Select Menu


**********19/05/2009**********

Επί έξι χρόνια μεθόδευαν την εκ περιτροπής κατάληψη της θέσης του διοικητή του CAOC-4 (Combined Air Operations Center) στη Λάρισα από Τούρκο ανώτατο αξιωματικό και σήμερα την αποδοχή της συμφωνίας από ελληνικής πλευράς, στη πρόσφατη σύνοδο της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ, την αποκάλυψε τουρκική εθνικιστική εφημερίδα www.aksam.com.tr (σελίς 8)!
Κατόπιν σχετικών ερωτήσεων των στρατιωτικών συντακτών αναγκάστηκε να το παραδεχθεί επίσημα το ΓΕΕΘΑ!

Φυσικά η συμφωνία και η αποδοχή του Τούρκου διοικητή στο CAΟC-4 έγινε σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο: τα ελληνικά υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι, Ντόρα Μπακογιάννη και Ευάγγελος Μεϊμαράκης ήταν ενήμεροι και συμφώνησαν το 2008, να αναλαμβάνει εκ περιτροπής την διοίκηση του CAOC-4 στην Λάρισα Τούρκος διοικητής!

Πάντως όπως αναφέρουν πληροφορίες του defencenet.gr οι αρχικές συζητήσεις για την πολυεθνική δομή ξεκίνησαν το 2003 από τον τότε Α/ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Γεώργιο Αντωνακόπουλο, επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου. Το 2004, με την υιοθετηθείσα Δομή Διοίκησης, αποφασίσθηκε η μετάπτωση από τα 10 πολυεθνικά CAOC, σε τέσσερα στατικά και δύο αναπτυσσόμενα CAOC, ανήκοντα στη Δομή Διοίκησης για όλη τη περιοχή ευθύνης του NATO, τα οποία συνδέονται με την ανάπτυξη και υλοποίηση του προγράμματος του αεροπορικού συστήματος Διοίκησης και Ελέγχου (Air Command Control System-ACCS).

Με τη νέα Δομή Διοίκησης του 2008, διατηρούνται τα τέσσερα ACCS CAOCs. Συγκεκριμένα η χώρα μας θα φιλοξενεί πλέον το CAOC-4 (πρώην CAOC-7 στη Λάρισα), ενώ η Τουρκία δεν θα έχει CAOC. Η διαφορά των ACCS CAOC, συγκριτικά με τα δέκα πολυεθνικά CAOCs, είναι ότι θα αποτελούν πλέον οντότητες της Δομής Διοίκησης της Συμμαχίας και θα έχουν νατοϊκή υπόσταση (International Status & Financing).

Η χρηματοδότηση τους, από τον κοινό προϋπολογισμό της Συμμαχίας, καθιστά αυτομάτως όλες τις θέσεις του πίνακα οργάνωσης ανοικτές για διεκδίκηση από όλα τα έθνη της Συμμαχίας. Πάνω σε αυτή την αρχή η χώρα μας αποδέχθηκε την εκ περιτροπής τοποθέτηση Τούρκου διοικητή.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές η αποδοχή έγινε με βάση το επιχείρημα ότι την περίοδο που θα είναι Τούρκος διοικητής στο CAOC-4, θα είναι Έλληνας ο υποδιοικητής (του CAOC-4) και ταυτόχρονα θα είναι και Έλληνας ο Επιτελάρχης στο προϊστάμενο αεροπορικό Στρατηγείο στη Σμύρνη (ο οποίος διαχειρίζεται όλα τα επιχειρησιακά θέματα του Στρατηγείου).

Τί σημαίνει όμως η τοποθέτηση, έστω και εκ περιτροπής, Τούρκου διοικητή;

Σε ότι αφορά την αμυντική ικανότητα της χώρας ουδόλως επηρεάζεται ούτε υπάρχει κίνδυνος διαρροής διαβαθμισμένων εθνικών πληροφοριών.

Σαφώς όμως υπάρχει θέμα σε ΝΑΤΟικό επίπεδο καθώς η αποδοχή από την ελληνική πλευρά της εκ περιτροπής τοποθέτησης Τούρκου διοικητή έγινε ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΡΥΘΜΙΣΤΕΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ CAOC-4 ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑCCS SΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΕΝΣΩΜΑΤΩΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΠΙΓΕΙΟΙ ΣΤAΘΜΟΙ ΡΑΝΤΑΡ ΤΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ.

