Select Menu

Ριζική στροφή έχουν πραγματοποιήσει οι Έλληνο-Ισραηλινές σχέσεις, έπειτα από την επιδρομή ισραηλινών ειδικών δυνάμεων σε, υπό τουρκική καθοδήγηση, στολίσκο, που επιχείρησε να «σπάσει» το ναυτικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, αναφέρει δημοσίευμα του κινεζικού  πρακτορείου Xinhua.

Το δημοσίευμα, που διαπιστώνει ισραηλινό «άνοιγμα» στη Μεσόγειο, με κοινές αεροναυτικές ασκήσεις με Ελλάδα και Ιταλία, σημειώνει την ενίσχυση των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ, με αμοιβαίες επισκέψεις κορυφαίων αξιωματούχων τους τελευταίους μήνες, συμπεριλαμβανομένων των πρωθυπουργών των δύο χωρών.


Μάλιστα, επικαλούμενο την ισραηλινή εφημερίδα Yediot Aharonot, το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Ελλάδα πλέον προσπαθεί να εκμεταλλευθεί τα προβλήματα στις διπλωματικές σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας, επιδιώκοντας να καταστήσει το Ισραήλ έναν από τους σημαντικότερους στρατηγικούς της συμμάχους. Ωστόσο, Έλληνες κυβερνητικοί αξιωματούχοι επιθυμούν να διατηρήσουν χαμηλούς τόνους για την ελληνοϊσραηλινή προσέγγιση και διαψεύδουν ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις έχουν στόχο μεσοανατολικά αραβικά κράτη ή την Τουρκία. «Θέλουμε να δούμε βελτίωση των σχέσεων του Ισραήλ με την Τουρκία και επιστροφή τους σε κανονικά επίπεδα», έχει δηλώσει ο κ. Παπανδρέου.


Όσον αφορά στην στρατιωτική συνεργασία, το δημοσίευμα επικαλείται ελληνικά ΜΜΕ, αναφέροντας ότι η Ελληνική και η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησαν τουλάχιστον τέσσερις ασκήσεις ευρείας κλίμακας, πέρυσι. Ορισμένες από τις ασκήσεις, που πραγματοποιήθηκαν σε ελληνικό εναέριο χώρο, περιελάμβαναν το σενάριο της εμπλοκής μαχητικών των ισραηλινών αεροπορικών δυνάμεων κατά συστοιχιών S300.


Έπειτα από την επιτυχημένη έκβαση των ασκήσεων, το Ισραήλ και η Ελλάδα σχεδιάζουν να διενεργήσουν κοινές ναυτικές ασκήσεις, πιθανότατα από τις αρχές του ερχόμενου έτους, ανέφερε η Yediot Aharonot.


Πέραν των ασκήσεων, οι δύο χώρες βρίσκονται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για την αγορά ισραηλινών ραντάρς από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Η συμφωνία περιλαμβάνει τον εξοπλισμό των ελληνικών F-16 με ισραηλινά ραντάρς που λειτουργούν υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες, και θα κυμαίνεται από 100 έως 150 εκατομμύρια δολάρια. «Πρόκειται για μία νέα εποχή στις διμερείς σχέσεις», έχει αναφέρει ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.



Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top