Select Menu


«Υπάρχουν και άλλοι τρόποι» να περιοριστούν οι κρατικές δαπάνες, επαναλαμβάνει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξή του στο βρετανικό BBC την Τετάρτη σχετικά με το ενδεχόμενο απολύσεων στο Δημόσιο, τονίζοντας πως «πρέπει να προστατευτούν οι θέσεις εργασίας».

Ο ίδιος διευκρίνισε πως οι συζητήσεις που γίνονται αφορούν μόνο πιθανή επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων του μηχανισμού στήριξης, αποκλείοντας ξανά το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους.

«Η Ελλάδα θα επιβιώσει και θα προχωρήσει μπροστά. Δεν υπάρχει περίπτωση αναδιάρθρωσης του χρέους ή πτώχευσης» ανέφερε, τονίζοντας ότι στόχος του είναι να «σώσει την Ελλάδα χωρίς να έχω πρόβλημα αν δεν επανεκλεγώ».

Ο πρωθυπουργός στάθηκε κυρίως στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας, σημειώνοντας ότι μέσα στο χρόνο θα έχει επιτευχθεί μείωση του ελλείμματος κατά 6%, ενώ τόνισε ότι από το 2012 η Ελλάδα θα αρχίσει την αποπληρωμή των δανείων και την μείωση του χρέους της. Ο Γ.Παπανδρέου ανέφερε επίσης πως ιδιαίτερα η εξάλειψη της αδιαφάνειας θα ωφελήσει την ελληνική οικονομία κατά 4% του ΑΕΠ.

Σε ερώτηση σχετικά με τις πρόσφατες γερμανικές επικρίσεις, ο Γ.Παπανδρέου είπε ότι η Ελλάδα το 2000 κάλυπτε τα κριτήρια που της ζητήθηκαν για την ένταξη της στην ΟΝΕ: «Το ότι σε κάποιο σημείο απομακρυνθήκαμε από αυτά τα δεδομένα ασφαλώς είναι ευθύνη των προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων, κυρίως θα έλεγα της προηγούμενης».

Πρόσθεσε ότι συμφωνεί με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στην αναγκαιότητα ενός μηχανισμού εποπτείας της ευρωζώνης και ενός συστήματος «τιμωριών», συμπληρώνοντας όμως με νόημα ότι η λιτότητα είναι αρκετή τιμωρία για την Ελλάδα.

«Κόψαμε μισθούς και συντάξεις και προχωρήσαμε σε σημαντικές αλλαγές μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα» είπε ο πρωθυπουργός που εμφανίστηκε κατηγορηματικά αντίθετος στην προοπτική απολύσεων στο δημόσιο τομέα. «Πρέπει να προστατέψουμε τις θέσεις εργασίας. Μπορούμε να βρούμε άλλους τρόπους περικοπών», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με την κρίση της Ιρλανδίας και κατά πόσο αυτή επηρεάζει την χώρα μας, ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι ο μηχανισμός στήριξης έχει δώσει στην Ελλάδα αρκετό και πολύτιμο χρόνο για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ώστε η επιστροφή της στις διεθνείς αγορές να γίνει με τους καλύτερους όρους. Συμπλήρωσε ότι η απόφαση των Ιρλανδών ανήκει στους ίδιους και δεν μπορεί να τους υποδείξει τι να κάνουν, ωστόσο σημείωσε ότι οι περιπτώσεις διαφέρουν καθώς η Ελλάδα βρισκόταν σε αδιέξοδο, ενώ τώρα η Ιρλανδία έχει τη λύση του μηχανισμού στήριξης.
Από τα παραπάνω προκύπτουν μερικά εύλογα και βασανιστικά ερωτήματα σχετικά με τις ‘περίεργες’ αποφάσεις της Ελλάδας όσον αφορά στον τρόπο που χειρίζεται την υπόθεση ‘ελληνική κρίση’.