Ιδού και η μετάφραση του δημοσιεύματος, όπως το (ανα) δημοσιεύει η τουρκική ιστοσελίδα «TR SAVUNMA»:

«Μπλέξιμο σε αερομαχίες»

Με αυτό τον τίτλο η τουρκική ιστοσελίδα «TR SAVUNMA» δημοσίευσε σήμερα άρθρο σχετικό με τις αλλαγές που θα λάβουν χώρα στην διοίκηση του CAOC-4 στη Λάρισα στο πλαίσιο της νέας δομής του ΝΑΤΟ. Η ιστοσελίδα αναφέρει συγκεκριμένα ότι (σε ελεύθερη μετάφραση) «η αποστολές του CAOC του Εσκί-Σεχίρ ανατέθηκαν στο CAOC της Λάρισας, στο οποίο θα εκτελούν καθήκοντα διοικητή εκ περιτροπής Έλληνες και Τούρκοι αξιωματικοί», η ιστοσελίδα μάλιστα σημειώνει ότι «ο Τούρκος διοικητής θα είναι αναγκασμένος να παρακολουθεί τις παρενοχλήσεις των τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο (!)».

Κατά την ιστοσελίδα η σχετική ανακοίνωση έγινε κατά την διάρκεια ενημερωτικής επίσκεψης που διοργάνωσε το τουρκικό Γενικό Επιτελείο στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλες. Εκεί αναφέρθηκε ότι στο πλαίσιο της νέας δομής του ΝΑΤΟ έκλεισαν τα 6 από τα 10 CAOC συμπεριλαμβανομένου και αυτού στο Εσκί-Σεχίρ, του οποίου η ζώνη ευθύνης και τα καθήκοντα ανατέθηκαν στο CAOC της Λάρισας, που αναβαθμίστηκε σε διοίκηση τακτικού επιπέδου (Component Command) του επιτελείου του ΝΑΤΟ στην Σμύρνη.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι για το CAOC-4 «έχει ληφθεί απόφαση για την άσκηση εκ περιτροπής διοίκησης από την Ελλάδα και την Τουρκία». Σημειώνει μάλιστα ότι τη διοίκηση θα ασκεί ανώτατος αξιωματικός με τον βαθμό του Αντιπτεράρχου όπου θα εναλλάσσεται μεταξύ των δύο χωρών για διάστημα δύο ετών.

Ο συντάκτης του κειμένου δεν αποφεύγει να μπει στον πειρασμό να σημειώσει ότι «από τις 25 Μαρτίου 1821 που η Ελλάδα έγινε ανεξάρτητη, αποτινάζοντας τον τουρκικό ζυγό, είναι η πρώτη φορά που ένας Τούρκος στρατηγός θα εκτελεί διοίκηση σε ελληνικά εδάφη» (ξεχνάει βέβαια και τον πόλεμο του 1897 όπου οι Οθωμανοί έφτασαν μέχρι την Λαμία καταλαμβάνοντας την ... Λάρισα)

Αναφορά γίνεται επίσης στην μεγάλη σημασία της αεροπορικής βάσης της Λάρισας για «τις αερομαχίες που γίνονται στο Αιγαίο μεταξύ τουρκικών και ελληνικών μαχητικών». Σημειώνεται δε ότι η Ελλάδα «παρενοχλεί τα τουρκικά μαχητικά με αεροσκάφη που απογειώνονται από την Λάρισα». Συνεχίζοντας ο συντάκτης επαναλαμβάνει την γνωστή τουρκική θέση σημειώνοντας ότι «όλες οι τουρκικές πτήσεις που γίνονται στο Αιγαίο γνωστοποιούνται στο CAOC-4 μέσω ΝΑΤΟ, και ότι η Ελλάδα αγνοεί την παρεχόμενη πληροφορία και παρενοχλεί τα τουρκικά μαχητικά (!)».

