Select Menu

Τον τελευταίο καιρό η Αλβανία άρχισε επαφές με τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαικής `Ενωσης για την διεύρυνση της με σκοπό να πάρει καταληκτική ημερομηνία για την έναρξη του ενταξιακού διαλόγου.

Η Αλβανική κυβέρνηση ελπίζει ότι με την ανοχή της Γερμανίας και την ενθάρρυνση της Ιταλίας θα μπεί στην ευρωπαική οικογένεια και θα έχει γεωστρατηγικά,πολιτικά και οικονομικά οφέλη που θα την επιτρέψουν να ανεβάσει το βιοτικό και πνευματικό επίπεδο των πολιτών της.

Η ΣΦΕΒΑ, οργάνωση για τα δίκαια των Βορειοηπειρωτών,αντιλήφθηκε ότι η Αλβανία προσπαθεί να μπεί στην Ευρώπη χωρίς να έχει τακτοποιήσει τις εκρεμμότητες της με την Δημογεροντία της τοπικής ελληνικής κοινότητας .

Αμέσως, λοιπόν, έστειλε επιστολή προς την ΕΕ στην οποία τονίζει ότι η Αλβανική κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να αρχίσει ενταξιακές συζητήσεις εάν προηγουμένως δεν λύσει τις παρακάτω εκκρεμότητες:

1) Εντάξει τη Χειμάρρα στον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό,
2) Επιτρέψει τη διάδοση της ελληνικής Παιδείας και γλώσσας στα μειονοτικά σχολεία,
3) Σεβαστεί τη ζωή, τιμή και περιουσία των Βορειοηπειρωτών και
4) Ανεχθεί την εργασία των Βορειοηπειρωτών στο αλβανικό δημόσιο.


Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η Επιστολή της ΣΦΕΒΑ, οχυρωμένη και κατοχυρωμένη νομικά από τις συνθήκες του 1914 και 1947, θα τύχει της πρέπουσας προσοχής από την κομισσιόν και θα δώσει το θάρρος στην ελληνική διπλωματία να φερθεί πιο σκληρά και αντικειμενικά με την Αλβανία.

Νεκτάριος Κατσιλιώτης
Ιστορικός-Εκδότης
Πηγή

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top