α) Γιατί δεν χρησιμοποιήθηκε και συνεχίζει να μην χρησιμοποιείται το μοναδικό πλεονέκτημα της Ελλάδας όσον αφορά στο δίκαιο που διέπει τις δανειακές της συμβάσεις, ώστε να δοθεί μία γρήγορη, δίκαιη, συμφέρουσα και λογική λύση στην κρίση παρά συνεχώς το διαψεύδει; (Αναδιαπραγμάτευση του χρέους)

β) Γιατί επιλέχτηκε η νομοθετική λύση στην περίπτωση της ρύθμισης των χρεών επιχειρήσεων και ιδιωτών προς τις τράπεζες και δε συμβαίνει το ίδιο με το σημαντικότερο χρέος όλων, δηλαδή το κρατικό.

γ) Για ποιο λόγο η Ελλάδα συμφώνησε στην υπογραφή δανειακών συμβάσεων που οδηγούν στην αλλαγή του δικαίου που διέπει το ελληνικό χρέος από το ελληνικό στο Αγγλικό, το οποίο είναι το πιο ευνοϊκό για τους δανειστές και το πιο ασύμφορο για τη χώρα.

δ) Με ποια λογική η Ελλάδα επιτρέπει τη μετατροπή του χρέους από ελεύθερο από εμπράγματες ασφάλειες στη δημόσια περιουσία σε επιβαρυμένο με εμπράγματες ασφάλειες.
Στην πρώτη περίπτωση προστατεύεται το συμφέρον της χώρας καθώς οι δανειστές δεν έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν ελληνική περιουσία σε περίπτωση αδυναμίας αποπληρωμής τόκων των δανείων και στη δεύτερη περίπτωση προστατεύονται οι δανειστές. Γιατί η Ελλάδα προστατεύει τα συμφέροντα των δανειστών της και όχι τα δικά της ενώ μπορεί να κάνει το δεύτερο;

ε) Μέχρι πρόσφατα οι πολιτικοί διαβεβαίωναν πως η ελληνική οικονομία δεν αντιμετώπιζε πρόβλημα και στην πορεία αποδείχτηκαν, συνολικά, λάθος στις εκτιμήσεις τους.
Τί θα συμβεί στην περίπτωση που και αυτήν τη φορά οι εκτιμήσεις περί εξόδου από την κρίση και οικονομικής ανάπτυξης μέσω του δρόμου που έχει επιλεγεί αποδειχθούν και πάλι λανθασμένες; Στο μεσοδιάστημα η Ελλάδα θα έχει χάσει οριστικά τη δυνατότητα να ‘παίξει’ το τελευταίο της διαπραγματευτικό χαρτί προκειμένου να βγει, πράγματι, από την κρίση.

ζ) Δε θα ήταν σοφότερο η Ελλάδα να προστατεύσει το πλεονέκτημα της ότι το χρέος της διέπεται από το ελληνικό δίκαιο και ότι είναι ελεύθερο από εμπράγματες ασφάλειες για την περίπτωση που οι πολιτικές εκτιμήσει σχετικά με την εξέλιξη της οικονομίας μέσω του δρόμου που έχει επιλεγεί ως τώρα αποδειχθούν υπεραισιόδοξες ή και εντελώς λανθασμένες;

η) Εφόσον μέχρι σήμερα όλες οι πολιτικές εκτιμήσεις και προβλέψεις περί μείωσης του κόστους δανεισμού της Ελλάδας αποδείχτηκαν λανθασμένες, για ποιο λόγο να αποδειχτούν σωστές οι πιο πρόσφατες;

θ) Τί θα συμβεί στην περίπτωση που οι τελευταίες πολιτικές εκτιμήσεις περί μείωσης του κόστους δανεισμού της Ελλάδας και επιστροφής στις αγορές κεφαλαίων το 2011 αποδειχθούν λανθασμένες; Που θα βρει χρήματα σε αυτήν την περίπτωση η χώρα και πώς θα αποφύγει την πτώχευση;

