Select Menu


Στη δημιουργία Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης προχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά από απόφαση του Ευρωκοινοβουλόυ. Ο γνωστός μέχρι τώρα οργανισμός FRONTEX δίνει τη θέση του σε ένα πολύ πιο δραστικό φορέα, ο οποίος αποκτά περισσότερες και κυρίως ουσιαστικότερες δραστηριότητες. 

Η νέα Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή θα μπορεί να δρα στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ ακόμα και αν δεν έχει την έγκριση ή τη σύμφωνη γνώμη των κρατών-μελών και τα στελέχη της θα μπορούν να προβαίνουν σε αστυνόμευση και έλεγχο πολιτών εντός των χωρών στις οποίες δραστηριοποιούνται, κάτι που μέχρι τώρα δεν επιτρεπόταν.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ήδη, οι υπουργοί Εσωτερικών της Γερμανίας και της Γαλλίας Τόμας Ντε Μεζιέρ και Μπερνάρ Καζνέβ αντίστοιχα , με επιστολή τους προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλο οποία ζητούν ενίσχυση της FRONTEX και εξουσιοδότησή της προκειμένου σε εξαιρετικές περιπτώσεις να δρα ακόμη και χωρίς σχετικό αίτημα κράτους-μέλους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στο οποίο παρουσιάστηκε η επιστολή, οι δύο υπουργοί καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διευρύνει τους κανόνες της Σένγκεν «ώστε η FRONTEX να μπορεί γρήγορα να κληθεί στη βάση μίας αξιολόγησης κινδύνου ,που θα γίνεται από την ίδια την FRONTEX, σε περίπτωση σοβαρών ελλείψεων στον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων».

Στην επιστολή τους επισημαίνουν ακόμη ότι  «σε εξαιρετικές περιπτώσεις θα πρέπει η FRONTEX να μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες για την κινητοποίηση ομάδων άμεσης δράσης με δική της ευθύνη».

Ως τώρα, τέτοια κινητοποίηση ήταν δυνατή μόνο εφόσον ένα κράτος-μέλος το ζητούσε και τα άλλα κράτη-μέλη συμφωνούσαν.

Επιμέλεια: www.logiosermis.net

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top