Select Menu

Δημοψήφισμα προτείνει η Τουρκία στην Ευρώπη.
Με τίτλο «Η Τουρκία προτείνει δημοψήφισμα προς στην Ευρώπη», δημοσίευμα της διαδικτυακής πύλης «euractiv.com» αναφέρεται σε δηλώσεις του υπουργού ευρωπαϊκών υποθέσεων της Τουρκίας και επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ Εγκεμέν Μπαγίς, σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος στα κράτη-μέλη της ΕΕ και ενδεχομένως και στην Τουρκία, για το θέμα της ένταξής της.

Το δημοσίευμα παραθέτει κατ΄αρχήν παλαιότερες δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος τον Οκτώβριο του 2009 είχε τονίσει ότι «είναι σημαντικότερο για την Τουρκία να υιοθετήσει τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρά να ενταχθεί σε αυτήν. Οι κανόνες αυτοί πρέπει να υιοθετηθούν με πρωτοβουλία της Τουρκίας και χωρίς την πίεση της ΕΕ.

Η Τουρκία θα αλλάξει, όπως επίσης και η στάση της Γαλλίας και της Γερμανίας. Όταν φτάσουμε τα πρότυπα της ΕΕ τότε ίσως μπορέσουμε να κάνουμε αυτό που έκανε η Νορβηγία και να παραμείνουμε εκτός της Ένωσης», είχε δηλώσει ο Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η φόρμουλα «τύπου Νορβηγίας» είναι μια πρόταση, την οποία φέρεται να εξετάζει η Τουρκία, κάτι που, όπως αναφέρει το «euractiv.com», συζητήθηκε και στη διάρκεια συνάντησης που είχε με ορισμένους δημοσιογράφους ο Εγκεμέν Μπαγκίς κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις Βρυξέλλες.

Κληθείς να σχολιάσει την ιδέα της φόρμουλας «τύπου Νορβηγίας», ο διεθνής συντονιστής του Τουρκικού Συνδέσμου Βιομηχανίας και Επιχειρήσεων (TUSIAD) Μπαχαντίρ Καλεάγκασι δήλωσε ότι για τον τουρκικό επιχειρηματικό τομέα, οτιδήποτε άλλο πέρα από τη συμμετοχή της Τουρκίας στη διαδικασία λήψης αποφάσεων είναι απαράδεκτο. Εξέφρασε την πεποίθησή ότι η ΕΕ θα έχει ενδυναμωμένη παγκόσμια ισχύ με την ένταξη της Τουρκίας, ενώ ήδη η χώρα του συμμερίζεται μέρος των αξιών, των νόμων, των πολιτικών και των διεθνών συμφερόντων της ΕΕ.

Ο κ. Καλεάγκασι σημείωσε ακόμη ότι προτεραιότητα για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας θα πρέπει να είναι ο καθορισμός μιας ημερομηνίας-στόχου για την ένταξη. Τέλος, πρόσθεσε ότι το πολιτικό, οικονομικό και νομικό πλαίσιο όπως και οι συνθήκες διαφέρουν σημαντικά από την περίπτωση της Νορβηγίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top