Select Menu


Μπορεί να μας εξηγήσει κάποιος, πως γίνεται μια ξένη εταιρία, που ιδρύθηκε επί τούτου και που η αξία της δεν ξεπερνά τις 260.000 ευρώ, κατάφερε να καταβάλλει σε μετρητά (!) 161 εκ. ευρώ αποκτώντας ακίνητα αξίας 1 δισ. ευρώ και να λάβει επιπλέον, εξόχως χαμηλότοκο δάνειο ύψους 420 εκατομμυρίων από την Εθνική, το οποίο και θα αποπληρωθεί από την ίδια την τράπεζα;

Στα «χαρτιά» φαίνεται ότι θα μείνει η διακηρυχθείσα πρόθεση της κυβέρνησης να διερευνήσει την υπόθεση της Εθνικής Πανγαία, που αποκαλύψαμε τον Δεκέμβριο του 2013,  η οποία πουλήθηκε με σκανδαλώδεις όρους από την προηγούμενη διοίκηση Τουρκολιά σε εταιρεία συμφερόντων του Ισραηλινού δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Beny Steinmetz.

Ποτε δημιουργήθηκε η εταιρία

Η Invel συστάθηκε από τον Κρις Παπαχριστοφόρου, πρώην στέλεχος της Deutsche Bank, ο οποίος και συμμετείχε στη διεκπεραίωση της συμφωνίας. Ωστόσο, είναι εταιρεία συμφερόντων Στάινμετζ.

Ο επιχειρηματίας που γεννήθηκε το 1956 στο Ισραήλ κληρονόμησε από τον πατέρα του τη Steinmetz Diamond Group. Το 2011 το «Forbes» υπολόγιζε την περιουσία του στα 6 δισ. δολάρια. Ωστόσο, η επιχειρηματική φήμη του έχει στιγματιστεί από ένα σκάνδαλο δωροδοκιών στην κυβέρνηση της Γουινέας προκειμένου να αποκτήσει άδειες εξόρυξης στην αφρικανική χώρα. 

Η ελβετική αστυνομία είχε εισβάλει και ερευνήσει το σπίτι του στη Γενεύη, ενώ ο συνεργάτης του Φρέντερικ Κίλινς είχε συλληφθεί στη Φλόριντα από το FBI, που παρακολουθούσε τα τηλέφωνά του, με την κατηγορία ότι κατέστρεψε έγγραφα που αποδείκνυαν δωροδοκίες εκατομμυρίων δολαρίων σε στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης της Γουινέας. Οι βρετανικές αρχές ερευνούσαν εταιρεία συμφερόντων του -το ίδιο και δύο δικηγορικά γραφεία- ενώ πέρυσι τον Ιούλιο Γάλλος επιχειρηματίας και σύμβουλος της εταιρείας του καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση. 

Κατά φοβερή σύμπτωση(;) σχεδόν όλα τα στελέχη της Invel Real Estate προέρχονται από θυγατρικές της Deutsche Bank!

Ιθύνων νους της εταιρείας είναι o Διεθύνων Σύμβουλός της Αριστοτέλης Καρυτινός, ο οποίος βρίσκεται επί σειρά ετών στο τιμόνι της και παλαιότερα ήταν στέλεχος της Eurobank Properties. 

Θέση εκτελεστικού αντιπροέδρου κατέχει ο επικεφαλής της Invel Χριστόφορος Παπαχριστοφόρου, o οποίος προέρχεται από την PREER Opportunistic Investment της Deutsche Bank. όπως και ο Arnaud Plat, που είναι μη εκτελεστικό μέλος ΔΣ. 

Μπορεί να μην είναι σύμπτωση το ότι σε εταιρείες της Deutsche Bank έχουν θητεύσει και τα υπόλοιπα κορυφαία στελέχη της Invel (Θανάσης Καραγιάννης, Alistair Dixon, Beatrice Moozolani, Francesco Molinari κλπ).

H Εθνική Τράπεζα έδωσε τα χρήματα για να την αγοράσουν!

