Οι πληγές του φθινοπώρου |
Μετά την παραμονή μιας εβδομάδας στη Νέα Υόρκη, όπου έκανε ένα διάλειμμα από τη μίζερη και σκληρή ελληνική πραγματικότητα, ο Γιώργος Παπανδρέου προσγειώθηκε για το επόμενο διάστημα στα προβλήματα. Μια σειρά θέματα πολύ δύσκολα πρέπει να τα διαχειριστεί στις επόμενες μέρες και εβδομάδες, αφού μπήκαμε σ’ ένα πολύ θερμό φθινόπωρο με μια ατζέντα «καυτή» από θέματα.
Οι παγίδες πολλές και το επιτελείο συμβούλων και συνεργατών σκέπτονται και συσκέπτονται για την κατάσταση που διαμορφώνεται. Επτά οι πληγές του φθινοπώρου, αν υπολογίσει κανείς και την πίεση των συνδικάτων και των εργαζομένων από πορείες, διαδηλώσεις και απεργίες, ενώ εμφανείς είναι οι σοβαρές δυσκολίες που προκαλούν κοινωνικές εντάσεις για το κλείσιμο του προϋπολογισμού για το 2011. Τα «λοιπά» μεγάλα θέμα που ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει το κυβερνητικό επιτελείο είναι τα εξής:
1 Η κατάσταση στην Κ.Ο.
Μετά το πυρ ομαδόν από τουλάχιστον δέκα βουλευτές που εξέφρασαν την πλήρη διαφωνία τους για την περαίωση, όλοι πια έχουν αντιληφθεί ότι μικρά είναι τα περιθώρια υπομονής των βουλευτών και μάλιστα κάποιων που δεν μπήκαν στην κυβέρνηση. Τον χορό των αντιδράσεων άνοιξε ο Γιώργος Φλωρίδης, που δεν μπήκε στην κυβέρνηση, αν και τις πιο σκληρές εκφράσεις τις χρησιμοποίησε ο Νίκος Σαλαγιάννης. Έντονη κριτική άσκησαν συνολικά δέκα βουλευτές, ενώ με πιο ηχηρό τρόπο τοποθετήθηκαν οι Απ. Κακλαμάνης και Μιλ. Παπαϊωάννου. Ο Γιώργος Παπανδρέου αναμένεται στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, που θα συνέλθει με την έναρξη της περιόδου, να επιχειρήσει να ενσωματώσει την κριτική και να απευθύνει για μια ακόμα φορά παραινέσεις στους βουλευτές για συντονισμένη πορεία, ενώ θα καλέσει τους υπουργούς σε συνεχή επαφή με την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Την ίδια μέρα αναμένεται να γίνει και η ψηφοφορία για τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Οι πληροφορίες πυκνώνουν ότι τελικά θα προταθεί ο Μανώλης Μπετενιώτης. Βουλευτές τις τελευταίες μέρες έλεγαν ότι τα ομαδικά πυρά κατά της περαίωσης οφείλονται και στην παντελή αποδιοργάνωση της Κ.Ο., αφού δεν συνήλθε το αρμόδιο ΚτΕ προκειμένου να διατυπωθούν ενστάσεις και να ενημερωθούν οι βουλευτές. Το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι η εικόνα μιας «νευρικής» Κ.Ο., όσο ότι πολιτικά επιχειρήματα από τις αντιδράσεις αυτές αντλεί η Ν.Δ., που επιχειρεί να αποδομήσει γενικά την κυβερνητική πορεία.
2 Η προεκλογική καμπάνια
Οι συνεργάτεςτου πρωθυπουργού επιχειρούν να φτιάξουν ένα πρόγραμμα περιοδειών του πρωθυπουργού ανά την Ελλάδα προκειμένου να στηρίξει τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές. Ωστόσο το όλο πρόγραμμα αντιμετωπίζεται σε συνεχείς συσκέψεις με ιδιαίτερο προβληματισμό, αφού οι συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου επιχειρούν να προβλέψουν ενδεχόμενες κινητοποιήσεις κοντά στα σημεία που θα περιοδεύσει ο πρωθυπουργός και προσπάθειες να «αμαυρωθεί» η εικόνα του, κυρίως από αριστερές δυνάμεις. Το ενδεχόμενο να γίνει κάπου επικοινωνιακή «ζημιά» τους απασχολεί όλως ιδιαιτέρως και πολλοί επισημαίνουν ότι στο σημείο που κέρδιζε ο ίδιος ο πρωθυπουργός είναι στην προσωπική επαφή με τους πολίτες. Αυτό άλλωστε επιθυμεί και ο ίδιος και όχι περιοδεία τύπου Καραμανλή, όπου θα μιλά σε κάποιο κλειστό και αυστηρά ελεγχόμενο χώρο και θα αποχωρεί χωρίς καμία άλλη ώσμωση με τους πολίτες. Πάντως κάποιοι εκτιμούν ότι ακόμα κι αν υπάρξουν «ακρότητες» από ομάδες θιγόμενων από τα οικονομικά μέτρα ή αποφάσεις του μνημονίου ενδεχομένως να λειτουργήσουν και συσπειρωτικά προς τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Πολλοί στο Κίνημα επισημαίνουν ότι η συγκεκριμένη προεκλογική καμπάνια έχει πολλά προβλήματα, αφού οι περισσότεροι υπουργοί παρακολουθούν από μακριά τα δρώμενα χωρίς άμεση εμπλοκή, οι οργανώσεις είναι ανύπαρκτες, ενώ τα αντάρτικα ψηφοδέλτια συμβάλλουν στην αποσυσπείρωση, αφού έτσι κι αλλιώς απογοητευμένοι από το πολιτικό σύστημα ψηφοφόροι δηλώνουν ότι θα απέχουν από τις εκλογές. Και εκτιμούν ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός μπορεί να «ανατρέψει» αυτό το κλίμα και να στείλει μήνυμα συσπείρωσης και προσπάθειας για το καλύτερο αποτέλεσμα.
