Select Menu

Την επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου ή ακόμη και τη λήψη νέου δανείου λέγοντας ότι “στην όλη διαδικασία αποπληρωμής μπορεί να υπάρξει συζήτηση, αλλά καμία απόφαση δεν υπάρχει τώρα για επιμήκυνση και καμία συζήτηση για πρόσθετο δανεισμό από το 2013”, επιβεβαίωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

Στη συνέντευξη τύπου που έδωσε επιβεβαίωσε επίσης την υπογραφή του νέου Μνημονίου με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα που απαίτησαν οι τροικανοί. Οι πραγματικοί κυβερνήτες της χώρας στη συνέντευξη που έδωσαν είπαν ότι για την τέταρτη δόση του δανείου θα πρέπει να δουν συγκεκριμένες δράσεις και δεσμεύσεις οπότε τις επόμενες 100 ημέρες η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου θα πρέπει να έχει περάσει μέτρα ή να έχει προετοιμάσει το έδαφος για τις αλλαγές που ζήτησαν.

Αυτό είναι και το Μνημόνιο 3 που γράφαμε τις προηγούμενες ημέρες και το οποίο θα ισχύσει για πολλά χρόνια. Ο υπουργός Οικονομικών ονόμασε τις δεσμεύσεις “10 προκλήσεις” αλλά πίσω από τις λέξεις κρύβεται μια και μοναδική αλήθεια. Οτι έχουμε παραδώσει τα κλειδιά της χώρας στην τρόικα.

Οι “προκλήσεις”, όπως αυτές διατυπώνονται από τον υπουργό είναι οι εξής:
  1. Διαχείριση και έλεγχος δημοσίων δαπανών. Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων, θα τοποθετηθούν το α΄ τρίμηνο του 2011, οικονομικοί επιθεωρητές στους σημαντικότερους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Παράλληλα, θα καταρτισθεί Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Στρατηγικό Πλαίσιο 2012- 2014 (β΄ τρίμηνο 2011), με γενικές κατευθύνσεις για την αύξηση των εσόδων, τη μείωση των δαπανών και τις δημοσιονομικές προσαρμογές (μείωση του ελλείμματος από τα 17 δις. ευρώ στα 6,4 δις. ευρώ). Το Πλαίσιο θα συζητηθεί αρχικά στην κυβέρνηση, στη συνέχεια με την τρόικα στον νέο έλεγχο τον Φεβρουάριο 2011 και στο τέλος θα ψηφισθεί από τη Βουλή. Αυτό σημαίνει ότι θα μπουν τοποτηρητές σε όλα τα υπουργεία ενώ η τρόικα θα αποφασίσει σε τρεις μήνες ποιες θα είναι οι κατευθύνσεις για την οικονομία.
  2. Αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Μεταξύ άλλων, θα υπάρξουν εντός του Δεκεμβρίου τα σχέδια νόμου του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Δικαιοσύνης (π.χ. δίκες- εξπρές), ενώ την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί η συγχώνευση Εφοριών και το α΄ τρίμηνο του 2011 θα γίνει η συνολική αναδιοργάνωση του υπουργείου Οικονομικών.
  3. Μείωση ελλειμμάτων ΔΕΚΟ. Το α΄ τρίμηνο του 2011 θα υπάρξει η συνολική πρόταση για καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων. “Είναι προφανές ότι θα υπάρξει μείωση προσωπικού στις ζημιογόνες ΔΕΚΟ”, είπε ο υπουργός, “αλλά πάντα μέσα στον κανόνα (μετατάξεις)”. Σε κάθε ΔΕΚΟ θα εφαρμοστεί ξεχωριστό επιχειρησιακό σχέδιο και θα υπάρξει σχετική συζήτηση με τους εργαζόμενους.
  4. Μεταρρύθμιση δημόσιου τομέα. Ο υπουργός σημείωσε ότι το 2010 θα υπάρξουν συνολικά 40.000 αποχωρήσεις από τον δημόσιο τομέα και το 2011 (με βάση τον κανόνα μια πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις) θα γίνουν περίπου 8.000 προσλήψεις. Προτεραιότητα θα δοθεί σε παιδεία, υγεία και ασφάλεια και στους τομείς όπου υπάρχουν ανάγκες με βάση και το μνημόνιο (π.χ. δικαστές για φορολογικά δικαστήρια, αντιμετώπιση φοροδιαφυγής). Το νέο ενιαίο μισθολόγιο θα είναι έτοιμο το β΄ τρίμηνο του 2011 και θα αρχίσει να λειτουργεί από το τέλος του 2011.
  5. Αντιμετώπιση σπατάλης στην υγεία. Θα υπάρξουν λίστα φαρμάκων και μείωση των τιμών τους, νέο πλαίσιο προμηθειών και εσωτερικοί ελεγκτές στα νοσοκομεία.
  6. Εργασιακές σχέσεις. Στο τέλος του έτους θα υπάρξει σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας. Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε χαρακτηριστικά ότι η καθυστέρηση οφείλεται στην αλλαγή υπουργού και υπογράμμισε οι επιχειρησιακές συμβάσεις υπερισχύουν των κλαδικών εντός συγκεκριμένων ορίων, όπως ότι “όσον αφορά τον κατώτατο μισθό, δεν θα πέσουμε κάτω από το πάτωμα της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης”.
  7. Απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων. Το σχετικό νομοσχέδιο θα ψηφιστεί το α΄ τρίμηνο του 2011.
  8. Επιχειρηματικό περιβάλλον- ανάπτυξη. Μεταξύ άλλων, το σχέδιο δράσης για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας θα παρουσιασθεί το δ΄ τρίμηνο του 2011.
  9. Χρηματοπιστωτικός τομέας. Βασικοί άξονες είναι η αναδιάρθρωση της ΑΤΕ (δ΄ τρίμηνο 2010) και ο λειτουργικός διαχωρισμός του ΤαμείουΠαρακαταθηκών και Δανείων (α΄ τρίμηνο 2011). Ερωτηθείς εάν οι τράπεζες προτρέπονται για συγχωνεύσεις, ο υπουργός είπε ότι “οι ελληνικές τράπεζες κάνουν πολύ σοβαρές και γενναίες κινήσεις. Το πώς επιλέγει κάθε τράπεζα να ενισχύσει τη θέση της (αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, συγχώνευση, συνδυασμός αυτών) είναι δικό της θέμα. Είμαστε στην αρχή ενός ριζικού ανασχηματισμού του τραπεζικού συστήματος και θα δούμε πολλά βήματα”.
  10. Αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας- αποκρατικοποιήσεις. Θα γίνει, για πρώτη φορά, απογραφή της δημόσιας περιουσίας (β΄ τρίμηνο 2011), ενώ το αναλυτικό πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας θα δημοσιοποιηθεί έως το τέλος του 2010. Στόχος είναι να εισπραχθούν 7 δις. ευρώ το διάστημα 2011- 2013 και τουλάχιστον 1 δις. ευρώ το 2011.


Πηγή

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top