Στον επίλογο του άρθρου με επικεφαλίδα «Μεγάλη ειρωνεία» σημειώνεται ότι η τοποθέτηση Τούρκου αντιστράτηγου στο CAOC-4 θα δημιουργήσει μία «ενδιαφέρουσα κατάσταση» (υπονοώντας προφανώς ότι ο Τούρκος διοικητής τυπικά, σε συμμαχικό επίπεδο, θα προΐσταται των ελληνικών μαχητικών που θα αναχαιτίζουν τα τουρκικά αεροσκάφη) και εκφράζεται η εκτίμηση ότι αυτή η κατάσταση «μπορεί να δημιουργήσει επιχειρησιακές αντιδικίες στο CAOC».

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr (19-05-2009)



**********08/04/2010**********

Διπλό «μπλόκο» του Ευ. Βενιζέλου στο ΝΑΤΟ για να μην εγκατασταθεί Τούρκος διοικητής στη Λάρισα, όπως είχε αποδεχθεί η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς επίσης να αποσυρθεί πάραυτα το τεχνικό έγγραφο του ΝΑΤΟϊκού διοικητή της Σμύρνης, με το οποίο χαρακτηρίζεται «τυφλός τομέας» για το ΝΑΤΟ το Αιγαίο, μέχρι να αποσαφηνιστούν οι ελληνοτουρκικές εκκρεμότητες.

Επί της ουσίας βάσει του εν λόγω εγγράφου αφαιρούνταν από τον νέο σχεδιασμό του ΝΑΤΟ ο επιχειρησιακός έλεγχος του Αιγαίου από το Στρατηγείο της Λάρισας.

Το ζήτημα της νέας δομής διοίκησης του ΝΑΤΟ εκκρεμεί από το 2007. Μια κρίσιμη πτυχή της νέας αυτής δομής αφορά τον αριθμό και τη διοίκηση των αεροπορικών στρατηγείων (CCAIR) και υποστρατηγείων (CAOC).

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση ΝΔ είχε συμφωνήσει, τον Φεβρουάριο του 2009, στην εναλλαγή Ελληνα και Τούρκου διοικητή και τον Μάιο 2009 στην εναλλαγή Ελληνα και Τούρκου υποδιοικητή στο CAOC Λάρισας.

Ο Ευ. Βενιζέλος δήλωσε χθες: «Μια τέτοια διευθέτηση δημιουργούσε προφανή ανισορροπία σε σχέση με τη στελέχωση του CCAIR Σμύρνης και την παρουσία Ελληνα ανώτατου αξιωματικού στο επιτελείο του. Επιπλέον, τέθηκαν, από τουρκικής πλευράς, κρίσιμα ζητήματα διασυνδεσιμότητας των ραντάρ μεταξύ των χωρών της περιοχής. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα -σύμφωνα με τις οδηγίες μου και σε συνεννόηση με το υπουργείο Εξωτερικών- η Ελλάδα να ζητήσει να μην εφαρμοστεί η νέα δομή διοίκησης στην ευρύτερη περιοχή».

Συνεπώς, το CAOC Λάρισας παραμένει υπό τη διοίκηση του Ελληνα αντιπτέραρχου - αρχηγού της Τακτικής Αεροπορίας, χωρίς εναλλαγή με Τούρκο ανώτατο αξιωματικό και χωρίς νέες ρυθμίσεις ως προς τη διασυνδεσιμότητα των ραντάρ.

Επιστολή
Το ελληνικό «μπλόκο» στην τοποθέτηση Τούρκου διοικητή στο στρατηγείο Λάρισας έγινε στο επίπεδο των ανωτάτων οργάνων του ΝΑΤΟ και όχι στο χαμηλότερο επίπεδο του CCAIR Σμύρνης.

Ωστόσο, αμέσως μετά την παραπάνω κίνηση της Ελλάδας, ο διοικητής του CCAIR Σμύρνης, στις 29 Μαρτίου 2010, επισύναψε σε επιστολή του προς τους διοικητές των CAOC και τους αρχηγούς των ΓΕΑ της περιοχής τεχνικό έγγραφο που χαρακτήριζε «τυφλό τομέα» το Αιγαίο μέχρι να αποσαφηνιστούν οι εκκρεμότητες στην περιοχή.

