Select Menu


Το Ισραήλ πραγματοποίησε μέσα στο 2015 αεροπορικές ασκήσεις για την αποφυγή του κινδύνου που συνιστά για τα αεροσκάφη του το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-300, το οποίο έχουν προμηθευτεί από τη Ρωσία χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως η Συρία και το Ιράν, σύμφωνα με στρατιωτικές και διπλωματικές πηγές τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters

Οι πηγές του πρακτορείου ανέφεραν ότι το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα, το οποίο αγοράστηκε από την Κύπρο πριν από 18 χρόνια, αλλά τελικώς κατέληξε στην Κρήτη, ενεργοποιήθηκε κατά τη διάρκεια κοινών ελληνο-ισραηλινών αεροπορικών ασκήσεων τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2015.

Η ενεργοποίηση επέτρεψε στα πολεμικά αεροσκάφη του Ισραήλ να δοκιμάσουν πώς ακριβώς οι S-300 «κλειδώνουν» τη θέση των αεροσκαφών, συλλέγοντας έτσι πληροφορίες για το πώς μπορούν να μπλοκάρουν ή να αποπροσανατολίσουν τα ραντάρ του ρωσικού πυραυλικού συστήματος.

Με αίτημα των ΗΠΑ

Σύμφωνα με το Reuters, η Ελλάδα προχώρησε στην κίνηση μετά από αίτημα των ΗΠΑ, χωρίς να έχει γίνει γνωστό εάν το Ισραήλ μοιράστηκε τα δεδομένα τα οποία συνέλεξε με τους συμμάχους του.

«Μέρος των ασκήσεων περιελάμβανε ελιγμούς των ισραηλινών αεροσκαφών ενάντια στα αντιαεροπορικά συστήματα της Ελλάδας», ανέφερε πηγή του Reuters, ενώ άλλες δύο πηγές ανέφεραν ενεργοποίηση του συστήματος S-300 στην Κρήτη.

Οι πηγές μίλησαν στο πρακτορείο με εγγύηση μη αναφοράς ονόματος ή εθνικότητας. Τα γενικά επιτελεία Ελλάδας και Ισραήλ αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν τη χρήση των S-300 για την εκπαίδευση Ισραηλινών πιλότων, ενώ ανώτερος αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Άμυνας τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή το σύστημα των S-300 δεν βρίσκεται σε λειτουργία».

Πρόσθεσε δε ότι η γενική πολιτική της Ελλάδας είναι να μην επιτρέπει σε τρίτες χώρες να πραγματοποιούν δοκιμές για τις δυνατότητες του συστήματος.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top