Select Menu


Δημοφιλείς μάρκες όπως η Kit Kat, η οδοντόκρεμα Colgate και τα καλλυντικά Dove παράγονται από παιδιά 8 ετών!

Γράφει η Ελένη Μπότα

Ένα νέο σκάνδαλο έρχεται να ταράξει ξανά το χώρο του λιανεμπορίου. Πολυεθνικοί κολλοσοί που βρίσκονται πίσω από δημοφιλείς μάρκες όπως η Kit Kat, η οδοντόκρεμα Colgate και τα καλλυντικά Dove παράγονται από παιδιά από 8 ετών που εργάζονται σε επικίνδυνες συνθήκες, όπως καταγγέλει η Διεθνής Αμνηστία.

Σε μια έκθεση 110 σελίδων που συνοδεύεται από ένα βίντεο, η Διεθνής Αμνηστία ισχυρίζεται ότι προϊόντα που πωλούν οι εν λόγω εταιρείες είχαν «στιγματιστεί από φρικτές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με παιδιά οκτώ ετών να εργάζονται σε επικίνδυνες συνθήκες».

Καλεί, δε τις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις να πουν στους πελάτες τους αν το φοινικέλαιο που χρησιμοποιούν σε προϊόντα, όπως τα παγωτά Magnum, το απορρυπαντικό Ariel, οι σούπες Knorr και τα σαμπουάν Pantene έγινε με τη χρήση παιδικής εργασίας.

Η ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας Meghna Abraham,  δήλωσε στον Guardian:
«Τα ευρήματα θα σοκάρουν κάθε καταναλωτή που νομίζει ότι οι επιλογές του στο σούπερ μάρκετ είναι ηθικές όταν αγοράζει προϊόντα εταιρειών που ισχυρίζονται ότι το φοινικέλαιο που χρησιμοποιούν προέρχεται από αειφόρες πηγές ανάπτυξης»
 Τονίζοντας ότι:
«Δεν υπάρχει τίποτα το αειφόρο στο φοινικέλαιο που παράγεται με τη χρήση παιδικής εργασίας και της καταναγκαστικής εργασίας. Κάτι δεν πάει καλά, όταν εννέα εταιρείες με τζίρο πάνω από 300 δις ευρώ το 2015 δεν είναι σε θέση να κάνουν τίποτα για την αποτρόπαια μεταχείριση των ανθρώπων που εργάζονται στη βιομηχανία του φοινικέλαιου για ένα κομμάτι ψωμί.»
Στην έκθεση, καταγγέλλεται ότι παιδιά 8 – 14 ετών εκτελούν επικίνδυνες εργασίες χωρίς εξοπλισμό ασφαλείας, έχουν εκτεθεί σε τοξικά φυτοφάρμακα και συχνά μεταφέρουν σακιά που ζυγίζουν 25 κιλά.

Το νέο αυτό σκάνδαλο έρχεται να προσταθεί σε αυτό που πρόσφατα αποκάλυψε η βρετανικήεφημερίδας The Sun, σύμφωνα με την οποία παιδιά-«σκλάβοι» φτιάχνουν τα σοκολατένια αυγά Kinder έκπληξη της εταιρείας Ferrero.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Sun, τα δύο παιδιά ενός ζευγαριού στο Καρέι (βόρεια Ρουμανία), ηλικίας έξι και 11 ετών, εργάζονται μέχρι και 13 ώρες την ημέρα μαζί με τη μητέρα τους, και την βοηθούν να εξασφαλίζει ωρομίσθιο 1,17 ευρώ.

Η ιταλική σοκολατοποιία, σύμφωνα με το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Digi24, εξέφρασε «θλίψη και ανησυχία» και πρόσθεσε ότι θα «εξετάσει τις κατηγορίες αυτές».

Περίπου 168 εκατομμύρια παιδιά – το ένα στα δέκα παγκοσμίως – εργάζονται καθημερινά στους τομείς της γεωργίας, στις κατασκευές, στη βιοτεχνία αλλά και στη βιομηχανία, σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top