Αμέσως, με εντολή του Ευ. Βενιζέλου, ο αρχηγός ΓΕΑ, σε συνεννόηση με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ζήτησε με επιστολή του από τον διοικητή του CCAIR Σμύρνης να ανακαλέσει το συγκεκριμένο έγγραφό του, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων που θίγουν την εθνική κυριαρχία και ακεραιότητα της Ελλάδας.

Κατόπιν αυτού, ο διοικητής του CCAIR Σμύρνης, με νεότερο έγγραφό του, της 6ης Απριλίου 2010, ανακάλεσε το αρχικό αυτό έγγραφο.

Γρίφος τώρα οι ασκήσεις

Είναι σαφές ότι το ελληνικό βέτο δημιουργεί νέους πονοκεφάλους στη Συμμαχία, καθώς μπλοκάρεται η Νέα Δομή του ΝΑΤΟ που μετά κόπων και βασάνων είχε εγκριθεί την άνοιξη με τη σύμφωνη γνώμη και της Ελλάδας.

Ως πρώτη σπασμωδική κίνηση χαρακτηρίζεται η κυκλοφορία του τεχνικού εγγράφου από τον Αμερικανό διοικητή της Σμύρνης που επί της ουσίας επιχειρούσε να αφαιρέσει τον επιχειρησιακό έλεγχο του Αιγαίου από το CAOC Λάρισας.

Η απόσυρση του συγκεκριμένου ΝΑΤΟϊκού εγγράφου, όπως δήλωσε ο υπουργός Αμυνας, σαφώς και είναι μια πρώτη διπλωματική νίκη της Ελλάδας, ωστόσο απομένει να δούμε το τελικό αποτέλεσμα κατά τον σχεδιασμό και την εκτέλεση των επόμενων ΝΑΤΟϊκών ασκήσεων στο Αρχιπέλαγος. Αν, δηλαδή, ανατεθεί από τον διοικητή του CCAIR Σμύρνης ο επιχειρησιακός έλεγχός του στο CAOC Λάρισας.

ΠΗΓΗ: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=10990972



**********09/08/2010**********

Ο Ναύαρχος Σταυρίδης έδωσε μικρή χρονική διορία σε Αθήνα και Άγκυρα για το Στρατηγείο της Λάρισας – Ανοιχτά υπέρ της Τουρκίας η πλάστιγγα, από τον Ανώτατο Διοικητή του ΝΑΤΟ

Θα μας βάλει να φάμε τα μουστάκια μας...

Ο ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ (SACEUR) ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα, έδωσε μικρή χρονική διορία, προκειμένου η Αθήνα και η Αγκυρα, μέσω των υφισταμένων διαπραγματεύσεων, να λύσουν ένα μείζον θέμα για τη νέα δομή της Συμμαχίας. Πρόκειται για το αεροπορικό υποστρατηγείο της Λάρισας (7 CAOC) και ειδικότερα για την επάνδρωσή του και τη διασύνδεση των ελληνικών και τουρκικών ραντάρ στο Αιγαίο, έτσι ώστε να αποκτήσει η Λάρισα αρμοδιότητες αεροπορικής αστυνόμευσης για την Ελλάδα και την Τουρκία, με ταυτόχρονη κατάργηση του τουρκικού υποστρατηγείου του Εσκί Σεχίρ (6 CAOC).

Ο Τζέιμς Σταυρίδης, ο ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ, φέρεται αποφασισμένος να κόψει ο ίδιος το γόρδιο δεσμό με το υποστρατηγείο της Λάρισας Διαφορετικά, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο ναύαρχος Σταυρίδης δείχνει αποφασισμένος να κόψει ο ίδιος τον «γόρδιο δεσμό» με δυο τρόπους:

Είτε να καταργηθούν και τα δυο αυτά υποστρατηγεία (με αποτέλεσμα η Ελλάδα να είναι ανύπαρκτη σε επίπεδο ΝΑΤΟ) είτε η κατάσταση να παραμείνει ως έχει και τον έλεγχο της αεροπορικής αστυνόμευσης του Αιγαίου να τον ασκεί το ΝΑΤΟϊκό στρατηγείο της Σμύρνης (με Αμερικανό διοικητή και μόνιμο Τούρκο επιτελάρχη), μέσω των CAOC 6 και 7, με ολέθριες και πολλαπλές συνέπειες για την Ελλάδα.

