Select Menu



Σε γραπτή δήλωσή του,  ο υπουργός επί της (τυχερής) παιδείας,  κ.  Κ. Γαβρόγλου με αφορμή τις αντιδράσεις για την κατάργηση  των βαθμολογικών κριτηρίων που θα χρησιμοποιούνται (με βάση την νέα ρύθμιση), για την επιλογή των  σημαιοφόρων στο Δημοτικό, σημειώνει  τα εξής:

  • Α. Όλοι έχουν δικαίωμα να την κρατούν, όπως και υποχρέωση να την υπερασπίζονται.
  • Β. Στρατό δεν πάνε μόνον οι άριστοι μαθητές, πάνε όλοι, ανεξάρτητα από τις επιδόσεις τους.
  • Γ. Δεν είναι δυνατόν ένας μικρός αλλά υπαρκτός αριθμός οικογενειών να διαγκωνίζονται μεταξύ τους και να πιέζουν τους εκπαιδευτικούς να δώσουν βαθμούς για να γίνει το παιδί τους σημαιοφόρος.
  • Δ. Εμείς προτείνουμε να γίνεται κλήρωση και να αναδεικνύεται ο σημαιοφόρος. Κλήρωση ανάμεσα σε ίσους ως προς τις υποχρεώσεις τους απέναντι στην Πολιτεία.
  • Ε. Δηλώσεις που συνδέουν την αριστεία με την σημαία είναι κάτι βαθιά αντιδημοκρατικό.  
  • Ζ. Οι επιδόσεις των μαθητών βαθμολογούνται, η αριστεία έχει πολλούς τρόπους να καταγραφεί.
Ένας προφανής αντίλογος, θα μπορούσε να ήταν ο παρακάτω: 

Φαίνεται πως διαφεύγει του κ. υπουργού πως η ισότητα μη ίσων, αποτελεί  μια κομματικά συνηθισμένη βολική σοφιστεία, και δεν αποτελεί -σε καμμία απολύτως περίπτωση- ίση μεταχείριση.

Οι δηλώσεις του κ. υπουργού αποτελούν λαϊκισμό, στο έπακρο! Σαν να απευθύνεται σε τενεκέδες! Με αυτήν την ισοπεδωτική δήλωσή του, είναι σαν να κατεβάζει τη Σημαία στο πεζοδρόμιο, και να την θέτει στην διάθεση του καθενός που θέλει να την γελοιοποιήσει, να την προσβάλει, να την απαξιώσει, να την κάψει ή να την αμφισβητήσει (είναι κοινώς γνωστές οι παρόμοιες ενέργειες κατά την παρέλαση των μαθητών που έχουν σημειωθεί επανειλημμένως στο παρελθόν: μουτζώματα, ύβρεις κλπ). Γιατί "έτσι μας αρέσει"! Γιατί ... μας αξίζει να απολαύσουμε τιμές, αν η τύχη μας ευνοήσει. Είναι απόφαση ενός φιλοσόφου που διαλογίστηκε επί του δικαιώματος να λέει κανείς ακόμη και ανοησίες. Αλλάζουμε νομοθετικά τις προϋποθέσεις και καθιστούμε τον τζόγο και τα αποτελέσματά του κριτήριο επιλογής. Κανείς δεν αμφισβήτησε το δικαίωμα! Οι προϋποθέσεις είναι το ζήτημα! Μπορεί ο καθένας να κάνει τη δουλειά του γιατρού; του οικοδόμου; Η ισότητα ήταν πάντα το νομοθετικό όπλο των ανίκανων σε βάρος των ικανών, και το κομματικό σύνθημα των επιτήδειων για τον εκμαυλισμό των ανεγκέφαλων. Ισότητα στον τζόγο, λοιπόν!

Στον Στρατό δεν πάνε όλοι, κ. υπουργέ! Πάνε, και το θέλουν και υπηρετούν, οι έχοντες εθνική συνείδηση. Οι άλλοι είναι ... αντιρρησίες συνείδησης! Κοπανατζήδες, συνειδητοί. Αυτοί δεν πληρώνουν, δεν "υποτάσσονται", δεν εκπληρώνουν! Αυτοί έχουν "ατομικά δικαιώματα" στην απόλαυση και καμμία ατομική υποχρέωση προς την κοινωνία (που τους περιλαμβάνει και αυτούς) και προς την Πολιτεία που τους στεγάζει και τους προστατεύει...

Η χαριστική βαθμολογία και ο διαγκωνισμός για την επίτευξή της είναι προνόμιο των πνευματικώς και ηθικώς υστερούντων. Οι ικανοί και άξιοι δεν χρειάζονται μεσάζοντες. Η απόκτηση ικανοτήτων  είναι αποτέλεσμα κυρίως μόχθου και δευτερευόντως φυσικού χαρίσματος. Γιατί και το χάρισμα, χωρίς μόχθο ατονεί, εκπίπτει και ασθενεί. Οι εκπαιδευτικοί που πριμοδοτούν τους "ανίκανους" μαθητές προκειμένου να βραβευθούν, είναι επίορκοι, διαπράττουν σοβαρό ηθικό ολίσθημα, και είναι ακατάλληλοι  και ως παιδαγωγοί και ως λειτουργοί του δημοσίου βίου. Αποτελούν την διαπλοκή στα θεμέλια της κοινωνίας! Είναι και με αντάλλαγμα;

Την άλλη φορά να εισηγηθείτε να βγαίνει και η κυβέρνηση του τόπου με κλήρωση.

Η ικανότητα  πρέπει πάντα να είναι ταιριαστή με την ανατιθέμενη αρμοδιότητα. Γιατί αλλιώς είναι αυθαίρετη η οικειοποίηση οποιασδήποτε αρμοδιότητας, και ψευδεπίγραφη οποιαδήποτε προσδοκία για επίτευξη ικανοποιητικού αποτελέσματος.

Η καταγραφή της αριστείας είναι παιδαγωγικός τρόπος προβολής και καταξίωσής της. Γιατί επιζητούμε με την αναγνώρισή της να προβάλλουμε συνειδητούς, φιλόπονους, ικανούς και άξιους δυνάμει πολίτες. Όχι πριμοδοτούμενους τζογαδόρους, νομοθετικά , μάλιστα, ευνοημένους. Η αριστεία είναι πνευματικό όραμα και αξία και  σείς θεσπίζετε, ο τζόγος από πάθος, κατάντια και άπελπις ενέργεια, να είναι αμειβόμενο πάθος και νομοθετικά αμειβόμενη τυχερή επιδίωξη, χωρίς κανένα προσωπικό κόστος ή προσπάθεια!

Μπράβο σας! Τί θα γινόμασταν χωρίς εσάς!

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top