Select Menu

ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΕΡΔΗ, ΑΛΛΑ ΤΟ 2003 ΠΟΥΛΗΣΑΜΕ 20 ΤΟΝΟΥΣ

Το ξέφρενο ράλι της τιμής του χρυσού που ξεκίνησε πριν έναν χρόνο και κορυφώθηκε στις 14 του περασμένου μήνα έχει περάσει σχεδόν απαρατήρητο από πολιτικής πλευράς.
Είναι, όμως, άλλη μια απόδειξη ότι στην σημερινή οικτρή κατάσταση μας έχει οδηγήσει η ανικανότητα αυτών που μας κυβερνούν.

Το πιο πολύτιμο από τα μέταλλα έχει εδώ και δυο μήνες σπάσει το φράγμα των 1.300 δολαρίων, ενώ στις 14 του περασμένου Οκτωβρίου άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, φθάνοντας στα 1.387,35 δολάρια την ουγγιά. Ακόμη και χθες που η τιμή του χρυσού παρουσίασε κάμψη, δεν έπεσε κάτω από τα 1.350 δολάρια.

Ήδη από τον Νοέμβριο του 2009 η τιμή του είχε εκτιναχθεί στα 1.152, 85 δολάρια ανά ουγγιά και έκτοτε δεν σταμάτησε την φρενήρη κούρσα του μέχρι και σήμερα.

Μόνο φέτος ο χρυσός έχει σημειώσει άνοδο της τάξης του 26% και ήδη βρίσκεται στο δέκατο συνεχόμενο έτος με κέρδη, το μακροβιότερο χρονικό διάστημα τουλάχιστον από το 1920. Το πολύτιμο μέταλλο είχε καλύτερες επιδόσεις από τις μετοχές, τα ομόλογα και τα βιομηχανικά μέταλλα παγκοσμίως καθώς οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις διατήρησαν χαμηλά τα κόστη δανεισμού και δαπάνησαν τρισεκατομμύρια δολαρίων για να στηρίξουν την ανάπτυξη.

Ήδη η τιμή του δεν πέφτει κάτω από τα 1.350 δολάρια και προβλέπεται νέα άνοδος μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Σημειώνει σταθερά κέρδη τα τελευταία δέκα χρόνια έναντι του δολαρίου, καθώς οι τιμές χρυσού και δολαρίου κινούνται αντιστρόφως ανάλογα.

Πριν από επτά χρόνια, όμως, στις 22 Αυγούστου του 2003, η Τράπεζα της Ελλάδος είχε μυστικά πουλήσει 20 τόνους χρυσού από τα αποθέματά της. Όταν το θέμα αποκαλύφθηκε, εκδόθηκε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία ο χρυσός πουλήθηκε διότι είχε σχεδόν μηδενική απόδοση!

Τα χρήματα που είχε εισπράξει τότε η Ελλάδα από τον χρυσό, είχαν επενδυθεί σε ευρωπαϊκά ομόλογα – για τα οποία ομόλογα ουδέποτε έγινε η παραμικρή έρευνα και των οποίων οι αποδόσεις κινούνταν μεταξύ 2% και 5%.

Οι είκοσι τόνοι χρυσού είχαν πουληθεί έναντι 207 εκ ευρώ. Η ζημιά αυτή τη στιγμή, αφαιρουμένων των τόκων από τα ομόλογα, έχει ξεπεράσει τα 300 εκ ευρώ, καθώς στο μεταξύ η τιμή του χρυσού σχεδόν τριπλασιάστηκε.

Εκείνη η πώληση του χρυσού από εγκεφάλους ανίκανους να προβλέψουν, που επιπλέον επέμεναν και έκαναν το παν για να μας πείσουν ότι ο χρυσός δεν θα ξαναλάμψει ποτέ πια, είχε τελικά ως συνέπεια να απαξιωθεί κατά τα δύο τρίτα ένα κεφάλαιο σε χρυσάφι που πουλήθηκε άρον – άρον!

Αν εκείνοι οι 20 τόνοι χρυσού παρέμεναν στα θησαυροφυλάκια της Ελλάδας και πουλήθηκαν κάτω από το μισό της σημερινής αξίας τους, θα άξιζαν σήμερα διπλάσια και περισσότερα χρήματα από όσο πουλήθηκαν.

Σήμερα, που η τιμή του χρυσού ανεβαίνει μέρα με τη μέρα, ουδείς αισθάνεται την ανάγκη να απολογηθεί για εκείνη την εσπευσμένη πώληση εκ μέρους της «Ισχυρής Ελλάδας».  Αντίθετα, οι ίδιοι εκείνοι εγκέφαλοι που πούλησαν τον χρυσό, προσπαθώντας μάλιστα να μας πείσουν ότι ήξεραν τι έκαναν, δίδουν συμβουλές για το πώς θα ξεπεράσουμε την κρίση.

Τώρα, μάλλον είναι κάπως αργά να συνειδητοποιήσουμε πως ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός!
Πηγή

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top