Select Menu

Τέσσερις γερουσιαστές έστειλαν επιστολή σε Ομπάμα υπέρ Σκοπίων
Yπερωρίες κάνει το σκοπιανό λόμπι στις ΗΠΑ εν όψει την συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.

Όπως πληροφορούμαστε απο το Defencenet.gr τέσσερις γερουσιαστές απέστειλαν επιστολή προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα , με την οποία ζητούν να ανοίξει ο ίδιος τη διαδικασία προκειμένου η ΠΓΔΜ να λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας που θα πραγματοποιηθεί στη Λισαβόνα στις 19 και 20 Νοεμβρίου.

Είχε προηγηθεί ανάλογη επιστολή 19 μελών της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Όπως μεταδίδουν τα ΜΜΕ των Σκοπίων, η επιστολή υπογράφεται από τους γερουσιαστές Mark Begich, Richard Lugar, James Risch και George Voinovic οι οποίοι αναφέρουν στην επιστολή τους ότι η διαφωνία για το ζήτημα του ονόματος δεν θα πρέπει να συνδέεται με την διεύρυνση του ΝΑΤΟ.

Οι τέσσερις γερουσιαστές αναφέρουν ακόμη στην επιστολή τους ότι η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής της Λισαβόνας, θα συμβάλει στην εμπέδωση της σταθερότητας και ανάπτυξης στην περιοχή και θα είναι προς όφελος για την αμερικανική εθνική ασφάλεια και τις στρατιωτικές αποστολές του ΝΑΤΟ. Οι 4 κοινοποίησαν την επιστολή τους και προς τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.

Υπενθυμίζεται ότι ο Φ.Ράσμουσεν, σε επανειλημμένες δηλώσεις του το τελευταίο διάστημα, απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής, στη Λισαβόνα, χωρίς προηγουμένως να έχει επιλυθεί η εκκρεμότητα της ονομασίας, ενώ απόψε και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ.Παπούλιας από την Σόφια προειδοποίησε τα Σκόπια ότι "δεν πρόκειται να δουν ΝΑΤΟ όσο επιμένουν αλυτρωτικά".

Για όσους εκ των αναγνωστών αναρωτηθούν ποιές είναι οι θέσεις και η δράση του αντίστοιχου ελληνικού λόμπι η απάντηση είναι ξεκάθαρη και την έχω διατυπώσει και σε προηγούμενη ανάρτηση.

”Ελληνικό λόμπι” για τους Έλληνες πολιτικούς και ειδικά τα ελληνικά ΜΜΕ ”υπάρχει”, γιατί έτσι τα συμφέρει να νομίζουν. Για όσους Έλληνες ζουν στις ΗΠΑ για δεκαετίες, γνώστες της κατάστασης, ”λόμπι” ΔΕΝ υπάρχει, δεν υπήρξε, δεν μπορεί να υπάρχει.

”Λομπίστες”, ναι υπάρχουν, αν κρίνουμε από τις αναφορές των ελληνικών ΜΜΕ, γιατί έχουν παρουσία μόνο εκεί: Στα ελληνικά ΜΜΕ. Στις ΗΠΑ, δεν είδαμε ΠΟΤΕ, έναν έστω, ”επιφανή” Ομογενή, για 30 χρόνια, να κάνει παρέμβαση σ’ ένα μεγάλο τηλεοπτικό κανάλι ή σε μια μεγάλη εφημερίδα, για τα εθνικά μας θέματα. Οι ”παρεμβάσεις” τους περιορίζονται μόνο στα ελληνικά ΜΜΕ.

Το ελληνικό λόμπυ εξασθένισε τόσο στην Αμερική, όσο και οι φωνές της Βέμπο, του Γούναρη και του Καζαντζίδη, στα σπίτια των ελληνοαμερικανών της τέταρτης γενιάς με τους μικτούς γάμους ή της οριστικής αποκοπής τους από τις ρίζες τους...

