Select Menu


Ο ελληνικός αθλητισμός βιώνει εδώ και πολλά χρόνια μια βαθύτατη και πολύπλευρη κρίση, με κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά χαρακτηριστικά. Η κρίση αυτή είναι απόρροια διαχρονικών παθογενειών του πολιτικού συστήματος, το οποίο χρησιμοποίησε τον αθλητισμό ως εργαλείο πελατειακών σχέσεων και όχι ως κοινωνικό αγαθό, επωφελές για το σύνολο.

Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα παράπλευρο και παρασιτικό σύστημα ανομίας, μέσα από το οποίο κατασπαταλήθηκαν τεράστιοι πόροι και οι οποίοι θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν προς όφελος των κοινωνικών αναγκών, στη βάση ενός υγιούς αθλητικού προτύπου. Στο πλαίσιο αυτό, ενισχύθηκαν παθογένειες όπως η δημιουργία κυκλωμάτων διακίνησης μαύρου χρήματος, οι αθλητές αντιμετωπίστηκαν ως προϊόντα και οι πολίτες ως πελάτες.

Σήμερα, τόσο ο ερασιτεχνικός όσο και ο επαγγελματικός αθλητισμός είναι από τα πρώτα θύματα των πολιτικών λιτότητας που επέβαλαν οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών. Με τη δραματική μείωση των κρατικών χρηματοδοτικών πόρων και τη στοχευμένη και συστηματική διάλυση των δημοσίων δομών άθλησης, ο ερασιτεχνικός αθλητισμός βρίσκεται σήμερα προ της οριστικής απαξίωσης και κατάρρευσης.

Σε μία λογική άγριας κυριαρχίας της αγοράς, κερδοφόρες δημόσιες επιχειρήσεις που χρηματοδοτούσαν τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, πωλήθηκαν σε ιδιώτες έναντι ευτελούς οικονομικού αντιτίμου. Την ίδια στιγμή οι δημόσιες αθλητικές υποδομές προσφέρονται όσο - όσο σε επίδοξους επενδυτές, χωρίς καμία μέριμνα για το αύριο του ερασιτεχνικού αθλητισμού.

Στην ίδια μνημονιακή λογική εντάσσεται και η διαρκής υποβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, η υποχρηματοδότηση των Εθνικών Αθλητικών Ομοσπονδιών, των Ενώσεων και των Αθλητικών Σωματείων, η συρρίκνωση των δομών μαζικής άθλησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η πλήρης απαξίωση της φυσικής αγωγής στην εκπαίδευση.

Από την άλλη, διατηρείται ένα σύστημα επαγγελματικού αθλητισμού σε σήψη, το οποίο με την συναίνεση των δυνάμεων του πάλαι ποτέ δικομματισμού, εξακολουθεί και απομυζά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τον πλούτο του ελληνικού λαού και του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Το διαπλεκόμενο τρίγωνο «πολιτικό σύστημα – επαγγελματικός αθλητισμός – αθλητικά ΜΜΕ», συνεχίζει να δηλητηριάζει την ελληνική κοινωνία. 

Πουθενά δεν αποτυπώνονται στην κυβερνητική πολιτική, δράσεις που να αφορούν στην αντιμετώπιση και εξάλειψη της χειραγώγησης αγώνων, του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, του ντόπινγκ, της εκτροφής παρακρατικών μηχανισμών, των ανεξέλεγκτων φαινομένων κοινωνικής βίας. Αντίθετα, διατηρείται και ενισχύεται η ευνοϊκή μεταχείριση των μεγαλοπαραγόντων που λυμαίνονται τον επαγγελματικό αθλητισμό.

80% των ΠΑΕ και ΚΑΕ δεν πληρούν τις προυποθέσεις για αδειοδότηση!

Εξαιρετικά προβληματισμένος σχετικά με το θέμα των αδειών των ομάδων, τόσο στο μπάσκετ όσο και στο ποδόσφαιρο εμφανίστηκε ο Ηλίας Αρκούδης. Το μέλος της ΕΕΑ, μιλώντας στο «Metropolis 95.5», αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες περιπτώσεις όπως για τις ΚΑΕ Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός αλλά και για τον ποδοσφαιρικό Άρη και ΟΦΗ.

Αναλυτικά:

«Με βάση την υπάρχουσα νομοθεσία, ο Άρης δεν μπορεί να πάρει άδεια από εμάς. Και επειδή έχω τοποθετηθεί κατ’ επανάληψη, είπαμε ότι θα εξαντλήσουμε κάθε όριο για να πάρει ο Άρης το πιστοποιητικό από εμάς για να παίξει στη Β’ Εθνική. Ακόμη δεν έχει κατατεθεί ο αθλητικός νόμος. Πιθανόν όχι μέχρι το τέλος του μήνα. Είναι σαφές με την γνωμοδότηση που έγινε και την αλλαγή στάσης μας.

