Select Menu


Bloomberg, Financial Times, The New York Times κλπ γνωστά μέσα δημοσιεύουν εδώ και 12 μήνες άρθρα που υποστηρίζουν την απαγόρευση των μετρητών.

Η συνήθης ύποπτος των bearish προβλέψεων ξαναχτυπά…

Η Phoenix Capital σύμφωνα με το bankingnews στρέφει και πάλι την προσοχή της στον «πόλεμο» κατά των μετρητών που έχουν ξεκινήσει οι Κεντρικές Τράπεζες, βάζοντας όμως αυτή τη φορά στο παιχνίδι και γνωστά μέσα ενημέρωσης.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, Bloomberg, Financial Times, The New York Times κλπ γνωστά μέσα δημοσιεύουν εδώ και 12 μήνες άρθρα που υποστηρίζουν την απαγόρευση των μετρητών.

Οι δικαιολογίες τους για το παραπάνω επιχείρημα είναι οι εξής:

1. Θα σταματήσει το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος

2. Θα δημιουργήσει μεγάλης έντασης οικονομική ανάπτυξη

Ο πρώτος ισχυρισμός δεν ισχύει, σχολιάζει η Phoenix, κάτι που γίνεται αντιληπτό αν ληφθεί υπόψη το παράδειγμα της Ινδίας, η οποία πρόσφατα κατήργησε τα χαρτονομίσματα μεγάλης αξίας (αποτελούν το 86% της συνολικής κυκλοφορίας μετρητών στη χώρα!) δημιουργώντας έτσι ένα χάος.

Με άλλα λόγια, η Ινδία απαγόρευσε αποτελεσματικά το φυσικό χρήμα υποστηρίζοντας ότι θα παραμείνει στην οικονομία, με την αιτιολογία πως είχε χρησιμοποιηθεί παράνομα.

Και αντ 'αυτού, τα χρήματα κατατεθήκαν στις τράπεζες, διαπιστώνει η Phoenix Capital.

Τι συμβαίνει όμως με τον δεύτερο ισχυρισμό;

Αυτό είναι το επιχείρημα που χρησιμοποιήται στη Δύση, ιδίως μεταξύ των οικονομικών ελίτ…

Η απαγόρευση των μετρητών θα βοηθήσει στην επιβολή ενός καθεστωτικό χαμηλών, μηδενικών επιτοκίων (ZIRP) η ακόμα και αρνητικών επιτοκίων (NIRP), γεγονός που θα δώσει μία τόνωση στις οικονομίες.

Μόνο που κάτι τέτοιο δεν αποδείχθηκε ποτέ!

Ενδεικτικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες διατήρησαν ZIRP για επτά χρόνια με 3,5 τρισ. δολάρια ποσοτικής χαλάρωσης και είχαν ως αποτέλεσμα την πιο αδύναμη ανάκαμψη τα τελευταία 80 χρόνια.

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, η Ευρώπη εφαρμόζει αρνητικά επιτόκια και αδυνατεί να αυξήσει το ΑΕΠ, ενώ με την ίδια νομισματική πολιτική η Ιαπωνία δεν κατάφερε επίσης να δημιουργήσει βιώσιμη ανάπτυξη.

Καταλήγοντας, η Phoenix υπενθυμίζει για ακόμα μια φορά, βάσει ενός απόρρητου εγγράφου που έχει στην κατοχή της, πως η Federal Reserve σχεδιάζει την «αποτέφρωση» των καταθέσεων τους επόμενους μήνες…


Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top