Η σκανδαλώδης πτυχή της υπόθεσης αφορά τον τρόπο και τους όρους με τους οποίους η εταιρεία της Εθνικής- και μαζί 240 (!) ακίνητα της τράπεζας - δόθηκαν στην Invel Real Estate, η οποία συστάθηκε γι αυτόν τον σκοπό, για να αποκτήσει δηλαδή τα ακίνητα της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας.

Στα τέλη του 2013, επί διοικήσεως Τουρκολιά, το 66% της Πανγαία Εθνική πουλήθηκε στην Invel έναντι τιμήματος 653 εκατ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, τα 73,5 εκατ. ευρώ καλύφθηκαν με εισφορά εις είδος (ακινήτων). Το υπόλοιπο τίμημα πληρώθηκε με δανεικά. Αυτό είναι σύνηθες στα μεγάλα deals και δεν μπορεί να θεωρηθεί επιλήψιμο. 

Τα σκανδαλώδη στην υπόθεση είναι ότι η Invel πλήρωσε το τίμημα παίρνοντας χαμηλότοκο δάνειο 421.000.000 εκατ. ευρώ από την ίδια την Εθνική (!) την ίδια στιγμή που η αξία της εταιρίας μετα βίας ξεπερνά τις 200.000 λίρες Αγγλίας ή 263.000 ευρώ!


Η Εθνική τράπεζα δηλαδή έβγαλε τα χρήματα από τη μία τσέπη ως δάνεια σε μια εταιρεία με μηδέν περιουσία και κεφάλαιο και τα έβαλε στην άλλη της τσέπη ως τίμημα, παραχωρώντας ανευ τιμήματος το μεγαλύτερο μέρος της ακίνητης περιουσίας της!

Στη δανειακή σύμβαση ορίζεται μάλιστα ότι εγγύηση για αυτό το δάνειο θα είναι τα ενοίκια που θα πληρώνει η τράπεζα για να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα παραχωρούμενα ακίνητα! 

Σκανδαλώδεις όμως ήταν και οι όροι του δανείου που χορήγησε η Εθνική στην Invel: Όπως αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα της εποχής, δόθηκε με επιτόκιο 2,7%! Λίγους μήνες αργότερα, η τράπεζα δανείστηκε από τη διεθνή κεφαλαιαγορά με 4,5%!

Χωρίς κεφάλαια και με ρίσκο μηδέν.

Ουσιαστικά η εταιρεία του Ισραηλινού δισεκατομμυριούχου δεν πλήρωσε ούτε ευρώ από δικά της κεφάλαια, ενώ η Εθνική πήρε ελάχιστα, χωρίς να ενισχύσει τη ρευστότητα της, που ήταν (και) τότε ο πρωταρχικός της στόχος:

Ετσι το ισραηλινό-πολυεθνικό γκρουπ πήρε όλη σχεδόν την ακίνητη περιουσία της Εθνικής, χωρίς να διαθέσει δικά του κεφάλαια και χωρίς να αναλάβει κανένα ρίσκο.

Στην πραγματικότητα γίνεται αρπαγή της δημόσιας περιουσίας όπως μας πληροφορεί σε συνέντευξη του ο Χρ. Παπαχριστοφόρου της Invel!

Ολόκληρη την συνέντευξη που παραχώρησε στο bankingnews μπορείτε να την διαβάσετε παρακάτω:



Πρόκειται για μια προκλητική απόφαση τράπεζας που ανακεφαλοποιήθηκε με χρήματα του Ελληνικού λαού και αντί να χορηγεί δάνεια στην ελληνική οικονομία χρηματοδοτεί τον αγοραστή της θυγατρικής της χαρίζοντας του παράλληλα ακίνητη κρατική περιουσία ύψους 1 δισ. ευρώ! 

Και εδώ γεννάται ένα μεγάλο ερώτημα: Πως και γιατί έλαβε τέτοια απόφαση το ΔΣ της Εθνικής;

Τα συμπεράσματα δικά σας...

Επιμέλεια: www.logiosermis.net

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top