Στα επιχειρηματικά συµφέροντα ενός εκ των κρίκων της κοινοπραξίας, που από ό,τι φαίνεται ήθελε να αποκοµίσει κέρδη µεγαλύτερα από εκείνα που αρχικά προέβλεπε η συµφωνία, φαίνεται πως κόλλησε η επένδυση του Κατάρ στον Αστακό.
Τα σύννεφα στον ορίζοντα άρχισαν να µαζεύονται εδώ και αρκετούς µήνες, όταν σύµφωνα µε πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα Τα Νέα, η Sabagh abd Κhoury (που συµµετείχε µε µερίδιο 33% στην κοινοπραξία), γνωστή ως CCC, διατύπωσε πρώτη φορά αντιρρήσεις για το οικονοµικό υπόβαθρο της συµφωνίας, επιδιώκοντας ταχύτερη απόσβεση κεφαλαίων και υψηλότερες αποδόσεις.
Κάποιες µάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι ο τέταρτος εταίρος του έργου πίεζε εδώ και µήνες ώστε να περιοριστεί η επένδυση στην εµπορία υγροποιηµένου φυσικού αερίου LΝG, καθώς αποτελεί το εύκολο κοµµάτι, (trading) και δεν συνεπάγεται επενδύσεις, άρα υψηλό κόστος, ούτε αντιδράσεις ή καθυστερήσεις που αυτές προκαλούν.
Στο πλαίσιο αυτό, εκπρόσωπος της CCC ταξίδεψε, σύµφωνα πάντα µε τις πληροφορίες, την περασμένη Δευτέρα στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα, όπου ζήτησε έκπτωση 70% στο πετρελαϊκό αέριο που θα τροφοδοτούσε τη µονάδα ηλεκτρισµού.
Η απαίτηση θεωρήθηκε υπερβολική διότι, όπως λένε οι άνθρωποι της Rosebud, για έργα όπως αυτό στη συγκεκριµένη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου προβλέπονται εκπτώσεις μέχρι 35%-40%.
Σύµφωνα, πάντως, µε πληροφορίες από κυβερνητικά στελέχη, αναζητούνται τρόποι να γίνει το έργο, έστω µε άλλο σχήµα. Στο πλαίσιο αυτό, έχει πέσει στο τραπέζι η ιδέα ένα ποσοστό του έργου να δοθεί σε ΔΕΗ και ΔΕΠΑ ώστε να εισέλθουν στο σχήµα.
«Σε καμία περίπτωση δεν ευσταθούν οι φήμες ότι στη ματαίωση της επένδυσης οδήγησε η μη επίτευξη συμφωνίας για την αγορά του 70% της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας στον Αστακό από ιταλικών συμφερόντων προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας. Αντιθέτως, το ιταλικό ενδιαφέρον επεκτάθηκε στην αγορά του συνόλου της παραγόμενης ενέργειας από τη μονάδα του Αστακού», αναφέρεται σε ανακολινωση της Rosebud.
Παράγοντες της κοινοπραξίας υπαινίσσονται επίσης ότι το έργο τελικά θα γίνει, αν όχι μέσω Ελλάδας, τότε μέσω άλλης χώρας, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη γίνονται βολιδοσκοπήσεις στην κυβέρνηση του Μαυροβουνίου.
Λένε επίσης ότι παραμένει το αγοραστικό ενδιαφέρον της ιταλικής αγοράς ενέργειας να απορροφήσει το ηλεκτρικό ρεύμα από τη Μονάδα του Αστακού, αλλά και να προχωρήσει σε δημιουργία αντίστοιχων μονάδων στην Ιταλία με χρήση υγροποιημένου πετρελαϊκού αερίου (LΡG).
Newsroom ΔΟΛ
Σχόλια
Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.