Στην πραγματικότητα, με τη στάση αυτή του SACEUR, η πλάστιγγα γέρνει σαφώς υπέρ της Τουρκίας. Η πίεση κατά την παρούσα διαπραγμάτευση πέφτει ολόκληρη πάνω στη λειτουργία του υποστρατηγείου της Λάρισας, που αφορά και τον έλεγχο του Αιγαίου, και όχι πάνω στην Τουρκία, αφού η Αθήνα πλέον δεν μπορεί να μπλοκάρει όλη τη νέα δομή του ΝΑΤΟ, διότι το αεροπορικό στρατηγείο της Σμύρνης δεν μπορεί να γυρίσει πίσω στην Ιταλία και το υπό κατάργηση υποστρατηγείο του Εσκί Σεχίρ εξακολουθεί να λειτουργεί κανονικά.

Η συμφωνία του 2003

Οι υπουργοί Αμυνας και Εξωτερικών της κυβέρνησης Σημίτη (Γ. Παπαντωνίου και Γ. Παπανδρέου) συμφώνησαν πλήρως το 2003 στη νέα δομή του ΝΑΤΟ, η οποία προέβλεπε:

1Τη μεταφορά του αεροπορικού στρατηγείου της Νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη, με Αμερικανό διοικητή και μόνιμο Τούρκο επιτελάρχη, με επιχειρησιακές αρμοδιότητες για όλη τη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ, επομένως και της Ελλάδας και του Αιγαίου.

Η Τουρκία φρόντισε να γίνει η μεταφορά τού στρατηγείου σε χρόνο ρεκόρ (2005) διότι ήθελε μέσω του Τούρκου επιτελάρχη να εδραιώσει παράνομα κεκτημένα σε βάρος της Ελλάδας, αλλά και να αναβαθμιστεί το προφίλ της Τουρκίας.

2Την κατάργηση του υποστρατηγείου του Εσκί Σεχίρ μέχρι το 2006 και τη διατήρηση και αναβάθμιση του υποστρατηγείου της Λάρισας, που θα είχε τον έλεγχο και την ευθύνη της Ελλάδας και ολόκληρης της Τουρκίας, αφού στο μεταξύ θα είχε καταργηθεί το 6 CAOC του Εσκί Σεχίρ.

Ομως και το 2003 επαναλήφθηκε το ίδιο μόνιμο «λάθος» που γίνεται κατ' εξακολούθηση από το 1992 μέχρι σήμερα, όταν πρόκειται για καθορισμό περιοχών ευθύνης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ: η τότε κυβέρνηση Σημίτη άφησε «έξω από τον λογαριασμό» τα βασικά θέματα που αφορούσαν το στρατηγείο της Λάρισας: την επάνδρωση του στρατηγείου και τον καθορισμό περιοχής ευθύνης του με βάση τη διασύνδεση των ελληνικών και τουρκικών ραντάρ στο Αιγαίο. Κατ' αυτόν τον τρόπο, τα κρίσιμα θέματα για τη λειτουργία και αναβάθμιση του υποστρατηγείου της Λάρισας έμειναν «για αργότερα» και το χειρότερο, μετατράπηκαν σε μια νέα αδιέξοδη και ατέρμονη διμερή διαπραγμάτευση μέσα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία λοιπόν εξασφάλισε τη μεταφορά του στρατηγείου της Νάπολης στη Σμύρνη (2005) και μέσω αυτού τον έλεγχο του Αιγαίου.