Μην νομίζετε ότι η αλλαγή στάσης έγινε για τον Άρη. Αυτή τη στιγμή είναι 150 ΠΑΕ υπό εκκαθάριση που έχουν χαθεί τα ίχνη τους από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Δεν υποβάλλουν χαρτιά, δεν ορίζουν εκκαθαριστές, δε λύνουν την εκκαθάριση και είναι εγγεγραμμένες στο ΓΕΜΗ χωρίς να μπορούν να διαγραφούν. 

Γι’ αυτό προσπαθούμε να εξυγιάνουμε το σύστημα. Το ίδιο ισχύει και για 15 ΚΑΕ περίπου. Αν θέλουμε να μιλήσουμε ειλικρινά αυτή τη στιγμή, στις μισές εταιρείες Α’ και Β’ Εθνικής πρέπει να γίνει μήνυση από τον αρμόδιο υπουργό να ανακληθεί η άδεια, γιατί τα ίδια κεφάλαια έχουν πέσει κάτω από το 10%. Το ίδιο και στην πλειοψηφία των ΚΑΕ συμπεριλαμβανομένων των ΚΑΕ Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός. Όταν από τις 14 ΚΑΕ υποβάλλουν χαρτιά στο ΓΕΜΗ μόνο έξι.

Άλλες 5-6 στο ποδόσφαιρο δεν υποβάλλουν. Υπάρχουν εταιρείες που πρωταγωνιστούν στη Football League και έχουν πέντε χρόνια να υποβάλλουν στοιχεία στο υπουργείο ανάπτυξης. Πρέπει να κληθούν να συμπληρώσουν τα κεφάλαιά τους ειδάλλως να ανακληθούν οι άδειές τους. 

Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιούν το τρικ, που δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο, να συνυπολογίζουν τις αξίες των αθλητών τους στα ίδια κεφάλαια. Προσπαθούμε όσο περνάει από το χέρι μας να εξυγιάνουμε το σύστημα. Δυστυχώς μπροστά μας βρέθηκε ο Άρης και ο ΟΦΗ.

Με βάση το περσινό ισολογισμό, η ΚΑΕ Ολυμπιακός έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια έξι εκατομμύρια και ο Παναθηναϊκός αρνητικά πέντε εκατομμύρια. Κατ’ επανάληψη, το Υπουργείο Εμπορίου έχει κάνει την ερώτηση για ανάκληση αδειών. Ποιος, όμως, θα πάρει την ευθύνη να ανακαλέσει την άδεια του 80% των ΠΑΕ και ΚΑΕ συμπεριλαμβανομένων όλων των μεγάλων».

Για τη θέση της ΕΕΑ: «Η νομοθεσία δεν είναι απολύτως σαφής. Και άλλωστε είχε γίνει πέρσι γνωμάτευση στον κ. Τριανταφυλλάκη που είπε ότι μπορεί να ιδρυθεί νέα ΠΑΕ χωρίς να λήξει η παλιά. Άλλες γνωμοδοτήσεις λένε το αντίθετο. Για να σταματήσουμε αυτή τη φάμπρικα, αλλάξαμε γνωμάτευση και είπαμε ότι αν δεν τελειώσεις την εκκαθάριση αναβιώνεις την παλιά εταιρεία. Ο Αιγινιακός μας έκανε αίτηση και μας είπε ότι αναβιώνει την παλιά ΠΑΕ. Γιατί δεν χρωστάει πουθενά ο Αιγινιακός. Ο άλλος που χρωστά 20 εκ. ευρώ λέει ότι δεν θέλει να αναβιώσει για να μην πληρώσει».

Για τη Football League: «Σε πέντε ΠΑΕ της Football League απαγορεύτηκε να συμμετέχουν στο στοίχημα γιατί έχουν σοβαρές ενδείξεις συμμετοχής σε χειραγωγημένους αγώνες. Άλλες πέντε τις συζητούμε τώρα με σοβαρά στοιχεία από την UEFA. Και μιλάμε για δέκα από τις 18 ΠΑΕ. Είναι τυχαίο που δύο ΠΑΕ της Β’ Εθνικής αποχώρησαν; Που μία αγωνίζεται χωρίς εγγυητική, εννοώ την Παναχαϊκή και άλλη μια δεν έπαιξε γιατί δεν είχε να πληρώσει τους διαιτητές; Πρέπει να εξυγιανθεί το σύστημα με οποιοδήποτε κόστος».

Σίγουρα υπάρχουν εκατοντάδες παρόμοιες περιπτώσεις σε πολλά ακόμα αθλήματα τα οποία δεν έχουμε προλάβει να καλύψουμε. 

Η οικονομική κρίση της χώρας αναμφίβολα έχει βυθίσει σε τέλμα και τον ελληνικό αθλητισμό.
Η χώρα που το 2004 διεξήγαγε τους καλύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες, δώδεκα χρόνια μετά κινδυνεύει να βάλει λουκέτο σε ό,τι έχει προσφέρει στιγμές υπερηφάνειας στους κατοίκους της.

Επιμέλεια: www.logiosermis.net

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top