Select Menu

Στις 22 Οκτωβρίου ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα
Στις 22 Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί, κατά τις πληροφορίες του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, προκειμένου να λάβει μέρος στη Διεθνή Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή της Μεσογείου.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε πως δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει αν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου θα επισκεφθεί νωρίτερα ή αργότερα την Αθήνα, σημειώνοντας ότι στη Νέα Υόρκη υπήρξε συμφωνία για την πραγματοποίηση της επίσκεψης εντός του Οκτωβρίου.

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο εκπρόσωπος του υπουργείου επανέλαβε τη διακηρυγμένη θέση της Αθήνας υπέρ της ενίσχυσης κι εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων, παρατήρησε δε πως σε αντίστοιχες δηλώσεις προβαίνει και η άλλη πλευρά.

«Αυτές, όμως, πρέπει να συνοδεύονται από πράξεις» σημείωσε ο κ. Δελαβέκουρας και προσέθεσε πως «ως τώρα ορισμένες πράξεις της Τουρκίας βρίσκονται σε αντίθεση με τις πρακτικές που ορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο και τον κώδικα καλής γειτονίας».

Υπενθυμίζοντας, εξάλλου, πως τον περασμένο Μάιο οι δύο κυβερνήσεις συγκρότησαν το Συμβούλιο Συνεργασίας, ο κ. Δελαβέκουρας παρατήρησε πως σε αυτό το πλαίσιο θα λάβει χώρα η επίσκεψη του κ. Νταβούτογλου, καθώς πλέον σχεδιάζονται «τα επόμενα βήματα», ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσεται και η διαδικασία των διερευνητικών επαφών.

Ενδεικτικά, ο κ. Δελαβέκουρας σημείωσε ότι την Παρασκευή πραγματοποιείται στην Αλικαρνασσό ο 47ος γύρος των ελληνοτουρκικών διερευνητικών επαφών.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το περιεχόμενο αυτών των συνομιλιών, ο κ. Δελαβέκουρας υπογράμμισε τον χαρακτήρα της «εμπιστευτικότητας» της διαδικασίας, υπενθύμισε ότι αντικείμενο των επαφών είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και τόνισε πως από την Αθήνα και την Άγκυρα «υπάρχει σαφής πολιτική εντολή να εντατικοποιηθούν οι επαφές, ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα».

Αναφερόμενος, τέλος, στην έκθεση προόδου που θα παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 10 Νοεμβρίου για τις επιδόσεις της υποψήφιας Τουρκίας, ο κ. Δελαβέκουρας παρατήρησε πως «για να είναι αντικειμενική η καταγραφή θα πρέπει να περιλαμβάνει όλο το φάσμα των πρακτικών και της πολιτικής της γείτονος», ιδιαίτερα ως προς το πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας.

ΠΓΔΜ

«Για να προχωρήσει η ευρωατλαντική πορεία της ΠΓΔΜ θα πρέπει να υπάρξει λύση στο όνομα» τόνισε ο κ. Δελαβέκουρας παραπέμποντας στις σχετικές ομόφωνες αποφάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το ενδεχόμενο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ με την προσωρινή της ονομασία.

Επίσης τόνισε σχετικά πώς «δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική ή κατ' οικονομίαν λύση», ενώ διέψευσε κατηγορηματικά δημοσιεύματα που αναφέρονται σε σχέδιο αντικατάστασης του πρέσβη Αδ.Βασιλάκη από τη διαδικασία Νίμιτς.

«Δεν υπάρχει καμία τέτοια σκέψη, πρόκειται για διπλωματική απρέπεια και όσοι κάνουν τέτοιες δηλώσεις, θα έπρεπε να συγκεντρωθούν στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης. Η Ελλάδα θέλει λύση στο πρόβλημα, που θα απελευθερώσει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της γειτονικής μας χώρας» σημείωσε ο κ. Δελαβέκουρας.

Σε ερώτηση σχετική με την αναγνώριση της ΠΓΔΜ από τη Συρία (με τη συνταγματική της ονομασία) ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών παρατήρησε πως πρόκειται για μια ενέργεια που δεν συνάδει ούτε με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, ούτε με τις καλές σχέσεις Ελλάδας - Συρίας.