3 Το αντιμνημονιακό μπλοκ
Μπορεί οι δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι το αντιμνημονιακό μπλοκ δεν είναι εύκολο να συγκροτηθεί στη βάση ιδεολογικών και πολιτικών συγκλήσεων, μεταξύ δεξιών και αριστερών ψηφοφόρων, αφού υπάρχει η πολιτική άβυσσος που χωρίζει επιδιώξεις, στάσεις και πολιτικές προσεγγίσεις της Ν.Δ. και των προοδευτικών πολιτών. Ωστόσο αυτό που προβληματίζει πολλούς μέσα στο ΠΑΣΟΚ είναι το γεγονός ότι μπορεί σ’ αυτή τη φάση να δημιουργηθεί ένα αντι-ΠΑΣΟΚ μέτωπο που θα είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί πολιτικά. Συνεργάτες του πρωθυπουργού επισημαίνουν ότι ενώ ο ίδιος συστηματικά από τη Θεσσαλονίκη και μετά επιχειρεί να φύγει από την περιγραφή της πολιτικής παθογένειας και της κοινωνικής ενοχοποίησης για την πρωτοφανή οικονομική κρίση της χώρας, πολλοί υπουργοί και στελέχη συντηρούν αυτή τη συζήτηση. Επικοινωνιακά το μόνο αντίδοτο είναι να ενταθεί η συζήτηση αλλά και τα αποτελέσματα για τη ν ανάπτυξη της χώρας.
4 Το «σπρώξιμο» μιας κυβέρνησης
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του εκτιμούν ότι πολλοί υπουργοί πηγαίνουν «σπρώχνοντας», αφού κινούνται σαν μην πιστεύουν αυτά που κάνουν. Μάλιστα στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους δεν κρύβουν και τις αντιμνημονιακές τους απόψεις. Συνεργάτες του πρωθυπουργού επισημαίνουν ότι αν εξαιρέσει κανείς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και τους υπουργούς Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Άννα Διαμαντοπούλου, Χάρη Παμπούκη και Ανδρέα Λο-βέρδο, οι υπόλοιποι μοιάζει να «κινούνται» πολιτικά χωρίς κανέναν ενθουσιασμό και με συνεχή παρακίνηση. «Το πρόβλημα του Γιώργου είναι ότι πρέπει να πηγαίνει σπρώχνοντας ένα καράβι από στελέχη που δεν πιστεύουν στην πορεία του».
5 Το πέρασμα σκληρών μέτρων
Η οδυνηρή εμπειρία της απελευθέρωσης της αγοράς των φορτηγών δημόσιας χρήσης, όπου υπάρχει μια τετράμηνη αναστάτωση της αγοράς από ένα σύνολο επαγγελματιών περίπου 30 χιλιάδων, χωρίς καμία σχεδόν πολιτική ή κοινωνική συμμαχία. Ακολουθεί το νομοσχέδιο για την εξυγίανση του ΟΣΕ, όπου ήδη έχουν ξεκινήσει οι απεργίες αλλά και ένα μπαράζ ανοίγματος επαγγελμάτων (νομικών, συμβολαιογράφων, φαρμακοποιών, μηχανικών) όπου αναμένεται να υπάρξουν σοβαρές αντιδράσεις. Το θέμα αναμένεται να έρθει στην επικαιρότητα αμέσως μετά τις περιφερειακές εκλογές, αφού στην παρούσα φάση δεν «συμφέρουν» νέες εστίες σύγκρουσης
Εφημερίδα Το Ποντίκι
Σχόλια
Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.