Ως Ελληνισμός στις ΗΠΑ, ούτε δυνατές Οργανώσεις έχουμε, ούτε μπορούμε να στείλουμε έστω 10.000 επιστολές ή e- mails στον Λευκό Οίκο. Φυσικά, το μεγαλύτερο ”παραμύθι” είναι η αριθμητική ”δύναμή” μας. Οι ανεύθυνοι Έλληνες πολιτικοί και τα ελληνικά ΜΜΕ, ομιλούν για «τρία σύν» εκατομμύρια Έλληνες στις ΗΠΑ. Η αλήθεια είναι διαφορετική. Είμαστε (απογραφή 2000) 1.170.000 Έλληνες ή Αμερικανοί ελληνικής καταγωγής. Κατά συνέπεια, δεν είμαστε 1.500.000 ψηφοφόροι. Και είναι ζήτημα αν ψηφίζουμε συνολικά στις προεδρικές εκλογές 150.000-200.000 άτομα, αριθμός πολύ μικρός για τις ΗΠΑ, των -κοντά- 300 εκ. κατοίκων. Η Αρχιεπισκοπή Αμερικής έχει μέλη 110.000 οικογένειες Ορθόδοξων, κατά 95% ελληνικής καταγωγής. Δηλαδή, ουσιαστικά εκπροσωπεί, το πολύ, 300-350.000 άτομα και δεν ασχολείται με την Ελληνισμό, αλλά με την προσέλκυση μελών, ”πιστών”.

Οι ομογενειακές Οργανώσεις, μικρές αριθμητικά, είναι μισοδιαλυμένες. Οι Οργανώσεις, οι τριτοβάθμιες, υπάρχουν μόνο στα χαρτιά ή για τα ελληνικά ΜΜΕ (ΣΑΕ, Ελληνοαμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο κλπ), που λειτουργούν με την έκδοση…ανακοινώσεων. Η ΑΧΕΠΑ το ίδιο.

Οι νέες γενιές δεν ασχολούνται με τον Ελληνισμό, επειδή οι ηλικιωμένοι, με τη νοοτροπία των δεκαετιών του ’60 και του ’70, δεν εγκαταλείπουν τις θέσεις τους στις Οργανώσεις, που τις θεωρούν ”κτήμα” τους. Οι Έλληνες πολιτικοί που επισκέπτονται τις ΗΠΑ, ουσιαστικά για τουρισμό, έρχονται σ’ επαφή μόνο με τα μόνιμα ψώνια των ομογενειακών οργανώσεων και αγνοούν την πραγματικότητα. Οι μεσήλικες με μόρφωση, γνώση της σημερινής πραγματικότητας και πείρα, που θα μπορούσαν να προσφέρουν ουσιαστικό έργο, απομονώθηκαν από τους μόνιμους-εγκάθετους, για να μην ”τους πάρουν τις θέσεις”. Σοβαρή προσπάθεια καταγραφής του Ελληνισμού και κινητοποίησής του ειδικά μέσω e-mails, δεν έγινε ποτέ.

Για τους παραπάνω λόγους, γιατί να ενοχληθεί ο πρόεδρος εκάστοτε πρόεδρος των ΗΠΑ, όταν έλαβε στον Λευκό Οίκο, το 2004, μόνο 5-6.000 επιστολές ή e- mails, όταν οι Ισραηλινοί, Εβραίοι και μη, στις ΗΠΑ, στέλνουν το ολιγότερο 80.000 για δικά τους ζητήματα;

Οι αναγνώστες αυτού του άρθρου ας έχουν υπόψη τους, πως υπάρχει κι αντίστοιχος γενικός γραμματέας (Υπουργείου Τύπου σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ) που μοιράζει ενισχύσεις στα ομογενειακά ενημερωτικά μέσα. Είτε παραδοσιακά είτε ηλεκτρονικά. Για λόμπινγκ, για προπαγάνδα, για το ένα…για το άλλο...
Μοιράζεται μπόλικο χρήμα, τρελό χρήμα. Κι όποιος παίρνει, τρώει και δε μιλάει. Όποιος δεν παίρνει φωνάζει μέχρι να τον προσέξουν.
Τώρα, ποιος είναι μέσο ενημέρωσης ή όχι (και “δικαιούται” επιχορήγηση), αυτό παίζεται.

Λόγιος Ερμής

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top