Ο κ. Δελαβέκουρας ανέφερε επίσης πως η πρέσβης της Συρίας κλήθηκε την Πέμπτη από τον γγ του υπουργείου Εξωτερικών, για να διευκρινίσει τη θέση της χώρας της, σημειώνοντας ότι θα συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις, έως ότου να υπάρξει μια καθαρή τοποθέτηση, σύμφωνη με τις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Υπογράμμισε πως «δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε τον αποπροσανατολισμό της συζήτησης. Η προσοχή μας πρέπει να παραμείνει εστιασμένη στη λύση και να μην αναζητούμε άλλες 'διεξόδους'. Με άλλα λόγια, η ΠΓΔΜ πρέπει να παρουσιάσει μιαν εποικοδομητική στάση» στη διαπραγματευτική διαδικασία, στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

Αναλύοντας, τέλος, τη στάση της Ελλάδας, ο κ.Δελαβέκουρας παρατήρησε πως «η εποικοδομητική στάση της Αθήνας δείχνει στην κοινωνία της ΠΓΔΜ πως η Ελλάδα είναι μια φίλη χώρα, που θέλει να γίνει σύμμαχος και εταίρος σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Δείχνει, επίσης, πως η χώρα μας έχει μια θετική στάση. Είναι οι αποφάσεις της ηγεσίας της ΠΓΔΜ που κρατούν το γειτονικό λαό μακρυά από την εκπλήρωση της ευρωπαϊκής προοπτικής του».

Παραπέμποντας δε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου επέλεξε να μην παραστεί ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας Ν.Γκρουέφσκι, ο κ. Δελαβέκουρας παρατήρησε ότι έτσι χάθηκε η ευκαιρία για μια συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τον κ. Γκρουέφσκυ, σε συνέχεια των επαφών που πραγματοποιήθηκαν με ελληνική πρωτοβουλία τον τελευταίο καιρό στο πλαίσιο της προσπάθειας της χώρας μας για τη «δημιουργία ενός καλύτερου κλίματος στις διμερείς σχέσεις, κατάλληλου για την επίτευξη λύσης».

Κόσσοβο

«Η θέση της χώρας μας ως προς το καθεστώς του Κοσσόβου είναι γνωστή και ελπίζουμε η προσπάθεια που τώρα καταβάλλεται για την έναρξη μιας πολιτικής διαδικασίας, μετά τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και την Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, να αποτελέσει μια σωστή βάση, που θα διευκολύνει την κατάληξη σε μια συναινετική λύση» σημείωσε ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το ενδεχόμενο αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου από την Ελλάδα.

Συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα είχε διακηρύξει από την αρχή την ανάγκη επιδίωξης συναινετικών, διπλωματικών λύσεων, ως μόνη διέξοδο για τα Βαλκάνια και τόνισε ότι αμέσως μετά τη γνωμοδότηση του ΔΔΧ, ο Υπουργός των Εξωτερικών Δ. Δρούτσας επισκέφθηκε το Βελιγράδι και την Πρίστινα, ενώ η ελληνική πλευρά διατηρεί ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με όλους τους παίκτες στην περιοχή.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΥΓ Είναι τυχαίο άραγε το γεγονός πως την ίδια ακριβώς ημερομηνία με την επίσκεψη Ερντογάν (22 Οκτωβρίου) δόθηκε παράλληλα και η προθεσμία για να απολογηθεί η δικαιούχος κομβικού λογαριασμού ελβετικής τράπεζας, Αντωνία Μάρκου, η οποία κατηγορείται για συνέργεια σε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα για την υπόθεσης της Siemens;

Η κατηγορία σε βάρος της κ.Μάρκου αφορά τραπεζικό λογαριασμό που διατηρούσε έως το 2003 σε ελβετική τράπεζα, με διαχειριστή το πρώην στέλεχος της Siemens, από όπου φαίνεται να διακινήθηκαν χρήματα από τα λεγόμενα «μαύρα ταμεία» της εταιρίας.

Έχει να πέσει πάλι πολύ θάψιμο ειδήσεων....

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top