Select Menu

Η νέα στρατηγική της Τουρκίας
Οσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό, μας επιτρέπουν να εκτιμήσουμε καθαρά ότι η στρατηγική της Τουρκίας είναι να αναδειχθεί σε μεγάλη περιφερειακή δύναμη στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Προς επίτευξη αυτού του οράματος της Τουρκίας συντρέχουν και ορισμένες αντικειμενικές προϋποθέσεις, όπως:

Η γεωστρατηγική της έκταση και θέση, ευρισκόμενη στο σταυροδρόμι μεταξύ Βορρά και Νότου, Ανατολής και Δύσης.

Επιβεβαίωση των οποίων υπήρξε το ανέκαθεν λεγόμενο «Ανατολικό Ζήτημα», αλλά και σήμερα η διέλευση από το έδαφός της των αγωγών πετρελαίου και αερίου από όλες τις κατευθύνσεις.

Στρατηγική αξία του εδάφους της, η οποία συμπληρώνεται σημαντικά από τον ελληνικό χώρο.

Αλλη πραγματικότητα, η οποία της επιτρέπει τον ρόλο της μεγάλης περιφερειακής δύναμης, είναι το ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο χρησιμοποιεί τόσο για την ανάπτυξή της, όσο και για τις άλλες επιδιώξεις της.

Είναι επίσης η οικονομική της ανάπτυξη, η οποία την κατατάσσει στις ισχυρότερες οικονομικά χώρες του κόσμου.

Τέλος, είναι η ανάπτυξη της πολεμικής ισχύος, της τεχνολογίας και βιομηχανίας, η οποία επιτρέπει στην Τουρκία την αυτάρκειά της ως πολεμικής δύναμης.

Οι παραπάνω αντικειμενικές προϋποθέσεις υπαγορεύουν στην Τουρκία να έχει μια ευέλικτη πολιτική προς όλες τις κατευθύνσεις, ώστε να επιτυγχάνει τον σκοπό της.

Από τις μέχρι τώρα εξελίξεις, η κυβέρνηση Ερντογάν δείχνει να επιβάλλεται στους «στρατηγούς», όπως απέδειξε και το πρόσφατο δημοψήφισμα για μια δημοκρατικότερη Τουρκία.

Ως προς την εξομάλυνση των σχέσεών της με τους γείτονές της και ιδιαίτερα όσον αφορά τα προβλήματα που έχει εγείρει εις βάρος της Ελλάδας στο Αιγαίο και στην Κύπρο, ο χρόνος θα δείξει εάν θα είναι ειλικρινείς, δίκαιοι και εάν πράγματι επιδιώκουν οι κυβερνώντες «μηδενικά προβλήματα» με τους γείτονες, το οποίο είναι και δικό τους συμφέρον.

Αλλά και τα ανοίγματα της νέας στρατηγικής της Τουρκίας προς την Εγγύς και Μέση Ανατολή δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν εντυπωσιακά.

Ενώ τίποτα δεν κατόρθωσε να επιτύχει στο μέτωπο με τους Κούρδους.

Απ’ όλα τα παραπάνω συμπεραίνεται ότι η Τουρκία έχει εγκαινιάσει μια στρατηγική μεγάλης περιφερειακής δύναμης, της οποίας η πολιτική βρίσκεται στο στάδιο της δοκιμασίας της, σε σχέση με τις επιδιώξεις στην περιοχή των άλλων μεγάλων δυνάμεων και κυρίως της Αμερικής. Πάντως, οι προϋποθέσεις για τον ρόλο της περιφερειακής μεγάλης δύναμης είναι αντικειμενικές και εκτιμάται ότι παρέχουν αυτή τη δυνατότητα στην Τουρκία, εκτός εάν οι μελλοντικές εξελίξεις περιορίσουν αυτές τις παραπάνω δυνατότητες.

Τέλος, και καθόσον αφορά την επίλυση των εθνικών μας θεμάτων στο Αιγαίο και την Κύπρο, εκτιμάται ότι είναι προς το συμφέρον αμφοτέρων των γειτονικών λαών να αποκατασταθεί η ειρήνη μεταξύ τους, αντιμετωπίζοντας τα θέματα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τη σημερινή πραγματικότητα, με τόλμη και χωρίς τις προκαταλήψεις του παρελθόντος. Εξάλλου, συμπληρωματικοί είναι οι γεωπολιτικοί ρόλοι Ελλάδας και Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αρης Διαμαντοπουλος - Υποστράτηγος ε.α. - Ψυχολόγος - δρ Φιλοσοφίας

Πηγή

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top