Select Menu

Το πράσινο φως για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. από την Ελλάδα, για τουλάχιστον 6 χρόνια, άνοιξε η απόφαση των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ να χορηγήσουν δάνειο τουλάχιστον 85 δισ. ευρώ στην Ιρλανδία με επιτόκιο πάνω από 5% και κοντά στο 6% και με χρόνο αποπληρωμής τα 9 έτη.Ο χρόνος που δίνεται στην Ιρλανδία δίνει το δικαίωμα και στην Ελλάδα να ζητήσει ίση μεταχείριση, επομένως και μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής. Στην ουσία, όμως, ακόμη κι αν κάποιοι δεν το λένε, πάμε σε νέο δάνειο το 2012-2013 όταν αίφνης θα “αποκαλυφθεί” η αδυναμία της Ελλάδας να βγει στις αγορές αλλά και να πληρώσει τα τεράστια χρέη που έχει.

Η επιμήκυνση αποτελεί το πρώτο βήμα για πολυετή έλεγχο από την τρόικα της ελληνικής οικονομίας. Κάτι που άλλωστε το είχε πει και σε συνέντευξή του στις ΗΠΑ ο Πώλ Τόμσεν. Μόνο που ο επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας αποκάλυψε ότι το χρέος της Ελλάδας μπορεί να αποπληρωθεί σε 11 χρόνια.

Σημαντικό σημείο της συμφωνίας στις Βρυξέλλες είναι ότι αποφασίστηκε η κατά περίπτωση συμμετοχή ιδιωτών στο μηχανισμό στήριξης, με τη Γερμανία να επιθυμεί το αντίθετο.

Σε περίπτωση κρίσης φερεγγυότητας ενός κράτους, και μόνο σε αυτή την περίπτωση, το εν λόγω κράτος θα πρέπει να διαπραγματευτεί με τους ιδιώτες πιστωτές την αναδιάρθρωση του χρέους του κατά περίπτωση, διευκρίνισε άλλη ευρωπαϊκή πηγή.

Η αρχή μιας συνεισφοράς «κατά περίπτωση» του ιδιωτικού τομέα είναι αντίθετη με αυτό που ήθελαν αρχικά οι Γερμανοί, οι οποίοι ζητούσαν μια αυτόματη εμπλοκή.

Επίσης, σημαντικό είναι ότι συμφωνήθηκε μεταξύ Παρισιού και Βερολίνου η δημιουργία μόνιμου μηχανισμού στήριξης σε μια προσπάθεια να σταματήσουν οι κερδοσκόποι να χτυπούν τις χώρες και να διασωθεί βασικά μ’ αυτό τον τρόπο η Ισπανία. Αλλωστε, όλοι θεωρούν δεδομένο ότι η επόμενη χώρα που θα ζητήσει βοήθεια θα είναι η Πορτογαλία.

Την επιβεβαίωση και για το μέλλον της Ελλάδας έκανε και ο Ολι Ρεν ο οποίος μίλησε για συστημική απάντηση στους κερδοσκόπους με τη δημιουργία του μόνιμου μηχανισμού αλλά και με τη δυνατότητα που δίνεται στην Ελλάδα να απεμπλακεί από το βρόχο της άμεσης αποπληρωμής των δανείων της.

Και πάλι το ερώτημα που θέτουμε είναι ένα: Ποιους όρους καλείται η Ελλάδα να υπογράψει γι’ αυτή την επιμήκυνση; Θα έχουμε οικονομικό στρατό κατοχής μέχρι το 2023 και πόσο μπορούν οι πολίτες να αντέξουν τα επώδυνα μέτρα που θα ζητήσουν οι δανειστές μας;

Και τέλος, με τι επιτόκιο θα πληρώσουμε το άλλο δάνειο που θα έλθει σε λίγα χρόνια;


Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top