόμο της ανατίμησης του γουάν, την οποία ζητεί επίμονα η Ουάσινγκτον. Όμως, προειδοποίησε, αυτό δεν θα μπορέσει να γίνει παρά μόνο στραδιακά, μέσα σ' ένα «ευνοϊκό εξωτερικό περιβάλλον».

Όσον αφορά την επιβολή κανονιστικών ρυθμίσεων στο χρηματοπιστωτικό τομέα, μια δέσμευση που είχε αναληφθεί πέρυσι σε προηγούμενες συνοδους κορυφής, οι χώρες της G-20 διαβεβαίωσαν ότι θα θέσουν πλήρως σε εφαρμογή τις νέες τραπεζικές προδιαγραφές (της Βασιλείας ΙΙΙ), που έχουν στόχο να ενισχύσουν ένα τομέα από τον οποίο ξεκίνησε η χειρότερη κρίση που γνώρισε ο κόσμος μετά το μεγάλο κραχ της δεκαετίας του 1930.

Στο ανακοινωθέν αναφέρεται επίσης ότι υπάρχει ένα κρίσιμο, αν και μικρό «παράθυρο ευκαιρίας» να υπάρξει συμφωνία όσον αφορά τον «Γύρο της Ντόχα» για την απελευθέρωση του εμπορίου, ο οποίος ξεκίνησε το 2001.

Οι ηγέτες της G20 δεν τόλμησαν να προχωρήσουν πέρα όσων είχαν συμφωνηθεί έναν μήνα πριν από τους υπουργούς Οικονομικών τους.

Οι χώρες της G-20 δεσμεύτηκαν επίσης να εγγυηθούν την επιτυχία της παγκόσμιας διάσκεψης για το κλίμα στα τέλη Νοεμβρίου στην Κανκούν του Μεξικού, στόχος της οποίας είναι ο περιορισμός του φαινομένου του θερμοκηπίου, σύμφωνα με το τελικό ανακοινωθέν.

«Δεν θα εγκαταλείψουμε καμία προσπάθεια για να επιτύχουμε ένα ισορροπημένο αποτέλεσμα και να οδηγήσουμε σε επιτυχία τη διάσκεψη της Κανκούν», αναφέρεται στο τελικό ανακοινωθέν, στο οποίο οι ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων της G-20 «επαναλαμβάνουν την απόφασή τους να αγωνιστούν για να περιορίσουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, είχε χαρακτηρίσει, τον Οκτώβριο, «απίθανο» το ενδεχόμενο επίτευξης διεθνούς συμφωνίας στην Κανκούν, ένα χρόνο μετά την αποτυχία της διάσκεψης της Κοπεγχάγης.

«Ναι» στη μεταρρύθμιση του ΔΝΤ

Οι ηγέτες της Ομάδας των 20 ενέκριναν στη Σεούλ την ιστορική μεταρρύθμιση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο διπλασιάζει τα κεφάλαιά του και τροποποιεί την κατανομή των εξουσιών.

Η μεταρρύθμιση αυτή, η οποία χαρακτηρίσθηκε «ιστορική», αποτελεί «ένα σημαντικό στάδιο προς ένα περισσότερο νομιμοποιημένο, αξιόπιστο και αποτελεσματικό ΔΝΤ», αναφέρεται στο τελικό ανακοινωθέν.

Οι «20» ενέκριναν το σχέδιο συμφωνίας που είχε υιοθετηθεί κατά την προπαρασκευαστική σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της Ομάδας των 20 στο Κιεντζού της Ν.Κορέας στις 23 Οκτωβρίου.

Περισσότερο από το 6% του δικαιώματος ψήφου θα μεταφερθεί από υπερεκπροσωπούμενες, κυρίως πλούσιες, πετρελαιοπαραγωγούς χώρες και 110 από τις 187 χώρες θα ενισχύσουν τα δικαιώματά τους.

Η Ευρώπη θα εγκαταλείψει δύο έδρες στο Συμβούλιο Διαχείρισης Πόρων του Ταμείου από την Ευρώπη. Τα μερίδια οικονομικής συμβολής θα αυξηθούν κατά 100%, γεγονός που ισοδυναμεί με αύξηση του κεφαλαίου και, κατά συνέπεια, των οικονομικών μέσων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Στο τελικό τους ανακοινωθέν, οι ηγέτες της Ομάδας των 20 ζητούν από τους υπουργούς Οικονομικών και από τους διοικητές των κεντρικών τραπεζών «να συνεχίσουν να εξετάζουν όλα τα σχετικά θέματα με τη μεταρρύθμιση του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας».

Πηγή

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top