Στο μεταξύ, με απόφαση του τότε SACEUR, τον Αύγουστο του 2006 το ΝΑΤΟ απαγορεύει στα ελληνικά αεροσκάφη, για ΝΑΤΟϊκούς σκοπούς να προσεγγίζουν εγγύτερα των 6 ν.μ. τα ελληνικά νησιά: Λήμνο, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ικαρία, Ρόδο, Κω, Κάλυμνο, Κάρπαθο, Χάλκη, Αστυπάλαια, Κάσο, Τήλο, Νίσυρο, Λέρο, Πάτμο, Λειψοί, Σύμη, Καστελόριζο και Σαμοθράκη. Δηλαδή, η τύχη και η ασφάλεια των νησιών αυτών εξαρτάται από τα τουρκικά αεροπλάνα, διότι όταν τα ελληνικά προσεγγίζουν εγγύτερα των 6 ν.μ. από τις ακτές τους αναχαιτίζονται από τα τουρκικά, με το αιτιολογικό ότι «παραβιάζουν την απαγόρευση του ΝΑΤΟ».

Μετά και την άθλια αυτή εξέλιξη, την οποία εστερνίζεται ο SACEUR, η Αγκυρα το 2007 δέχθηκε να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με την Αθήνα για τα θέματα του υποστρατηγείου της Λάρισας.

Στα θέματα επάνδρωσης του στρατηγείου, η Τουρκία απαιτεί τον διορισμό Τούρκου διοικητή ανά διετία και όσον αφορά τη διασύνδεση των ραντάρ, η Τουρκία απαιτεί τα τουρκικά ραντάρ να βλέπουν μέχρι... την Πρέβεζα και να επιτηρούν μέρος του Αιγαίου.

Μπλόκο στη νέα δομή

Αυτό είχε αποτέλεσμα να μπλοκαριστεί η νέα δομή του ΝΑΤΟ μόνον όσον αφορά την αναβάθμιση του υποστρατηγείου της Λάρισας και να μην καταργηθεί το τουρκικό υποστρατηγείο του Εσκί Σεχίρ.

Μια «συμβιβαστική» πρόταση του ΝΑΤΟ το 2009 για τις περιοχές διασύνδεσης των ελληνικών και τουρκικών ραντάρ στο Αιγαίο απορρίφθηκε από την Αθήνα με ευθύνη του ΓΕΑ, πιθανώς από έλλειψη ευελιξίας, με την οποία θα αποδεχόταν θέσεις, χωρίς να θιγούν τα εθνικά συμφέροντα.

Οσο το θέμα παραμένει άλυτο, το στρατηγείο της Σμύρνης με τον Τούρκο μόνιμο επιτελάρχη «ελέγχει» και «προασπίζει» την Ελλάδα και το Αιγαίο για σκοπούς ΝΑΤΟ με τουρκικά και ελληνικά αεροπλάνα κατά περίπτωση, με το υποστρατηγείο της Λάρισας να παριστάνει τον θεατή του Αιγαίου και τον υπερασπιστή της μισής Αλβανίας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Και αυτό γιατί από το 2008 η Λάρισα θα είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια των χωρών αυτών, αλλά δεν έχει λόγο για την Ελλάδα και το Αιγαίο.

Η δυσμενέστατη αυτή εξέλιξη για την Ελλάδα μπορεί να οδηγήσει σε νέους υποβιβασμούς και περιπέτειες αν εφαρμοστεί το έγγραφο του διοικητή Σμύρνης στις 7 Απριλίου 2010. Σύμφωνα με αυτό, θα μπορούν τα τουρκικά αεροσκάφη ανάλογα με τις απαιτήσεις και κάτω από τον έλεγχο του Τούρκου επιτελάρχη (RAOC) να πετάνε σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, προκειμένου να διασφαλίσουν την ασφάλεια και τη άμυνά τους, καθώς και πάνω από πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας (π.χ. από την Αλεξανδρούπολη και τη Λάρισα μέχρι την Κόρινθο, την Τρίπολη και την Αμαλιάδα κ.λπ.) για να τις προστατεύσουν από αέρος, από τυχόν απειλές. Ενώ την ίδια ώρα, τα ελληνικά μαχητικά θα μπορούν να πετάνε στα Τίρανα, στη Σόφια, στο Βουκουρέστι και στη Βάρνα, αλλά όχι στο Αιγαίο.

Η κατάσταση αυτή είναι προφανές ότι αποτελεί μια από τις βαρύτατες προσβολές για την κυβέρνηση και τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας αλλά και για τους Ελληνες πολίτες στο σύνολό τους.

ΠΗΓΗ:

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top