ι) Κάθε χώρα που επιλέγει ένα σχέδιο για τη διάσωση της οικονομίας της πρέπει να έχει έτοιμο ένα εναλλακτικό σενάριο στην περίπτωση που τα πράγματα δεν εξελιχθούν όπως ελπίζει. Ποιο είναι το εναλλακτικό σενάριο στην περίπτωση της Ελλάδας;

κ) Γιατί η Ελλάδα προέβη σε περικοπή συντάξεων και μείωση μισθών αντί να λάβει μέτρα για την πάταξη των φαινομένων διαφθοράς που κοστίζουν, τουλάχιστον, 20 δις ευρώ ετησίως στη χώρα;
Με ένα πρόγραμμα ουσιαστικό πρόγραμμα καταπολέμησης της διαφθοράς μέσα σε 5 χρόνια η Ελλάδα θα είχε εξοικονομήσει 100 δις ευρώ τα οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για την αποπληρωμή σημαντικού τμήματος του χρέους της.

λ) Γιατί η Ελλάδα αυξάνει τους φόρους φτάνοντας τους στο υψηλότερο επίπεδο στην Ευρώπη και διεκδικώντας παγκόσμια πρωτιά, όταν το επίπεδο δημόσιων υπηρεσιών είναι πολύ χαμηλότερο από το μέσο ευρωπαϊκό όρο;

μ) Πώς είναι δυνατόν η Ελλάδα να ελπίζει σε έξοδο από την κρίση και σε οικονομική ανάκαμψη όταν όταν μέσα σε λίγους μήνες από τη λήψη των μέτρων ‘εξυγίανσης’ οι αριθμοί δείχνουν πως η οικονομία της έχει μπει στο αρνητικό τοπ 10 των χειρότερων οικονομιών μεταξύ των 50 πιο αναπτυγμένων κρατών του κόσμου;

Τις απαντήσεις μπορείτε να τις βρείτε εδώ: Ένα σοβαρό και κατατοπιστικότατο άρθρο που πρέπει να διαβάσει ο κάθε Έλληνας που θέλει να ξέρει τι του γίνεται…

Κάθε χώρα πρέπει να κάνει οτιδήποτε μπορεί για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των πολιτών της και της ίδιας. Μέχρι στιγμής στην υπόθεση ‘ελληνική κρίση’ τα στοιχεία δείχνουν ‘περίεργες’ ελληνικές αποφάσεις οι οποίες φαίνεται να εξυπηρετούν οποιονδήποτε άλλο πέραν από την Ελλάδα.

Το πρόβλημα είναι διπλό καθώς όχι μόνο φαίνεται να έχουμε πάρει έναν δρόμο που βλάπτει σοβαρά την ελληνική οικονομία αλλά και μέσω αυτού αποποιούμαστε των μοναδικών πλεονεκτημάτων που μας είχαν απομείνει σε σχέση με τη διαχείριση της κρίσης χρέους.

Έτσι, σε λίγο το μόνο που θα μένει θα είναι να προσευχηθούμε ότι όλα θα πάνε όπως ελπίζουν οι πολιτικοί γιατί αν αυτό δεν ισχύσει, όπως γίνεται συνήθως, τότε θα πρέπει να προετοιμαστούμε για πολλά χρόνια ταλαιπωρίας.

Εναλλακτικά, η Ελλάδα μπορεί να πάρει την απόφαση να ασκήσει το δικαίωμα της για αλλαγή της νομοθεσίας που διέπει τις δανειακές της συμβάσεις και να προχωρήσει σε de facto αναδιάρθρωση του χρέους της ή να χρησιμοποιήσει αυτό της το δικαίωμα ως διαπραγματευτικό χαρτί ώστε να πείσει τους δανειστές της να προχωρήσουν σε ανταλλαγή παλαιών ομολόγων με νέα. Η επιλογή είναι στα χέρια της.

Λόγιος Ερμής

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top