"το ουσιαστικό ζήτημα, είναι πώς θα μοιραστούμε το Αιγαίο...." |
"Πρώτα απ' όλα, δεν χρησιμοποιούμε ποτέ τον όρο casus belli για τις διμερείς μας σχέσεις ή για τα προβλήματα του Αιγαίου", λέει και προσθέτει ότι, οι δύο χώρες θα πρέπει να αφήσουν "τη ρύθμιση του ζητήματος στη συνολική διευθέτηση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων".
Ακόμη, υποστηρίζει, "δεν βλέπουμε πια την Ελλάδα ως απειλή. Αυτό γινόταν στο παρελθόν, αλλά όχι πια. Τώρα, την βλέπουμε ως γείτονα και εταίρο".
Στο ερώτημα εάν θεωρεί δίκαιη μια τέτοια ανταλλαγή, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε να παραιτηθεί η Ελλάδα από ένα νόμιμο δικαίωμα με αντάλλαγμα την παραίτηση της Τουρκίας από μια απειλή ο κ. Καλίν απαντά πώς "είναι δίκαιη γιατί", όπως επισημαίνει, "το ουσιαστικό ζήτημα, αν διευρύνουμε τον ορίζοντα του προβληματισμού μας, είναι πώς θα μοιραστούμε το Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και να δούμε όλα τα άλλα ζητήματα, όπως εμπόριο, μετανάστευση και άλλα, ως μέρος μιας συνολικής διευθέτησης".
Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει ότι η ένταξη της χώρας του στην ΕΕ αποτελεί στρατηγικό στόχο, ενώ αφήνει να εννοηθεί ότι, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της χώρας του δεν πρόκειται να ανοίξουν για την Κυπριακή Δημοκρατία εάν δεν υπάρξει συνολική διευθέτηση του Κυπριακού.
Τέλος, ο κ. Καλίν χαρακτηρίζει "πολύ καλή" τη σχέση Παπανδρέου-Ερντογάν και προσθέτει "η πολιτική βούληση υπάρχει. Το επόμενο βήμα είναι να προετοιμάσουμε την κοινή γνώμη στις δύο χώρες. Αναφορικά με το Αιγαίο, συνεχίζονται οι διερευνητικές συζητήσεις και εξ όσων γνωρίζω η ατμόσφαιρα είναι καλή".
Την Παρασκευή στις 11.00, ο κ. Καλίν και ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ θα συμμετάσχουν σε ημερίδα του ΕΛΙΑΜΕΠ στο υπουργείο Εξωτερικών, με θέμα τα ελληνοτουρκικά.
athina984
Πηγή
Σχόλια
Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.